shop.musicserver.cz
Coldplay, Albert Hammond Jr., O2 Arena, Praha, 22.9.2008

Kterak Coldplay revoltovali ve Vysočanech

Vydáno: 23.09.2008 13:49 v sekci Naživo - Václav Trávníček | foto: Daniel Hlaváč / musicserver.cz

V oblečcích francouzských revolucionářů a s pořádnou dávkou energie přijeli do Prahy Coldplay. Samozřejmě s novou deskou "Viva la Vida Or Death And All His Friends". Šlo o koncert, který byl očekáván několik let. Britové zahráli to nejlepší, co mají, "Fix You" dokonce dvakrát.

Coldplay, O2 Arena, Praha, 22.9.2008
© Daniel Hlaváč / musicserver.cz
Kromě dlouhodobějšího pěstěného květáku na hlavě se Chris Martin zbavil strnulosti a autorské křeče, která čpěla z desky "X&Y" a letos se svou partou Coldplay vydal skvělou novinku "Viva la Viva Or Death And All His Friends".

Než ji ale mohli představit České republice, obstaral začátek večera Albert Hammond Jr., kytarista newyorských The Strokes. Za doprovodu vlastní kapely zahrál písně ze dvou sólovek: "Yours To Keep" (2006) a "¿Cómo Te Llama?" (2008). Poprock s přesahy do psychedelie na publikum zabíral, dá se říct, že zpěvák s hlasem na pomezí Liama Gallaghera a Richarda Ashcrofta našel v Česku spoustu nových příznivců - kdo jeho tvorbu neznal, minimálně se po koncertě podíval na jeho MySpace.com profil. Hammond skončil krátce před devátou hodinou a zatímco se z reproduktorů linuly variace na akustický rámec nového alba, tým Coldplay zvučil. Natěšené publikum se dočkalo po čtyřiceti minutách, kdy melodii nejznámějšího Straussova valčíku vystřídaly úvodní tóny "Life In Technicolor."

Coldplay, O2 Arena, Praha, 22.9.2008
© Daniel Hlaváč / musicserver.cz
Za kapelou se objevil Delacroixův obraz "La Liberté guidant le peuple", který vévodí i obalu poslední studiovky, a parta kolem Chrise Martina se dočkala prvního lesa rukou, vlajícího nad hlavami. Následovala "Violet Hill", první hit z "Viva la Vida" a zároveň nejtvrdší song Coldplay. Exkurzí do druhé desky "A Rush Of Blood To The Head" byly "In My Place" (překvapivě zařazená do první části koncertu) nebo "Clocks", které Coldplay vykradli a nápad z písně použili v songu, jenž večer rovněž zazněl - "Speed Of Sound".

Překvapením byly taneční remixy, které skupina prokládala akustickými verzemi. Vedle sebe tak stály třeba technoverze "God Put A Smile Upon Your Face" (plynule přecházející v "Talk" s kultovním riffem Kraftwerk) a "Hardest Part", vystřižená jenom za doprovodu piana, nebo regulérní diskoška "Viva la Vida" a křehká "Postcards From Far Away". Hlavní postavou byl pochopitelně frontman Chris Martin, který si své místo v popředí držel s cimrmanovským "tohle je můj plac, sem mi nikdo nechoďte, protože tady já budu skoro furt". Basák Guy Berryman a kytarista Jonny Buckland se drželi spíše v pozadí, stejně jako bubeník Will Champion. Ten ale na jednu píseň vystřídal Martina u mikrofonu; to když kapela pronikla publikem až na druhý konec haly a spustila krátký akustický set. Navzdory očekáváním (tradiční a sladké poctě nesladkému Johnny Cashovi) v podobě "Till Kingdom Come" zahráli Coldplay baladu "The Scientist" a Championem odezpívanou "Death Will Never Conquer" - track, který skupina umístila na své webovky na začátku turné.

Coldplay, O2 Arena, Praha, 22.9.2008
© Daniel Hlaváč / musicserver.cz
Koncert vrcholil "Lovers In Japan" s velkolepou videoprojekcí a barevnými konfetami ve tvaru listů, které se na publikum snášely při refrénech. Mezi přídavky nemohla chybět "Yellow", jediné připomenutí debutu "Parachutes", při něm se hala rozzářila do žluté, a pomalá "Fix You", kterou kapela zahrála proto, že ji prvně - v polovině koncertu - zkazila.

Britové do podzimní Prahy přivezli paletu barev a nálad, které po dobu koncertu neúnavně nanášeli na publikum. Při "Lovers In Japan" jste byli rázem v Zemi vycházejícího slunce během jara, kdy kvetou višňové sady, "Cemeteries Of London" zase evokovala Prahu z Kafkových románů. A "Yellow"? Ta naplnila O2 Arenu teplými žlutými odstíny. Umění Coldplay střídat nálady a emoce v kombinaci s vynikajícím zvukem dalo dohromady silný zážitek. Hudební, vizuální, umělecký.

Show Coldplay očima Mirka Böhma

Magazín Šíp, který se před koncertem rozdával, palcovými titulky tvrdil, že tohle bude noc, na kterou Praha nezapomene. Světe div se, bulvár jednou nekecal. Ale veškerý dík nepatří skupině Coldplay, která se v první polovině diplomaticky řečeno hledala, ale naprosto skvělému publiku. Coldplay první hodinu působili nesehraným dojmem, na hlasu Chrise Martina se nachlazení podepsalo víc, než by se dalo očekávat, jedna chyba střídala druhou. Ve druhé polovině už se skupina nechala strhnout jedinečnou atmosférou v hale a zlepšila se, a nebo to už možná v tu chvíli bylo úplně jedno, protože lidé přišli do O2 Areny s jediným úmyslem - bavit se. První vystoupení Coldplay v České republice tak mělo čtyři vrcholy: patnáctiminutovou diváckou vlnu před nástupem Coldplay, divácké dozpívávání popěvku z písničky "Viva la Vida" i přesto, že Coldplay už písničku dohráli, tisíce rozsvícených displejů mobilních telefonů v pauze mezi dvěma bloky a přídavek "Yellow". Tedy čtyři jedna pro Prahu.

Setlist: Life In Technicolor, Violet Hill, Clocks, In My Place, Speed Of Sound, Cemeteries Of London, Chinese Sleep Chant, 42, Fix You, Strawberry Swing, God Put A Smile Upon Your Face feat. Talk, Hardest Part, Postcards From Far Away, Viva la Vida, Lost, The Scientist, Death Will Never Conquer, Politik, Lovers In Japan, Death And All His Friends, Yellow, Fix You.

Rozsáhlou fotogalerii z koncertu si můžete prohlédnout ZDE.

Coldplay, Albert Hammond Jr., O2 Arena, Praha, 22.9.2008

NÁZORY
  • Koncert (Honza, 23.09.2008 14:01) Reagovat

    Pro mě to byl výbornej zážitek. Na to, že byl Chris nachlazený, tak koncert jednoznačně neodflákl. Lidi byli výborný. Projekční část dokonalá. Všechno tak nějak ladilo skvěle. Já se bavil, lidi taky. Doufám, že při příštím turné nás nevynechají. Koncert-95%.

  • Bravo (Monika Süssmilchová, 23.09.2008 14:03) Reagovat

    bravo a ještě jednou bravo, této recenzi tleskám, tento pán byl včera skutečně na koncertu a ne jako pan Dvořák z Novinek.cz, který napsal nesmyslnou recenzi na včerejší koncert, který byl naprosto úžasný až na pár chyb (ale sme pouze lidé že?) :-) všichni sme se bavili, fanoušci byli úžasní, až mě to překvapilo, myslím si, že tento koncert aspiruje na koncert roku v Čr....
    P.S.předkapela byla výborná a má ve mě novou fanynku

    • Re: Bravo (C, 23.09.2008 15:28) Reagovat

      A kolik si tech koncertu navstivila, soudruzko?

    • Re: Bravo (Gábina, 23.09.2008 19:19) Reagovat

      Naprosto souhlasím. A pan chudák pan Dvořák byl asi na úplně jiném koncertě než my ostatní :)

    • Re: Bravo (Pítr, 23.09.2008 21:27) Reagovat

      Koncert roku? Jsi snad na LSD?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Nové desky 25/2023 - od Kelly Clarkson přes Marka Ztraceného po Portugal. The Man (28.06.2023 20:00)
- Video: Albert Hammond Jr ve videoklipu "Memo Of Hate" ukazuje svůj poker face (13.06.2023 09:47)
- Albert Hammond Jr z The Strokes vydá v červnu pátou sólovku (06.04.2023 09:31)
- Video: Coldplay zahráli u Jimmyho Kimmela speciální verzi "Clocks" (04.02.2023 17:39)
- Audio: Coldplay se s Alanem Partridgem pustili do hitu "Knowing Me Knowing You" od kapely ABBA (24.08.2022 09:26)
- Naživo: Coldplay v Belgii už zase měnili životy k lepšímu (23.08.2022 07:56)
- Video: Coldplay v klipu "Humankind" vzdali poctu fanouškům (19.08.2022 09:36)
- Naživo: Coldplay konečně dovezli svou euforickou archu do Evropy (07.07.2022 12:11)
- Elektřina zdražuje. Coldplay si na turné vyrábějí vlastní (10.05.2022 12:29)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu