shop.musicserver.cz
Sigur Rós - Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust

Vyhnanství z vysněného ráje

Vydáno: 30.06.2008 00:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Páté studiové album Sigur Rós "Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust" vyvolá vášnivé diskuse: nad jejich změnami, první kompozicí v angličtině nebo snahu přiblížit se na oko masám posluchačů. Kupa změn naráz, co říkáte? Ale nebojte, odhoďte přebytečné oblečení a vstupte do vlastního ráje.

8/10

Sigur Rós - Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust

Vydáno: 23.06.2008
Celkový čas: 55:40

Skladby: Gobbledigook, Inní Mér Syngur Vitleysingur, Góðan Daginn, Við Spilum Endalaust, Festival, Með Suð Í Eyrum, Ára Bátur, Illgresi, Fljótavík, Straumnes, All Alright

Vydavatel: Parlophone

Pokud se důkladně zaposloucháte do předchozích alb Sigur Rós, najdete hromadu spojnic směrem k jejich rodné domovině a tak trochu i k utajované zemi, která může být chápána jako ráj. "Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust" je o objevování čisté přírody a o lidských osudech, které se v ní odehrávají. Samotná interpretace hlavního tématu byla velmi výstižně včleněna do prvního klipu k singlu "Gobbledigook".

Pátá deska ale zároveň ohlašuje změny, poprvé totiž vše nevzniklo převážně vlastními silami - album produkoval Flood. Člověk, který dokáže spolupracovat s popovými Erasure a pak pomůže Nine Inch Nails nebo dinosaurům typu U2 a Depeche Mode. První song v angličtině ("All Alright"), více kytarového zvuku nebo mohutnější orchestrace: je těžké odhadnout (jak to kapela sama za sebe chápe), zda to je zásadní změna nebo jen malý krok na další cestě Sigur Rós. Tento trend již opatrně vykukoval na předchozích albech "( )" a hlavně na "Takk...".

"Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust" nabízí hned několik tváří živelného organizmu plného emocí, severského truchlení, ale i radostně vypadající naděje ("Gobbledigook"). Některé písničky se zkrátily a nabily se energií ("Inní Mér Syngur Vitleysingur"), přesto jsou i nadále Sigur Rós nejsilnější v epických hymnech, při kterých vám běhá mráz po zádech. Rozsáhlá "Festival" začíná tiše nářkem Jón Þór "Jónsi" Birgissona a až v druhé polovině se rozbřeskne gejzír atmosfér. Vrcholem je však "Ára Bátur", v které zpívá chlapecký sbor The London Oratory School Schola a hraje orchestr o šedesáti sedmi členech. V jejím závěru pak máte nutkání zašátrat po papírovém kapesníku a otřít těch několik slz, které vyběhnou na svou krátkou pouť po vašich tvářích.

"Ára Bátur" je však zrádná vůči zbytku desky, tedy i k zmíněné premiéře v "All Alright". Závěrečná část totiž nedosahuje toho citelného rozkvětu nuancí nálad, které se vám postupně rozevřou během předchozího dějství. Dá se říct, že jen doznívá a jako by Sigur Rós lehce slevili ve svém snažení. Jónsi je tak rázem vystaven v popředí svému vlastnímu boji za obhajobu, že je škoda pomíjet prosté krásy přírody, přátelství nebo odcizit se utajované intimitě Adama a Evy při jejich vyhnání z ráje. Je tu i opačná hypotéza: člověk by měl být za své chování vůči přírodě a sobě samému též vyhnán.

Sigur Rós opět natočili vydařenou desku, která se vám vryje hluboce do paměti a naleznete v ní i silné opojení. Zároveň se však nenechte zmást, že by její závěr byl slabý. Jako celek "Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust" funguje pevným sevřením a zažijete s ní nejeden překrásný Góðan Daginn (česky: dobrý den).

NÁZORY
  • Dane Hájku, (Dan K., 30.06.2008 00:07) Reagovat

    ani nevíte, jak moc jste mě potěšil. Při Ára Bátur jsem totiž opravdu při prvním a druhém kapesníku musel šáhnout pro kapesník :) Nebudu tu skladbu přeceňovat, ale z celého alba mě dostala teda fakt nejvíc a zbytek alba už je opravdu jakýmsi echem květnatého orchestrálního vrcholu. Jinak s recenzí lze souhlasit prakticky ve všem. Teda IMHO, jak se dnes freekulínsky říká......:)

  • souhlas (rawen81, 30.06.2008 09:47) Reagovat

    na první poslech trochu zklamání, postupně se mi toto album ale velmi zalíbilo - jinak závěrečnou pomalou a doznívající All Alright mám za nejlepší skladbu alba - je nádherná

  • nesouhlas (MaxFriik, 30.06.2008 16:19) Reagovat

    Druhá půlka alba je právěže nejlepší, u Fljótavíku mi tradičně naskakuje husí kůže, i když jsem ji slyšel již nejméně 20x. Illgresi je také nádherná o All Alright ani nemluvě. Celkově je to album velmi dobré, i když po prvních dvou poslších jsem byl spíše zklamán, leč čím víc desku poslouchám, tím víc ji miluji. Moje hodnocení 9/10. Všechno výše naosáno samozřejmě IMHO :)

  • zklamání (GLOWi, 30.06.2008 16:28) Reagovat

    Ac Sigor Rós jsou mou asi nejoblíbenější kapelou, Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust je jejich první deskou, která mě nechytla. Závidím těm, které ano.
    I Takk mě zpočátku neoslovilo, ale nyní ho mám možná nejraději. U posledního alba k tomu bohužel nedošlo. Písně mě osobně přijdou o dost slabší.
    Tím, že je SG vystavili na webu se připravili o jistého kupce :).
    Jinak All Allright je v ENG z osobních důvodů, je určená Američanovi. S komerčním směřovaním to nemá nic společného.

    • Re: zklamání (Lukas, 30.06.2008 17:33) Reagovat

      No, All Alright je anglicky a text je dost tupej a ubira na efektu, proto jsem rad, ze se anglictine neoddavaji.

      Jinak vynikajici deska, prvni pisnicka zni jako Animal Collective, coz bych od Sigur Ros opravdu necekal :D

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Desce "The Downward Spiral" je 30 let. "Pořád mi láme srdce," dojímá se Trent Reznor (18.03.2024 11:03)
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Depeche Mode se v "Before We Drown" symbolicky loučí (30.01.2024 08:52)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Video: Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy (03.10.2023 08:35)
- Sigur Rós doprovázejí album "ÁTTA" filmovým experimentem "bez pravidel a hranic" (29.09.2023 18:26)
- Video: "My Favourite Stranger" je setkáním Depeche Mode s tajemnou cizinkou... bez Depeche Mode (22.09.2023 07:55)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu