Když dva dělají totéž

30.03.2008 05:00 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Dlouho očekávaná dvojdeska moravských punkpopových seskupení je konečně na světě. Dnes již bohužel neexistující trojice Punkhart a parta N.S.O.S. z Přerova na albu "Split 2007" naznačují, proč se v současné době melodický punkrock těší tak velké oblibě.
7/10

Punkhart vs. N.S.O.S - Split 2007

Skladby: Kluk z plakátu, Another Way, Velkou neznámou, It Won't Be Gone, Velkou neznámou II., Punkrock Hero, Ta o tobě (N.S.O.S. Cover), Chvíle, Chtěl jsem ti dát, Kde jsou, Carpe Diem, Sny, Vzpomínky, Buď čím jsi (Punkhart Cover)
Vydáno: 02.11.2007
Celkový čas: 44:02
Vydavatel: Cecek Records
Na společné splitko moravských seskupení Punkhart a N.S.O.S se čekalo poměrně dlouho. Vlastně skoro rok. Ačkoliv se obě zúčastněné party hlásí k punkrockové scéně, tento nosič dokazuje, že když dva dělají totéž, nemusí to být vždycky totéž. Každá z kapel sem zařadila po šesti skladbách vlastních, jednu si pak navzájem převzaly a přetvořily podle svých pravidel. Pro prvně jmenované se toto CD v podstatě představuje labutí píseň, neboť koncem minulého roku trojice vyhlásila ukončení činnosti.

Punkhart, kteří album otevírají, vychází z klasického melodického punkrocku, jakým se už před lety proslavili například kalifornští Bad Religion. Nepřeslechnutelný Tomův vokál drží posluchačovy uši ve střehu od prvních tónů. Právě jejich energií překypující songy, hnané vpřed precizní rytmikou, je staví do pozice favoritů této kolekce. Skladby s českými texty prokládají peckami zpívanými anglicky. Za vypíchnutí jistě stojí v pořadí třetí song pojmenovaný "Velkou neznámou", svým textem věnovaný přátelství, které kapela evidentně nebere na lehkou váhu.

Na rozdíl od zašovských jsou N.S.O.S. z Přerova víc orientovaní na současný, respektive popový zvuk. Ne náhodou jsou první, koho v bookletu zdraví, pražští spřízněnci Clou. Značnou orientaci na melodie, s místy pozvolnějším tempem a líbivými vícehlasy budou bodovat především u dívčí, respektive mladší části publika. To, co po prvních několika minutách poslechu upoutá pozornost - bohužel negativně - je samotný zvuk. Z velké části je postaven na výrazném basovém soundu, na úkor potřebné kytarové razance, nebo, chcete-li, ostrosti. Ta tady trochu chybí. To má za následek nevýrazný, místy až mdlý dojem, který z nahrávky vychází. Z vlastní zkušenosti však vím, že v živém provedení kapela onu dávku razance nepostrádá.

Pokud chcete vědět, co zajímavého se odehrává v naší kotlině na poli pop-punku, pak tahle deska je určena právě vám. Nabízí hned dva pohledy na melodickou odnož dnešního punkrocku. Ačkoliv tvorba obou kapel osloví spíš mladší publikum, kvalitě a věrohodnosti hudby samotné to nic neubírá.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY