Pražská Kalifornie a nesnesitelné horko

28.08.2008 22:15 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Devadesátá léta v Los Angeles patřila hlavně dvěma hudebním směrům: hip hopu a skate punku. Zatímco největší hvězdy prvního směru zaplatili za svoje konání životem, zastánci svižných kytar vesele hrají dál jako za mlada. O tom nás do Prahy přijeli přesvědčit legendární Pennywise.
Pennywise
© gabe-g.com
Tohle léto je velice příznivé pro vyznavače melodických partiček, protože po festivalových koncertech Bad Religion a The Offspring zavítala do pražského Lucerna Music Baru banda kolem zpěváka Jima Lindberga. Otázkou ovšem bylo, jakou ještě mají šanci v roce 2008? Před deseti lety byl o podobné kapely obrovský zájem, český prapor skate punku tehdy držela pouze Taktika kyselejch hroznů (dnes Takschashilla) a snad ještě Destroyself. Ale naštěstí máme MTV, kde se podobné skupiny hojně vyskytují a získávají si fanoušky, a tak se na legendární kapelu z L.A. sešlo zhruba 800 lidí. A nutno říct, že vytvořili skvělou atmosféru.

Koncert nabral nepatrný skluz (asi dvacet minut) a krátce před půl devátou hrábli do strun němečtí Scheisse Minnelli, kteří se snažili vykřičet do světa svoje problémy, čímž dali vzpomenout na partičky jako Minor Threat. Žádné složitosti, hlavně to musí odsýpat. Nutno podotknout, že působili celkem věrohodně a když zpěvák hrozil prvním řadám skateboardem, tak jsem se opravdu bál, že s ním někdo dostane po hlavě. Image dokonale dokresloval kytarista, který vypadal jako kříženec Travise Barkera a Darona Malakiana. Snad jen jedna výtka: přelepovat logo Marshall na aparátu je sice hezká forma protestu, ale mnohem efektivnější je na něj nehrát. Svého úkolu předkapely se nicméně zhostili se ctí a zhruba po půl hodině přepustili podium dalším v pořadí.

Pennywise
© gabe-g.com
To byli američtí A Wilhelm Scream, kteří se letos představili českému publiku už v květnu, a bylo to znát. Prostor pod jevištěm se výrazně zhustil a dav si některé songy zpíval, což kapele hodně pomohlo a od prvního songu předváděla obrovskou, energickou show. Velmi výrazným prvkem byli oba kytaristé. Ti se výborně doplňovali a dovolili si i takové parádičky, jako je zdvojování kytarových sól, čímž dali vzpomenout na Iron Maiden, kteří zdobili triko jednoho z nich. Inspirace jasná, provedení skvělé. Z formace čišela sehranost a drobné chybky se daly s klidem omluvit, protože pódiová prezentace byla nabitá výskoky na první dobu a neustálým pohybem všech členů. Mladí punkeři se ukázali jako další výborná předkapela - žánrově velmi příbuzní Pennywise (MySpace.com) měli skvělé rozehřáté publikum, jež se chtělo bavit.

A chtělo se bavit tak mocně, že bouřlivým potleskem ocenilo úplně kohokoliv, kdo se vyhoupl na stage, pročež si chvilku slávy vybral i bubenický technik. Zhruba v půl jedenácté se na podiu objevil baskytarista Randy, následně kytarista Fletcher, bubeník Byron a za hysterického řevu fandů i frontman Jim. V tu chvíli začalo peklo na zemi. Silné melodie, rychlé bicí a zpěvné refrény, to jsou hlavní zbraně Pennywise.

Pennywise
© Austin Brown
Teplota stoupla na hranici únosnosti a masa se dala do pohybu. Hned v prvním kousku dostal zpěvák přímý zásah pivem, ale nejspíš se nejednalo o atentát, takže to přešel s klidem a show pokračovala. Kalifornská scéna trpí jedním velkým nešvarem - kapely jsou si podobné jako vejce vejci a občas je problém je od sebe odlišit. Avšak bylo znát, že tuzemská základna příznivců je početná, dav si zpíval každý song, včetně těch z letošního alba "Reason To Believe". Velmi potěšujícím prvkem pak byla vřelá komunikace s publikem, při níž samozřejmě muselo dojít na nutné zlo v podobě agitačních hesel proti USA, prezidentu Bushovi a KFC. Nicméně bylo patrné, že si kapela set užívá a je schopná navodit i nějakou odlehčenější konverzaci: když jeden z fanoušků během skoku z podia vytrousil platební kartu, zpěvák okamžitě prohlásil, že pokud se majitel nepřihlásí, půjde si s kreditkou užít do kasina. Snad se tak nestalo...

Co říct závěrem? Pennywise rozhodně nezklamali, předvedli skvělou show plnou vydařených momentů (za všechny třeba zpěv publika v hitovce "Fuck Authority"), kterou zakončili v opravdu velkém stylu - scénu ovládli návštěvníci a závěrečnou "Bro Hymn" zpívali všichni společně. Inu, pořadatelé z Conspiracy nám předložili výborný koncert, kterému bych vytkl snad jen to nelidské vedro.

Pennywise, A Wilhelm Scream, Scheisse Minnelli, Lucerna Music Bar, Praha, 27.8.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY