Poctivá alternativa popu

20.09.2008 12:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Šest let vznikala nová deska Karla Mikloše, kterou předznamenala písnička "Insane". Slovenský tahoun alternativní scény natočil velmi podmanivou nahrávku. Máte radši minulost, nebo vyhlížíte budoucnost? "The Past Of The Future" pro vás má odpovědi.
7/10

Karol Mikloš - The Past Of The Future

Skladby: On Fire, You Never Listen, Insane, Still On Your Side, Get A Little Wild, In The Bubble, A Note, Leaving For England, Apocalyptical, Not Much Left To Do Wrong Now
Vydáno: 21.05.2008
Celkový čas: 37:30
Vydavatel: Starcastic
"The Same Mist Here" a "Vis-a-Vis" byla alba, které upozornila na talent Karla Mikloše. Jeho vzorem byl Morrissey a náklonnost k britským kytarovkám je na služebně nejstarším tracku "Insane" jasně slyšet. "The Past Of The Future" je jeho vlastní reflexí na věci, které na něj působí, a poutavě porovnává minulost s budoucností. Mikloš nestojí na místě, nebojí se použít elektroniku ani pořádně pročechrat struny kytar, taková "On Fire" je skutečným klenotem hned v úvodu desky.

Práce na "The Past Of The Future" začaly z kraje roku 2006 a celé tyto dva roky Karol Mikloš v domácí studiu maximálně zúročil ve svůj prospěch. Všech deset písniček je jasnou alternativou k přiškrceným a monotónním tokům popu od našich slovenských sousedů. Nechce totiž být žádnou figurkou ze stolního fotbálku a nečekejte žádný patos umělých atmosfér nebo seskupení hloupých textů.

"Leaving For England" je singlovka, která by si zasloužila mnohem větší úlovek ve vodách rádiových vln, nádech dálek zafunguje i za volantem vašeho bouráku. "The Past Of The Future" není bublinou nebo vzduchoprázdnem, které splaskne hned po prvním poslechu, s každým společně stráveným časem naleznete jiné spojnice, možnosti. Karol Mikloš má talentu na rozdávání, dokáže předat energii, ale i nabídnout poklidné emoce ("A Note"). Elektronika však zbytečně nikde nepřečuhuje, oblíbený zvuk kytar má přednost a nalezená rovnováha albu sluší, tak jako trubka v "Get A Little Wild".

Ke konci sice drobet dojde dech, "Vis-a-Vis" se v tomto drželo lépe, přesto Karol Mikloš natočil desku, která letos rozhodně patří k tomu lepšímu. "The Past Of The Future" je vypracovaná skulptura talentu tohoto sympaťáka.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY