shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver speciál - Kateřina Červenková

Co poslouchá musicserver speciál - Kateřina Červenková

Vydáno: 06.09.2008 05:00 v sekci Publicistika - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Praskající vinyly, květinová naivita, drogový opar a svérázný rock'n'roll. Všechny moderní posluchače předem upozorňuji, že většinu mého výběru tvoří hudební vykopávky ze sedmdesátých a nebo dokonce šedesátých let. A mám pocit, že rok 1971 byl magický!

Seriál Co poslouchá musicserver si dal na čas oddech, to ale neznamená, že byste přišli o pravidelné články s oblíbenými deskami našich redaktorů. Ti se rozhodli zapátrat v paměti, probrat sbírky a sepsat vždy svých deset nejoblíbenějších nahrávek. Nemusí se jednat o to nejlepší, co v životě slyšeli, jde hlavně o alba, která je v průběhu života nejvíce zasáhla a ovlivnila. Jako další vám do své police s cédéčky nechá nahlédnout Katka Červenková.

Přestože jsem ve svých dvaceti posluchačský zajíček, troufám si předhodit lvům svoje srdcovky. Jsem ráda, že mi minule kolega Pavel Parikrupa předpřipravil půdu svojí desítkou, z níž mi většina děl také přirostla k srdci. Samozřejmě že si s chutí poslechnu i nějakou současnou hudební produkci, jen by nebylo fér se tvářit jako její zarytý fanda. Pokud jsem měla napsat o deskách, které mě kdy nejvíce zasáhly, nemohla jsem sáhnout po ničem jiném než po mých milovaných šedesátkách a sedmdesátkách. Seberu odvahu a vyslovím ten kontroverzní názor: Drtivá většina moderní produkce kopíruje to, co už tu jednou bylo, a v mnohem lepší formě...


Ozzy Osbourne - Down To The Earth
10. Ozzy Osbourne - Down To The Earth (2001)

Ne vždycky jsem dělala tatínkovi radost poslechem rock'n'rollových vykopávek. V kazeťáku mi kolem dvanácti let, po nástupu na gympl, rotovaly módní hity Eminema, Offspring, pak se to částečně zlepšilo na Red Hot Chili Peppers. Tátovi jsem se akorát posmívala, že mu věž nepřehrává ty jeho děsný Zeppoše. Jenže pak slečna puberťačka slyšela v Medúze písničku "Dreamer" od Ozzyho Osbournea a zamilovala si ji. Následně zjistila, že ten ďábel Ozzy natočil spoustu ještě mnohem lepší muziky. V hlavě se rozsvítilo, plakát Eminema vystřídal vtipně zlověstný Ozzy a od tý doby to jde se mnou z kopce.


Janis Joplin - Pearl
9. Janis Joplin - Pearl (1971)

Bylo mi asi patnáct a o prázdninách jsem se vydala za známými do Anglie. Zajeli jsme si na výlet do nádherného městečka Glastonbury, kde mimo jiné každý rok probíhá jeden z nejúžasnějších hudebních festivalů. V jedné zapadlé uličce leží zapadlý obchůdek s vinyly. Janis Joplin jsem krátce předtím slyšela v rádiu a naprosto mě uchvátila. V onom obchůdku jsem si proto za pár liber koupila její labutí píseň, album "Pearl". "Amazing woman," řekl mi prodavač a měl pravdu. Normálně tvrdím, že ženský neuměj zpívat, ale vášnivému a nakřáplému hlasu Janis Joplin zkrátka nejde odolat.


The Who - Who's Next
8. The Who - Who's Next (1971)

Často se mi stává, že se mi při poslechu desky vybaví, co jsem dělala ve chvíli, kdy jsem ji poslouchala naposledy. Pokaždé, když si pustím nejúžasnější album "The Who "Who's Next", vrátím se na terasu hotýlku v Maroku, kde jsme s tátou nocovali při našem výletu před čtyřmi lety. Vidím modrobílé domky s orientálními prvky, okolní krásnou krajinu a to všechno podbarvuje hlas muezína. Nejradši mám ale stejně část písničky, kde božský Roger Daltrey zpívá: "I need some water, maybe somebody's daughter…".


Priessnitz - Zero
7. Priessnitz - Zero (2001)

U jesenických léčitelů Priessnitz, kteří pomohli dospět nejednomu z nás, bezesporu platí, že co deska, to klenot. Nejvíce jsem si ale oblíbila právě "Zero", protože je uhlazenější než předchozí alba kapely a přece syrovější než třeba poetické "Potichu". "Zero" má ten zvláštní dar, že ho můžu poslouchat v jakémkoliv rozpoložení. Taky mě fascinuje, že si o Priessnitz pokecám takřka s kýmkoliv napříč posluchačskými zájmy. Ale hlavně, tohle album mi poprvé pustila moje první láska.


Travelling Wilburys - Travelling Wilburys Vol.1
6. Travelling Wilburys - Travelling Wilburys Vol.1 (1988)

Stal se zázrak a já se naučila řídit. A dokonce mě to chytlo natolik, že se ráda občas i obětuju a odvážím opilé kamarády z hospody. Nejradši mám ale delší štreky a k tomu puštěné rádio. Mám asi pět oblíbených desek, které mě nenechají za volantem usnout, a cesta s nimi utíká mnohem líp. Nejlepší jsou ale zaručeně Travelling Wilburys, náhodný projekt Boba Dylana, George Harrisona, Toma Pettyho, Jeffa Lynnea a Roye Orbisona. Radost ze společného hraní, nenucenost a uvolněnost. Chytlavé melodie a to nejlepší, co každý ze zúčastněných může nabídnout. Mlask!


The Raconteurs - Broken Boy Soldier
5. The Raconteurs - Broken Boy Soldier (2006)

Jack White je pro mě největší ikonou moderní hudby, čímž si možná vylepším reputaci u všech nechápavých fanoušků aktuální hudby. Zbožňuju všechny Whiteovy projekty, ale rozhodně nejlepší je první deska The Raconteurs. Dokázala dokonce prolomit můj tvrdohlavý a kritický postoj ke všem kapelám podobného ražení. Můj nezdravý rozum říká, že v šedesátkách by takový dřevní rock'n'roll zahrál kdekdo a s mnohem většíma grádama. Jenže Raconteurs v sobě spojují neodolatenou drzost, nadhled i sentiment zabalené do jednoduchých a syrových kytarových rifů. Nic objevného, ale má to říz. A miluju Jackovo kvílení!


Led Zeppelin - Led Zeppelin IV
4. Led Zeppelin - Led Zeppelin IV. (1971)

Led Zeppelin jsou u nás doma modlou a ovládají život celé naší rodiny. Jejich plakáty zdobí zdi nejen mého pokojíčku, ale i obýváku, ložnice rodičů i tátovy pracovny. Logo jejich nahrávací společnosti Swan Song se nadosmrti uhnízdilo na mojí levé lopatce a zhruba od svých čtrnácti fanaticky skupuji všechno, co s touhle kapelou souvisí. Ale je pro mě těžké určit, kterou jejich desku mám nejraději. Za mým pubertálním přerodem ve slečnu rockerku však stála hlavně překrásná balada "Stairway To Heaven", kterou dodnes považuji za svatou písničku. Zeppoši jsou prostě takoví ufoni. Stejně jako egyptské pyramidy nemohli postavit lidé, je nemožné, aby tak krásnou a nadpozemskou hudbu složila parta zfetovaných a namyšlených (a krásných) rockerů s trvalou.


Pink Floyd - Wish You Were Here
3. Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

Kdybych měla objektivně říct, která deska strávila v mém přehrávači nejvíc času, tak je to určitě floydovská slaďárna "Wish You Were Here". Žádná jinak totiž tolik nepomůže při zlomeném srdéčku, čímž si vzhledem k mému zvrhlému a masochistickému výběru chlapů procházím hodně často. I když obvykle vystupuju jako slečna drsňák, někdy si s tímhle albem ráda zalezu do pokojíku a nechám ukápnout pár slziček. A nejzajímavější na tom všem je, že jsem díky znalosti zrovna téhle desky uhranula jednoho se svých boyfriendů.


Deep Purple - In Rock
2. Deep Purple - In Rock (1970)

Pominu-li floydovskou "Dark Side Of The Moon", tak na Gillanův ječák v mrazivém rockovém kolosu "Child In Time" nic nemá. A to přesto, že mě Deep Purple s Gillanem u mikrofonu jinak zrovna moc nebaví a raději sahám po nejstarších nahrávkách. "In Rock" má ale všechno, je energický, nápaditý, uchvacující a má jeden z nejhezčích obalů. Díky téhle desce jsem pěkně dlouho sváděla nesmyslný vnitřní boj, zda přece jen nejsou ti Purplíci lepší než Zeppoši.


Ten Years After - Space In Time
© facebook interpreta
1. Ten Years After - Space In Time (1971)

Tahle deska Ten Years After s bluesovými kořínky je pro mě prostě magická a nesmírně vesmírně inspirující. Je éterická a plná květin, neučesaná a svobodná. Barevná, provokativní a nestoudná, nevinná a lascivní. Podmanivé melodie tančí bosé v trávě, točí se dokola a sledují třpytivé hvězdy, aniž by předtím spláchly extázi elesdéčkem. Láska ve všech formách, sladká i dovádivá. Zfetovaný mír, rocková meditace na syrovém podnosu a zasněný úsměv na tváři. Tomu se říká absolutní pohoda, nic víc ke štěstí snad člověk nepotřebuje….

Chemická reakce mezi mnou a tímhle nadpozemským dílem proběhla už během prvního poslechu. Patřím k těm roztomilým bláznům, kteří čas od času, no dobře i častěji, sní o tom, jaké by to bylo prožít svoje mládí v sedmdesátkách. A moje bujná fantazie nejlépe pracuje, když ji podpořím touhle květinovou hudební euforií. Schovávám si ji ale samozřejmě jen pro zvláštní chvilky, aby mi její magická síla nevyprchala ve víru nevyléčitelného zevšednění.

NÁZORY
  • ... (Joachim, 06.09.2008 07:46) Reagovat

    no to je teda sakra blbej výběr... teda až na Janis...

    • Re: ... (Přemek, 06.09.2008 10:50) Reagovat

      no to je teda sakra skvělej výběr .... teda až na Janis...(ale to je můj osobní problém, obecně vzato je - no vlastně byla - i ona výborná)

  • uf (Herry, 06.09.2008 11:29) Reagovat

    Dobrej výběr.jen neznalec řekne že je špatnej

  • Na 20 let ... (jožo, 06.09.2008 12:01) Reagovat

    ... smekám ...., super.

  • vyber (danny, 06.09.2008 12:39) Reagovat

    boze to jsou ale desivy fotrovsky vykopavky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Ozzy Osbourne je stále v plné síle. Na desku kytaristy The Cult Billyho Morrisona nazpíval výborný song "Crack Cocaine" (23.03.2024 18:00)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Ozzy Osbourne by se rád s fanoušky rozloučil dvěma koncerty v domovském Birminghamu (26.01.2024 12:05)
- Kniha "Pink Floyd: Všechny písně" nabízí pohled do zákulisí tvorby slavné kapely (23.11.2023 18:12)
- Recenze: Mnoho řečí, málo muziky. Navzdory doslovnosti ale "The Dark Side Of The Moon Redux" Rogera Waterse za poslech stojí (02.11.2023 10:30)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Ozzy Osbourne by rád natočil ještě jedno album a vyrazil na turné (01.10.2023 15:33)
- Audio: Roger Waters v nové verzi "Time" poněkud cohenovatí (25.08.2023 11:47)
- Roger Waters odhalil detaily ke své verzi "Dark Side of the Moon" a servíruje singl "Money" (24.07.2023 11:04)
- V září vyjde ve výpravné reedici album "Who's Next" od The Who. Nový mix připravil Steven Wilson (19.07.2023 16:41)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu