shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver 17/2008

Co poslouchá musicserver 17/2008

Vydáno: 26.04.2008 05:00 v sekci Publicistika - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

V tomto díle na vás čekají němečtí industrialisté Einstürzende Neubauten a jejich aktuální koncert, šest let stará deska nadčasové Dary Rolins, debutové album britského projektu Zoot Woman a o necelých třináct let se vrátíme za irskou zpěvačkou Enyou.

Co poslouchá musicserver
© facebook interpreta
Seriál "Co poslouchá musicserver" je tu od toho, aby se s vámi naši redaktoři a fotografové podělili o dojmy z alb, která je buď v poslední době zaujala, anebo neodmyslitelně patří do jejich playlistů. Připomeneme si jak desky dávno vydané, jimž se v médiích mnoho prostoru nedostává, tak alba nová, o nichž by ale jinak na musicserveru třeba ani nepadla zmínka. Že mnohdy půjde o velmi pestrou kolekci, je nasnadě. V tomto ji budou tvořit Einstürzende Neubauten, Dara Rolins, Zoot Woman a Enya.


Honza Průša: Einstürzende Neubauten - Alles Wieder Offen Tour 2008 - 19.4.2008 Prague (2008)

Einstürzende Neubauten - Alles Wieder Offen Tour 2008
Němečtí industrialisté Einstürzende Neubauten velmi promyšleně pracují se svými posluchači. Kromě toho, že na ně chrlí opravdu velké množství nahrávek (stačí být jejich supporterem), už od roku 2004 nahrávají každý svůj koncert, na místě jej vypálí a spokojený posluchač si ještě večer odnese domů skvělý suvenýr z vydařeného vystoupení. A i když jsou ENka jedinou (alespoň nevím o nikom druhém) kapelou, která si své koncerty prodává bezprostředně po vystoupení a tato aktivita je více než sympatická, výsledný produkt zůstává hlavně suvenýrem, který sice musíte mít, ale pustíte si jej jen párkrát a pak bude ležet v poličce na CD na čestném místě mezi ostatními kousky Neubautenů. Kamenem úrazu totiž bývá zvuk a také délka záznamu. Jsme omezeni plochou dvou CD a i když kapela v půlce koncertu udělá krátké marketingové okénko, aby mohli přejít na druhý track, stále je co zlepšovat a lépe časovat. Koncert z Archy z minulé soboty trpí všemi výše popsanými neduhy. Zvuk není ideální a je horší, než se jevil v sále, místy dochází na pár vteřin k výpadkům a přerušení uprostřed skladeb. Pauza uprostřed koncertu přišla příliš brzy a tak první disk trvá jen 40 minut a druhý končí písní "Heaven Is Of Honey". Chybí čtyři závěrečné písně večera včetně té nejzajímavější "Dave?", ale je tu zbytečný dlouhý potlesk před prvním přídavkem. Dokonce chybí i první vteřiny úplně první písně koncertu "Die Wellen". Přes to všechno se ale vyplatí si CD pořídit a občas zavzpomínat na fantastický večer.
Nejlepší skladby: "Rampe / Von Wegen", "Ich Warte", "Let´s Do It A Da Da", "Die Befindlichkeit des Landes"


Pavel Novák: Dara Rolins - What's My Name (2002)

Dara Rolins - What's My Name HP
© facebook interpreta
Zatímco si Dara Rolins užívá mateřské dovolené a obchody zaplavila její aktuální remixová deska "D2", dostal jsem chuť poslechnout si znova originální verze skladeb, které zčásti dé dvojku tvoří. A musím říct, že šest let po jejím vydání je pro mě "What's My Name" ještě příjemnější deska, než jakou byla v době svého vzniku. I dnes zní moderně a Daře se nedá upřít, že minimálně v rámci československé hudební scény natočila jedinečnou a nadčasovou desku, které byla velká škoda, že se nedostala za hranice těchto dvou států. Za své mluví i výčet spolupracovníků, mezi nimiž nechyběli třeba Matěj Ruppert nebo Dan Bárta, kteří s Darou natočili výtečné duety.
Nejlepší skladby: "Rush", "Na teba sa dívam"


David Věžník: Zoot Woman - Living In A Magazine (2001)

Zoot Woman - Living In A Magazine
Už jsem to tu kdysi psal - u některých interpretů mám regulérní strach poslouchat jiné nahrávky než tu, kterou jsem slyšel jako první. U Zoot Woman to je zrovna debut "Living In A Magazine". Eponymnímu nástupci z roku 2003 jsem se vyhýbal doteď a to, prosím, na letošek chystají tihle Britové novou desku. Já vám nevím, ta prvotina mi prostě tak nějak ke štěstí stačí. Naplňuje mě. Je to deska neuvěřitelně lehká, písničková, pozitivní a hitová. Je tu s námi už celých sedm let, tedy daleko dýl než slovo nu-rave, přitom je daleko lepší než některé desky, co se na téhle vlně vezou. A "Nobody Knows" zní jak odpadlík z "Discovered". Miluju to. Díky jim za to.
Nejlepší skladba: "It's Automatic".


Tomáš Parkan: Enya - The Memory Of Trees (1995)

Enya - The Memory Of Trees
Irskou zpěvačku Enyu opravdu netřeba představovat a zřejmě nebude člověka, který by se s její hudbou nikdy nesetkal. Já bych si dovolil přesto vzpomenout její album "The Memory Of Trees", které, ač je to neuvěřitelné, je staré už dvanáct a půl roku. Ačkoliv mám tuhle desku spjatou spíše s Vánoci, občas ji vytáhnu i mimo svátky. Jako jakákoli jiná její deska působí neuvěřitelně uklidňujícím dojmem a pomáhá přenést se do světa, jenž nezná spěch, stres či strach z čehokoli. Svým hlasem Enya dokáže přenášet jak neuvěřitelnou sílu, tak i určitou naději a víru v to dobré. Těžko se dá popsat, proč jsem si vybral právě "The Memory Of Trees". Její desky se přeci moc neodlišují, však jsou postaveny na jejím unikátním hudebním umu, jenž zabírá přes dvacet let, a mám pocit, že ještě nějaký čas bude. Stejně jako na ostatních deskách jsou i tady maximálně dvě až tři hitovky jako "Anywhere Is" či "On My Way Home" a zbytek je vyhrazen zpívaným nebo pouze instrumentálním éterickým, ovšem méně výrazným skladbám. Myslím, že její desky jsou jen a jen o chemii, která buďto na vás působí méně či více nebo taky vůbec. Na mě působí nejvíce právě "The Memory Of Trees". A jaká je ta vaše oblíbená Enya?
Nejlepší skladby: "Anywhere Is", "China Roses"



NÁZORY
  • novak (Margaretka, 26.04.2008 07:53) Reagovat

    ten chlap stale niecim prekvapkava

    • Re: novak (neznalek, 30.04.2008 15:45) Reagovat

      sorry, novaku, ale jsi blazen

  • DOTAZ (Morfik, 01.05.2008 20:38) Reagovat

    Nevim kam to mam napsat, tak to šoupnu třeba sem.

    Proč ještě neni report z koncertu Skyline v Lucerně??????
    KAždý den na ten report čekám jak malé dítě na Vánoce a stále nic.. :(

    Neřikejte mi že, MS tam nikoho nevyslal .... ? :(

    Hlavně že na X-factoru smrdí někdo pořád...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Einstürzende Neubauten vystoupí v říjnu v Praze. Představí novou desku s pop music pro paralelní vesmíry a mezisvěty (06.02.2024 14:13)
- Dara Rolins přidává další show v O2 areně (08.02.2023 12:19)
- Pojďme se vrátit do dětství. Vychází reedice debutu Darinky Rolincové "Keby som bola princezná Arabela" i s bonusy (12.11.2021 08:53)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2020 podle musicserveru (30-21) (27.01.2021 08:30)
- Video: Nahá Dara Rolins si v klipu "Pena" hraje s granátovým jablkem (15.11.2020 14:36)
- Vánoční koncert Dary Rolins v O2 universu se uskuteční až v roce 2021 (16.10.2020 08:14)
- Dara Rolins předvede v O2 Universu své pojetí Vánoc (11.06.2020 15:02)
- Audio: Einstürzende Neubauten lákají na novou desku nervním singlem "Ten Grand Goldie" (06.04.2020 09:17)
- Dara Rolins chystá v Praze vánoční koncert (13.12.2019 12:13)
- Einstürzende Neubauten představí nové studiové album 22. května 2020 ve Foru Karlín (06.11.2019 12:47)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu