shop.musicserver.cz
Top 10 nejlepších videoklipů Coldplay

Top 10 nejlepších videoklipů Coldplay

Vydáno: 10.06.2008 05:00 v sekci Publicistika - Václav Trávníček | foto: EMI

V polovině června pro desku, na konci září na koncert. Tak nějak mohou vypadat dva hlavní body v kalendáři českého fanouška Coldplay. Čtveřice britských muzikantů k nám přijede zahrát na podporu alba "Viva la Vida...". Dost důvodů připomenout si deset jejich nejpovedenějších videoklipů.

Coldplay
© lyricinterpretations.com
Londýnští Coldplay se dali dohromady kolem roku 1998, o dvě léta později nahráli debut "Parachutes". Na úspěšnou desku navázala parta kolem zpěváka Chrise Martina alby "A Rush Of Blood To The Head" a "X&Y". Letos Britové přichystali vydání novinkového LP s podivným názvem "Viva la Vida Or Death And All His Friends", v obchodech bude od poloviny měsíce, v Česku nahrávka vychází v pátek 13. června. K singlům ze čtyř desek bylo natočeno něco kolem patnácti videoklipů. Pokusili jsme se o jejich seřazení těch nejlepších. Trefili jsme se i do vašeho vkusu?


Coldplay - Yellow
10. Yellow (2000)
Předtím, než vyšel singl "Yellow", věděl o Coldplay málokdo, nahrávání jejich prvního EP "Safety" platil Chrisův nejlepší kamarád Phil ze svých úspor. "Zaplatil nám dna dny ve studiu a my mu už první den volali: 'Phile, nestíháme, mohl bys prosím prodat ještě jedny své kalhoty a zaplatit nám další den?' Nakonec zaplatil, ale nějaký čas pak nevycházel z domu. Nevím proč," říkal Martin v rozhovoru českému novináři Honzovi Dědkovi. Vše změnil až song, ve kterém Coldplay zpívají, že "vše, co děláš, je žluté". Singl "Yellow" společně s debutovým LP "Parachutes" vynesl čtveřici melancholiků na špičky světových hitparád a udělal z nich hvězdy. Dobročinná organizace The Cancer Council Australia si "Yellow" dokonce vybrala za znělku. Navzdory tomu, že byla píseň nápadně podobná songu "Here" kalifornských Pavement.

Natáčení videoklipu proběhlo na pláži Studland v jižní Anglii. Původní záměr režisérské dvojice James & Alex z The Artists Company byl takový, že se skupina projde za slunečného počasí po pláži. Ovšem - dvě události zapříčinily, že vše proběhlo jinak: v den natáčení začalo silně pršet a... bubeník Will Champion musel na pohřeb své matky. Bylo tedy rozhodnuto, že se po pláži projde zpěvák Chris Martin sám. Videoklip se jede na jeden zátah beze střihu, podobně jako "The Sweetest Thing" U2. Navzdory složitým podmínkám stačilo štábu pět pokusů a bylo vymalováno. Změna oblohy z temně modré na slunečnou pak proběhla dodatečně speciální metodou filmového snímače.


Coldplay - Trouble
9. Trouble (2001)
K natočení videa ke třetímu singlu z "Parachutes" požádali Coldplay Sophie Muller, která do té doby spolupracovala převážně s Annie Lenox, respektive Eurythmics. Zkušená režisérka posadila Chrise Martina na židli, nechala mu za zády svázat ruce a zavelela kameramanovi zmáčknout "record". Zjednodušeně lze říct, že takto nějak vznikl videoklip k "Trouble". Kapela však později usoudila, že pro americký trh by bylo podobné video asi těžko přijatelné. Proto Martin a spol. oslovili Tima Hopea, aby jim stvořil nový klip - animovaný. Jak se Hope svého úkolu zhostil, můžete zhodnotit sami. Snad jen dodáme, že za klip získal první místo v anketě MTV v kategorii "Nejlepší umělecká režie" za rok 2002.


Coldplay - Talk
8. Talk (2005)
Coldplay měli vždycky rádi Kraftwerk. Když dostali od legendy německé elektronické hudby povolení použít motiv z jejich hitu "Computerliebe", vznikla "Talk". V klipu, který natočil režisér Anton Corbijn (viz The Killers a jejich "All These Things That I've Done"), si kapela utahuje z béčkových sci-fi filmů. Martin a spol. představují výpravu kosmonautů, letících na nepřátelskou planetu. Není bez zajímavosti, že toto video dosáhlo veliké obliby v Polsku, asi takové, jako Mládkův Jožin z bažin: v tamní MTV se klip držel třináct týdnů v top 20.


Coldplay - Viva la Vida
7. Viva la Vida (2008)
Je trochu odvážné tvrdit o třicetivteřinové ukázce, že je sedmým nejlepším videoklipem Coldplay. Ale i z těchto třiceti vteřin je cítit potenciál. A ten rozhodně není natolik malý, aby se do top 10 nejlepších videí Coldplay nedostal. Pravda, jde sice zatím jen o propagační materiál iTunes, který je vyveden v barvách firmy Apple, ale to byl klip ke "Speed Of Sound" v prvotní verzi také. Z okolí kapely se navíc proslýchá, že by mělo jít o fajnovou záležitost. Nechejme se překvapit...


Coldplay - In My Place
6. In My Place (2002)
Díky této skladbě je možná druhá deska "A Rush Of Blood To The Head" tak dobrá, jak je. Coldplay začali na nástupci "Parachutes" pracovat zkraje roku 2001 povzbuzeni právě úspěchem tohoto singlu. Zpěvný refrén, zvuk bicích á la Led Zeppelin (viz "When The Levee Breaks") a tradiční introspektivní text, to všechno stálo za úspěchem této písně. A snad i proto byla vybrána jako znělka festivalu Glastonbury. Režie vcelku jednoduchého, zato barevně jednotného klipu se ujala už jednou prověřená Sophie Muller.

PS: Pokud vám vrtá hlavou, kdo že jsou ty dvě tajemné sedící postavy v pozadí, tak... to jsou maskérky.


Coldplay - Violet Hill
5. Violet Hill (2008)
Pilotní singl z novinky "Viva la Vida" obstarali Coldplay hned dvěma videoklipy. Nebo - lépe řečeno - dvěma verzemi. Ta oficiální vyšla osmnáctého dubna a ukazuje válečné veterány pochodující na sicilskou sopku Etnu. Neoficiální verzi videoklipu vyvěsila firma Parlophone na internet už o den dříve. Proč je neoficiální, poznáte už při prvních vteřinách. Pokud jste vždy toužili spatřit dirigujícího George Bushe či na elektrickou kytaru válejícího Tonnyho Blaira, máte jedinečnou příležitost.


Coldplay - Fix You
4. Fix You (2005)
Pomalou "Fix You" napsal Chris Martin pro svoji ženu Gwyneth Paltrow poté, co jí zemřel otec. Po vzoru Muse a jejich "Megalomania" chtěl použít kostelní varhany, ale nakonec si vystačil se starým keybordem, který měl podobný zvuk. Symbolický je fakt, že tento keybord dostala Gwyneth před lety právě od svého otce. Sám Martin přiznal, že "Fix You" složil jako volné pokračování "Grace Under Pressure" od Elbow. Videoklip, režírující Sophií Muller (ano, stará známá Coldplay), byl natočen během léta 2005. Sestává ze dvou částí: v té první se Martin prochází londýnskými ulicemi (v pozadí na budovách svítí nápisy jako "Made Trade Fair" nebo "Fix You"), ve druhé přibíhá na rozjetý koncert Coldplay v boltonské Reebok Areně. Ten je mimochodem reálný - konal se 4. a 5. července. Kvůli lokaci natáčení první části, která se o pár dnů později stala terčem bombových atentátů, vznikly historky o tom, že klip byl natočen na památku zabitých obětí. I když by to bylo od Coldplay bezesporu šlechetné, natáčení proběhlo ještě dříve než útoky teroristů. Jakkoliv by bylo symbolické, je toto spojení jenom dílem smutné náhody.


Coldplay - God Put A Smile Upon Your Face
3. God Put A Smile Upon Your Face (2003)
Píseň, údajně napsaná ve Stockholmu v roce 2001, nesla pracovní název "Your Guess Is As Good As Mine" a Coldplay ji napsali ovlivněni poslechem PJ Harvey a - již podruhé v tomhle žebříčku - Muse. Režie klipu se zhostil Jamie Thraves, o kterém bude ještě řeč v souvislosti s první příčkou. Obrázky zoufalého businessmana (hraje ho Paddy Considinne) se střídají se záběry koncertující kapely, výsledkem čehož je působivý černobílý videoklip a třetí místo.


Coldplay - The Hardest Part
2. The Hardest Part (2006)
Samotnou píseň "The Hardest Part" mysleli Coldplay jako poklonu americkým R.E.M., zejména úvodní odpich se podobá jejich hitu "Losing My Religion" z roku 1991. Videoklip byl natočen zkraje března 2006 v přístavu jachet floridského St. Petersburgu. Podobně jako klip "Buddy Holly" losangeleské skupiny Weezer využívá sekvence ze skutečného televizního programu. V případě "The Hardest Part" jde o pořad "Attitudes", který v osmdesátých letech vysílala stanice Lifetime Network. Vystupuje v něm pár atletů (84letá žena a její 25letý mužský protějšek), kteří předvádějí různé atletické sestavy. A kapela, která byla do videosekvence digitálně vložena, hraje cvičící dvojici do rytmu. Mimochodem, o téhle písni napsal Chris Martin na oficiálních stránkách skupiny, že "jde o hroznou písničku, ale dobré video". Nezbývá než souhlasit.


Coldplay - The Scientist
1. The Scientist (2002)
A jsme na vrcholu. Jímavou baladu "The Scientist" pro druhou desku "A Rush Of Blood To The Head" napsal Chris Martin přímo u piana. Inspirací se mu stala dvě umělecká díla: v melodii je slyšet Harrisonovo "All Things Must Pass", text pak odkazuje na povídku amerického spisovatele Nathaniela Hawthornea "The Birthmark". Ta vypráví o vědci, který pro práci neměl čas na svoji milou a uvědomil si to, až když bylo pozdě. "The Scientist", česky vědec, je podle Martina písní o Danu Keelingovi, lovci talentů nahrávací společnosti Parlophone. Píseň přezpívalo mnoho interpretů, například Natasha Bedingfield, Avril Lavigne nebo Aimee Mann. Punkovým Sum 41 se líbila natolik, že její refrén dokonce použili do své balady "Pieces".

Kouzlo videoklipu tkví ve zpětně odkrývaném příběhu. O co jde? Klip byl natočen standardní metodou tzv. slow-motion záznamu (místo obvyklých 24 okének za vteřinu kamera snímá 48 a více), ale divák jej posléze sleduje zpětně. Jako když sledujete na DVD film a podržíte tlačítko "back". Fígl je v tom, že Martin otevírá ústa přímo do slov. Jak to zvládl? "Prostě jsem se musel naučit zpívat tuhle písničku pozpátku. Tak, aby po zpětném přehrávání sedla slova do pohybů úst. Trvalo mi to asi měsíc," řekl pro časopis Rolling Stone Martin, který díky slow-motion metodě musel mluvit nejen pozpátku, ale také dvakrát rychleji než ve skutečnosti, aby výsledný klip seděl doslova "na ústa". Režisér Jamie Thraves, známý ze spolupráce s Radiohead, se tím inspiroval u tehdy šest let starého klipu "Drop" hiphopové sestavy The Pharcyde.

Klip byl natáčen před začátkem a v během prvních koncertů šňůry k "A Rush Of Blood To The Head" v Londýně a jeho okolí a Martinovu družku si v něm zahrála irská herečka Elaine Cassidy. Fakt, že je videoklip výjimečný, dokládá i řada ocenění. Rok po natočení byl nominován v cenách MTV v kategoriích "nejlepší video", "nejlepší režie" a "průlomové video". Klip k "The Scientist" byl ve své kategorii nominován také na Grammy.


Bonus: Dokument z natáčení klipu k "Talk"
Krátké rozhovory, záběry ze zákulisí. Pokud vás zajímá pohled pod pokličku natáčení klipu k singlu "Talk", je tato dvouminutová ukázka určena právě vám. Samozřejmě v anglickém originále.


NÁZORY
  • Clocks? (Jimmy, 10.06.2008 07:58) Reagovat

    kde je Clocks??? hmmmm

    • Re: Clocks? (neznalek, 10.06.2008 09:11) Reagovat

      Clocks se tam holt uz nevesla. Ta pulminutova reklama na jabka je proste lepsi.

      • Re: Clocks? (Jimmy, 10.06.2008 15:49) Reagovat

        ved Clocks dostal v roku 2003 ocenenenia ako najlepsi klip roka! tak ja neviem... to asi len tak od ruke niekto robil tuto recenziu...

        • Re: Clocks? (1988, 10.06.2008 16:59) Reagovat

          Od coldplay mám nejradši don't panic... a to jak písničku, tak klip. Ten by v 10 taky chybět neměl.

          • Re: Clocks? (Vašek Trávníček, 10.06.2008 19:28) Reagovat

            Zdravíčko. Četl jste poznámku o vkusu?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Naživo: Muse přivezli na Rock For People výpravnou show (12.06.2023 14:49)
- Fotogalerie: Muse na Rock For People v obrazech (12.06.2023 14:20)
- Nejvíc nej: Pomíjivost života, pandemie i strach o planetu v nejkrásnějších baladách Muse (26.05.2023 08:00)
- Video: Coldplay zahráli u Jimmyho Kimmela speciální verzi "Clocks" (04.02.2023 17:39)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (10-1) (27.01.2023 20:30)
- Audio: Muse si do klavírní balady "Ghosts" pozvali francouzskou Mylene a italskou Elisu. A je to nádhera (12.12.2022 11:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu