Video Jukebox 27/2008

29.08.2008 12:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Chad VanGaalen
Chad VanGaalen - Molten Light
žánr: alternative
info: web vydavatelství, MySpace.com

Kanaďan Chad VanGaalen je hudebník, animátor a ilustrátor v jedné osobě. Svůj debut "Infiniheart" vydal před čtyřmi lety a stejně jako jeho následovník "Skelliconnection" sklidil pozitivní reakce, a to nejen v médiích zaměřených na alternativní scénu, ale i těch více natočených k mainstreamu. A právě to je pro něj typické - míchání alternativního přístup s otevřeností a přímočarostí popu. "Molten Light" je skladba z třetí placky "Soft Airplane", která vychází 9. září. Videoklip si Chad udělal sám a písnička samotná jsou takoví one-man Radiohead, včetně textu: "I'll find you and I'll kill you."


Okkervil River
Okkervil River / Bon Iver - Blue Tulip
žánr: indie / folk / rock
info: oficiální web, MySpace.com

Na 9. září nachystali své páté studiové album i texaští Okkervil River. "The Stand Ins" je pokračováním, druhou polovinou vynikající loňské placky "The Stage Names" a skupina se rozhodla pro hodně zajímavý způsob jeho propagace - požádala své hudební přátele, aby nahráli coververze všech písniček a ty nyní Okkervil River zveřejňují na svém oficiálním YouTube.com kanálu. Po A. C. Newmanovi, Davidu Vanderveldeovi a Jackovi Ladderovi vyšla řada na písničku "Blue Tulip", Justina Vernona a jeho sólový projekt Bon Iver.


The Joy Formidable
The Joy Formidable - Austere
žánr: indie rock / pop
info: oficiální web, MySpace.com

V NME si The Joy Formidable vysloužili s "Austere" titul singlu týdne a jiná nadějná parta, White Lies, si je vybrala jako support na své první velké turné - aby se, kluci, začli klepat, že zase jednou předskokani zastíní hlavní chod večera... Zasněné psychedelické kytarové stěny, popové melodie a závěr, který je hozenou rukavicí pravému hudebnímu chaosu, zase jednou dokazují, že být hlučný, být syrový a být user-friendly pořád jde dohromady. Mimochodem, kdyby si mohli uspořádat festival snů, headlajnovali by na něm Björk, Flaming Lips a Yes.


Throw Me The Statue
Throw Me The Statue - Yucatan Gold
žánr: indie pop / jungle
info: oficiální web, MySpace.com

Původně v podstatě sólový projekt Scotta Reithermana, který se časem kvůli živé prezentaci nabalil do regulérní skupiny. Scott dle svých slov vyrostl na hudbě New Kids On The Block a poté přesedlal na Beastie Boys, Paulu Abdul, Boyz II Men a Bobbyho Browna, ale jeho prvního kapela stejně zněla jako australští Bush. K aktuálnímu soundu se pak dostal přes funky odbočku a skáčko a nutno říct, že vše (!) je v tvorbě Throw Me The Statue opravdu slyšet. Debutovou desku "Moonbeams" vydal loni na vlastním labelu, letos se dočkala "velkého" vydání díky labelu Secretly Canadian.


Elton John
Elton John - Candle In The Wind (Live At Wembley, 1984)
žánr: pop / rock
info: oficiální web, MySpace.com

Srpen je orámován úmrtím dvou velkých žen. Jak Princezna Diana, tak Marilyn Monroe zemřely v druhém prázdninovém měsíci, obě ve věku šestatřiceti let a o obou Elton John nahrál tutéž písničku, pouze s jiným textem. Do aktuálního Video Jukeboxu jsem vybral tu původní, z třiasedmdesátého, ovšem v záznamu o jedenáct let starším. Takže Londýn, stadión Wembley, Elton John a "Candle In The Wind".


Je libo přídavek?
Pendulum - Propane Nightmares (žánr: rock / electronica / drum'n'bass)
The Kooks - Sway (žánr: indie pop)
Goldblade - Jukebox Generation (žánr: punk / hardcore)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY