shop.musicserver.cz
Bloc Party - Intimacy

Bloc Party a velké intimní nic

Vydáno: 25.08.2008 05:00 v sekci Recenze - Karel Veselý a Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Třetí album Bloc Party "Intimacy" udeřilo jako blesk z čistého nebe. Minulý týden v pondělí oznámili vydání, ve čtvrtek už se dalo stáhnout z jejich webu. Post-punkoví revivalisté z Londýna na něm navazují na elektronické hrátky svého loňského singlu "Flux". Máme pro vás dvojitou recenzi!

6/10

Bloc Party - Intimacy

Vydáno: 21.08.2008
Celkový čas: 43:16

Skladby: Ares, Mercury, Halo, Biko, Trojan House, Signs, One Month Off, Zepherus, Better Than Heaven, Ion Square

Když v roce 2005 Bloc Party vydali Silent Alarm, trefili se přesně do ducha doby. V éře post-punkového revivalu dokázali být originálně neoriginální a díky širokému arzenálu svých vzorů ustáli srovnání s originály z konce 70. let (Gang Of Four, Joy Division). Navíc měli u mikrofonu Kele Okerekeho, který je tak trochu Thom Yorke (civilizační úzkost), Dizzee Rascal (rasová menšina) i Boy George (neurčitá sexualita). Po dvou povedených albech vydali minulý týden trochu nečekaně třetí studiovou nahrávku "Intimacy". Promotion se omezila na pouhé čtyři dny, v pondělí desku ohlásili a ve čtvrtek ráno už ji začali ze svého webu prodávat. (Stojí zhruba sto padesát korun). Na CD nosiči s několika bonusy má vyjít v říjnu.

První skladba "Ares" začíná slovy "I want to declare war". Bouře stvořená z kytarových efektů, nervní rytmy a skandující Kele na hraně nervového zhroucení. OK, všechno, kvůli čemu jsme Bloc Party milovali, je pořád na svém místě. Ale co dál? Předchozí album "Weekend In The City" bylo sice výtečné, ale už na něm byla trochu znát únava materiálu. Kele a spol. to nejspíše vycítili také a řekli si, že zkusí do svého koktejlu ještě přimíchat elektroniku. Přesněji řečeno elektronické rytmy. Nepříliš povedený listopadový singl "Flux" nás měl varovat. Bloc Party chtějí být originální a udělají pro to všechno, co bude v jejich silách.

Bohužel.

Pro začátek: "Intimacy" není "Kid A", i když jím asi být mělo. Bloc Party k radikálnějšímu přerodu chyběl nejspíše čas a třetí album je zachycuje někde uprostřed evoluční fáze. Polovina alba (jmenovitě třeba "Halo", "Ares" nebo "One Month Off") jsou skladby, které by klidně mohly být na minulých dvou deskách. Nicméně by na nich s výjimkou "Trojan Horse" nejspíše hrály podřadnou úlohu. A jestli se na "Weekend In The City" trochu opakovali, tak na třetí desce se už rovnou vykrádají. Závěrečná epická "Ion Square" mi přišla skvělá do chvíle, než jsem si vzpomněl, že "I Still Remember" z minulé desky mělo navlas stejný motiv.

Pro druhou polovinu desky ("Signs", "Mercury", "Zephyrus", "Better Than Heaven", "Biko") obětovali motor kapely - bubeníka Matta Tonga - ve prospěch umělých rytmů a utopili se v moři experimentů. Ty jsou možná trendy a na první poslech zní zvláštně, ale zároveň často nejdou hlouběji než za naprogramovaný beat ve spodku. Měli to raději nechat na odbornících, půlminuta Burialova remixu "Where Is Home?" strčí do kapsy všechny pseudo-dubstepové tracky na "Intimacy".

Bloc Party vyšperkovali na třetím albu svůj sound k dokonalosti. Škoda, že někde při tom všem hraní s novými hračkami zapomněli napsal písně, které by zasáhly do černého jako třeba starší singly "The Prayer" nebo "Helicopter". Když už to vypadá, že mají v "Biko" hit, Kele to zkazí ochotnickým divadelním výstupem, který ocení patnáctileté fanynky emo. Možná deska vyšla moc brzy od té poslední. A možná že stejně jako většina současných kapel už prostě řekli všechno na první desce. Chtěl bych být optimista.

Noví Bloc Party a Ben Slavík = 10/10

Bloc Party pokračují v přesvědčování o svém talentu. Že jsou v hraní post-punku jedničky, víme už od nástupu na scénu (2004). Apely druhého alba na povrchní život mladých bez idejí nepůsobí, jako když jde třídní šprt žalovat, že vás viděl kouřit na záchodě (2006). Třetí deska je vzteklá, zábavná - syrová, brutálně elektronická -, nese si s sebou stigmata ztráty starých fanoušků, a přitáhnutí těch, jež by o ně dřív nezavadili (2008). Ukazuje, že ve své kytarovce mohou filtrovat a kombinovat, nač si vzpomenou, a dochází do míst, kde je talent slabé slovo.

Odkud "Intimacy" vychází, je jasně čitelné. Není to tam, kde začalo nebo skončilo "Silent Alarm," ani tam, kde dohrálo "A Weekend In The City," je to někde v 3D prostoru. Je to fúze chemie a písničkářské přirozenosti. Pohybuje se někde mezi syrovostí prvních demáčů a do detailu vymyšleným zvukem. Do výsledného mixu přihazuje něco, o čem je mezi mladými projekty už hodně dlouho řeč - ostré syntezátory v "Ares". Potvrzuje, že rock'n'roll konvenčního střihu je stejně jako osamocená dance music dobrý leda jako přívěšek ke klíčům.

Blocs recyklují, ale vtipně a na poměry současnosti stále invenčně a s vlastním názorem a suverenitou. Obecně známé motivy ("Ares" a "Breathe" od Prodigy), na něž hudba ještě nezapomněla, dávají do zbrusu nových souvislostí. Vše, co tu bylo, ještě když tahali kačera, zvýrazňují a nechávají mluvit samostatně. "Intimacy" navíc působí hned už proto, že Kele je jedním z nejlepších dnešních textařů a vy se v ní můžete pitvat týdny. Raveovou hudbu zbavují neschopnosti útočit na city. Jak v sobě mají uplakanou poetiku ("Biko", "Ion Square", "Signs"), tak vám svým Telecastrem rozbijou hlavu ("Ares", "Better Than Heaven", "Halo", "Trojan House").

"Intimacy" se tváří tak, že všechno, co kdy Bloc Party dělali, mělo směřovat sem - do melancholie rozbourané masivní taneční drogou. Má v sobě přesvědčení, že jde o logický vývoj. Vybočuje z ducha diskografie i ze současné hudební produkce, to vše ale takovým způsobem, že by o tom nikdo neměl pochybovat.

Pod album nahrané ve dvou separovaných sessions se podepsali autoři zvuku dvou předchozích desek. Že byste měli automaticky poznat, kterou skladbu dělal Paul Epworth a kterou Jacknife Lee, není důkazem průhlednosti, ale jasného rukopisu. Momenty, kdy písnička působí, jako by se Jackife od Epwortha učil, jak nechat hrát kapelu potichu a přitom nahlas, patří k nejlepším. Formát tříminutové skladby Bloc Party k vrstvení motivů a nálad v klidu stačí. "Intimacy" hraje necelých čtyřiačtyřicet minut, ale v podvědomí drnčí hodinu a půl. Nebýt Keleho hlasu, zněla by jako z garáže, nebýt kytary Russella Lissacka (mimochodem Johnnymu Greenwoodovi dorostla konkurence), zněla by originálně jen z poloviny.

Nic tu nechybí - ze starých desek tu je všechno, dost nových věcí příjemně motá hlavu. Bloc Party mixují, kombinují; organickým, nenuceným způsobem dochází k nevyčerpatelné desce. Fór je v tom, že mixér vyhazuje naprosto originální kulervoucí tlakovou vlnu. A zase jednou nějaká aktuální kapela zrušila hranice taneční scény a kytarovek. Děti, o tomhle se budou učit vaše děti.


NÁZORY
  • 10/10 ? (KarbiQ, 25.08.2008 05:13) Reagovat

    Kdepak Slavíku, přestřelil si. Tímhle albem se Bloc Party zabili. Nával ruchů a nic neříkající elektroniky (a to dovedu ocenit elektroniku). Hlavně tak typickej zvuk BP už je dávno v tahu. Tohle není prostě revoluce, ale krok zpátky. Zlatý časy, kdy mi tu hrály songy This Modern Love, So Here We Are, Helicopter, Positive Tension....Přijde mi, že BP chtěli ukojit kritiky, kteří jim vyčetli nedostatek invence, vykrádání sebe sama, nebo stejnej sound. Nevím. Pro mě je to naprosto ukvapeně vydaná deska s dobrou produkcí.

    • Re: 10/10 ? (wuxia, 25.08.2008 14:21) Reagovat

      Desítka od Slavíka nic neznamená, za nějakej čas napíše do rock and popu nebo jinam že Bloc Party jsou ta nejhorší šmíra, která je momentálně ke slyšení. Nebylo by ostatně poprvé.

      • Re: 10/10 ? (XTC, 25.08.2008 14:25) Reagovat

        jojo. podruhe nebo potreti:) nerozvazna mlada hlava.

        • Re: 10/10 ? (mishulka, 28.08.2008 12:39) Reagovat

          u ceho např.?

          • Re: 10/10 ? (wxa, 02.09.2008 13:46) Reagovat

            Třebas u The Prostitutes. Tady na serveru jim dal 9/10 a v rock and popu napsal, že je to debilní kapela s blbejma textama. A dalo by se pokračovat...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 29/2023 - od Blur přes soundtrack k "Barbie" po rockery Greta Van Fleet (26.07.2023 19:30)
- Audio: Bloc Party vysílají do světa chytlavý song "Keep It Rolling". Screamo feeling mu dodal KennyHoopla (05.06.2023 12:33)
- Audio: Bloc Party jsou zpět. Singl "High Life" je ale nemastný, neslaný (26.04.2023 18:23)
- Recenze: Bloc Party jsou zpátky. "Alpha Games" je ovšem navzdory pauze uspěchaná deska (30.07.2022 11:30)
- Nové desky 17/2022 - od Rammstein přes Bloc Party po Martina Garrixe (04.05.2022 08:30)
- Video: Bloc Party si v klipu k songu "The Girls Are Fighting" užívají násilí (30.01.2022 17:23)
- Audio: Bloc Party otvírají novou kapitolu singlem "Traps" (27.11.2021 13:21)
- Bloc Party zavzpomínají na "Silent Alarm" sérií koncertů (22.03.2018 11:42)
- Recenze: Kele Okereke si i na "Fatherland" obhájil svou silnou pozici i mimo Bloc Party (11.12.2017 17:30)
- Audio: Bloc Party překvapují další novinkou "Stunt Queen" (22.09.2016 16:12)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu