Nu-metalové hvězdy v rodinném balení

18.06.2008 15:06 - Honza Sedláček | foto: facebook interpreta

Potřetí v České republice a premiérově v Brně. Američtí Linkin Park, kdysi titulováni za korunní prince nu-metalu, předvedli do posledního místa zaplněnému Velodromu show, na kterou se bude přítomným hezky vzpomínat. Nesla totiž všechny znaky dobře odvedené práce. Přesto se pár "ale" nevyhnula.
Linkin Park, Enter Shikari, Velodrom, Brno, 17.6.2008
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Po loňském koncertu Rolling Stones je Brno očividně dychtivé po stále větších koncertních akcích. Tentokrát si pořadatelé sáhli opravdu na pomyslný vrchol svých manažerských schopností: na stařičký a chatrně působící Velodrom vpustili něco před šestou asi patnáctitisícový zástup kvičících bravíčkarů, navoněných kšiltovkářů, rodin s dětmi a ostatních lidí, co si ten večer dali dostaveníčko s Linkin Park coby korunnímu princi druhdy populárního nu-metalu.

Co nemůže překvapit žádného zkušeného, vědomostmi o kapele vybaveného pozorovatele, je právě výše zmiňované složení davu fanoušků. Tvrzení o tom, že příznivci Linkin Park stárnou spolu s kapelou, je třeba brát jako z části pravdivé. Faktem je, že dvacetileté oldies v zadních řadách přehlédnout nešlo. V obrovském kotli před nimi to ale byla přece jen jiná, poněkud pubertálnější pohádka.

Vzhledem k této netypické divácké konstelaci pak příjemně potěšily bouřlivé ovace, jež si svým divokým, na hranici hardcore a trance stojícím vystoupením vysloužili předskokani Enter Shikari. Jako většina předkapel i oni zákonitě dopláceli na horší zvukařské zázemí. Proti nejrůznější technickým pochybením ovšem londýnská čtyřka bojovala srdnatě, čehož vůbec nejlepším dokladem byl proražený buben a předčasný konec jinak odsýpající, energické, místy až na kusy trhající show. Více takových předkapel!

Linkin Park, Enter Shikari, Velodrom, Brno, 17.6.2008
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Na hlavní jméno večera si do posledního místa zaplněné tribuny a o nic míň uvolněný lidský chumel na zatravněné ploše před pódiem počkal do půl deváté. Za doprovodu kratičkého intra vlétli jako poslední na pódium dva hlasy kapely, tedy rapper Mike Shinoda a zpěvák Chester Bennington. Zvukaři pořádně vytáhnutý vokál ve "One Step Closer" rozpoutal těsně pod kapelou vlnu mladistvého násilí, které se postupně šířilo čím dál víc dozadu, až se zastavilo o tatínky bránící svou drobotu.

Linkin Park nasadili na začátku zběsilé tempo, s kterým by měl po pár minutách problémy nejeden fyzicky nadprůměrné zdatný jedinec. A to, že si ho prakticky bez výkyvů podrželi až do samého závěru, je pak takovým malým nevysvětlitelným otazníkem vznášejícím se nad každým jejich koncertem. Zvláště u Benningtona je skloubení všeho toho poskakování, epileptického lomcovaní a vzteklého štěkání tak trochu mimo lidské chápání. V tomhle směru se zřejmě jeho kolegové nechávají zahanbit docela rádi a pro jistotu se věnují svým instrumentům.

V druhé půli akce se pomalu ale jistě začalo stmívat, což poskytlo kapele atmosférické prostředí pro představení kusů z "Minutes To Midnight". K vývoji, který LP prodělali na poslední desce, toho bylo řečeno ať už v dobrém, či zlém mnoho. Jakkoliv jsem tedy vyznavačem první a ve své době "něco" znamenající nahrávky, musím uznat, že i nové věci jsou v živém provedení poměrně vkusné, i když prvoplánovostí se zde plýtvá víc než dost. Kupříkladu kýč jak bič ve formě hitu "Shadow Of The Day" rozesmutněl možná prvních pět řad, ale s hudebně průměrně vzdělaným člověkem nemohl hnout. Co naplat, k posluchačově pozornosti a peněžence si šestice muzikantů zvolila zkrátka tu schůdnější cestu.

Linkin Park, Enter Shikari, Velodrom, Brno, 17.6.2008
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Linkin Park se v hodině a půl stihli obnažit Brnu v plné kráse, se všemi klady i zápory k jejich tvorbě patřícími. Jejich devizou je schopnost strhnout publikum živelností a bezprostředností, stejně jako opíjet ho rohlíkem. Živou show mají zmáknutou do posledních detailů a ač občas nevíte, jestli před vámi stojí rocková kapela nebo boyband s kytarami, jejich výkon a nasazení jsou docela jistě upřímné. A co se nadávek do vyměklých srágor týče, proč by se vlastně Linkin Park měnili, když je mají lidé rádi takové, jací jsou?

Fotogalerii z koncertu si můžete prohlédnout ZDE.

Linkin Park, Enter Shikari, Velodrom, Brno, 17.6.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY