shop.musicserver.cz
Agrese i citlivost čili Metallica a její alba

Agrese i citlivost čili Metallica a její alba

Vydáno: 03.07.2008 05:00 v sekci Komentované diskografie - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Kolem Metalliky je opět živo - vyrazila na turné, počtvrté se představila pražskému publiku, dokončila novou desku, jejíž vydání je plánováno na září. Devátá studiovka "Death Magnetic" má prý být úplně jiná než předchozí "St.Anger". Pojďme se proto podívat, jaká vlastně dosavadní alba skupiny byla.

Metallica
© metallica.com
Po rozporuplné desce "St.Anger", která na sebe i přes ne zcela nadšené přijetí strhla nezanedbatelnou pozornost, je nové studiové album Metalliky, si legendárním albem "Master Of Puppets" vybudovala pozici jedné z nejzásadnějších heavymetalových formací. Loutkař se stal modlou nejen milionů fanoušků, ale také hudebním východiskem pro nespočet současných nu-metalových a jiných heavy kapel. Díky slavné baladě "Nothing Else Matters" se další milník v albové historii Metalliky, a to Černé Album, ocitl i v přehrávačích holek intošského vzhledu, které odjížděly ranním autobusem s taškou plnou učebnic a poctivě vypracovaných úkolů. Počet příznivců neklesl ani po jejím tvrdém zátahu na Napster. Energické, úderné bicí a riffy, nekončící kytarová sóla, nekompromisnost, agrese i sensitivita, akustické písně, symfonický orchestr i violoncellové coververze finské Apocalyptiky - tím vším si prošla Metallica po hudební stránce. Pokud jde o tu osobní, mediální útoky naštvaného Davea Mustaina, smrt Cliffa Burtona, alkoholismus Jamese Hetfielda, který si odnesl z nevydařené pyrotechnické show k písni "Fade To Black" během turné s Guns N' Roses popáleniny druhého a třetího stupně - to vše připravilo kapele nejednu horkou chvilku. Pojďme se vydat po stopách jejich hudebního vývoje.


Metallica - Kill Em All
Kill 'Em All (1983)
Debutové album Metalliky je cítit zaplivaným sklepem, do kterého zatéká voda, a dvěma nejdůležitějšími proudy tehdejší metalové scény. Hetfield, Ulrich, Mustaine a basák Cliff Burton, který brzy nahradil Rona McGovneyho, šli ve stopách svých vzorů Motörhead, Iron Maiden, Venom nebo Diamond Head. Nová vlna britského heavymetalu ovlivnila jejich první album stejně jako thrashová smršť a přístup harcoreových pankáčů. "Kill 'Em All" zní tvrdě, nekompromisně a najdou se na něm dodnes ceněné kusy jako sedmiminutová palba "The Four Horsemen", sólová exhibice Cliffa Burtona "(Anesthesia) Pulling Teeth" nebo úderná "Seek & Destroy". Dave Mustaine se podílel na čtyřech písních, než byl z kapely vyhozen kvůli alkoholismu. Metallica nepřistoupila na Mustainovu žádost neumístit jeho skladby na desku a tak se, kromě prohloubení vzájemného nepřátelství, skladba "The Four Horsemen" objevila na albu Metalliky se změněným textem a kytarovým sólem nově nastoupivšího Kirka Hammetta a také s původním textem a v rychlejší verzi na debutu Megadeth pod názvem "The Mechanix". Metallica chtěla album pojmenovat "Metal Up Your Ass" a na obálku umístit záchodovou mísu, ze které vylézá ruka svírající dýku - což se pochopitelně nezamlouvalo nahrávací společnosti. Deska zní dřevně a spíše jako předzvěst ještě větší bouře.

Hodnocení: 7/10


Metallica - Ride The Lightning
Ride The Lightning (1984)
Na druhém albu Metallica vyzrála rychlostí blesku, pořád je slyšet thrashový zvuk, ale objevuje se propracovaná epika, hlubší texty (na rozdíl od alkoholem nasáklých oslav rychlosti, metalu, chlastu a sexu na prvním albu). Tento posun nejlépe ilustruje "Fade To Black". Lars Ulrich a James Hetfield byli v době vzniku skladby posedlí smrtí, navíc někdo ukradl kapele celé vybavení včetně vzácného zesilovače, který Jamesovi věnovala matka krátce před smrtí. "Ride The Lightning" začíná nezvykle poklidným akustickým intrem ve skladbě "Fight Fire With Fire", aby po pár sekundách mohla začít drtit ještě víc než kdykoli předtím. Na desce je však jiná skladba, která musí otřást i heavy metalem naprosto netknutým posluchačem - "For Whom The Bell Tolls". Nejen mezi fanoušky je tato kompozice považována za jeden z největších opusů celé tvorby Metalliky. Album uzavírá instrumentální "The Call Of Ktulu" inspirovaná Lovecraftovou knihou. Podílel se na ní i Dave Mustaine, ale jeho původní verze se jmenovala "When Hell Freezes Over".

Hodnocení: 8/10


Metallica - Master Of Puppets
Master Of Puppets (1986)
V tehdejší době nejtvrdší album Metalliky se stalo okamžitě od svého vydání biblí heavymetalových nadšenců i obyčejných kluků ze střední školy, kteří potřebovali uniknout každodenní realitě. Po vydání následující desky "...And Justice For All", se kterou začal narůstat komerční úspěch kapely, popularita "Master Of Puppets" ještě stoupla a dodnes se ho prodalo kolem šesti milionů kopií. Album je považováno za nejvlivnější heavymetalovou desku všech dob. Byla to zároveň poslední nahrávka, které se účastnil basák Cliff Burton. O šest měsíců později zahynul při autobusové nehodě v Švédsku, kde byla Metallica na turné. Ostatní členové kapely vyvázli bez větších šrámů. Osm skladeb, které nejdou pod pět minut a přitom ani v jedné se neopakuje stejná formule, změnilo životy mnoha pozdějším členů významných metalových kapel. Pro fanoušky, kteří objevili Metalliku už v jejích začátcích, je "Master Of Puppets" nepřekonatelným vrcholem celé tvorby.

Hodnocení: 10/10


Metallica - ...And Justice For All
...And Justice For All (1988)
Názory na čtvrté studiové album se rozcházejí, přesto se ho prodalo ještě o dva miliony kusů více než "Master Of Puppets". Místo Cliffa Burtona je tu Jason Newsted, který však na albu nedostal příležitost stát se plnohodnotným členem kapely. Jestli budete něco na desce stěží hledat, je to baskytara. Metallica ustoupila od zatvrzelého pravidla nevydávat žádné videoklipy k singlům a na MTV se objevil snímek k protiválečné skladbě "One". Celé album je textově zaměřené na politická a sociální témata. Pro některé fanoušky ta pravá a jediná Metallica skončila s albem "Master Of Puppets" a smrtí Cliffa Burtona. Většina kritiků a publika Metalliky však hodnotí "...And Justice For All" jako další kvalitní zářez v diskografii, jenž nepostrádá svižné tepající skladby jako "Blackened", dramatickou "Eye Of The Beholder" i baladickou"One", která se v druhé polovině transformuje v drtivý manifest. Tak jako na všech předchozích albech i na tomto se objevuje jedna instrumentální skladba "To Live Is To Die" - její součástí je mluvený text, který recituje úryvek básně napsané Cliffem Burtonem.

Hodnocení z dnešního pohledu: 8/10

Výběry, živáky, reedice, rarity

První dvě desky "Kill 'Em All" a "Ride The Lightning" vyšly po svém originálním uvedení na trh v reedici Elektra Records. "Kill 'Em All" obsahovala v reedici dvě skladby navíc - coververze "Am I Evil?" od Diamond Head a "Blitzkrieg" od stejnojmenné kapely. Tyto písně vyšly samostatně na EP "Garage Days Revisited" z roku 1984. V roce 1998 vyšla kompilace "Garage Inc.", kde byly znovu vydány EP "Garage Days Revisited" a "The 5.98 E.P.: Garage Days Re-Revisited" (5 skladeb, 1987), b-strany z let 1988-1991 a předělávky Motörhead. V roce 1993 vyšlo živé album "Live Shit: Binge & Purge", které obsahovalo tři CD a původně tři videokazety, v reedici nahrazené dvěma DVD. Audio záznam je z koncertu v Mexico City a videozáznam z koncertů v San Diegu a Seattlu. Další živá nahrávka je "S&M" z roku 1999 a Metallica se na ní spojila se sanfranciským symfonickým orchestrem a skladatelem Michaelem Kamenem, který koncert dirigoval. Metallica s orchestrem byla nafilmována a vyšla i na VHS a DVD. Loni se na pultech obchodů objevilo také DVD "The Videos 1989-2004" - jak název napovídá, je to sbírka všech videoklipů kapely.

Metallica - Black Album
Metallica (The Black Album) (1991)
S Černým albem nabrala Metallica směr, kterým se úplně odklonila od trashových kořenů, stala se jednou z komerčně nejúspěšnějších rockových kapel planety a navždy se zapsala do hudební historie. Některé fanoušky sice zklamala, ale s prodejem dvaadvaceti milionů desek získala zástupy nových. K pětici skladeb vybraných pro singl ("Enter Sandman", "Nothing Else Matters", "Wherever I May Roam", "Sad But True" a "The Unforgiven") byly natočeny videoklipy. Album sype jednu pecku za druhou, ať už je to "Of Wolf And Man" nebo "The God That Failed" - text této skladby pojednává o Hetfieldově matce, která zemřela na rakovinu a odmítala léčení, protože byla členkou hnutí Křesťanská věda. Album produkoval Bob Rock, kterého kapela oslovila po poslechu alba Mötley Crüe "Dr.Feelgood". Atmosféra během spolupráce s Bobem Rockem byla napjatá a Metallica přísahala, že s ním už nikdy album nahrávat nebude. Přesto se Bob Rock podílel na všech následujících deskách kapely až po "St.Anger". Obrys hada, který je umístěn v pravém dolním rohu obalu pochází z historické americké vlajky, již navrhl Christopher Gadsden. Na vlajce byl také nápis "Don't Tread On Me!" (Nešlapejte po mě!) a Metallica dala podle tohoto motta název jedné ze skladeb na desce.

Hodnocení: 9/10


Metallica - Load
Load (1996)
Šesté studiové album pokračuje ve stylu a tempu udaném Černým albem a je na něm několik standardně kvalitních skladeb a pár výjimečných písní. Deska obsahuje čtrnáct tracků a je nezvykle dlouhá. James Hetfield se přiklání k osobním textům a znovu se vrací ke vztahu se svojí matkou v písni "Mama Said" - tato balada spolu s "Hero Of The Day" představují klenoty alba. Velmi zvláštní byla výroba obalu "Load" i následujícího "Reload". Kapela si k vytvoření bookletu pozvala amerického fotografa Andrese Serrana, který vyfotil výjev složený z vlastního spermatu a kravské krve umístěných mezi plexisklo. Deska se původně měla jmenovat "Blood And Semen III" stejně jako jedna ze tří Serranových fotografických kompozic.

Hodnocení: 8/10


Metallica - ReLoad
ReLoad (1997)
"ReLoad" je přímým pokračováním "Load", bohužel už na něm je příliš cítit, že kapele dochází invence. Album nepřináší nic nového kromě působivé skladby "The Memory Remains" s vokály Marianne Faithfull a experimentu s houslemi v "Low Man's Lyrics". Na obhajobu alba se však dá napsat, že baladické skladby Metallice stále sluší. Obálka je opět dílem Andrese Serrana - tentokrát použil vlastní moč a kravskou krev.

Hodnocení: 7/10


Metallica - St.Anger
St. Anger (2003)
O této desce toho bylo hodně napsáno. Nejnázornější vyprávění o jejím vzniku najdete v dokumentu "Some Kind Of Monster". "St.Anger" byl těžký porod - kapela se po méně úspěšném přijetí posledních dvou desek rozhodla obrátit směr o sto osmdesát stupňů a přijít s něčím úplně jiným. Okolnosti, které zkomplikovaly vznik desky, asi nemusím připomínat - James Hetfield během nahrávání absolvoval odvykací kúru v protialkoholické léčebně a v rámci terapie nemohl pracovat tak dlouho, jak by si kapela přála, což ostatní členy dost iritovalo. Celého procesu se účastnil terapeut, který měl pomoci napravit vztahy v kapele, ale Metallica ho nakonec vypoklonkovala. Baskytarista Jason Newsted odešel a nebyl to odchod zcela dobrovolný. James Hetfield mu zakázal boční projekty, které označil jako nevěru v manželství. Baskytarové party na desce zajistil producent Bob Rock. Nástupcem Newsteda se stal Robert Trujillo ze Suicidal Tendencies a kapely Ozzyho Osbournea, během nahrávání "St.Anger" však ještě nebyl stálým členem. Pokud jde o výsledek usilovné práce, "St.Anger" působí rozporuplně. Žádné balady, žádná kytarová sóla, jen brutální kytara, bicí a místy až maniakální řev. Na začátku rozpoznáte známé věci "Frantic" a "St.Anger" a pak už se album veze na monotónní agresivní vlně. Někdo uvítal návrat k tvrdosti, ale řada fanoušků i kritiků zůstala rozčarována.

Hodnocení: 6/10

Death Magnetic

otazník
Deváté studiové album Metalliky podle dosavadních informací vyjde v září a má se podstatně lišit od předchozí nahrávky "St.Anger". Kapela si pro něj vybrala producenta Ricka Rubina. Lars Ulrich potvrdil, že album bude obsahovat deset skladeb, z nichž dvě budou mít přes osm minut. Zástupci britského hudebního tisku již slyšeli z "Death Magnetic" šest ukázek a přirovnali zvuk nové Metalliky ke Slayer, Thin Lizzy, Led Zeppelin a dokonce Rage Against The Machine. Bubeník Matt Sorum z Velvet Revolver slyšel ukázky, které mu pouštěl Lars Ulrich, a to, co slyšel, okomentoval jako neuvěřitelně rychlou smršť. Na nové desce mají být rychlé i pomalejší melodické songy, pilotní singl má údajně připomínat první komerční hit kapely "One" nebo ještě starší polobaladickou "Fade To Black". Všechny texty písní napsal James Hetfield. Pokud chcete zůstat podrobně informováni až do doby vydání alba, sledujte speciální stránku vytvořenou pro "Death Magnetic" www.missionmetallica.com.


NÁZORY
  • Low man (Hanyz, 03.07.2008 08:38) Reagovat

    Nevim kdo to psal,ale některy žvasty jsou hodně usměvne,až serouci:-D v Low man's lyric nejsou žádné housle ale flažinet nebo jak te hovadině říká...

    • Re: Low man (tele, 03.07.2008 09:43) Reagovat

      Né, té hovadině se říká housle.. Je tam použitý ještě nástroj kterému se říká niněra, ale pochybuju že si tím myslel flašinet..

      • Re: Low man (Hanyzzz, 02.09.2008 11:26) Reagovat

        No nevim jak se to jmenuje ale housle to teda nejsou...

  • Divné hodnocení... (tschrky, 04.07.2008 13:27) Reagovat

    Garage je za 10/10, Ride The Lightning za 9/10, ...And Justice For All rovněž za 9/10, Load je pouze za 5/10, Reload za 6/10 a St. Anger za 7/10!!! Autor se strefil pouze u Mastera (překvapivě) a u Black Alba (velice překvapivě).

    • Re: Divné hodnocení... (tschrky, 04.07.2008 13:28) Reagovat

      Sorry za překlep...Garage není za 10/10, pouze za 8/10 :-) Měl jsem na mysli Kill 'em All.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Ozzy Osbourne je stále v plné síle. Na desku kytaristy The Cult Billyho Morrisona nazpíval výborný song "Crack Cocaine" (23.03.2024 18:00)
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Ozzy Osbourne by se rád s fanoušky rozloučil dvěma koncerty v domovském Birminghamu (26.01.2024 12:05)
- Ozzy Osbourne by rád natočil ještě jedno album a vyrazil na turné (01.10.2023 15:33)
- Metallica musela odložit koncert, James Hetfield chytil covid (04.09.2023 12:28)
- Naživo: Megadeth nabídli Pardubicím jakostní thrash metal i energický průlet kariérou (19.08.2023 09:27)
- Fotogalerie: Megadeth v Pardubicích objektivem fotoaparátu (18.08.2023 11:07)
- Elektrická kytara podle Kirka Hammeta (30.07.2023 11:21)
- Makrorecenze: Makrorecenze "72 Seasons" Metalliky (11.05.2023 13:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu