Všechno má svůj čas

12.05.2008 13:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Naše nejslavnější punková kapela, legendární Visací zámek připravila své první DVD se záznamem vyprodaného koncertu z pražské Lucerny, na němž oslavila svou pětadvacetiletou existenci. Spolu s vizuálním záznamem najdete v krabičce i CD s tím nejlepším, co v Lucerně zaznělo.
8/10

Visací zámek - 25 let

Skladby: CD: Příchod, Hrad, Vlasta, Strategický ústup, Stánek, Peprmint bourbon, Veliké lalulá, Kruh, Čekání, Na náměstí Karlově, Fotky a diáčky, Výměna, Dáša, Pitomá, Pták (SQZV), Hymna šibeničních bratří, Kapela, Známka punku, Kanárek, Traktor, Cigára, Stromeček, Domovnice, Telč, Rozloučení
DVD: Příchod, Visací Zámek, Setkání, Hrad, Vlasta, Strategický ústup, Stánek (reciatace), Stánek, Peprmint bourbon, Veliké lalulá, Hmyzákův víkend, Kruh, Desperádo, Traktor (Trio Ivana Hlase), Čekání, Na náměstí karlově, Fotky a diáčky, Výměna, Dáša, Pitomá, Křest knihy a báseň Ředitel, Já na vojnu nepudu (Záviš), Temelín, Všechno má svůj čas, Průšvih, Jako vždycky, Jezírka, Cigára e moll (SQZV), Známka punku (SQZV+Petr Hošek), Pták (SQZV), Hymna šibeničních bratří, Teepee, Skupina na lovu motýlů, Kapela, Vágus, Známka punku, Kanárek, Traktor, Cigára, Neumětel kovový, Světové bonusy
Vydáno: 21.03.2008
Celkový čas: 76:34 + asi 190 minut
Vydavatel: Parlophone
V dobách, kdy jsem se snažil nevynechat žádný z koncertů svých oblíbených punkových kapel, mezi něž patřil i Visací Zámek, to bylo mé velké, ale nesplněné přání. Mít doma video záznam jejich vystoupení, který by zachytil jedinečnou atmosféru koncertů, živé verze písní, komediantské schopnosti všech členů kapely i absolutní nadšení kotle nás, pogujících pubescentů. A po mnoha letech to přišlo. Visáči natočili svůj předlouhý koncert k oslavě pětadvacetin. Bude mě pohled na stárnoucí punkery bavit i dnes, navíc z křesla obývacího pokoje?

Bude a baví - a těch důvodů je několik. V první řadě jsou VZ za pětadvacet let na pódiu jako doma a i když zlí jazykové tvrdí, že vystoupení se za tu dobu zakonzervovala, jsou stále stejná a bez znatelného vývoje a svým způsobem mají pravdu, na DVD je tento fakt jasným pozitivem. Pixa nemusí improvizovat a zkoušet nové hlášky, použije ty osvědčené jako "Punk's not Dead, vy volové" nebo "Vlasta je hnusná, Vlasta je časopis". Z kapely sálá přirozená uvolněnost a pohoda a muzikantům to hraje stejně dobře jako na kultovním "Žofínu" z roku 1984.

Za druhé je to standardně obrovské nasazení celé kapely umocněné a zpestřené neobvyklými hosty. Ti většinou vyplynuli ze Zelenkova patnáct let starého, futuristického snímku "Visací zámek 1982-2007". Takže je tu Ivan Hlas Trio s "Traktorem", SQVZ kromě filmových "Cigár e moll" nacvičil i "Známku punku" (zpívá Petr Hošek z Plexis) a "Ptáka", Lenka Kořínková zapěje ve dvou písních z výtečného alba "Three Locks" a soudružka Švorcová za sebe ze zdravotních důvodů poslala náhradnici Jiřinu Švorcovou mladší, která odrecitovala "Stánek" (na rozdíl od filmového "Čekání").

Co ale dodává koncertu spád a šťávu a umožňuje jej zhlédnout celý v kuse bez toho, aby se člověk nudil, je vynikající práce Punk Filmu. Tak dynamicky nasnímaný koncert, tolik kamer, obrovský důraz na publikum a záběry z kotle a k tomu ještě zdařilý střih dokáže přenést uvolněnou a živelnou atmosféru celého vystoupení a vůbec nevadí, že jedna kamera (ta, co často zabírá Jiřího Pátka) přináší obraz jak snímaný přes zaplivané plexisklo. Důležité je, že jste od úvodní státní hymny nenásilně přeneseni do Lucerny a doma máte atmosféru zdařilého vystoupení, které se jen tak nebude opakovat.

A vzhledem k tomu, že na DVD se člověk přece jen nedívá každý den, je tu i CD (reportáž z práce VZ ve studiu najdete zde) až po okraj naplněné takovými skladbami, aby vše odsejpalo, nenudilo pasážemi, v nichž je obraz nezbytný, a nevznikaly prázdné prostoje. A to se překvapivě daří, 76 minut muziky lze bez problémů uposlouchat a jediným místem, které se tu jeví jako nedomyšlené, je "Pitomá" se zvukově nezajímavou spartakiádní složkou.

Visáči připravili CD + DVD, která sice nejsou dokonalá (ale dokonalý punk by vlastně přestal být punkem) a kdo by chtěl hledat chyby, velmi rychle by je našel - už zmiňovaná příšerná kamera zabírající bubeníka, faktografické chyby (ne, Hlasova skupina se opravdu nejmenuje Trio Ivana Hlase), jakýchkoliv informací prostý booklet (bilancujeme, tak by to sakra chtělo nějakou story). I tak jde o více než zdařilé ohlédnutí za pětadvacetiletou drahou kapely, která se může chlubit i tím, že vydala první československý punkový singl.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY