shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Rockferry" Duffy

Makrorecenze "Rockferry" Duffy

Vydáno: 29.05.2008 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Duffy je označována za jednu z nastupujících princezen soulu, za možnou pokračovatelku Amy Winehouse. Ale proč hledat nástupkyni, když královna ještě neodešla, že? Naše makrorecenze vám minimálně prozradí, jestli se Britové zbláznili jen tak z nudy, nebo jestli tentokrát opravdu kápli na něco geniálního.

Duffy - Rockeferry
© facebook interpreta
Třiadvacetiletá plavovláska je za posledních pětadvacet let vůbec první Welšankou, která ví, jak chutná vítězství v britské singlové hitparádě. Společně s Adele a Gabriellou Cilmi byla v deníku The Times vytipována jako nejžhavější adeptka na místo nové Amy Winehouse a oslavné recenze tisku (až na výjimky) tomuhle názoru bez okolků sekundují. V naší hlavní recenzi se však Benjamin Slavík do zástupu chvalopěvců nepřidal, ohodnotil "Rockferry" šestkou a celý boom bral mnohem střízlivěji, což pochopitelně vyvolalo nesouhlasné reakce v diskuzi pod recenzí. A tak se na Duffy a její debut kouklo ještě dalších pět redaktorů, kteří přece jen popotáhli průměrné hodnocení směrem k líbivější osmičce.


Dan Hájek - Poctivé retro a seriózní námluvy se soulem (8/10)
Vztah k interpretovi: Napoprvé dobrý a bez zklamání, druhá deska však rozhodne.

Budu jeden z těch (a snad neosamocen), který pokud by dostal na výběr debut Duffy nebo Adele, neváhal by a sáhl po první jmenované. Její "Rockferry" mě oslovilo svou emocionální jiskrou. Bernard Butler se jednoznačně vyznamenal, i když není jediný, kdo se pod touto deskou podepsal. Šedesátá a sedmdesátá léta mám v soulu spojená s Dusty Springfield a není to jen díky tomu, že spolupracovala s Pet Shop Boys (oba pánové ji mají mezi svými all-time hudebními favority). Sama Duffy je k ní stylově i vokálně relativně blízko a souhlasím, že "Rockferry" je pořádně pocukrované dílko, ale občas je takové sladké nabuzení prostě potřeba. A pokud vám třeba dojde zásoba čokolády, poslechněte si "Syrup & Honey", to se postupně rozpouští (než napočítáte do tří) a vy máte hnedle nutkání přitulit se ke své drahé polovičce. "Mercy" nebo "Distant Dreamer" vám podlomí kolena a hned si je zamilujete. Retro dnes válcuje žebříčky, Duffy toho je v Británii jasným důkazem a masáž médií o výtečném objevu se vyplatila. I já na tento lep skočil, vše se ale bude lámat s druhou deskou.

Jaromír Koc - Anděl s ďáblem v těle (8/10)
Vztah ke interpretovi: Znal jsem jen hit "Mercy", to byla pro zapojení do makra dostatečná výzva.

Když jsem viděl zpěvačku Duffy poprvé na fotce, nikdy bych se nenadál, že tak křehce vypadající stvoření může mít tak krásný a nevšední hlas. Jistě, Anglie už před časem něco obdobného nabídla (samozřejmě mám na mysli Amy Winehouse), ale mezi těmito dvěma dámami je jeden velký rozdíl. Zatímco u Amy mě její hlas občas tahal za uši, Duffy se nemůžu nabažit. Singl "Mercy" je hitovka, o tom není debat, ale na debutu není sama. Obdobně zní i titulní "Rockferry" nebo singlová novinka "Warwick Avenue". Deska má nejen výborný zvuk, ale dokonce i Duffy věřím, když svůj debut občas prezentuje jako osobní zpověď. Její spojení s Bernardem Butlerem ze Suede bylo též šťastným tahem, neb to, co dokáže Duffy podat svým nádherným zpěvem, to Bernard umí vložit do not a transportovat posluchačům až pod kůži. Album "Rockferry" je prostě výtečnou nahrávkou, která má šanci oslovit nejen Velkou Británii, kde to již vyhrála na celé čáře, ale i zbytek Evropy. Vůbec bych se nedivil, kdyby na chuť Duffy přišla časem i Amerika.

Tomáš Tenkrát - Jako z Tarantinova filmu (8/10)
Vztah k interpretovi: Býval nulou.

Duffy
© myspace.com/duffymyspace
Mám rád retro zvuk, mám rád retro styl, mám rád retro, když je vkusné a na místě. Na rovinu píšu, že mě nezajímá, že je Duffy produkt. Mě zajímá jediné - jestli je album dobré a jestli z toho není cítit umělá hmota. A to není. Písničky jsou nádherně prožité a já tady prostě komerci nevidím. Vždyť to zní kompaktně a Duffy má sakra styl! "Rockferry" se lehounce vznáší nad mráčky trendu a se sladkým úsměvem na ně čurá. Tohle je totiž album mimo momentální minoritní zájem, tohle je pop-soul, který by mohl znít v jakémkoli z Tarantinových filmů. A tak se to musí brát, je to skvělá zábava, která čerpá z minulosti a zároveň využívá moderní postupy. V každé skladbě tedy logicky je refrén, někdy více, jindy méně fungující. Ale co je hlavní, prostě se to skvěle poslouchá, je to příjemné osvěžení po těch nekonečných kytarovkách, nu-rave a vyleštěné timbafabrice. Těmhle všem Duffy čurá na jejich tisícové účesy a jako byste ji viděli vrtit se u mikrofonu z nejslavnější éry Marilyn Monroe, v krátkých šatičkách, kterak do zakouřeného sálu střílí úderné chytlavky. Někdy je prostě potřeba vypnout a jenom se bavit. Je mi jedno, že je to produkt, já tam totiž něco neprůhledného cítím, něco, co mi udělalo radost z obyčejného poslouchání a to je nejvíc. Stačí slyšet "I'm Scared" a bude vám jasno, vždyť tohle jde zevnitř. Nemusíte vlastnit zrovna retro repro, abyste pochopili. A abych nezapomněl, kdo ještě neslyšel "Mercy", je absolutně out, to je totiž Píseň.

Miroslav Böhm - Tři dojmy (7/10)
Vztah k interpretovi: Další v řadě soulem sžíraných koček, co vás zaujmou jen z povinnosti něco o nich vědět.

Duffy má naprosto neuvěřitelný hlas - dojem první. Kdybych měl soudit pouze podle něj, vsadil bych boty na to, že je afroameričanka a vyrůstala na drsné městské periférii. Její soulový feeling není jen hozenou rukavicí, ale téměř výsměchem "pokusům" Joss Stone i Adele. Písničky ve stejném tempu a se stejným aranžmá dokáže prodat dvakrát, pokaždé naprosto odlišným způsobem. Jenže, dojem druhý, její tvorba za její interpretací výrazně pokulhává. Je přesným opakem toho, co se povedlo Alanis Morissette a Glenu Ballardovi na "Jagged Little Pill". Nevyváženost osobitosti projevu a toho, co je přednášeno, je propastná. Jasně, drtivá většina dnešních pop'n'soulových desek je balast a interpretována je o tři třídy hůře než "Rockferry", ale alespoň nemáte dojem promarněné šance. Takhle si řeknete, že Duffy by mohla být andělem, protikladem ďábla v těle i hlavě Amy Winehouse, ale k tomu by ještě potřebovala schopného songwrittera. Takového, co umí napsat písničku, která vystupuje nad průměr. Dojem třetí.

Tomáš Parkan - Duffy - Hudba z písní motownských (6/10)
Vztah k interpretovi: Jaký může mít člověk vztah ke zpěvačce, kterou s recenzovanou deskou poznává?

Přemýšlím, kolikrát jsem vlastně už "Rockferry" slyšel? Třicetkrát nebo čtyřicetkrát? Stále a stále dokola se při jejím poslouchání snažím přijít, co na ni, potažmo na Duffy jako takové Britové a západní kritici slyší. Její nakřáplý hlas je sice neuvěřitelně sexy, ale její hudba není pouze inspirovaná těmi největšími hity legendárního labelu Motown, ona motownské legendy chvílemi přímo kopíruje. Sice se občas objeví mezi inspiracemi i jakási "vlastní myšlenka", ale je jich zoufale málo na to, aby se daly psát opěvující recenze. Pokud chtěla Duffy nahrát opravdovou reminiscenci soulových hitů, pak nedokázala vystihnout atmosféru starých songů, pokud chtěla dělat staré věci nově, nepodařilo se jí tam prakticky žádnou novou myšlenku vklínit. Duffy je srovnávána s Amy Winehouse a Dusty Springfield, ovšem já v ní slyším nejvíce Evu Cassidy a do jejích kvalit jí přeci jen chybí ještě mnoho. Podle předchozích řádků by se mohlo zdát, že "Rockferry" není dobrá deska, což bych nerad - pouze není extra výjimečná. Je to zkrátka "jen" dobrá popová, jak by řekli Angličané, old-fashioned deska a velmi povedený debut zpěvačky, která ještě může v budoucnosti hýbat světem. Tedy tím hudebním.


Album: Duffy - Rockferry
Průměrné hodnocení: 7,4/10
Celkový čas: 37:46
Skladby: Rockferry, Warwick Avenue, Serious, Stepping Stone, Syrup & Honey, Hanging On Too Long, Mercy, Delayed Devotion, I'm Scared, Distant Dreamer

NÁZORY
  • :) (chocobo, 29.05.2008 09:33) Reagovat

    Ty jojo, takhle dobrou recenzi sem po te "hlavni" moc necekal :)
    Skoda te posledni sestky (podle me to mohla bejt sedmicka :P), ale jinak bezva prace a souhlasim s vama.
    Skoda jen, ze ste se nezminili o pisnickach, ktery tam mam nejradsi - Stepping Stone a Hanging On Too Long.

  • amy? (maca89, 13.06.2008 15:24) Reagovat

    "za možnou pokračovatelku Amy Winehouse"

    koukám, že už všichni berou Amy jako mrtvou :D

    • Re: amy? (Miroslav Böhm (autor), 13.06.2008 16:01) Reagovat

      Hned dalsi veta tou vami citovanou zni: "Ale proč hledat nástupkyni, když královna ještě neodešla, že?" o))))) mb

      • Re: amy? (maca89, 13.06.2008 16:12) Reagovat

        ZATÍM neodešla:)
        www.dlisted.com/files/amy_winehouse_4_wenn1832955.jpg

        • Re: amy? (Jiří Iblow, 13.06.2008 22:46) Reagovat

          Proboha, ta ženská přece nemůže bejt nahrazená těmahle prfabrikátama, byť znějícíma na podobný struně. Vždyť z Vinného domu musí vzejít ještě aspoň pět desek. Nebo sakra i ty nirvánovský tři opusy by stačily. A když už nástupkyně, tak třeba Gossip, ale to je zase jiná sklenka whisky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nick Cave natočil pro film o Amy Winehouse i novou originální píseň (21.03.2024 15:41)
- Podívejte se na první oficiální teaser filmu o Amy Winehouse "Back to Black" (12.01.2024 12:26)
- Žebříčku nejprodávanějších hudebnic v Británii vévodí Adele, druhá je Amy Winehouse (24.10.2021 17:35)
- BBC připravuje dokument o Amy Winehouse. Zpěvačku představí očima její matky (08.04.2021 09:52)
- Audio: Poslechněte si nové písně od Nirvany nebo Amy Winehouse. Napsala je umělá inteligence (04.04.2021 13:58)
- Slavná alba: Zlomené srdce Amy Winehouse stvořilo Cenou Grammy oceněnou desku "Back To Black" (20.03.2021 09:00)
- Duffy po deseti letech prozradila, že kariéru přerušila kvůli znásilnění (26.02.2020 18:18)
- O "Klubu 27" vznikl hororový film. V brzké smrti hudebníků má dle něj prsty podsvětí (12.04.2019 11:43)
- Hologram Amy Winehouse vyjede příští rok na světové turné (13.10.2018 17:21)
- Otce Amy Winehouse prý navštěvuje její duch (04.01.2018 13:26)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Sia Queen AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu