shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver 12/2008

Co poslouchá musicserver 12/2008

Vydáno: 22.03.2008 05:00 v sekci Publicistika - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

První jarní díl přinese královnu neo-soulu Indiu.Arie, sólovou tvorbu George Harrisona, holandskou doom/blackmetalovou kapelu Deinonychus, oxfordskou pětku The Candyskins a o necelé čtvrtstoletí zpět se vrátíme v čase za The Art Of Noise a jejich deskou z roku 1984.

Co poslouchá musicserver
© facebook interpreta
Seriál "Co poslouchá musicserver" je tu od toho, aby se s vámi naši redaktoři a fotografové podělili o dojmy z alb, která je buď v poslední době zaujala, anebo neodmyslitelně patří do jejich playlistů. Připomeneme si jak desky dávno vydané, jimž se v médiích mnoho prostoru nedostává, tak alba nová, o nichž by ale jinak na musicserveru třeba ani nepadla zmínka. Že mnohdy půjde o velmi pestrou kolekci, je nasnadě. V tomto budou zmíněni India.Arie, George Harrison, Deinonychus, The Candyskins a The Art Of Noise.


Pavel Novák: India.Arie - Voyage To India (2002)

India.Arie - Voyage To India
Svou debutovou deskou "Acoustic Soul" vzbudila India.Arie takový rozruch, že ji nahrávací firma donutila co nejrychleji přichystat následovníka. Naštěstí nevzniklo žádné uspěchané album, ale důstojný nástupce. Zatímco za debut obdržela zpěvačka sedm nominací na Grammy, ale cenu si neodnesla žádnou, za "Voyage To India" už odcházela domů s cenou pro nejlepší r'n'b nahrávku. Hudba neo-soulové písničkářky stojí především na kombinaci r'n'b, soulu, akustické kytary a nezaměnitelného hlasu. Důležitou součást tvoří nádherné texty pojednávající o vztazích, zklamáních a jsou protkány silným ženským cítěním. India.Arie nezapadá ani do škatulky písničkářek, ani do škatulky r'n'b zpěvaček. A to ji dělá výjimečnou.
Nejlepší skladba: "Get It Toghether"


Michal Koch: George Harrison - Brainwashed (2002)

George Harrison - Brainwashed
Sólová tvorba George Harrisona je poněkud nevyrovnaná. Ale to by se dalo říct o každém z The Beatles a je otázkou, nakolik je to dáno očekáváním, která byla a jsou do jejich desek vkládána. Ale tři jeho umělecké vrcholy rovnoměrně rozložené v čase jsou velkými zářezy v historii populární hudby. "All Things Must Pass" (1970) a "Cloude Nine" (1987) si nechme na příště. "Brainwashed" je albem, které by prý nevzniklo, nebýt Georgova syna Dhaniho, který neustále tatínka, tou dobou šťastného hlavně tehdy, když se mohl hrabat v hlíně svých záhonků, ponoukal, aby nápady, které si brnkal po večerech na kytaru a ukulele, nahrál. George nakonec poslechl a základy alba nahrál a nazpíval. Více času mu bohužel postupující rakovina neposkytla, tak alespoň potomka instruoval, jak že si výsledný zvuk nahrávky představuje. Ten za pomoci dávného rodinného přítele Jeffa Lynnea album dle pokynů natočil a rok po Harrisonově smrti mohl vyjít jeho třetí majstrštyk, deska plná humoru, lehkosti a smíření se životem i smrtí. Opravdová krása.
Nejlepší skladby: "Brainwashed", "Any Road"


Radek Hendrych: Deinonychus - Deinonychus (1999)

Deinonychus - Deinonychus
Mlejt pořád to samý dokola je trapnost; takže jako bych teď neřekl, že Deinonychus, holandská doom/black metalová kapela, je neuvěřitelně depresivní. Marco Kehrenovi to někdo předhazuje neustále, hlavní protagonista kdysi one-man bandu v týhle publicistický šlamastyce ale není úplně nevinně. Kehrenův vokální projev je drásavý i bez toho, aby si pomáhal pitchshifterem (ačkoli to pochopitelně také dělá), je to hlas plný děsivě intenzivní bolesti. Kompozice jsou úsporně účelné, hlukostěny jen potud, pokud splňují funkci. Totéž platí pro bicí obsluhované (pouze na tomto albu) Williamem A. Sarginsonem. Zaráží název hned první skladby "You Died Before I Was Finished", ke konvenční krve-úchylárně dojde v textu "Inspiring Vulnerable Thought". Často nechci něco vědět a jen málo věcí jsem ještě nechtěl znát tak silně jako obsah Kehrenovy lebeční dutiny, tedy co se týče obrazů inspirujících texty Deinonycha. Po hudební stránce ovšem tahle holandská ochmurnost stojí za zážitek, a to doslova. Není to všední, není to lehké, natož pak procházka růžovým sadem, zanechává nepříjemný dojem, kazí náladu, umí čarovat. Dobré album.
Nejlepší skladba: "Why Is It That Angels Speak Such Evil?"


Ondřej Michal: The Candyskins - Fun? (1993)

The Candyskins - Fun?
I tak nepříjemná věc, jakou je stěhování, má svá pozitiva. Podaří se vám například objevit věci, o kterých jste si už dlouhou dobu mysleli, že jsou nenávratně ztracené. Přesně tak jsem se opět shledal s albem "Fun?" oxfordské pětky The Candyskins. V hlubokých devadesátkách točilo pražské Radio 1 jejich pecku "Wembley" ve dne v noci. Právě k téhle věci je i kouzelný videoklip se zpěvákem Nickem Copem provozujícím autostop jen ve spodkách, obřích brýlích a botách na vysokých podpatcích. Kolekce se nese převážně v poklidném kytarovo-popovém duchu, převahu mají volnější songy s výrazným zvukem akustické kytary. U některých se vkrádá pocit jisté nedoceněnnosti. Mám na mysli například lovesong "Everybody Loves You" nebo závěrečnou "All Over Now". Kromě nich se tady pár našlápnutých věcí také najde. Vyjma úvodní hitovky to je i "Dig It Deep".
Nejlepší skladby: "Wembley", "Everybody Loves You", "You Are Here"


Dan Hájek: The Art Of Noise - Daft (1984)

The Art Of Noise - Daft
"Beat Box", "Moments In Love" nebo "Close (To The Edit)" byly singly, které dokonale definovaly tvorbu The Art Of Noise (zkráceně AON). U labelu ZTT tehdy vydali jen jednu regulérní desku, která se jmenovala "Who's Afraid Of The Art Of Noise?" a dočkala se několika vydání a reedic. Poslední dva roky starý 4CD box "And What Have You Done With My Body, God?" ji rozebírá takříkajíc do posledního šroubečku. Pokud však chcete skromnější pohled na věc, ideálně se vám nabízí něco jako kompilace "Daft". Na ní najdete celé toto album a navíc épéčko "Into Battle With The Art Of Noise" a část obsahu dvanáctipalcového singlu "Moments In Love". Dostane se vám více jak hodina muziky, na níž staví základy taneční hudba dodnes. Experimenty se zvukem, samplingem a na opačném konci to jsou výrazné melodie a rozmanité beaty - to je v kostce to, čím se AON nesmazatelně zapsali do historie. Na dalších počinech už nebyli tolik originální, stavěli však na promakané konstrukci kompozic zmíněného debutu. "Daft" je téměř dokonalý elaborát, který si zaslouží důkladné nastudování.
Nejlepší skladby: "Love" (taktéž uváděno jako "Moments In Love (Beaten)"), "A Time For Fear (Who's Afraid)", "Who's Afraid (Of The Art Of Noise)"



NÁZORY
  • pavel novák (janinka011, 25.03.2008 13:41) Reagovat

    miluji jeho texty

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Chcete pobýt tam, kde cvičili The Beatles? Nyní můžete - rodný dům George Harrisona je k pronájmu na Airbnb (17.04.2022 09:08)
- Recenze: Knižní The Beatles: "Get Back" potěší zaujaté fanoušky, pro ty ostatní moc není (20.03.2022 09:00)
- Video: "My Sweet Lord" George Harrisona má nový videoklip. Je plný hvězd hudebních i filmových (20.12.2021 18:18)
- Vyšla dosud neslyšená píseň, na níž hrají Beatlové Starr a Harrison (13.11.2021 15:59)
- Nové desky 31/2021 - od Willa Younga přes Wohnout po Nase (10.08.2021 17:00)
- Máte přebytečných pět milionů? Pusťte se do dražby ručně psaných setlistů z prvních koncertů The Beatles (10.08.2021 09:48)
- The Art Of Noise vydají ztracený živák z Tokia roku 1986 (28.06.2021 11:11)
- "All Things Must Pass" George Harrisona se k 50. výročí dočká výpravné reedice (13.06.2021 17:59)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu