shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver speciál - Pavel Parikrupa

Co poslouchá musicserver speciál - Pavel Parikrupa

Vydáno: 30.08.2008 05:00 v sekci Publicistika - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

To mám napsat sám o sobě, že jsem u musicserveru víc než osm let a pořád mne to baví? A že život bez hudby si vůbec neumím představit? A že jsem neslyšel tisíce dobrých desek? A že objektivní recenze neexistuje? A že mi věčně chybí písmenka na zaplnění dvou set padesáti znaků v perexu?

Seriál Co poslouchá musicserver si dal přes léto na čas oddech, to ale neznamená, že byste přišli o pravidelné články s oblíbenými deskami našich redaktorů. Ti se rozhodli zapátrat v paměti, probrat sbírky a sepsat vždy svých deset nejoblíbenějších nahrávek. Nemusí se jednat o to nejlepší, co v životě slyšeli, jde hlavně o alba, která je v průběhu života nejvíce zasáhla a ovlivnila. Po Honzovi Baluškovi, Danu Hájkovi, Michalu Kochovi, Karlu Veselém, Honzovi Průšovi, Luboši Krečovi, Davidu Věžníkovi, Ondřeji Michalovi a Miroslavu Böhmovi vám do své police s cédéčky nechá nahlédnout Pavel Parikrupa.

Deset nejlepších. Radostná, ale taky nevděčná práce, vybrat to. Váháte, spekulujete, škrtáte. Posloucháte, vzpomínáte, zapomínáte. Když jsem měl deset cédéček, znal jsem všechny nazpaměť zepředu i zezadu. Dnes mám stojany plné desek a gigabajty empétrojek, z nichž některé jsem slyšel jednou. Takže následující seznam jsou věci, které mne zatím nejvíce ovlivnily a které pro mne hodně znamenají. A už se to asi moc nezmění, i když je stále co objevovat.


Chris Rea - Blue Guitars
10. Chris Rea - Blue Guitars (2005)

Unikátní dílo, u něhož jsem si všechny superlativy vystřílel ve své recenzi. Soubor jedenácti CD a jednoho DVD zabalený ve velké krásné knize. Reova odpověď Smrti, která už na něj mávala. Až budu za dvacet let poslouchat jen blues, Chrisovo životní dílo si bez obav zařadím k nahrávkám všech velkých mužů z Delty a Chicaga, které jsem teprve začal objevovat. Do blues je třeba dorůst.


The Rolling Stones - Sticky Fingers
9. The Rolling Stones - Sticky Fingers (1971)

Původně jsem tu měl od Stones nachystanou desku "Voodo Lounge", díky které jsem si je pro sebe objevil, ale nejlepší alba mají z přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Nejraději mám "Sticky Fingers", desku bez slabého místa. Všechno, co jste chtěli vědět o sloganu "Sex, drogy a rokenrol", tady najdete. Na postu kytaristy se poprvé (a mistrovsky) představuje Mick Taylor, který to u Stones vydržel pět let a pak to raději sám zabalil a kdo ví, třeba si tím zachránil život.


Sheryl Crow - Sheryl Crow
8. Sheryl Crow - Sheryl Crow (1996)

Sheryl je moje nejoblíbenější zpěvačka a jediná ženská v první desítce. Její druhá, bezejmenná deska je nejpestřejší. Skladby samozřejmě vycházejí z amerických tradic, je to pořád rock s kořeny v country, ale jsou ozvláštněny šikovným využitím perkusí, ruchů, loopů, jsou tu silné balady i přímočaré kytarové hity. Osobní milostné písně se tu střídají s téměř tanečními nahrávkami. A po těch dvanácti letech se mi pořád na téhle desce velmi líbí zvuk kytar, je to skvěle natočené.


Mad Season - Above
7. Mad Season - Above (1995)

Vždy, když čtu něco o emo, vzpomenu si na Alice In Chains a jejich zpěváka Laynea Staleyho. To nebylo jako, ale pěkně natvrdo. Mad Season byla superskupina, v níž se Staley sešel s kytaristou Pearl Jam Mikem McCreadym, bubeníkem Screaming Trees Barrettem Martinem a bluesovým basákem Johnem Bekerem Saundersem, vokálem přispěl i Mark Lanegan. "Above" je smutná deska kapely (i když to není až taková úzkost a deprese jako u Alice In Chains), která vznikla spontánně spojením lidí, co měli velké problémy a muzika asi byla jednou z jejich mála radostí. Dva z muzikantů už to mají za sebou.


Oasis - Be Here Now
6. Oasis - Be Here Now (1997)

Dneska se k ní už moc Gallagherovci nehlásí a nic z ní nehrají živě, ale pro mne je to největší deska Oasis. Ne nejlepší, ale největší ano. Monumentální zvuk, ohromné kytarové stěny, několikaminutové konce, singly, co byly třikrát delší než běžné rádiové hity, a na obalu Rolls-Royce potopený v bazénu. Mám doma jedno číslo magazínu Q, kde je speciál k 10. výročí "Be Here Now" a tam je vznik desky popsán jako "bezbřehé množství drog, blbá nálada a nahrávání na hovno". Tímhle albem prý Oasis ztratili pět milionů fanoušků, ale já na něj nedám dopustit.


Tom Petty - Wilflowers
5. Tom Petty - Wildflowers (1994)

Toma Pettyho jsem poprvé zaregistroval až v superskupině Traveling Wilburys a pak s hity "Learning To Fly", "Free Fallin'" a "Into The Great Wide Open". "Wildflowers" jako žhavou novinku (a na kazetě) jsem si koupil na jedné ze svých prvních služebních cest. Tohle album pro mne definovalo pojem písničkář - Tom Petty je brilantní autor, zpěvák, kytarista a hlavně na mne vždy působil jako vtipný chlap, co to má v hlavě srovnané. Písničky na "Wildflowers" jsou jednodušeji zaranžované než předchozí Pettyho spolupráce s Jeffem Lynnem, jsou hodně akustické. Co se týče silných melodických nápadů, měl Tom tam nahoře rozhodně protekci.


Pearl Jam - Vitalogy
4. Pearl Jam - Vitalogy (1994)

Třetí deska Pearl Jam se už těžko dá označit jako grunge - je to rockové album, kde kapela hojně experimentuje s písničkovou formou i zvukem. Ale hlavně, jsou tu jedny z nejlepších písní Pearl Jam, nekompromisní zběsilosti i nádherné "písně o mužích". A taky má toto album jeden z nejlepších bookletů historie - zatímco první dvě desky vyšly v normální plastové krabičce, od "Vitalogy" alba vycházejí v digipacku a toto je famózní knížečka. Takže chlapci, pozor na vysychání míchy a ať žije vinyl!


U2 - Achtung Baby
3. U2 - Achtung Baby (1991)

První singl "The Fly" jsem dlouho nesnášel… A o to více mám dnes tuhle písničku rád, hlavně živě. "Achtung Baby" je pro mne bez debaty vrcholná deska U2, dokonalá kombinace jejich velkolepého rocku s jinými zvuky, které razantně změnily dosavadní obraz kapely. Nová image, nový sound, skvělá hudba, klipy, pojetí koncertů, ZOO TV, Berlín a hlavně "One" (která se mi, mimochodem, ve verzi s Mary J. Blige líbí ještě víc než originál). Album se perfektně hodilo do své doby, jen chvíli po pádu Zdi. Vůbec z hlediska desek byl rok 1991 pro mne asi klíčový: "Ten", "Nevermind", "Use Your Illusion", "Innuendo", "Achtung Baby".


The Beatles - Rubber Soul
2. The Beatles - Rubber Soul (1965)

Mám se stydět za to, že považuji The Beatles za definitivně nepřekonatelné? Byli, jsou a budou nejlepší. V tomto Top Ten bych možná mohl uvést "White Album", "Revolver" nebo "Abbey Road", ale "Rubber Soul" je pro mne zlomovou deskou, kdy se začaly dít velké věci. Už to není jen geniální pop, je to most mezi "Help!" a "Revolverem", přechod do nové dimenze experimentů ve studiu. Zkuste si představit, že by dnes někdo vydal v rozpětí dvanácti měsíců (!) tři takové desky. Nemožné. Dovolím si vypíchnout dvě písně, které mám hrozně rád a které mi vždy přišly nedoceněné: "The Word" a "Wait".


Guns N' Roses - Appetite For Destruction
© facebook interpreta
1. Guns N' Roses - Appetite For Destruction (1987)

Prvotina Bouchaček a růží pro mne znamenala nejdůležitější změnu v mém posluchačském životě. V době, kdy u nás na gymplu letěli Modern Talking, mi kamarád nahrál na kazetu "Appetite" (chyběly dvě písničky, co se nevlezly na jednu stranu devadesátky) a v jakémsi polském časopise jsem viděl první fotku kapely. GN'R byli pro mne šokem, okouzlením a prozřením. Nikdy předtím jsem neviděl a neslyšel hrát někoho jako Slash a ječet tak, jak ječí Axl. Bylo to divoké, vulgární a po čertech přitažlivé.

Po dvaceti letech od oněch objevitelských okamžiků jsem si v Londýně koupil Slashovu autobiografii, kde se samozřejmě hodně píše o vzniku "Appetite". Vytvořilo ji pět vyvrhelů, feťáků a pošuků se spoustou talentu a entusiasmu (příklad: vzdechy v "Rocket Queen" jsou, jak tvrdí Slash, originálním záznamem jisté slečny v akci, kterou Axl ojel přímo ve studiu). Tématicky je to celé o tom stejném jako "Sticky Fingers" o pár řádků výše, ale přeneseno do Los Angeles osmdesátých let. Guns se pak (i dalšími deskami) mně, slušnému chlapci z malého města, stali soundtrackem studií a rané dospělosti.

Co se do desítky nevešlo

A-ha - East Of The Sun West Of The Moon, Aerosmith - Get A Grip, Alice In Chains - Jar Of Flies, Johnny Cash - Man Comes Around, Coldplay - A Rush Of Blood To The Head, Chris Cornell - Euphoria Morning, Depeche Mode - Songs Of Faith And Devotion, Robert Downey Jr. - The Futurist, Everly Brothers - The Very Best, David Gray - Life In Slow Motion, Ivan Kral - Cabriolet, Mark Knopfler - Golden Heart, Manic Street Preachers - This Is My Truth Tell Me Yours, Massive Attack - Mezzanine, George Michael - Listen Without Prejudice, Queen - Innuendo, Damien Rice - O, Suede - Dog Man Star, The Thorns - The Thorns, Robbie Williams - Sing When You're Winning, Miro Žbirka - Sezónne lásky a desítky dalších...


NÁZORY
  • tleskám!! (Honza, 30.08.2008 10:53) Reagovat

    super sestava, nemá slabé místo. Je svým způsobem odvaha, dát do první desítky Beatles i Stouny. jsou nejlepší. emo sucks. Be here now miluju,byly z něj skvělé singly. achtung baby zní i po těch 17ti letech stále kurevsky současně. osobně si myslím že úplného tvůrčího vrcholu dosáhli U2 o pár let později na Popu. I když ho skalní fanoušci Joshua tree moc nekoušou, to byl zkrátka ufo-bigbeat z vesmíru!:-)

  • dík (Dan K., 30.08.2008 14:25) Reagovat

    Tak nějak jsem tuto sestavu považoval za určitou samozřejmost a divím se některým jiným sestavám v této rubrice, ale jsem vděčný za to, že vím, že můj hudební vkus nemusí vůbec korespondovat s jinýma. Beatles, Stoni, Oasis, U2, Tom Petty, Sheryl Crow.....to je hodně silný základ :)

  • Zvuky přímo z duše (kuzl, 30.08.2008 17:19) Reagovat

    Mad Season!!!??páni tak ty jsem nečekal...výborná deska

  • appetite (stone, 01.09.2008 05:32) Reagovat

    Jj, Appetite je nejlepší deska všech dob!!!

  • Redaktor (westcoast, 01.09.2008 15:52) Reagovat

    Tak konečně redaktor, který má opravdu MOZEK! A to je v Čechách vzácnost, co se týká hudby a rozhledu. Nejde ani tak o ten konkrétní výběr, ale o to, JAK jej prezentoval! Pan Parikrupa opravdu vyčnívá svojí inteligencí, rozhledem a soudností nad křupany a burany, co si hrajou na redaktory.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Pearl Jam ve dvouminutové "Running" laškují s punkem (23.03.2024 19:28)
- Album, které už nemělo být: Sheryl Crow se vrací s novinkou "Evolution" (20.03.2024 20:16)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Keith Richards přidal k Reedově "I’m Waiting For My Man" své specifické charisma (05.03.2024 08:05)
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Pearl Jam se vracejí s deskou "Dark Matter". Bude prý tvrdší, než čekáme (14.02.2024 10:43)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Hrdina klipu The Rolling Stones "Mess It Up" ví, že to podělal, návrat je ale těžký (22.12.2023 07:55)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu