shop.musicserver.cz

Rock For People trochu jinak

Vydáno: 08.07.2008 05:00 v sekci Na okraj - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Skončili jsme, jasná zpráva. Festival Rock For People, který letos podruhé proběhl na letišti u Hradce Králové, je za námi. Jakožto jeden ze dvou vyslanců musicserveru jsem si z něj odnesl krom několika odpracovaných hodin i zážitky, o kterých bych se chtěl na těchto řádcích rozepsat.

Rock for people 2008 - den třetí, letiště Hradec Králové, 5.7.2008
© Daniel Hlaváč / musicserver.cz
Je skvělé, že se pořadatelům podařilo k nám přivézt Kaiser Chiefs, kapelu, která je ve světě nesmírně populární a díky svému jednoduchému rokenrolu i nesmírně úspěšná. Člověk by si řekl, proč mají tihle hoši zapotřebí jet do Česka, ze kterého znají možná tak Tomáše Rosického (pokud jej nepovažují za Chorvata) a kde se ročně neprodá tolik jejich desek jako v Británii během jediného dne. "Kaiser Chiefs váhali mezi Glastonbury a námi. Nakonec se rozhodli pro nás. Zkrátka už vystrkujeme růžky," pochvaloval si spokojeně jeden z pořadatelů v rozhovoru na Novinkách.cz. Proč ne, koneckonců - když se nepochválíme sami, nikdo to za nás neudělá. A za Kaiser Chiefs je třeba poděkovat, protože jejich vystoupení v našich končinách je malý zázrak. Že ten koncert zkazil déšť a slabí fandové, to už je jiná věc.

Samozřejmě nejde jenom o tyhle Brity, letos na Rock For People opět vystoupila řada skvělých českých kapel jako Tata Bojs nebo Kryštof, dostavil se i Xavier Baumaxa s žesťovým doprovodem nebo legendární Radim Hladík s Blue Effectem. Lidé měli za přiměřené peníze obrovský hudební zážitek a navíc i to počasí pořadatelům - až na čtvrteční noc, kdy hráli Kaiser Chiefs - vyšlo.

Co však pánové (a dámy) naprosto nezvládli, byl vztah k novinářům. Aby zde nedošlo k nějakým nedorozuměním - osobně mám aktivní zkušenost se spolupořádáním kulturních nebo sportovních akcí, byť ne tak masového měřítka jako RFP (přišlo přes 20 tisíc lidí), takže vím, že nikdy se nepovede všechno na sto procent, že nikdy není všechno ideální a tak, jak jsme si představovali. Nicméně - když na to přijde - k tomu, abych mohl vykonávat svoji práci, mi stačí připojení k internetu a chvilka klidu. Na Rock For People to však nebylo až tak jednoduché.

Začalo to už první den u vstupu do areálu, kde byla moje otázka "Myslíte, že by šlo..." přerušena odpovědí "Buďte rád, že máte vstupenku!" a víc se se mnou nikdo nebavil. Cesta do novinářského stanu byla taky svízelná a s ničím si nezadala se situací, kdy jsem ve svých jedenácti letech bloudil po tajemných chodbách a zákoutích našeho gymnázia a netušil, kde jsem. Pořadatelská služba absolutně neměla páru, kde se nalézá vstup do backstage, ale co je odlišovalo od paní středního věku v novinářském stanu, bylo, že aspoň nedávala svoji moc na odiv.

Rock for people 2008 - den první, letiště Hradec Králové, 3.7.2008
© Daniel Hlaváč/musicserver.cz
V novinářském stanu se totiž děly věci! Hlášky jako "No ale vy nejste hlavní mediální partner! Vy jste jenom obyčejný mediální partner, takže nic nebude!" nebo "Musíte sedět tady na té lavici? Tady byli lidé zvyklí chodit si pro vodu... no dobře, tak já tu vodu teda dám na druhý konec stolu, když vy tady teda sedíte!" nebyly ničím výjimečným. Člověk měl pocit, že je tam trpěn, že by měl co nejrychleji vypadnout. Ještě chybělo, aby ta paní středního věku začala procházet kolem novinářů, sedících u počítačů, a začala kontrolovat, zda neopisují. Soudě podle těch nedůvěřivých pohledů k tomu neměla daleko. Vrcholem byla čtvrteční noc, kdy po vystoupení největší hvězdy celého festivalu, Kaiser Chiefs, přestal jít v prudkém lijáku internet. Všichni ti, kteří stíhali nejrůznější uzávěrky nebo domluvené termíny odevzdání článků, byli ztraceni. Když jsem se po pětadvaceti minutách čekání zvedl a odešel se vedení stanu zeptat, co se děje, dostalo se mi odpovědi, že "neví, ale že se teda půjdou poptat do produkce".

Byly to zvláštní kontrasty:

• Uvolnění a přívětiví hudebníci versus napjatá ženská v PRESS stanu.

Pohoda vládnoucí zástupu fanoušků před pódiem versus hypnotizující oči zmiňované ženštiny říkající "ne-u-lí-váš-se-tu-ná-ho-dou?"

• Profesionalita a gentlemanství koncertního manažera Kaiser Chiefs, který se se mnou bavil uctivě i v zóně, kam jsem pronikl proti předpisům, a ještě mi nechal podepsat u hošanů plakát, versus arogance a demonstrování moci v PRESS stanu.

Holt se tváříme, že jsme světoví, že "vystrkujeme růžky", ale přitom jsme za světem pořád ještě půl druhého oválu nazpět.

Škoda. Myslel jsem, že už tu délku začínáme zkracovat.

Odpověď pořadatelů

Vážený pane Trávníčku,

je nám velmi líto, pokud jste se necítil v naše press centru dobře a cítil jste zde aroganci a nabubřelost. Za to se velmi omlouváme. Snažíme se, aby náš servis pro novináře byl co nejlepší, a proto také rok od roku zvyšujeme kvalitu vybavení a zázemí press centra Rock For People.

Co s týče internetového wifi připojení, první den opravdu často padalo a největší výpadek nastal při bouřce, když hráli Kaiser Chiefs. Partner, který připojení zajišťoval pracoval intenzivně na obnovení signálu. Je nám líto, že to vyšlo zrovna do doby, kdy jste potřebovali zpracovávat a posílat články do redakcí. Za výpadek signálu mohla vyšší moc a ne paní ve středních letech.

Ta se Vám také omlouvá, pokud se Vás dotklo, že jste si neměl sedat s počítačem mezi vyskládané kelímky a vody pro ostatní novináře. Nechtěla totiž, aby žízniví novináři omylem nalili vodu do vašeho počítače. Jedinou moc, kterou mohla paní ve středních letech demonstrovat, byla vláda nad kelímky s vodou a kávovarem. Ale zde myslím žádný problém nenastal.

Náš tým press centra se snažil 17 hodin denně poskytovat kvalitní zázemí všem novinářům a nezaznamenali jsme jedinou jinou stížnost, ba právě naopak. Je nám líto, že Vaše negativní hodnocení hází špatné světlo na celý festival Rock For People a na všechny ty stovky lidí v zázemí, kteří se snažili hudebním fanouškům přinést kvalitní festivalový servis.

S úctou

Martina Žáková
Press centrum Rock For People


NÁZORY
  • adekvatnost (xTedy, 08.07.2008 07:35) Reagovat

    Hmm nebyl jsem tam, ale clanek mi prijde dost neadekvatni. Chapu to dobre ze vam na cele organizaci vadila jedna pani stredniho veku? A to je tema na clanek? :)))

    • Re: adekvatnost (Vašek Trávníček, 08.07.2008 10:48) Reagovat

      Jestliže jste tam, milý xTedy nebyl, nemáte právo hodnotit adekvátnost. A co mi vadilo na celé organizaci? Popsal jsem to výše: arogance, nabubřelost, nehorázné chování vůči novinářům (navíc k mediálnímu partnerovi) atd. Na jednu stranu je RfP náš asi nejlepší festival, kde se lidi baví a vypadá to všechno strašně skvělé a v pořádku, ale když proniknete do pozadí (nebo jak to chcete nazvat), setkáte se s neprofesionalitou a chováním, které jste zažil naposledy na devítileté ZŠ. Byť jsem si kvůli tomu botky nerozkousal, rozhodně mě to překvapilo. Je to pro mě zklamání, protože na jiných festivalech mě nikdy nikdo nebuzeroval a všechny vždycky proběhly naprosto v klidu.

      • Re: adekvatnost (ta pani stredniho veku, 08.07.2008 12:51) Reagovat

        Moc mě mrzí, že jsem na Vás působila arogantně a nabubřele. Když jste si sedl s počítačem mezi vyskladané vody a kelímky pro ostatní novináře, jen jsem slušně poznamenala, že jste si tam sedat neměl, nicméně jsem vody přemístila na druhou stranu, aby Vám někdo případně vodu nelalil do počítače. Co se týče připojení to bohužel první den padalo a pak na nejdelší dobu vypadlo při bouřce, když hráli Kaiser Chiefs. Připojení zajištoval náš hlavní parner, který také na závadě pracoval. Je mi líto, že to vyšlo zrovna do doby kdyste potřebovali zpracovávat články. Mediální a nemediální patneři - to byl zřejmě problém s fotopasy. Ty bohužel nebyly v mé moci a byly přiděleny dle požadavků managementů kapel. Pokud jste měl pocit, že jsem Vás kontrolovala, jestli neopisujete, to jsem jen chodila mezi stoly a uklízela použité kelímky a papíry. Nevím v čem dalším spočívala moje arogantnost a nabubřelost. A tím tedy neprofesionalita.

        • Re: adekvatnost (Vašek Trávníček, 08.07.2008 16:20) Reagovat

          Dobrý den, díky za reakci. Odepíšu Vám na e-mail....

      • Re: adekvatnost (casyy, 08.07.2008 15:17) Reagovat

        Ale tak, Vaclave, zkratka te nakrkla jedna zenska z produkce, tak si potreboval nakej ventil, ze:)?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Audio: Kaiser Chiefs ohlašují nové album disco-popovým singlem "Feeling Alright" (29.10.2023 09:48)
- Video: Kryštof pěje ódy: "Život je krásný" (26.10.2023 10:11)
- Kryštof chystají "Poslední výstřel" svých kempů (14.09.2023 08:13)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Povedený koncert skupiny Kryštof s Grajcarem v Telči narušila průtrž mračen (27.08.2023 17:13)
- Recenze: Reeditovaný "Špejchar 1969-1991" nic nového nepřináší, stále je to ale nejlepší dostupné shrnutí tvorby Vladimíra Mišíka (27.08.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Sia Queen AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu