shop.musicserver.cz
Co (ne)přinesl X Factor

Co (ne)přinesl X Factor

Vydáno: 07.07.2008 05:00 v sekci Publicistika - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

První řada televizní reality show X Factor je již pár týdnů minulostí. Jistě si řada našich čtenářů myslí, že šlo v podstatě o výplň nedělního večera, ale jistě se najde i řada těch, kteří budou tvrdit, že tahle soutěž měla i nějaký hudební smysl. A jak to vidíme my?

X Factor
© nova.cz
Vrátím se trošku na úplný prvopočátek. Vše odstartoval britský Pop Idol, který se rázem rozšířil po celém světě a zatímco v rodné Británii na něj po dvou sériích zanevřeli, ve Spojených státech nedávno skončila již sedmá řada. U nás měla SuperStar podobný osud jako na ostrovech. Třetí řada Česko hledá SuperStar měla již velmi nízkou sledovanost a bylo ji tedy nutno nahradit něčím jiným. Stejně jako v jiných zemích to byl X Factor - vyhledávací soutěž identického základu, ovšem otevřenější širší věkové kategorii a méně svázaná pravidly. Co tedy X Factor jako takový přinesl? Začněme od jednotlivých soutěžících. Co oni poskytli a co třeba ještě mohou v budoucnosti nabídnout?

Romantic, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver
Romantici jako první vypadlí se nemohli v soutěži ani pořádně rozkoukat, nicméně v jejich případě to byl přehmat Petra Jandy předurčený k nezdaru. Období přeslazených a (pánové prominou) lehce slizkých boybandů máme již dávno za sebou. Česká republika si svůj Lunetic řádně užila a dnes po podobných skupinách neštěkne ani pes. V posledním finálovém kole, kdy produkce dala příležitost nepostoupivším semifinalistům, se tento přehmat ještě více zvýraznil. Obzvláště dámské uskupení M.T.A. vypadalo velmi nadějně. Budoucnost Romantiků na české scéně kromě vystupování na plesech nevidím žádnou a částečně i doufám, že tomu tak bude i ve skutečnosti.

Lukáš Javůrek, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver
Lukáš Javůrek měl v kategorii 25+ poměrně velkou smůlu. Zatímco zbytek svěřenců Gábiny Osvaldové se držel zuby nehty, on vypadl hned ve druhém vyřazování. Jednak nebyl až tolik výrazný zpěvák a především byl svým způsobem podobný Jiřímu Zonygovi, který zjevně zaujal diváky více. Vzhledem k tomu, v jakém kole skončil a že opravdu ničím nepřekvapil, lze očekávat, že ani on žádnou velkou díru do české hudební scény neudělá.

Xfactor, Divoké kočky a Dante, 2. kolo, Praha, 30.3.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
O kolo déle se v soutěži udrželo trošku nesourodé trio Divoký kočky a Dante. Toto spojení vymyslel v průběhu semifinálových kol Petr Janda a mám takový pocit, že to byla jedna z mála věcí, která se mu v X Factoru povedla - dvě holčiny s výborným hlasovým fondem okořenil na české poměry docela dobrým rapperem. Výsledkem byla formace, která jistě zaujala a je možná škoda, že se je nepovedlo udržet déle v soutěži. Jejich verze "Men In Black" ozdobila celou soutěž. Jejich další hudební kariéra stojí především na dosti podstatných jestli. Jestli se takto uměle vytvořená skupina mladých lidí, které k sobě nic neváže, vůbec udrží pohromadě. Jestli se podaří najít producenta a autory. Jestliže ano, pak by si jeden albový pokus jistě zasloužili. Podle zpráv to ale vypadá, že se tato skupina nejspíš opravdu rozpadne.

Xfactor, Pavlína Ďuriačová, 4. kolo, Praha, 13.4.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Karlova noc přinesla nečekané rozuzlení v podobě souboje mezi dvěma svěřenkyněmi Ondřeje Soukupa - Kamily Nývltové a Pavlíny Ďuriačové. Ačkoli druhá jmenovaná vlastnila největší hlas celého X Factoru, už po hlasování dvou porotců bylo jasné, že to bude právě ona, kdo soutěž opustí. Proč? Vyjma toho skvělého hlasu se těžko hledaly další výraznější vlastnosti jejího zpěvu a především výrazu. Co se týče její další kariéry, nevidím ji příliš růžově. Pokud tedy nepovažujete za skvělou kariéru muzikál, v němž se pro Pavlínu Ďuriačovou otevírají velké možnosti.

X Factor, Anna Ungrová - Top 10, 6.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver
Ondřej Soukup si vůbec nevybral zpěváky, kteří by lidi moc zaujali. Hned další týden mu vypadl další svěřenec - Anna Ungrová. Již od začátku působila tahle mladá zpěvačka jako z jiného světa, či spíš jako by jí bylo zhruba osm let. Naivní projev kombinovaný s totálně nesmyslným výběrem písniček, kterým z ní chtěl Ondřej Soukup udělat něco, co nikdy být Anna nemohla, zapříčinil, že většina lidí se divila, jak to že se Anna Ungorvá udržela v soutěži tak dlouho. I přes to si myslím, že nějakou šanci na další kariéru tahle zpěvačka má. Ovšem v případě, že si stoupne za mikrofon v nějaké kapele a kde se bude moct obrazně řečeno schovat za ostatní muzikanty. Samotnou by ji náš showbyznys doslova semlel.

David Gránský, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver
Trojice černých kol Ondřeje Soukupa vyvrcholila vyhazovem Davida Gránského, kterého si Soukup do soutěže doslova protlačil. To byl poměrně velký risk, který ale většina lidí chápala. Jednak schopných kluků bylo velmi málo a hlavně David neměl pouze potenciál oslovovat lidi svým vzhledem, ale dokonce i talentem. Bohužel ale ten jeho talent zatím ještě zcela nedozrál. Bylo by ale asi zvláštní nechytnout takovýhle talent ihned v jeho zárodku a doporučovat mu, ať se někdy přihlásí do nějaké podobné soutěže, bude-li tedy nějaká. Budoucnost Davida Gránského může být obrovská. Řekl bych, že ani v SuperStar nebyl takhle talentovaný popový zpěvák. Samozřejmě bude záležet na tom, jestli se mu bude někdo věnovat a jak se tomu dotyčnému podaří rozvíjet jeho potenciál.

Xfactor, Za 5 dvanáct, 5. kolo, Praha, 20.4.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Po tom, co jsme viděli v castinzích, ani další ze skupin Za 5 dvanáct nebyla právě dobrou volbou Petra Jandy. Tahle trojka sice zpívala technicky poměrně dobře, ale kamenem úrazu se stalo jejich vystupování. Nikdy jsem se nemohl zbavit dojmu, že to se zpěvem a s diváky nemyslí moc upřímně. Těžko říct, jestli to bylo způsobené tím, že i jejich zaměstnáním je herectví. Nicméně přeci jen došli poměrně daleko, tudíž museli oslovit dost lidí. Přesto si nedokážu představit, co by chtěli dělat vlastně za muziku.

X Factor, Kamila Nývltová - Top 10, 6.4.2008
© Marek Myslivec / musicserver
Kamila Nývltová, která se dostala do Top 5, byla naopak skvělou volbou Ondřeje Soukupa. Z původně velmi nenápadné dívky se během několika prvních kol vyklubala všestranná zpěvačka s výborným projevem, která dokázala navíc působit neuvěřitelně sexy. Nývltovou jsem si dokonce dokázal představit i ve velkém finále, ale lidi bohužel nedokázala zaujmout natolik, aby tak daleko došla. Její další možnosti jsou hodně široké. Je natolik dobrá zpěvačka, že nemusí trvat dlouho a bude bourat všemožné hitparády. Jen se obávám, aby nakonec neskončila v nějakém muzikálu, protože pro ten by jí byla škoda. Kamila často zpívala i muziku s nádechem Latinské Ameriky, což by mohl být směr, kterým by se mohla vydat.

Xfactor, Martina Pártlová, 5. kolo, Praha, 20.4.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Jediná zpěvačka v kategorii 25+ Martina Pártlová působila na lidi svou bezprostředností, nadšením a v neposlední řadě i sytou barvou hlasu. Vzhledem ke své hudební nezkušenosti měla ale lehký problém s projevem. Jednu chvíli to pak vypadalo, že už došla na vrchol a nemá už co nabídnout. Jenže pak zazpívala "Fever" a hned bylo všechno jinak. Její verzi "Say It Right" jsem pak vychválil už dost v komentáři onoho kola. Co se týče její budoucnosti, byla by velká škoda přijít o takovýhle hlas. Problém je pouze ten, že Martina se během soutěže nijak zvlášť nevyprofilovala, takže si nedokážu představit, jak by měla její eventuální deska znít. Mohla by být například popová lehce okořeněná r'n'b. Zajímavým pokusem by mohlo být nějaké soulové retro.

Xfactor, All X, Top 3, Praha, 25.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Uskupení All X je kapitolou samou pro sebe. Tahle šestice dlouho bavila lidi spojením hudby, herectví a beat-boxu. Problém byl akorát ten, že poměrně často herectví převažovalo nad muzikou, přesto jejich africko-australská etuda nebo "Let's Get Retarded" od Black Eyed Peas bylo velkým obohacením soutěže. All X byli od počátku něco tak odlišného a originálního, že jejich účast v Top 3 nebyla žádným překvapením. No jo, ale co dál? Nikdo si v tuhle chvíli nedokáže představit, jak by All X zněli na CD. Už v průběhu soutěže se vtipkovalo, že budou prvním interpretem, který bude debutovat na DVD. Jejich budoucnost jako skupiny je zřejmě v různých estrádách, zábavných pořadech a možná i moderátorství, jak si to ostatně vyzkoušeli už na hudebním festivalu ve Slavkově.

Xfactor, Ondřej Ruml, 7. kolo, Praha, 4.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Ač to po castinzích nevypadalo, nejlíp v soutěžících nakonec vybírala Gábina Osvaldová. Když jsem poprvé viděl toho hubeného vysokého kluka, rozhodně jsem netušil, jaký neskutečný zpěvák se za touto fazonou skrývá. Ondřej Ruml začal s odvážnými jazzovými úpravami známých hitů a s každým kolem překvapoval něčím novým. Vše vyvrcholilo, když zazpíval hit Bobbyho McFerrina "Don't Worry Be Happy". V tu chvíli naprosto přesáhl všechny soutěže, které se u nás konaly. Myslím, že vzhledem k jeho širokému hudebnímu i muzikantského záběru se nemusíme obávat o jeho další hudební kariéru a jeho debutové album na sebe jistě nenechá dlouho čekat. V jeho osobě možná nalezla Česká republika po čase dalšího jazzového zpěváka.

Jiří Zonyga, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver
Přes jedenáct finalistů jsme se dostali konečně k vítězi první série českého X Factoru Jiřímu Zonygovi. Jeho postupu jsem rozuměl zhruba do poloviny soutěže, kdy v soutěži byli o něco horší finalisté a kdy většinu ostatních válcoval svým neuvěřitelným nasazením. Pak ovšem začaly být jeho vystoupení poněkud nudné, všechno znělo stejně. Vítězství v soutěži přisuzuji do značné míry jeho životnímu příběhu. Jiří Zonyga má jako jediný z X Factoru budoucí kariéru jistou, protože kontrakt je součástí jeho vítězství. Bude velmi záležet na tom, s kým se na první desce dá dohromady a jak debut ve výsledku dopadne. Pokud něčím nepřekvapí, pak se může klidně stát, že ti, co pro něj hlasovali, na něj hodně rychle zapomenou. Rockové muziky v různých jejích obdobách je totiž v Česku nadbytek.

Jsem přesvědčený, že X Factor měl pro českou hudbu velký význam. Vedle velmi dobrých a talentovaných zpěváků a zpěvaček objevil Ondřeje Rumla a především Česku masově představil a možná i připomenul lehce okrajové hudební styly. Pořád sice čekám, kdy se v podobné soutěži objeví i nějaká nová moderní country hvězda, ale na to ještě zřejmě není publikum připraveno. První ročník tedy máme za sebou, ale co dál? Osobně si myslím, že ještě jednu řadu bychom zvládli, ale potom už bych uvítal další, daleko podstatnější koncepční změnu. Co třeba zkusit Making The Band, tedy soutěž, která hledá členy nově vznikající kapely?

NÁZORY
  • Co by měl přínést? (ian69, 08.07.2008 08:09) Reagovat

    Nic a prd taky přinesl. Další karaoke plné ošklivých lidí a debilní hudby....

  • díky (m.a.t., 08.07.2008 13:34) Reagovat

    díky za příjemný a vkusný článek. ačkoli ne vždy jsem s vámi v průběhu soutěže souhlasil, je vaše podání na úrovni. (v porovnání např. s kolegou hendrychem, který mi dnes opravdu hnul žlučí...)

  • Ondřej Ruml (huscak, 08.07.2008 17:04) Reagovat

    A ví se, že O. Ruml již účinkoval/účinkuje v muzikálu? Já jsem se to dověděl nedávno z jednoho rozvoru...jen že se pak srovnává nesrovnatelné...

  • Sledovanost (°_m-M-m_°, 10.07.2008 08:05) Reagovat

    Autorovy závěry ohledně "již velmi nízké sledovanosti" ČHS3 a nutnosti nahrazení X Factorem jsou zvláštní vzhledem k tomu, že ČHS3 měla sledovanost 2 miliony, zatímco X Factor 1,5 milionu.

    • Re: Sledovanost (Tomáš Parkan - autor, 10.07.2008 08:28) Reagovat

      On ten problém sledovanosti neni tak jednoduchý. Při finále X Factoru jsem se o tom bavil s Adamem Kotalíkem (PR X Factoru i ČHS). Problém je ten, že celková sledovanost Novy ale vlastně i ostatních televizí rok od roku klesá. Lidi prostě přestávají sledovat televizi a hledají jinou zábavu. Tudíž v absolutních číslech musela být sledovanost X Factoru zákonitě nižší, než SuperStar. Lepší je se kouknout na poměrnou sledovanost (myslím, že to nazývají "share"), kde si (alespoň podle mých zpráv) vedl X Factor velmi dobře. Případná čtvrtá řada SuperStar by zřejmě měla nižší sledovanost než X Factor...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Pussy Riot, Lenka Dusilová i David Koller oslavili 17. listopad Koncertem pro budoucnost (18.11.2022 11:54)
- Potřebujeme se. Na podporu potravinových bank v sobotu zazpívají Tonya Graves, Ondřej Ruml nebo Dagmar Pecková (02.12.2020 11:25)
- Ondřej Ruml oslavuje koncertním albem písně Jaroslava Ježka (06.10.2020 17:45)
- Nové desky 38/2020 - od Diany Krall přes Machine Gun Kellyho po Emmu Drobnou (29.09.2020 14:00)
- Osmdesáté osmé narozeniny Hany Hegerové oslaví ve Foru Karlín Lucie Bílá, Hana Zagorová nebo Ondřej Ruml (22.09.2019 09:34)
- Muzikál "Lazarus" Davida Bowieho míří do Prahy. Titulní roli ztvární Igor Orozovič a Ondřej Ruml (28.05.2019 16:52)
- Rozhovory: Ondřej Ruml - Jediná moje ambice je pracovat na sobě jako na člověku (21.11.2018 15:00)
- Nové desky 45/2018 - od Muse přes Lucii po Imagine Dragons (13.11.2018 22:00)
- Na Mánesově mostě si dají dostaveníčko Mydy Rabycad, Thom Artway a další (05.05.2018 09:43)
- Ondřej Ruml by rád žil střídavě u nás a na Kubě (08.05.2017 10:14)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu