shop.musicserver.cz
Radiohead - The Best Of

Klaustrofobie, paranoia, apokalypsa? To nej od Radiohead!

Vydáno: 08.09.2008 13:00 v sekci Recenze - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Po nepříliš mírumilovném rozchodu se svým vydavatelstvím museli Radiohead překousnout fakt, že proti jejich vůli vyšla výběrová deska a také DVD s oficiálními (i neoficiálními) videoklipy. Zapomeňte na background a užijte si těchhle dvacet jedna filmů tak, jak se sluší a patří.

7/10

Radiohead - The Best Of

Vydáno: 02.06.2008
Celkový čas: asi 92 minut

Skladby: Creep, Anyone Can Play Guitar, Pop Is Dead, Stop Whispering, My Iron Lung, High And Dry (UK version), High And Dry (US version), Fake Plastic Trees, Just, Street Spirit (Fade Out), Paranoid Android, Karma Police, No Surprises, Pyramid Song, Knives Out, I Might Be Wrong, Push Pulk/Spinning Plates, There There, Go To Sleep, Sit Down, Stand Up, 2+2=5 (live at Belfort festival)

Vydavatel: Parlophone

Tu omáčku okolo už asi znáte - Radiohead vypršela smlouva a s EMI se nedohodli na jejím prodloužení. Skupina reaguje s "In Rainbows" a akcí zaplaťte, kolik chcete, EMI výběrovkou a tímhle doprovodným DVDčkem. Nevím jak vám, ale mně je úplně fuk, jestli Radiohead tohle DVD schvalují, nebo ne, protože zkompletovat si legální cestou jejich videa je prostě fajn, zvlášť když je o co stát. A na která že se dostalo?

Mezi koncertní videoklipy ke "Creep", jenž Radiohead zachycuje jako univerzitní kluky, kterým se plní rokenrolový sen, a "My Iron Lung" se vešly tři dekadentní úlety z období "Pablo Honey" (včetně nealbového singlu "Pop Is Dead"), jež hudebně i klipově hodně zestárly. Ale ono stejně "Pablo Honey" bylo o "Creep" a o tom, že na něj Radiohead navázali deskou "The Bends", takže se spíše hodí jen jako sběratelské kousky, ať to máte komplet.

Minifilmy z "The Bends" již ukazují, proč Radiohead budou jednou tam, kde dneska jsou. Anglická verze "High And Dry" je sice poctou tradičním klipům rockových velikánů, ale ta americká, odehrávající se v tradičním americkém baru na kraji velkoměsta, mi k písničce sedí více. Na "Fake Plastic Trees" už skupina utíká k lyrickým obrazům plných silných emocí, které se projevují ještě v klipu ke "Street Spirit (Fade Out)". Pro budoucnost Radiohead je však důležitější video k "Just", které poprvé otevírá dveře klaustrofobii, strachu a obavám o osud světa, tak typickým pro pozdější tvorbu kapely.

S "OK Computer" se do klipů vkrádá paranoia, pocit viny a neustálé očekávání trestu, který však stále nepřichází, jen visí ve vzduchu a stíhá vás (viz. "Karma Police"). Dominantní je depresivní atmosféra, bezmocnost ("No Surprises") a palčivá snaha o vykoupení ("Paranoid Android"). Vše pak vrcholí pak v "Pyramid Song" z alba "Amnesiac", která přináší trpkou vizi budoucnosti v podobě absolutní apokalypsy světa tak, jak jej známe. Z "Amnesiacu" ještě vyšlo místo i na opět klaustrofobickou "Knives Out" a garážově temnou "I Might Be Wrong".

Na absolutní bod mrazu vás ale dostane až film k písničce "Push Pulk/Spinning Plates" z dokumentárního DVD "The Most Gigantic Lying Mouth Of All Time" - slovy popsat nelze a ani by se to nehodilo. K obavám z tragických zítřků se po "There There" Radiohead vrací ještě v případě "Go To Sleep" z placky "Hail To The Thief", kde zamrazí lhostejnost proudících davů pod řítícími se budovami, a po psychedelické projížďce v "Sit Down, Stand Up" potěší i jeden záznam živých Radiohead, navíc v tak excelentní formě, jakou jen u "2+2=5" dokáže Yorkova parta vyladit.

Ať už tohle DVD vychází s podporou, či bez podpory kapely, důležité je to, že zachycuje kapelu tak, jak ji minulost vnímá. Do jednoho jsou opravdovým doprovodem k písním, ne jen komerční vatou pro MTV, a navíc vždy zachycují rozpoložení, v jakém se Radiohead zrovna nacházeli. Dvaadevadesát minut a jedenadvacet filmů - bohužel však ve stereu a čtyři ku třem (tři bodíky dolů) - o tom, jak se z kluků chlapecké školy stala jedna z nejdůležitějších skupin dnešní doby. Přes technické zpracování, které se zadrhlo někde v minulém století, je tohle stále povinnost mít doma.

NÁZORY
  • kult sv. Rejdijouheda (karbo, 08.09.2008 13:27) Reagovat

    Radiohead jsou nejzásadnější kapelou vesmíru, o tom žádná :c))

  • bohužel ve stereu? (muchna, 10.09.2008 07:56) Reagovat

    vy byste chtěl zvuk u (často docela starejch) klipů v nějakým prostorovým nesmyslu?? a ořezat ty starší na jakožeširokej formát? nejste lojza?

    • Re: bohužel ve stereu? (Miroslav Böhm (autor), 10.09.2008 09:44) Reagovat

      Jen jeden dotazek - a ktery ze mate rok v kalendari vy? o))) Ne, ted vazne - ja si myslim, ze u tak velke veci, jako je tohle DVD, by stalo za to udelat 5.1cku. Vydani bestofky Radiohead by mela byt udalost, ne jen povinnost... K formatu - problem je, ze opravdu ve formatu 4:3 je asi jen polovina klipu, zbytek je do 4:3 "nacpan" a pruhy nahore, dole, vlevo i vpravo me proste irituji, byt to jde obejit...

      • Re: bohužel ve stereu? (morrissey, 10.09.2008 14:00) Reagovat

        skvělý dvd

      • Re: bohužel ve stereu? (muchna, 10.09.2008 14:38) Reagovat

        i letos považuju 5.1 pro jiné než koncertní nahrávky (nebo nějaké speciality, co já vím) za nesmysl. což je dejme tomu můj problém. ale vaše formulace "bohužel však ve stereu" jako zásadní výtka ke zvuku něčeho, co je ve stereu primárně, mi přišla divná. jako by tam chybělo slovo "jen" nebo tak něco. podobně vyznívá výtka k formátu 4:3 u klipů, kterých je asi polovina v tomto formátu jaksi přirozeně. že jsou ty široké v letterboxu, to není nejpříjemnější, chápu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Jonny Greenwood ohlásil na červen další sólovku. Pomohl mu s ní izraelský muzikant Dudu Tassa (16.04.2023 11:11)
- Radiohead zase spolu. Nový materiál představí "během několika příštích let" (21.03.2023 07:55)
- Recenze: "A Light For Attracting Attention" od The Smile je víc než jen volné pokračování Radiohead (19.05.2022 08:00)
- The Smile Thoma Yorka konečně ohlásili debut (21.04.2022 13:14)
- Video: Radiohead si do klipu "Follow Me Around" pozvali Guye Pearce (08.11.2021 18:42)
- Radiohead vydají desky "Kid A" a "Amnesiac" ve společné reedici (08.09.2021 13:26)
- Zaprášenosti: The Presidents Of The USA - "The Presidents Of The USA" (18.07.2021 09:55)
- Video: Thom Yorke v nové verzi hitu "Creep" svých Radiohead výrazně zvolnil. U klipu možná usnete (13.07.2021 17:44)
- Radiohead jsou na TikToku (04.04.2021 16:26)
- Nudíte se? Pořiďte si puzzle od Radiohead (18.06.2020 15:52)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu