shop.musicserver.cz
Nahoru a dolů. Život a hudba Kylie Minogue

Nahoru a dolů. Život a hudba Kylie Minogue

Vydáno: 22.04.2008 05:00 v sekci Komentované diskografie - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Kylie Minogue se chystá poprvé dobýt Prahu - stane se tak 12. května. Předtím si však pojďme připomenout její kariéru, která je plná nečekaných zvratů a událostí. V komentované diskografii jsme se pokusili nevynechat žádný z jejích milníků. Vraťme se ale do Austrálie 80. let, kde příběh začíná...

Kylie Minogue
© last.fm
Jednoúčelový pop akt šitý horkou jehlou. Podobně znějící titulky se objevily po úspěchu singlu "I Should Be So Lucky" v hitparádách. Dnes už víme, že byly klamavé. Jenže tehdy... Kylie Ann Minogue se narodila 28. května 1968 v Melbourne a už od dětství v ní rodiče spatřovali herecké a hudební nadání. Z kraje jej uplatňovala hlavně v australských seriálech, později i v několika filmech, tím nejvíce zlomovým byla soap opera "Neighbours", ve které hrála po boku pozdějších hvězd Jasona Donovana a Natalie Imbruglia. Cestu k hudebnímu nebi jí otevřel benefiční koncert pro Fitzroy Football Club, kde Kylie zazpívala cover "The Loco-Motion" (v originálu Little Eva, 1962) - a všimla si jí nahrávací společnost Mushroom Records, která vlastní práva na její nahrávky v Austrálii dodnes. První singlové vydání "Locomotion" (byl drobet pozměněn název) přineslo doma velký úspěch, začalo se zároveň schylovat k osudovému zlomu: spolupráci s hitovým triem Stock-Aitken-Waterman. Pod jejich chapadla ostatně zapadlo mnoho jmen, namátkou Bananarama, Donna Summer, Jason Donovan, Rick Astley, Mel And Kim nebo boyband Big Fun.

Kylie (1988)
Kylie Minogue - Kylie
Debutové album, z něhož vzešlo rovných šest singlů, které skvěle bodovaly v žebříčcích. Úspěch "I Should Be So Lucky" zopakovala pecka "Got To Be Certain" nebo druhé vydání "The Loco-Motion". Za pozornost stál i částečně francouzský zpívaný popěvek "Je Ne Sais Pas Pourquoi" obohacený o písničku "Made In Heaven" - byl to její první double a-singl. "Kylie" přineslo jasně identifikovatelnou desítku songů v klasickém stylu Stock-Aitken-Waterman (SAW). Tato "továrna" měla čich na hity, ale v rychlém tempu často vznikaly i průměrné kusy a vycpávky desek. Závěrečná "Love At First Sight" měla stejný název jako pozdější hit Kylie Minogue.

Hodnocení: 8/10
Palba alba: I Should Be So Lucky, The Loco-Motion, Je Ne Sais Pas Pourquoi, Turn It Into Love


Enjoy Yourself (1989)
Kylie Minogue - Enjoy Yourself
Necelý rok po "Kylie" je tu druhý počin, před kterým stihl vyjít ještě lehce kýčovitý singl "Especially For You" (duet s Jasonem Donovanem), kterého se prodalo přes milion kusů. Na něm ještě více vyniká rozdíl mezi záseky v rádiích a tím zbytkem. Z Kylie Minogue se stala tak trochu figurka v rukou šikovných producentů, tento stav neměl však příliš dlouhé trvání. S "Enjoy Yourself" Kylie poprvé vyrazila na turné a čtyři hity dostatečně podpořily prodejnost. Z dnešního pohledu to je jedna z nejslabších položek její diskografie.

Hodnocení: 5/10
Palba alba: Hand On Your Heart, Wouldn't Change A Thing, Never Too Late, Tears On My Pillow


Rhythm Of Love (1990)
Kylie Minogue - Rhythm Of Love
S třetím albem dochází k několika změnám. Kylie Minogue si více hlídá svou image, což se asi nejvíce projevuje na sexy klipech, které mají i výrazná témata. Poprvé se při vzniku skladeb spolupodílí i autorsky a nemalý vliv na ní má její tehdejší přítel Michael Hutchence (tragicky zesnulý člen skupiny INXS). O tomto dokonce Michael napsal song "Suicide Blonde", hit z alba "X" (shoda s názvem její poslední desky). Pecky "Better The Devil You Now" nebo "Shocked" ve verzi projektu DNA fungovaly omračujícím způsobem. V květnu roku 1990 Kylie šokovala všechny fandy The Beatles, když na koncertě na počest Johna Lennona zapěla svou úpravu megahitu "Help!".

Hodnocení: 7/10
Palba alba: Better The Devil You Now, Step Back In Time, What Do I Have To Do?, Shocked, Things Can Only Get Better


Let's Get To It (1991)
Kylie Minogue - Let's Get To It
Poslední deska v produkci SAW, na níž se promítla také krize uvnitř tříčlenného týmu. "Let's Get To It" vznikalo hlavně v rukou dvojice Stock-Waterman a je ze všech čtyř nahrávek nejvyzrálejší a nejvyrovnanější. Na druhou stranu nepřineslo moc výrazných hitů, zato na něm bylo dost balad. Duet s Keithem Washingtonem "If You Were With Me Know" je jejím prvním autorským zásekem v hitparádách. Desce však nejvíce pomohla dvojice singlů "Word Is Out" a "Give Me Just A Little More Time", tedy cover pecky kapely Chairmen Of The Board.

Hodnocení: 6/10
Palba alba: Word Is Out, If You Were With Me Know, Give Me Just A Little More Time, Finer Feelings


Hazardování se slávou
Kylie Minogue
© last.fm
Před pádem z vrcholu popularity v roce 1992 vychází první hitová rekapitulace "Greatest Hits", kterou Kylie Minogue uzavírá jednu svou hudební kapitolu. Prodejnosti pomáhají dva velké hity "What Kind Of Fool? (Heard All That Before)" a remake Kool & The Gang "Celebration". Následují dva roky čekání na to, s čím novým Kylie přijde. Podepsala smlouvu s labelem Deconstruction a následná dvě alba ji posouvají nečekaným směrem, víc začala zasahovat do své tvorby, chtěla být dospělejší a chtěla natočit víc tanečních tracků. Přineslo to však úbytek fanoušků a neveselé prodeje. Duet s Nickem Caveem "Where The Wild Roses Grow" (1995) jí také zrovna nepomohl - fanouškovské tábory obou umělců se handrkovaly, jak k něčemu takovému mohlo vůbec dojít.

Kylie Minogue (1994)
Kylie Minogue - Kylie Minogue
První dílko bez SAW, ale se silným zázemím v zádech. Pomoc Brothers In Rhythm, Gerryho Devauxe a Jimmy Harryho přinesla adult pop, nebyly to už žádné prosté disko hity, stopáž jednotlivých skladeb se posunula hodně přes pět minut. Singl "Confide In Me" ještě bodoval, následující dvojice "Put Yourself In My Place" a "Where Is The Feeling?" už tak hmatatelný úspěch neměla, "Where Is The Feeling?" nepomohl ani výtečný singlový remix a erotické video. Konec desky v duchu danceflooru fungoval přitom relativně dobře, podepsali se pod ním hlavně M-People. Fandy Pet Shop Boys potěšila písnička "Falling" (původní demo zpívané Neilem Tennantem najdete na reedici jejich alba "Very").

Hodnocení: 6/10
Palba alba: Confide In Me, Put Yourself In My Place, Where Is The Feeling?, Automatic Love


Kylie Minogue / Impossible Princess (1997)
Kylie Minogue - Impossible Princess
Ještě větším odklonem od popu a posun k indie scéně, to bylo "Impossible Princess". Na natáčení se opět spolupodíleli Brothers In Rhythm, k nim přibyli The Grid a překvapivě James Dean Bradfield společně se Seanem Moorem z Manic Street Preachers. Singl "Same Kind Of Bliss" od Bradfielda ovšem nebyl stravitelný pro žádného z disko fans. Podobně na tom bylo "Did It Again" (s geniální sebereflexí Kylie v klipu), "Breathe" nebo čistě australský singl "Cowboy Style". Za pozornost ale stojí silné kompozice "Limbo" nebo "Dreams". Vydání provázela i velká smůla, na poslední chvíli se měnilo jméno. Titul "Impossible Princess" (název převzatý z jména básnické sbírky Billyho Childishe) se po tragickém smrti princezny Diany nezdál vydavateli jako příliš vhodný a deska vyšla pod prostým označením "Kylie Minogue". Původní název se objevil až u reedice z roku 2003.

Hodnocení: 8/10
Palba alba: Too Far, Cowboy Style, Did It Again, Breathe, Dreams


Návrat a lesk diskoték
Kylie Minogue
© last.fm
Následné turné Intimate And Live mělo úspěch hlavně v Austrálii, kde vyšlo i na 2CD a DVD. Překvapila na něm zařazenými coververzemi - "Dancing Queen" (Abba) a "Should I Stay Or Should I Go" (The Clash). Pak se po Kylie Minogue ale slehla zem, první náznak návratu přinesl až duet s Pet Shop Boys "In Denial" z jejich tehdy chystaného muzikálu "Closer To Heaven", písnička však vyšla na albu "Nightlife" (1999). Potom vzalo vše rychlý spád. Obnovená důvěra, podepsaná smlouva s EMI a nový produkční team - to se rovnalo návratu ve stylu, který ke Kylie sedí nejvíc. Dobrým taktický tahem bylo spojení Kylie s Robbiem Williamsem v pecce "Kids". Koncertní šňůry k albům "Light Years" a "Fever" si vysloužily velkou pozornost a byly záhy vyprodané. Následná léta byla bohatá na hity a s ní spojenou disko-Kylie-mánií, vše však zkazila až zákeřná nemoc.

Light Years (2000)
Kylie Minogue - Light Years
Návrat ve velkém stylu, na kterém se kromě samotné Minogue podílí silný autorský tandem v čele s Guyem Chambersem a Robbiem Williamsem. Pod první peckou "Spinning Around" je dokonce podepsána i Paula Abdul. Retro disko nebo uctívání Donny Summer - to jsou základní pilíře "Light Years", v titulním tracku je slyšet typická linka disko hymny "I Feel Love" (tento prvek na "Confessions On A Dancefloor" zkopírovala také Madonna). Každému ze singlů se výtečně dařilo, "Light Years" je spanilá jízda, která dnes působí stejně svěže a patří k tomu nejvýraznějšímu, co Kylie Minogue natočila (a nezapomeňte na nultou položku "Password").

Hodnocení: 9/10
Palba alba: Spinning Around, On A Night Like This, Kids, Your Disco Needs You, Butterfly, Light Years


Fever (2001)
Kylie Minogue - Fever
Ve stejném duchu, ale v mnohem specifičtějším tanečním rytmu vyznívá "Fever". Pilotní singl "Can't Get You Out Of My Head" prvně zazněl již na turné k "Light Years" a jeho vydání spustilo hysterii. Prodalo se ho opět přes milion kopií a našlo se několik odvážných, kteří kopírovali taneční kreace i image Kylie ze samotného klipu. Reedice alba kromě remixů přinesla i "Can't Get You Out Of My Head" říznuté peckou "Blue Monday" New Order nebo písničku "Whenever You Feel Like It" (ze soundtracku k filmu "Scooby Doo"). "Fever" však oproti "Light Years" sklouzává k určitému dobovému soundu, přesto je to našlápnuté album.

Hodnocení: 8/10
Palba alba: Can't Get You Out Of My Head, In Your Eyes, Love At First Sight, Come Into My World, Fragile


Body Language (2003)
Kylie Minogue - Body Language
Po disko deskách přišel další pokus natočit opět něco jiného a zkusit více zabodovat v Americe. "Body Languge" znamená příklon k r'n'b, hip hopu a podobným stylům, stylizace Kylie do Brigitte Bardot, ikony šedesátých let, docela zafungovala. Singl "Slow" si připsal výrazný zásek na čela hitparád, další singly to bohužel nezopakovaly. Po desce nepřišlo žádné turné, bylo naplánované jen jediné vystoupení pojmenované "Money Can't Buy". Na něj šlo lístky vyhrát v několika soutěžích, následně vyšlo na DVD. Tímto se uzavřela další kapitola dráhy Kylie Minogue.

Hodnocení: 7/10
Palba alba: Slow, Red Blooded Woman, Chocolate


Osudová rána a další návrat
Kylie Minogue
© last.fm
Label Mushroom Records zásobil fanoušky řadou remixových kompilací, které vycházely průběžně od počátku devadesátých let. Od roku 2000 bylo okolo Kylie nevídaně rušno, vyšlo několik hitových rekapitulací, žádná z nich však nebyla kompletní a přinesly spíš výsek z dílčích období její dráhy. Dále vyšly reedice desek "Kylie Minogue", "Impossible Princess" a na rok 2004 byla ohlášena výběrovka "Ultimate Kylie" a koncepčně nadupané "Showgirl - The Greatest Hits Tour". Na zmíněném dvojdisku jsou dvě novinky "I Believe In You" (spolupráce se Scissor Sisters) a "Giving You Up". Tehdejší turné po však bylo v Evropě přerušeno ze zdravotních důvodů - rakovina prsu. Oslnivý návrat se nicméně uskutečnil v závěru roku 2006, kdy odstartovalo Showgirl - Homecoming Tour, o které byl obrovský zájem a termíny přibývaly raketovou rychlostí. Po rodné Austrálii přišlo několik zastávek v Británii a jedno silvestrovské vystoupení. Celý tento úsek zmapoval dokument "White Diamond" spojený s koncertním DVD a 2CD "Showgirl - Homecoming Live".

X (2007)
Kylie Minogue - X
Desáté album je návrat k retro prvkům, na němž se podepsala rovná desítka producentů v čele s Kish Mauve, Calvinem Harrisem, The Freemasons, Cutfather & Jonas Jeberg nebo Bloodshy & Avant. Kvůli tomu je disk lehce nevyrovnaný a singl "2 Hearts" mnoha fandům vyrazil dech. "In My Arms" nebo "Like A Drug" však znamenají výraznější hitové buzení, což vydání prvně zmíněného i potvrdilo. Vybíralo se ze čtyřiceti písní a na chystaném turné prý zazní i novinky, které nebyly zatím publikovány a pocházejí z této nahrávací session.

Hodnocení: 7/10
Palba alba: 2 Hearts, Like A Drug, In My Arms, Wow


Pražský koncert Kylie Minogue v rámci turné KylieX2008 se uskuteční 12. května v O2 Aréně. Koncertní šňůra však startuje již 6. května v Paříži a ve stejný den vám přineseme druhou část tohoto speciálu, v níž vám prozradíme, na co se můžete před jejím vystoupením těšit.

NÁZORY
  • Kylie (slavik, 23.04.2008 00:04) Reagovat

    pro neznalce,jako jsem ja,super clanek!!

  • where the wild roses grow (cave, 23.04.2008 17:03) Reagovat

    Ako k tomu duetu mohlo dojst?
    No velmu jednoducho. Obidvaja su australcana a hlavne, (vraj) spolu nieco oni dvaja vtedy mali.
    A myslim si, ze sa jedna o vydarenu skladbu, aj ked to treba na vrub napisat najma Caveovi...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: "Dancing Star" Pet Shop Boys je poctou všem talentovaným a odvážným (07.04.2024 15:15)
- Pet Shop Boys se v novém singlu vrhnou do víru tance (22.03.2024 12:41)
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Audio: "Australská popová spolupráce snů" zní, jako by ji produkoval Ondřej Soukup. Sia a Kylie se s "Dance Alone" nevytáhly (09.02.2024 08:09)
- Australská popová spolupráce snů? Sia a Kylie Minogue ohlásily společný singl "Dance Alone" (03.02.2024 17:29)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Pet Shop Boys se v klipu "Loneliness" ohlížejí za mladistvou nerozvážností (01.02.2024 15:30)
- Pet Shop Boys se vracejí s novým albem "Nonetheless" (31.01.2024 11:04)
- Pet Shop Boys se v červenci vrátí do Prahy se svými největšími hity (05.12.2023 10:02)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu