Obyčejný výběr neobyčejné hudby

31.07.2008 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Historie švédských The Cardigans se píše od roku 1992 a teprve letos se Nina Person a spol. rozhodli, že by po šestnácti letech a šesti studiových albech plných hitových singlů měli svoji kariéru zrekapitulovat. Výběr, který z toho vzešel, nazvali obyčejně - "Best Of".
7/10

The Cardigans - Best Of

Skladby: Rise And Shine, Sick & Tired, After All..., Carnival, Daddy's Car, Lovefool, Been It, Losers, War, My Favourite Game, Erase/Rewind, Hanging Around, Higher, For What It's Worth, You're The Storm, Live And Learn, Communication, I Need Some Fine Wine And You, You Need to Be Nicer, Don't Blame Your Daughter (Diamonds), Godspell, Bonus Track (Skit), Burning Down the House (with Tom Jones)
Vydáno: 28.01.2008
Celkový čas: 78:50
Vydavatel: Universal
Způsob, jakým je "Best Of" The Cardigans poskládané, se mi nelíbí. Tedy z pozice kritika. Co o něm napsat? Stačí se podívat na seznam skladeb a každý, kdo zná kapelu, ví, co od něj čekat. Ovšem z pozice posluchače má jen málo chyb.

Za tu dobu, co nás The Cardigans zásobují svojí muzikou, nasbírali už dost singlů, které měly místo na "Best Of" jisté. K tomu potom přihodili ještě několik dalších písniček, jež považovali za nejlepší. Vše uspořádali pěkně chronologicky, a je tak možno i v singlech pozorovat hudební vývoj kapely. Je na něm patrná téměř pětiletá pauza po desce "Gran Turismo" a určité dospění The Cardigans na následující "Long Gone Before Daylight", kdy se jejich hudba stala o něco sofistikovanější a zároveň melodičtější. Na druhou stranu se ztratila z jejich muziky určitá hravost, která byla pro jejich předchozí nahrávky typická. Tím zřejmě přišli o část kritiků, ale i svých příznivců. Jak to tak ale bývá, spousty jich naopak získali.

Jak jsem naznačil výše, tenhle výběr má jen málo chyb. Mam-li být konkrétní - jsou dvě. První je dosti podstatná. V poslední době, zmlsaní podobnými kolekcemi, jsme si zvykli, že na desce najdeme jednu či více nových písniček. Zde není ani ta jedna. Druhá chyba, už méně podstatná, je absence dalších bonusů - ať už b-stran singlů, remixů, nebo například doposud nevydaných písniček. Pokud tedy do téhle kategorie neřadíme ani ne půlminutovou variaci bonus track či slavný duet Niny Person s Tomem Jonesem "Burning Down The House". Tato chyba je ale snadno odbouratelná, když se vám podaří sehnat limitovanou edici s druhým diskem, na kterém najdete právě různé rarity, dema a další lahůdky.

"Best Of" Cardigans je opravdu takový jednoduchý výběr - doslova po okraj naplněný jejich hudbou, kde nechybí nic podstatné. Těm, kteří si Švédy rádi poslechnou, ale nemají žádnou jejich desku, jej nezbývá než doporučit. Jejich muzika je totiž opravdu v mnoha směrech jedinečná. Pro fanoušky mající všechny jejich desky pak nemá námi recenzovaná verze význam - nic nového nepřináší - a musí sehnat zmíněnou dvoudiskovou verzi s čtyřiadvaceti kousky navíc.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY