shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust" Sigur Rós

Makrorecenze "Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust" Sigur Rós

Vydáno: 11.08.2008 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Pátý pokus Sigur Rós, jak uhranout posluchače svým specifickým melancholickým pohledem na svět, dostal jméno "Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust" a osmu v hlavní recenzi. Na kolik byli Sigur Rós úspěšní u dalších pěti redaktorů, se dozvíte v naší další makrorecenzi.

Sigur Rós - Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust
© facebook interpreta
Páté studiové album islandských Sigur Rós v žádném případě není jen další plackou v řadě. Skupina na něm poprvé utekla k angličtině, i když jen jednou (ve skladbě "All Alright"), a o produkci se podělila s Markem Ellisem, vystupujícím pod uměleckým pseudonymem Flood. Ten je znám svou schopností skloubit alternativu s mainstreamem (v minulosti spolupracoval například s The Bad Seeds Nicka Cavea, PJ Harvey, ale i s Killers, Erasure či U2 - na poslední desce "How To Dismantle An Atomic Bomb"), což je z novinky Sigur Rós patrné. Dan Hájek to v hlavní recenzi popsal jako snahu přiblížit se na oko masám posluchačů, přičemž nenašel na albu výraznějších minusů a udělil solidní osmičku. A dalších pět našich redaktorů? Polojasno, místy oblačno, ojediněle srážky - rovných sedmdesát procent.


Honza Průša - Festival kouzelných obrazotvorných melodií (8/10)
Vztah k interpretovi: Jejich pohádkovými zvuky se nechávám vábit od alba "Ágætis byrjun", které je i mým nejoblíbenějším.

Ačkoliv leží Island téměř na hranici severního polárního kruhu a dalo by se očekávat, že to bude mrazivá zem s tuhými zimami, díky teplému golfskému proudu tomu tak není. A i když jsem tam nikdy nebyl, mám docela jasnou představu, jak rozmanitý kus země to je. Island totiž musí být stejný jako Sigur Rós, jako "Fljótavík". Rozmanitý, pohádkově tajemný a hrdě majestátný. Těžko psát recenzi na hudbu, která nepotřebuje slov. Žije svým životem, je silná, neotřelá. Gradující smyčcové návaly, rozverná i vážná akustická kytara, zádumčivý a uvážlivý klavír a v neposlední řadě tajemně bolestný hlas. Další nástroj, u nějž ani nehledáte smysl slov, které vnáší do silných siguřích kompozic, a to ani v případě, že se jedná netypicky o angličtinu. "Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust" je sice o něco méně výrazné album než ta předešlá a také o něco uhlazenější, přesto nádherné. Nezbývá než poslouchat a unášet se drobnostmi (kýváním hlavy zprava vlevo při rozpustilém úvodu "Gobbledigook" nebo otevíráním uší až nadoraz v závěru "Festival". Přitom příjemně bloudit nikdy nenavštívenou a přesto důvěrně známou krajinou bahenních sopek a jezer.

Vašek Trávníček - Skutečný originál (8/10)
Vztah k interpretovi: Znal jsem "Takk…" a "( )", vydařená alba. Můj vztah k SR se dá charakterizovat jako respekt k umělci, který je v měřítku světové hudby svůj jako málokdo jiný.

Poznáte je na první poslech. Sigur Rós mají styl, kterého se už léta drží a který jim přesto (nebo možná právě proto) neustále rozšiřuje posluchačskou základnu. Je docela s podivem, že jsou pořád svoji. V dnešní době, kdy si každý bere od každého, zejména tedy to, co někdy v nějaké dekádě fungovalo, je přístup SR k hubě obdivuhodný. Lépe řečeno obdivuhodné je to, že s tímto svým přístupem dokážou zaujmout masy lidí. Je to zkrátka v nich. Pohrávají si s náladami, emocemi a barvami právě tím nezaměnitelným způsobem, jakým to umějí jenom oni. Na novince "Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust" jenom potvrzují mé přesvědčení o nejlepší neanglicky zpívající kapele. Tedy pokud po "All Alright" o nich můžu pořád mluvit jako o neanglicky zpívajících. SR od poslední řadovky zapracovali na kytarovém zvuku a i orchestrální party na novém CD jsou hutnější. V takové "Ára Bátur" hraje skoro sedmdesát filharmoniků! Co je hlavní, nové písně mi připadají rozmanitější, co se týče nálady. Sigur Rós přeskakují z jedné do druhé, nabízí posluchači více poloh. A pořád to jsou oni. Svérázní muzikanti z Islandu, kteří stojí úplně mimo světový pop.

Pavel Parikrupa - Dobré. Divné. Velké! (7/10)
Vztah k interpretovi: Platonický respekt. Znám jen pár věcí uspořádaných na výběru "A Taste of Sigur Rós", takže vím, o čem je řeč, ale nejsem oddaný fanoušek ani znalec.

Sigur Rós
© facebook interpreta
Nová deska Sigur Rós je zvláštní v tom, jak u mne její poslech dokáže vyvolat extrémně protichůdné reakce v závislosti na náladě. Nejmarkantnější to je jistě ve skladbách "Ára Bátur" nebo "Festival" (ostatně nejvíce diskutovaných ve čtenářských reakcích). Jako posluchač, který není fanouškem kapely a poslouchá album s kritickým odstupem, jsem byl naprosto rozhozen: při jednom poslechu (kdy jsem byl ve velmi přemýšlivé a melancholické náladě) mi naskočila husina z přesného emocionálního zásahu přímo na srdeční komoru, den poté se mi při poslechu téhož zježily chlupy z toho kapajícího monumentálního patosu. Čím to? Album je zřejmě vyladěno na jistou frekvenci a do té se musíte trefit - pak je to úžasný výlet až nad mraky, jsou tam veškeré emoce, ba i nevinná dětská radost. Když se ale netrefíte a nevyjde fáze, všechny ty mohutné sbory, dlouhatánské repetice, vysoké hlasy a patetické rozjímání o přírodě vás můžou vytočit (nemusejí, ale u mne to tak bylo). Jednou jsem si připadal jako anděl na obláčku a podruhé jako nasraný mravenec. Takže velmi obezřetně vyladit a když nasednete v pravý čas, budete jako papírová lodička na vršku horkého islandského gejzíru.

David Věžník - Ta rozporuplnost tam pořád je. (7/10)
Vztah k interpretovi: Tím vřelejší, čím víc jsou Vánoce. Opravdu!

Island je divný kraj. Fascinující i temný. Aspoň pro mě jo. Sigur Rós byli vždycky rozporuplní. Aspoň pro mě jo. Na jedné straně melodie z těch nejsmutnějších na světě, které zasahují citlivá místa tím nejněžnějším způsobem, na straně druhé velmi velmi neobvyklý pěvecký projev hraničící s rozdivočelým kocourem za vlahé letní noci. Ta kombinace nemůže dopadnout jednoznačně. A kombinace toho všeho dosud napsaného platí i pro "Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust". A platí i pro všechny předchozí a platit bude zřejmě i pro všechny následující desky téhle kapely. Proto se těžko zbavuje pocitu, že recenzent dává každé její desce tu samou známku (pořád devět nebo pořád osm nebo...). U mě to z důvodů zmíněných ze začátku asi navždy bude ta sedmička. I na tomhle albu jsou skladby, které vhánějí slzy do očí tak, jak to nikdo jiný nedokáže. I tady jsou pořád ty přiškrcené hlasivky, které ale přesto tak zvláštně souznějí s výsledným zvukem. Zvukem patetickým až kýčovitým, ale přesto průzračným a křehkým. Ta rozporuplnost tam pořád je.

Karel Veselý - Sigur Rós se začali brát příliš vážně. (5/10)
Vztah k interpretovi: Miluju "Ágætis byrjun", k novějším deskám mám ale už rezervovaný vztah.

Přijde mi, že Sigur Rós trpí na nemoc jménem popularita. Čím je poslouchá víc lidí, tím vydávají horší desky. Na té nejnovější chtěli dát na odiv své střídmé písničkářství, a vylezl jim z toho nesmyslně nabubřelý a přeprodukovaný barokní pop. Dovedu si představit, jak se nad tím lidé, kteří běžně poslouchají Coldplay, rozplývají jako nad uměním s velkým U, ale já zívám nudou. Pořád jsou mi sympatičtí, dělají si svoje a pořád znějí velmi originálně, ale ten patos je prostě nesnesitelný. Album mi bohužel potvrdilo to, co mě napadlo při sledování všech těch roztomilých lidiček na DVD "Heima" - Sigur Rós se začali brát příliš vážně. Tohle vážně není umění, ale obyčejný kýč.


Album: Sigur Rós - Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust
Průměrné hodnocení: 7,0/10
Celkový čas: 55:40
Skladby: Gobbledigook, Inní Mér Syngur Vitleysingur, Góðan Daginn, Við Spilum Endalaust, Festival, Með Suð Í Eyrum, Ára Bátur, Illgresi, Fljótavík, Straumnes, All Alright

NÁZORY
  • ... (Foster, 13.08.2008 10:06) Reagovat

    Karle! Oni vždy byla na hranici mezi uměním a kýčem, i já mam nejradši Agaetis b. , ale nemůžu říct, že čim novější cd, tím horší už jen proto,že ( ) tuto logickou řadu narušuje, nebejt tohoto alba ( () ), tak by se dalo mluvit o určitém posunu směrem k popu...jasně, novinka je víc písničkářská, ale kam jinam se měli posunout? druhej takk? druhý závorky? ale když, poslední album je komplexní, at si každej vybere

    • Re: ... (ofeckin, 13.08.2008 14:53) Reagovat

      Přesně tak .. 5/10 bych u tohoto alba chápal ve srovnání s 10/10 = Ágætis byrjun, ale v tom ohromném množství lépe hodnoceného balastu od jiných skupin je to dost neobjektivní ...

      • Re: ... (Dan K., 13.08.2008 23:38) Reagovat

        Ve světle tvorby Sigur Ros, s předpokladem, že se mám pohybovat na stupnici od jedné do desíti, pak 5/10 uznám, i když nesouhlasím. Ve světle vydaných alb jiných interpretů a na poli soudobé hudby a s ohledem na hodnocení jiných projektů.......5/10 je mimo........Teď už si jen vybrat a upravit výběr. Osobně jsem slyšel album celé jen málokrát. Ta předchozí častěji a jsou mi bližší. Nicméně, kdybych si měl vybrat, sáhnu v současné tvorbě k Sigur Ros mnohem častěji.

  • Honza Průša (thomason, 26.08.2008 01:04) Reagovat

    Honza Průša: "A i když jsem tam nikdy nebyl, mám docela jasnou představu, jak rozmanitý kus země to je." :D buď si jist, že nemáš...
    Karel Veselý: "Album mi bohužel potvrdilo to, co mě napadlo při sledování všech těch roztomilých lidiček na DVD "Heima" - Sigur Rós se začali brát příliš vážně." to DVD je pravdivé a nic nedokrášluje, nebarokizuje, nekudrlinkuje...možná trpím přílišným entuziasmem po návratu z této země..možná bych měl jako každý normální čech o všem pochybovat, za vším vidět levotu a podraz na jeho "selský rozum".. Sigur Rós prohlásili, že končí s megakoncerty a zanedlouho se na jejich myspace ukázala nová stadionová šňůra - a čech řekne: "sláva jim stoupla do hlavy, zaprodali se komerci" ...jak typické. Vítězná růže je momentálně v laufu a dává do toho všechno..možná jim to zlomí vaz., ale do té doby toho stihnou říct ještě hodně..věřím, že ano

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Sigur Rós doprovázejí album "ÁTTA" filmovým experimentem "bez pravidel a hranic" (29.09.2023 18:26)
- Video: V zasněném videoklipu "Gold" od Sigur Rós spící muž vzpomíná na blízkou osobu (08.08.2023 09:46)
- Sigur Rós: "Při natáčení alba 'ÁTTA' nám svět připadal dost bezútěšný, ale možná ještě existuje naděje" (04.07.2023 11:49)
- Recenze: Sigur Rós nepřestávají být na albu "ÁTTA" emotivní (27.06.2023 08:00)
- Sigur Rós vydávají po deseti letech osmou řadovku "ÁTTA" (16.06.2023 14:33)
- Naživo: Sigur Rós oprášili "závorky" a dokázali, že jsou stále unikátní hudební jev (10.10.2022 20:05)
- Sigur Rós chystají reedici svého závorkového alba (08.10.2022 17:15)
- Pět důvodů, proč zažít Sigur Rós naživo (05.10.2022 17:41)
- Sigur Rós přijedou v říjnu do Prahy (10.03.2022 19:39)
- Nové desky 48/2020 - od Shawna Mendese přes Gone Is Gone po Yungbluda (08.12.2020 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu