shop.musicserver.cz
Metallica - Death Magnetic

Druhý pokus o návrat do minulosti

Vydáno: 12.09.2008 05:00 v sekci Recenze - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Trvalo to pět let, ale přece jenom se fanoušci Metalliky dočkali. Ještě aby ne, vždyť nové a nové informace okolo plánované řadovky držely zvýšenou hladinu adrenalinu v krvi všech nedočkavců už dost dlouho. Následuje novinka "Death Magnetic" agresivního předchůdce nebo jde zcela novým směrem?

7/10

Metallica - Death Magnetic

Vydáno: 12.09.2008
Celkový čas: 74:38

Skladby: That Was Just Your Life, The End Of The Line, Broken Beat & Scarred, The Day That Never Comes, All Nightmare Long, Cyanide, The Unforgiven III, The Judas Kiss, Suicide & Redemption, My Apocalypse

Vydavatel: Universal

Je skvělé, když se kapela vrátí do míst, kde ji její fanoušci vídávali nejraději. Přesně tak to zkusila Metallica minulou nahrávkou "St.Anger", ale vzbudila velmi rozporuplné reakce. Ačkoliv měla být tahle placka pouze jakýmsi momentálním vypuštěním páry, odklon k agresivnímu a hutnému metalu prošpikovaného thrashovými riffy rozdělil tehdy hudební veřejnost a fanoušky na dva tábory: první tleskali a nadšeně pískali, druzí kroutili hlavami a bučeli. Jak je vidět, Metallica vztyčila na bučící prostředník.

Tep srdce a první kytarové tóny připomínající zvukem "Enter Sandman", minutová poklidná předehra a zběsilá jízda může začít. Sedmiminutová "That Was Your Life" je hudebně podobná palba jako minulý otvírák "Frantic", avšak projev Jamese Hetfielda zní jinak. Stále je v něm hodně energie a agrese, ale za mikrofonem celkově působí mnohem více vyrovnaně a nikoliv jako štvané zvíře. To samé lze v podstatě říci o celé nahrávce: "Death Magnetic" je nářez od začátku do konce, avšak bez zaťatých pěstí. Změna je to však velmi relativní - už na první poslech se zdá, že Metallica pokračuje v kolejích vyjetých tankem značky "St.Anger" i nadále. A ať si říká, kdo chce, co chce, je to tak dobře. Agrese a nekompromisní tvrdost se u Metalliky dají považovat za genetické vlastnosti. Na "Death Magnetic" využívá kapela vedle těchto vrozených i klidnější naučené a převzaté, zejména lze zajásat nad Hammettovými sóly, kterých si posluchači posledně příliš neužili.

Metallica, jak je jejím dobrým zvykem, střídá v jednotlivých skladbách hned několik poloh. Obvykle ku prospěchu věci, kdy se například z melancholicky rozjíždějící balady ("The Day That Never Comes") vyvine thrashmetalová vypalovačka, někdy působí výsledek až moc překombinovaně. Jak již bylo řečeno, "St.Anger" měl být návratem ke kořenům. To se Metallice vcelku povedlo i tentokrát, dokonce bez větších vedlejších efektů a zkrátka lépe (pokud hovoříme pouze o podobě se starými deskami). Odvážně řečeno, "Master Of Puppets" v novém a lepším zvukovém kabátku, ovšem hřejícím hudebně slabší skladby. Na druhou stranu, "Battery" a ostatní dnes již klasické záležitosti také potřebovaly svůj čas. Parta z Kalifornie na novince také zplodila třetího následovníka do rodu neomluvitelných "Unforgiven III" a opět v tom jsou smyčce a dokonce piano.

Kromě známého tria Hetfield, Ulrich, Hammett mají na nové desce svůj podíl dva noví muži. Basák Robert Trujillo na "St.Anger" nezasáhl a když už se tak stalo na novince, zdá se, že moc prostoru nedostal. Basa je utopená, díky preciznímu zvuku je v písních rozpoznatelná, ale samostatně ji Rick Rubin upřednostnil před hutným zvukem bicích a kytary jen zřídka. Příkladem budiž skladba "Cyanide", kde zní dostatečně zřetelně. Samotný podíl jednoho z nejslavnějších producentů současnosti Ricka Rubina na finální podobě desky je jistě významný, avšak v konečné konfrontaci s Hetfieldem a Ulrichem těžko odhadnutelný.

Stejně neodhadnutelná je reakce publika na toto zbrusu nové dítko. Jedni opět uvítají blízkou podobu se svými oblíbenými deskami z konce osmdesátek, druzí budou Metallice vyčítat, že se opakuje. Ano, opakuje. Ale pořád to stojí za poslech.

NÁZORY
  • nevim (Honza, 12.09.2008 09:50) Reagovat

    Já nejsem metalák, zaplaťpánbůh a tak u Metallicy ocením zejména desky z devadesátých let- Load a Reload, to byl tlak!! St.Anger byl taky super, garážově špinavý zvuk a absence kytarové masturbace, skvělé. z nové desky jsem slyšel jen singl a moc mě nevzal. Co se mi ale opravdu nelíbí je ten obal desky. metallica měla vždy krásné obaly, ale když kouknu na tohle, připomíná mi to jaksi neoholené dámské přirození...br!

    • Re: nevim (effect18, 12.09.2008 12:59) Reagovat

      Jo, ten obal je hroznej

    • Re: nevim (ogrish, 13.09.2008 16:56) Reagovat

      Mně příjde naopak obal nápaditý a líbí se mi.. Rakev (podobně jako smrt, naštvanost, agrese...) k Metle patří a zapracovat ji do kontextu s magnetem je dle mě dobrý nápad :)

    • Re: nevim (Pavel, 15.09.2008 18:34) Reagovat

      Metallica měla vždy krásné obaly? To je hodně odvážné tvrzení. Kromě Justice a možná Ride to byla hrůza. Ale naštěstí hudbu nedělá obal.
      Jinak hudebně: Je to takový St. Anger, akorát rychlejší a jsou tam sóla. Bohužel tomu chybí hlava a pata.

      • Re: nevim (Nobunaga, 02.06.2011 23:03) Reagovat

        Mám pocit, že Metallica jde do kopru. St. Anger ani Death Mag nemají tu sílu minulých alb. Chybí hudební nápady a je to jen o trapných a chaotických změnách rytmu. Bubny zní jakoby Lars mlátil do kýblů od primalexu, Ale jak jsem už řekl hlavně tomu chybí invence, to co dřív Metallicu zdobilo. Oh no :(((.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Metallica musela odložit koncert, James Hetfield chytil covid (04.09.2023 12:28)
- Elektrická kytara podle Kirka Hammeta (30.07.2023 11:21)
- Makrorecenze: Makrorecenze "72 Seasons" Metalliky (11.05.2023 13:00)
- Video: Motörhead doplnili raritní předělávku písně "Enter Sandman" komiksovým videoklipem (10.05.2023 08:11)
- Metallica odstartovala v české albové hitparádě na stupních vítězů, v první desítce boduje i Katapult (27.04.2023 15:30)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Recenze: Metallica na albu "72 Seasons" (opět) nepřekročila svůj stín (18.04.2023 08:30)
- Video: Metallica vystoupila u Kimmela se znovuzrozenou písní "Master of Puppets" (a nejen s tou) (14.04.2023 16:51)
- Od AC/DC přes Metalliku po Ozzyho. Kalifornský PowerTrip je rockový festival snů (01.04.2023 14:41)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu