Kuj železo, dokud je žhavé

18.07.2008 12:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Snad už každý zná anabázi polského úspěchu Ivana Mládka a celého jeho Banjo Bandu. Za všechno, co se od té doby událo, může jeho největší hit "Jožin z bažin" a internetový portál YouTube.com. Mládek je natolik dobrý obchodník, že se tento úspěch rozhodl zúročit deskou "Jožin z bažin w Polsce".
3/10

Ivan Mládek & Banjo Band - Jožin z bažin w Polsce

Skladby: Jožin z bažin, Jez (Polsky), Medvědi nevědí, Linda, Lulu z Honolulu (Polsky), Neopatrný křeček, Mravenci v kredenci, Prachovské skály (Polsky), Láďa jede lodí, Zkratky, Dáša Nováková (Polsky), Ňu, ňu, ňu, Praha Prčice, Żaba - Krążek, Rychlík jede do Prahy, Brno je zlatá loď, Jožin z bažin (Polsky)
Vydáno: 18.02.2008
Celkový čas: 39:38
Vydavatel: B.M.S
Ivanu Mládkovi a jeho Banjo Bandu se v poslední době poměrně daří. Od dob konce "Čundrcountry show" se jim povedlo vrátit se zpět na pódia, pro jejich hudbu leckdy i netradiční. Se slušným ohlasem vystupují na letních festivalech a je jim v zásadě jedno, o jaký žánr se jedná. S trochou nadsázky lze říct, že by klidně mohli zahrát i na metalovém festu a pravděpodobně by se svými hity měli úspěch. I přes to těžko někdo mohl čekat jejich úspěch v zahraničí - vždyť hudba Ivana Mládka je ve velké míře založená na textech. Ovšem náhoda je někdy blbec, a tak nyní v ruce držím desku "Jožin z bažin w Polsce".

Co k této nahrávce ale napsat? Má pro nás Čechy nějakou cenu? A má nějakou cenu pro Poláky? Když se kouknete na seznam skladeb, zjistíte, že je to v podstatě takový průřez tvorbou Ivana Mládka. Záměrně neříkám best of, protože to by musel výběr vypadat trošku jinak. Pro Čechy tedy po několika velmi podařených kompilací tohoto souboru nemá "Jožin z bažin w Polsce" prakticky význam. Snad jen v tom, aby se zasmáli některým překladům notoricky známých textů. Jako třeba to, že v titulní písničce se Škoda 100 mění na malucha a podobně. Polákům naopak možná přijde divné, že skutečně polsky je jen pouhých šest písniček, což z celkového počtu sedmnácti skladeb není mnoho. Čeština prý na Poláky působí směšně, ale i tak, když už někdo natočí desku s názvem "Jožin z bažin w Polsce", čekal bych poměr spíše opačný.

Když se oprostím od toho, že se jedná čistě a jen o komerční záležitost, pak se obávám, že desku na to, abychom ji mohli brát vážně, Ivan Mládek a jeho Banjo Band příliš uspěchali. Chápu, že potřeboval využít potenciál svého úspěchu ihned, ale toto narychlo spíchnuté album není v podstatě pro nikoho. Proč by si Češi kupovali album určené pro Poláky? A proč by Poláci toužili po desce, která je z podstatné části v češtině? Ostatně od doby, co ho vydal, jsme už o jeho polském tažení neslyšeli.

Ty tři bodíky v hodnocení patří hlavně muzice a muzikantskému umění Banjo Bandu. Jejich dixielandu se i přes všechny zápory tohoto konkrétního titulu nedá nic vytknout.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY