MOFFOM ocení za celoživotní dílo Seegera a Kubišovou

16.09.2008 12:22 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Pete Seeger
© facebook interpreta
Jubilejní pátý ročník festivalu, zaměřený na New York City, proběhne od 16. do 20. října v kinech Lucerna, Světozor a Evald. Letos festival ocení za celoživotní přínos amerického folkového písničkáře a aktivistu Petea Seegera a zpěvačku, herečku Martu Kubišovou, která se stala jedním ze symbolů Sametové revoluce.

Peter "Pete" Seeger je klíčová postava poloviny 20. století. Právě on stojí za oživením americké lidové hudby.Jeho písně si s chutí zazpívala řada hvězd hudebního nebe - mezi jinými i Louis Armstrong, Aretha Franklin, Johnny Cash nebo Marlene Dietrich. Bruce Springsteen dokonce na jeho počest založil kapelu "The Seeger Sessions Band". Promítán bude komplexní dokumentární film o jeho životě, plný archivních záběrů a osobních výpovědí, které nikdy nebyly zveřejněny.

Marta Kubišová je uznávanou českou zpěvačkou i přesto, že mnoho let nemohla z ideologických důvodů zpívat. V roce 1989 se ale vše změnilo a Marta Kubišová vystupuje na zcela zaplněném Václavském náměstí s písní "Modlitba pro Martu", která se v roce 1968 stala symbolem národního odporu. Na počest Marty Kubišové bude představen český film "Mučedníci lásky". Režisér a později její manžel Jan Němec obsadil do hlavních rolí vedle Marty Kubišové také Karla Gotta a mnoho významných umělců. Lístky na festival MOFFOM jsou v prodeji od 15. září v síti Ticketpro.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY