shop.musicserver.cz
Celine Dion, Lenka Filipová, O2 Arena, Praha, 26.6.2008

Koncertní překvapení jménem Celine Dion

Vydáno: 27.06.2008 15:41 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Celine Dion můžete považovat za největší kýčařku současné popmusic, můžete ji i nenávidět, ale teprve když ji uvidíte naživo, zjistíte, jak je možné, že se přesto stále drží na vrcholu, co způsobuje, že jsou její koncerty stále vyprodané, a jak mohla téměř pět let koncertovat ve Vegas.

Lenka Filipová, O2 Arena, Praha, 26.6.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Hned na začátku článku prozradím, že jsem na koncert Celine Dion přicházel s mírným despektem a odcházel nadšený, přičemž tento obrat začal už s předskokankou Lenkou Filipovou, která byla vynikající volbou. Na pódium nastoupila společně s Seanem Barrym a Mirkem Linhartem přesně v osm hodin a během svého vystoupení trvajícího něco kolem čtyřiceti minut zahrála jak svoje největší hity jako "Částečného zatmění srdce", "Dobrý bůh to ví" či stylově francouzsky zpívaný "Za všechno může čas", tak i méně známé věci včetně keltské ukolébavky. Na předskokana měla Lenka Filipová velmi dobrý sytý zvuk, kde vynikl dokonalý souzvuk všech nástrojů včetně Barryho irské harfy. O pěveckých a instrumentálních schopnostech protřelé Lenky Filipové se už nemá smysl vůbec bavit a ovace, kterých se jí jak v průběhu, tak na konci vstoupení dostalo, byly zcela na místě.

Celine Dion, O2 Arena, Praha, 26.6.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Těsně před devátou se nad čtvercovým pódiem umístěným ve středu arény rozzářily všechny obrazovky a video remix "I Drove All Night" otevřel show, na kterou budou přítomní ještě dlouho vzpomínat. Už v klipu, který byl letmým průřezem po dosavadních koncertech turné a končil nápisem TONIGHT - PRAGUE, bylo vidět, že je na co se těšit. Jeho tvůrce Jamie King, jehož práci jsme mohli vidět už na posledním turné Christiny Aguilery či na Confessions World Tour Madonny, se opět vytáhl. Celine Dion ušil skvěle padnoucí představení, jež bylo na hony vzdálené jejímu kýčovitému koncertování v Las Vegas.

Jak už je z předchozích řádků patrné, čtvercové pódium posadil Jamie King do středu haly a z něj pak vybíhaly do publika dvě rampy. Celá scéna připomínala takovou zvláštní Rubikovu kostku. Díky světelné podlaze neustále měnila barvu a samotné pódium bylo rozdělené na několik částí, které mohly mít různou výškovou polohu, včetně zcela stažené pod hlavní úroveň. Na těchto výtazích byli umístěni všichni muzikanti, takže v některých písničkách byl na scéně kompletní ansábl a naopak v jiných si publikum vychutnávalo samotnou Celine. Jezdící chodníky na koncích pódia byly už jen příjemným zpestřením. O dokonalý přehled se postaraly čtyři obrovská promítací plátna umístěná po stranách nad pódiem, a především jakési závěsy nad středem pódia, které byly normálně průhledné, ale zároveň se dokázaly proměnit i v "klasickou" obrazovku. K tomu přidejte ještě jak jinak než dokonalý světelný park. Ten si díky centrálnímu uspořádání dělal z celého publika projekční plátno.

Celine Dion, O2 Arena, Praha, 26.6.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Mezi těmito technickými vychytávkami ale zářila především Celine Dion. I když už přeci jen není nejmladší, na scéně vypadala velice mladistvě. Dokázala skvěle spojit dvě věci - mistrovský zpěv a k tomu přiměřenou show. Její hlasový projev je naživo ještě lepší než na deskách a nerozházel ji ani téměř dvouhodinový koncert. Řadu písniček okořenila kousky zpívanými bez kapely, kdy její zpěv dostal další rozměr.

Sama Celine Dion pak působila velmi podmanivě. S publikem si pohrávala - chvilku působila velmi plaše, chvíli na to se proměnila v provokativní sexy dračici. K tomu všemu ji napomáhala i různá odění, která během koncertu vystřídala - od krátkých šatiček bez ramínek přes kožené kalhoty s halenkou a rozevlátým pláštěm až po velmi elegantní šaty. Celý koncert navíc odzpívala s neuvěřitelným drivem a nasazením. Jen jednou jedinkrát sklouzla k méně uvěřitelným emocím - když "My Love" odzpívala takřka v slzách.

Další věcí, kterou jsem musel ocenit, byla i schopnost navázat kontakt s publikem, jak to umí jen málo zpěvaček jejího kalibru. Nejprve velmi dobře česky přivítala Prahu, pak v několika větách vzpomněla dlouhou koncertní pauzu a nezapomněla ani na poděkování Lence Filipové. Tím to ale vůbec nekončilo. Několikrát během koncertu zvedla diváky ze židlí, a to nejen při potlesku, ale i během písniček.

Celine Dion, O2 Arena, Praha, 26.6.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Koncert jako takový rozdělila na několik bloků. V tom prvním si odzpívala většinu svých největších hitů jako "The Power Of Love" či "Because You Loved Me", ale zařadila i novinku "Taking Chances" nebo skladbu "To Love You More" z desky "Live á Paris", obohacenou vynikajícím výkonem houslisty Jeana Sebastiena Carrého. Druhý, nejkratší blok odstartovala flamengo mezihra, na níž Celine navázala s podobně laděnou "Eyes On Me" a zakončila jej hitovkou "All By Myslef", za kterou si vysloužila poprvé potlesk ve stoje. Další pokračování pak bylo ve větší míře věnované aktuálnímu albu. Otevřela jej sice starší "I'm Alive", ale ve výborné taneční úpravě, což byl právě jeden z mnoha momentů, kdy tančila celá hala. Mezi písničky z "Taking Chances" pak propašovala dva duety - klasický "I'm Your Angel" s vokalistou Barnevem Valsaintem a virtuální "The Prayer" s Andreou Bocellim zpívajícím ze záznamu. Praha - jako jedno z mála evropských měst - si mohla vychutnat i jednu z nejlepších písniček nové desky "Fade Away". Celý tento obsáhlý blok zakončila Celine Dion svým největším francouzským hitem "Pour que tu m'aimes encore" a já s napětím čekal na reakci publika. Byla skvělá. Že by i francouzsky zpívaná alba Češi znali?

Celine Dion, O2 Arena, Praha, 26.6.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Další mini část koncertu měl jinou královnu, přesněji řečeno skupinu Queen. Těm vystřihla Celine Dion poctu skladbami "We Will Rock You" a "The Show Must Go On". Příznivcům Queen sice musí vstávat vlasy hrůzou, ale i v téhle Kanaďance koluje dost kapek rockerské krve, kterou se nechává více ovlivnit právě na francouzsky zpívaných albech, a tak i tyto písničky byly v jejím podání výborným zážitkem. Poslední soulový blok byl vyvrcholením celého koncertu. Po soulovém medley kapely a vokalistů už Celine Dion roztančila publikum klasikou "It's A Man's Man's Man's World" a "Love Can Move Mountains", jež se přenesla i do prvního z přídavků "River Deep, Mountain High". V něm se stejně jako ve Vegas jemně stylizovala do původní interpretky Tiny Turner. Poslední písničkou ovšem nemohlo být nic jiného než její největší hit "My Heart Will Go On". V hale potemněla světla, na obrazovkách se rozjel mini klip z filmu "Titanic", ze stropu pódia sjely lustry se svíčkami a světla nasvítila publikum jako noční oblohu. Rozezněly se tóny irské flétny a do atmosféry vplula Celine Dion a její hlas. Finále koncertu se obešlo bez konfet a pyrotechnických efektů, přitom jsem rozhodně neměl pocit, že bych o něco přišel.

Ve filmu "Dogma" Kevina Smithe vysvětluje Megatron Kristově dědičce, že pohár víry je potřeba občas doplnit. I já už před nějakým časem měl pohár víry v Celine Dion téměř prázdný, ale poslední deska, a především pražský koncert jej naplnili dokonale. Nebyl sice úplně bez chyby - chyběly mi například "Falling Into You", "Think Twice" a uvítal bych i o něco víc francouzských písniček, ale i tak jsem odcházel z O2 Areny s pocitem hudebního i vizuálního uspokojení. Teď už chápu, jak mohla vyhrát anketu Billboardu o nejlepší turné letošního léta a že je schopná vyprodávat i velké stadióny. Celine Dion je naživo zkrátka neskutečná.

Setlist koncertu: I Drove All Night (remix - intro), I Drove All Night, The Power Of Love, Taking Chances, It's All Coming Back To Me Now, Because You Loved Me, To Love You More, New Mego's Flamenco (instrumentální), Eyes On Me, All By Myself, My Heart Will Go On (remix - mezihra), I'm Alive (remix), Shadow Of Love, Fade Away, I'm Your Angel (s Barnevem Valsaintem), Alone, My Love, The Prayer" (s Andreou Bocellim), Pour que tu m'aimes encore, We Will Rock You, The Show Must Go On, Medley: Sex Machine / Soul Man / Lady Marmalade / Respect / I Got The Feelin (kapela a vokalisti), It's A Man's Man's Man's World, Love Can Move Mountains
Přídavky: River Deep, Mountain High, My Heart Will Go On

Obsáhlou fotogalerii z koncertu si můžete prohlédnout ZDE.

Celine Dion, Lenka Filipová, O2 Arena, Praha, 26.6.2008

NÁZORY
  • úžasny! (!! , 27.06.2008 19:42) Reagovat

    Byla jsem hodně mile překvapena, Celine se ukázala jako geniální zpěvačka. Skvělá show na úrovni se skvělými efekty. Ještě aby přijela taková Mariah Carey a všechny divy u by u nás už byly!

    • Re: úžasny! (Martin H., 28.06.2008 19:08) Reagovat

      No všechny Divy ne... ještě bych uvítal, aby sem dorazila Shania Twain, Faith Hill a Dixie Chicks... ale to je bohužel nemožné:/

      • Re: úžasny! (kiki, 04.07.2008 09:40) Reagovat

        jj Shania to je moje 2. nejoblibenejsi zpevacka to by byl taky fine kdyby tdy byla

    • Re: úžasny! (marsden, 30.06.2008 10:28) Reagovat

      Mariah mi tady opravdu chybi a mrzi, ze uz neuvidim nazivo nebo mozna??? Whitney ve sve nejlepsi dobe:-(((
      Celina byla skvela, sice u mne vede nadale koncert Christiny v O2, zajimave srovnani se nabizi,kdyz Celine zpivala This is a man world, stejny hit dala Christ na grammy 2007....

  • DAKUJEME CELINE ZA MEGA HUDOBNY ZAZITOK! (bodion, 01.07.2008 07:05) Reagovat

    Toto bol bezpochyby ten najlepsi koncert aky praha zazila podla mna, Naozaj to bol sviatok spevu, farieb, tanca, mody a prekvapeni. A co bolo to prekvapenie? Predsa to ze to bolo take uzasne, skvele, jedinecne a a Celine bhola proste brutalne HUSTA:)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Lenka Filipová bude znovu "Zamilovaná" (28.01.2024 15:08)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Céline Dion kvůli nemoci zrušila celé evropské turné (27.05.2023 18:43)
- Nové desky 19/2023 - od Jonas Brothers přes Lauren Daigle po Alison Goldfrapp (17.05.2023 16:30)
- Céline Dion natočila několik písní pro soundtrack k filmu "Love Again", ve kterém i hraje (15.05.2023 08:21)
- Video: Nesmrtelný hit "My Heart Will Go On" od Céline Dion dostal v podání skupiny MUNA indiefolkový nádech (10.04.2023 10:22)
- Céline Dion trpí vzácným onemocněním. Přesouvá kvůli němu evropské koncerty (08.12.2022 23:11)
- Céline Dion ruší turné po Severní Americe. Na vině jsou zdravotní potíže (20.01.2022 15:59)
- Naživo: Lenka Filipová zpívala na dvoře Muzea MHD zamilovaným, bláznům i přátelům na druhý břeh (16.07.2021 22:12)
- Video: Lenka Filipová a Lenny vyslyšely přání fanoušků. Společná píseň "Samotní nejsme nic" vznikla k novému seriálu (08.01.2021 10:39)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu