shop.musicserver.cz
X Factor - Top 12, 23.3.2008

X Factor: Oheň a Soukup spálili všechny Romantiky

Vydáno: 24.03.2008 09:28 v sekci Naživo - Tomáš Parkan a Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Česko hledá SuperStar upadá do zapomnění. Proč? Nahradil ji totiž X Factor, který je bohatší o větší moc porotců a kategorie, v nichž se mohou účastnit i lidé, již v SuperStar nemohli. V neděli proběhl první živý přenos. Na startovní čáru se postavilo dvanáct soutěžících a první musel z kola ven.

X Factor
© nova.cz
Tři série SuperStar má Česká republika za sebou. Jelikož nejsme třeba v Americe, kde tamější American Idol roztočil už sedmou řadu, chtělo to změnu - větší než dramaturgické zásahy modelu Pop Idol. Nova proto nasadila X Factor. Ten je sice postavený na stejném principu, ale už v něm nesoutěží pouze mladí zpěváci, ale i ti o něco starší a především vokální skupiny. Nutno ještě podotknout, že v X Factoru do soutěže ve větší míře zasahuje porota alias patroni - vybírají soutěžícím písničky a do určité doby i společně s diváky uchazeče vyřazují.

I X Factor čekají tématické večery, a přestože SuperStar většinou začínala volnou volbou, první večer nové soutěže měl už své téma - Ohnivá noc. Nutno podotknout, že to soutěžící nijak nesvazovalo, objevily se různé styly, i když ty latino věci přeci jen trošku převažovaly. Jak tedy zpívala dvanáctka soutěžících a jak jsme to slyšeli my na musicserveru?

Jiří Zonyga, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver
Prvním, kdo okusil tuhle soutěž, byl Jiří Zonyga. Ohnivou noc otevřel písničkou "Oheň" od Lucie, a to nejen stylově, ale především skvěle. Za podpory plivače ohně předvedl něco, co si představuji pod pojmem energie. I kdyby tam byly snad nějaké chyby, tím ohromným nasazením je Zonyga všechny přebil. Ostatním soutěžícím nasadil hned na úvod laťku dost vysoko.

Za 5 dvanáct, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver
Premiérovou vokální skupinou, která se ukázala na pódiu, byla Za 5 dvanáct. Těm Petr Janda vybral "This Love" od Maroon 5 a volba to určitě nebyla špatná, těžko se jim dalo něco vytknout - pěvecky. Pravda je ale ta, že mě moc nenadchli. Přišlo mi, jako by nechtěli prodat svůj hudební um, ale spíš sebe. Až příliš se soustředili na choreografii, jež působila křečovitě, a ne na zpěv. Jak správně řekla Gábina Osvaldová - předvedli kabaret.

Kamila Nývltová, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver
Kamila Nývltová v podstatě ani nemusela zpívat a půlku úspěchu měla zaručenou. Takhle krátké šaty a žhavý tanec těžko mohly nechat kteréhokoli chlapa chladným. K tomu ji navíc pomohla i neméně rozpálená "Let's Get Loud" od Jennifer Lopez a s ní si vybudovala i druhou část úspěchu. Její pěvecký výkon byl výborný a oproti ostatním složkám velmi vyvážený. Lehce jí zavařil akorát mistr zvuku, který ji nechal o něco více čnít přes kapelu, zatímco ostatní spíše schovával. Ale ani takto se jejímu projevu nedalo nic zásadního vytknout.

Lukáš Javůrek, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver
Podobná slova bohužel nemohu napasovat na dalšího účinkujícího Lukáše Javůrka, kterému osud a Gábina Osvaldová podstrčily "Livin' La Vida Loca" Rickyho Martina. Martin je ale velmi specifický zpěvák a srovnání s ním vyznělo hodně špatně. Tahle písnička byla pro Lukáše příliš velké sousto a hned zpočátku ukázala jeho limity, především ty ve vyšších polohách. Nikdo se proto nemohl divit, když se objevil v Kdo s koho.

Divoký kočky & Dante, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver
Slepenec Divoký kočky & Dante byl zajímavým experimentem a nově pojatá "Voulez-Vous" jakbysmet. Pravda je ale ta, že to opravdu zatím působilo jako onen slepenec. Dante byl plný života (možná až příliš), dělal si z toho tak trochu svoji show a na druhé straně byly dvě holčiny, které sice zpívaly výborně, ale klidně mohly zaplout mezi ty doprovodné zpěváky u kapely. Jakoby tam chyběl ještě nějaký pojící element. Nicméně jistý potenciál v nich určitě je a bylo by dobré, kdyby ještě nějaký čas postupovali.

David Gránský, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver
Ondřej Soukup si Davida Gránského do soutěže jednoduše protlačil, ale já si myslím, že ho měl nechat ještě nějaký ten rok zrát. Velký talent v něm bezesporu dřímá, ovšem zatím vyplouvá na povrch jen velmi pozvolna. A co je horší, zabíjí ho nervozita. Měl jsem možnost vidět generálku a tam "I Need To Know" Marca Anthonyho tak falešně jako v živém přenosu nezpíval. Večer to byl ale jeden z nejhorších výkonů, nicméně hlasy teenagerů ho zřejmě nějaký čas podrží.

Martina Pártlová, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver
Martině Pártlové, jediné slečně v kategorii starších pětadvaceti let, byla vybrána Anastacia, konkrétně tedy její "Welcome To My Truth". A poprala se s ní výborně. Osobně si dokonce myslím, že tahle zpěvačka disponuje nejzajímavějším hlasem v soutěži. V zabarvení jejího hlasu, v jeho sytosti i v určité pestrosti různých poloh se ukrývá ještě hodně hudebních zážitků, které mohou v dalších kolech přijít. Pravdou ale je, že ji porotci zcela správně vyčítali vlažnější projev. Jak praví klasik: "Musíte se víc snažit, pane správče."

Romantic, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver
Na rovinu se přiznám, že se skupinou Romantic jsem měl určitý osobní problém hned od počátku. Už jsem tak nějak doufal, že je pryč doba přeslazených hošíků a nejednou buch - Romantic. Kdyby si alespoň vybrali lepší jméno. Petr Janda jim prokázal velkou službu, když je nechal zpívat živou "September" od Earth, Wind & Fire. Ne že by to bylo nějaké terno, ale přesto se trošku vzepřeli onomu názvu. V konečném účtování jim ale ani to nepomohlo.

Pavlína Ďuriačová, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver
Vždycky jsem si říkal, že holky plnějších tvarů u nás těžko prorazí, tedy ve zpěvu, ale úspěch Leony Černé v SuperStar mě přesvědčil o opaku. Její následovnice Pavlína Ďuriačová byla už od castingu jasnou adeptkou na finále. Ona na rozdíl od Martiny Pártlové naopak vlastní nejlepší hlas v soutěži, což koneckonců potvrdila i porota, ale neumí ho zcela využít. Stejně jako Gránského i jí podrazila nohy nervozita a jakási představa, že se musí za každou cenu pohybovat. Její podání "Rhytm Of The Night" od skupiny DeBarge z roku 1985 proto nevyznělo úplně, jak by mohlo, i když ji obdivuji za to, jak se poprala s rychle jdoucím textem.

Ondřej Ruml, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver
Možná se budou příznivci All X divit, když prohlásím, že nejlepší výkon večera předvedl zcela nečekaně Ondřej Ruml s "Can't Buy Me Love" od Beatles ovšem ve swingové úpravě Michaela Bublého. Nasazení téhle verze byl opravdu odvážný krok; není příliš známá a člověk si na ni musí chvíli zvykat (přeci jen Beatles jsou Beatles). Jeho podání mělo šťávu, drive, slušně intonoval a skvěle frázoval. Pokud by se chtěl u nás tomuto modernímu swingu věnovat, pak přesně takový člověk nám tu chybí.

Anna Ungrová, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver
U Anny Ungrové jsem celou dobu jejího vystoupení přemýšlel, kdo se jí to chtěl proboha pomstít. V těch hadrech vypadala opravdu jako pumpař, či ještě hůř jako bazarista. A k tomu všemu Britney a její "....Baby One More Time". Tuhle hitovku už přezpíval kde kdo (Travis, Marilyn Manson či třeba Type O Negative), ale to chce když tak vzít z gruntu. Jakmile se někdo snaží Britney "napodobit", nedopadne to dobře. Annička se z touhle písničkou prala velmi srdnatě, ale přeci jen její parketa bude jinde.

All X, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver
Poslední vystoupila skupina herců z Brna All X s "Let's Get Retarded" od Black Eyed Peas a těžko k tomu něco dodávat. Tihle kluci jsou zkrátka zjevení - totální X Factor a myslím, že nebudu daleko od pravdy, že už teď mají zajištěné natočení alba. All X jsou jistí favorité, ale víme, jak to nakonec s favority v těchto soutěžích dopadá, že? Narazil na to už Ondřej Soukup; zatím ještě kloudně nezpívali. Otázkou ale je, jestli to po nich někdo z diváků bude chtít.

Když odzpívali všichni soutěžící, dostal se na pódium i vítěz druhé řady britského X Factoru Shayne Ward. Mno... co k tomu dodat? Snad jen to, že tenhle mladík v podstatě navazuje na Garetha Gatese a Willa Younga a nepřináší tedy nic, co by nemohl přinést Pop Idol. Doufám, že u nás budeme trošinku progresivnější.

Vyřazení, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver
Pak už přišlo na řadu rozuzlení Kdo s koho?!. Kdybych měl sestavit svůj vlastní žebříček, pak by na jeho vrcholu byli All X, Ondřej Ruml a Martina Pártlová, na jeho chvostu naopak Za 5 dvanáct, Romatic a Lukáš Javůrek. Tahle trojice zůstala stát nakonec i na pódiu a bylo jasné, že minimálně ve dvou případech měli diváci podobný názor. Do rozstřelu nepostoupili Za 5 dvanáct, a tak se rozhodovalo mezi Romantiky a Javůrkem. Nevím, jestli to byl jen můj pocit, ale poslední jmenovaný dal do druhé šance mnohem víc energie než trio. Když došlo na lámání chleba, Janda a Osvaldová si samozřejmě podrželi svoje koně a rozhodoval Ondřej Soukup. Ten poslal dál Lukáše Javůrka a nejspíš udělal dobře, od něj se totiž můžeme dočkat ještě něčeho hudebně zajímavého, u Romantiků bych to příliš nečekal. Příští týden bude znít halou ve Vysočanech černá hudba a soutěžící podpoří Gipsy.cz.

Jak to viděl Honza Balušek?

S Tomášem jsme se málokdy v pohledu na výkony v SuperStar (a nyní v X Factoru) shodli, ale tentokrát bych téměř celý komentář mohl psát já. Ondřej Ruml a All X celému večeru jasně kralovali, zatímco Romantic a Lukáš Javůrek byli na opačném konci spektra kvality výkonů. Martina Pártlová mě sice zaujala svým zpěvem, ale oblečení měla jak z nízkorozpočtového německého fetish porna... Výhrady bych měl spíše jen k nazvučení, které vyloženě zabilo vystoupení několika prvních soutěžících, otřesně zněly dechy. Ale to je technická záležitost, kterou snad tým Novy do dalších kol vyladí. Jinak si myslím, že máme nejsilnější finálovou dvanáctku od první SuperStar a máme se v dalších kolech na co těšit.

X Factor - Top 12, 23.3.2008

Fotogalerie:

Shayne Ward, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver

Romantic, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver

Leoš Mareš a Top 12, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver

Petr Janda, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver

Matina Pártlová, X Factor - Top 12, 23. březen 2008
© Marek Myslivec / musicserver

NÁZORY
  • názor (SnDy, 23.05.2008 08:31) Reagovat

    X faktor je fakt hustý!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Fifth Harmony na "7/27" postupují směle vpřed (03.10.2016 14:00)
- K(r)ávoviny: ostudy týdne - Shakira, Steven Tyler a X Factor (27.05.2014 08:00)
- Přípravy na souboj Hlasu a X Factoru vrcholí (08.01.2014 09:50)
- Desátou vítězkou britského X Factoru se stala Sam Bailey (16.12.2013 10:54)
- Kylie a Dannii Minogue budou společně porotcovat v X Factoru (26.06.2013 10:12)
- Na okraj: Odsunuli Šeherezádu, třeba odsunou i SuperStar (21.03.2011 00:00)
- Příští rok nás čeká Česko Slovenská SuperStar i X Factor (25.10.2010 09:42)
- Na okraj: SuperStar: Za vším hledej Facebook (12.11.2009 07:20)
- Odstartovala Česko Slovenská SuperStar (07.09.2009 10:35)
- Recenze: Někde 'Uvnitř' se skrývá slušný potenciál (19.05.2009 05:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu