shop.musicserver.cz

Svěží vítr v české hudbě? Fouká mimo mainstream

Vydáno: 24.03.2008 05:00 v sekci Na okraj - Radek Hendrych | foto: facebook interpreta

Šéf si v nedávném vydání rubriky Na okraj zoufal nad stavem tuzemské hudby a nad bědnou úrodou, která z ní minulý rok vzešla. Jako ultrapopař si to může dovolit. Já jsem nejen potěšen, nýbrž i naplněn optimismem a dětským očekáváním hudebního Ježíška, který během roku hned několikrát přijde.

Shogun Tokugawa - Demo
© facebook interpreta
Zastánci podzemnější produkce často platí za nejvěrnější kritiky tuzemské hudební scény. V podobném smyslu se vyjádřil i Honza Balušek ve svém nedávném sloupku. Aby bylo jasno: sice jsem z těch, kdo vymetají kluby pro třicet lidí a při vyslovení "Chinaski" mne popadá děsivě intenzivní dávivý reflex, přesto nemám důvod ke chmurám - situace na českém hudebním kolbišti tomu neodpovídá. Růžový brejle? Hodně stěží.

Nejenže loňská úroda byla skutečně bohatá, dá se z ní číst i určitá slibnost dalšího vývoje. Schisma českých hudebních kolbišť je jedno věčný: stále trpíme deficitem oproti zahraničním muzikantům, nezbývá tedy, než se nejdříve přiblížit na jejich úroveň (proto např. Toxique stačí hrát to, co hrají). Minulý rok byl právě rokem "přibližování se", což výtečně potvrdila stále lepší Thema Eleven, Sunshine nebo čím dál promakanější hitmakeři Eggnoise. Zahraniční náskok se snižuje dramatickou rychlostí, jestli to takhle půjde dál, je se vskutku na co těšit.

Rok 2007 nás navíc obohatil o sakra poctivý chléb z teplé domácí pece, o album "Přítel člověka" skupiny Traband. Skáčkaři zase mohli jásat z alba "Life On Ropes" od Prague Ska Conspiracy stáhnutelném zdarma na jejich website. (Píšu to sem i přesto, že tahle kapela se mnou odmítala komunikovat, když jsem o ní chtěl psát do rubriky Radar, výsledkem čehož je moje neuhasitelná nenávist vůči nim). Rok 2008 odstartoval slibně povedeným "Gorila vs. Architekt" veterána Vladimira518, postindustriální pole zgruntu dobře orají Einleitungszeit dlouho připravovanou novinkou "Die Infektion der Geburt". Děcka v undergroundu (jakkoli je ten pojem občas k smíchu) maj o zábavu docela postaráno.

Jenže bejt popařem bych nechtěl, to je jiná vojna. Tyhle kluci a holky to nemaj v Česku jednoduchý. Honzova námitka k nedostatku tuzemské středněproudé produkce poslouchatelné kvality je chápatelná. Vidíte, že pracujeme s poměrně lacinou kategorizací hudby (pop-nepop), není to ale úplně nelogické: jen reflektujeme spotřebitelský vkus, kde se naprosto totožné škatulkování vyskytuje zpravidla. Jakkoli popařům jejich posluchačský úděl nezávidím, můžu se jejich neštěstí smát. Vystoupíme-li z hlavního proudu (bez revoluce nebo boje - vzkaz všem umanutým anti-disco league magorům), nalezneme totiž spoustu důvodů k radosti a těšení se. Lpěním na vlastním statickém vkusu se jen okrádáme.

A to je fakt škoda, protože nejenže minulý rok byl mimo nejurputnější mainstream plodný, ale další pozoruhodné věci se ještě dají očekávat. Osobně nemůžu dospat vydání dema plzeňských screamo zabijáků Shogun Tokugawa, kteří jsou vítaným zpestřením na poli tvrdé hudby, jež je neúnosně zabordeleno spoustou crossover harampádí. Ve vydání EP taktéž srdečně doufám u dalších plzeňáků Synergy, kteří prezentují přijatelně hyper-technický a přijatelně melodický core. Do studia se odebrali pražští progressive-jazzoví Poetic Filharmony, velmi slibná, lehce psychedelická instrumentální namakárna. O slovo se taktéž hlásí severočeští blackmetal-coreoví Sun Has Gone, písně na novém albu (jež čeká na master) slibují stále více technických vyhrávek, těch pastí na uši, a také čím dál strojovějšího kung-fu bubeníka. Zvědavej jsem taky na nový skladby metalcoreových Ambrosia, minimálně kvůli poměrně dlouhé tvůrčí pauze kapely.

A to pochopitelně zdaleka není vše, znám dokonce i lidi, kteří jsou na kost vydření z Charlie Straight (jejich album má vyjít letos). Nikdo zkrátka není dokonalý. Kapela, která se tituluje "čeští Beatles" v roce 2008? Bože. I přes bublinné excesy ale tuzemská hudební scéna je aktuálně důvodem k optimismu a střízlivému, leč napjatému očekávání. Nemluvě o desítkách kapel, jejichž skladby se válí na Bandzone.cz, jsou plné zajímavých nápadů, ale chybí jim odpovídající produkce. Jo, vždycky může bejt ještě líp; a podle mně začíná. Asi jsem optimista, čekám svůj zasloužený trest. S nahrávkami z českých luhů a hájů roku 2008 to nebude aspoň tak ubíjející proces.

NÁZORY
  • jojo, kdo aspoň trošku hledá a není úplně slepej, najde... (fst, 24.03.2008 09:48) Reagovat

    já se zas těšim na (konečně) debut Děti deště, další alba OTK, dá-li bůh tak Wollongong, vcelku mě baví demo brněnských Mood, takže další deska by taky mohla být fajn. v undergroundu klasického střihu budou vydávat album New Kids Underground - snad jedina (?) z mála polistopadových undergroundových kapel, která nekopíruje PPU, novou desku mají vydávat i industrialisti Kaspar Von Urbach, a asi jsem ted spoustu veci zapomnel...


  • LU (Daan, 24.03.2008 14:18) Reagovat

    já se moc těším na nový Lu (výborný indie rock z Kopřivnic), a Alvik.

    z článku vidím, že zanedlouho i k nám do Česka dorazí vlna melodického metalcoru, což mě překvapuje po pěti letech co tento styl se stal viditelným ve světě. to ale nemá význam, důležitý je aby jejich hudba byla dobrá, ne aktuální.

  • Joke (Tereza, 24.03.2008 22:15) Reagovat

    Je usmevne, ze mezi lidi, kteri jsou evidentne vydreny z Charlie Straight patri i tvuj sef :-)))

  • "chápatelná" (feryn, 25.03.2008 12:37) Reagovat

    co je to za slovo? nějaký slang?
    Připomíná mi to chapadla :)

  • crossover = zkáza tvrdé hudba??? (na tom nesejde, 25.03.2008 16:35) Reagovat

    . . . pole tvrdé hudby, jež je neúnosně zabordeleno spoustou crossover harampádí . ..
    Zajímalo by mě, co si autor pod timhle výrazem představuje. To zní, jako by takoví the.switch, nebo Attari terror zněli všude pořád dokola jako zmiňovaní Chinaski, nebo snad cíleně likvidovali ostatní kapely.
    Na druhou stranu musim souhlasit, že na Bandzone.cz je spousta kvalitních kapel, kterým prostě chybí zázemí a zasloužená pozornost. Ale podle někoho takhle začíná mainstream . . .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Video: Videoklip k "Now And Then" The Beatles je nostalgický a nečekaně vtipný (08.11.2023 10:23)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Recenze: Lake Malawi na albu "The Great Video Game Crush" našli světový zvuk. A potřebují i vaši sociální bublinu! (14.01.2023 09:00)
- Video: The Beatles zvou v novém klipu k "Here, There and Everywhere" na nekonečné turné (08.12.2022 10:02)
- Paul McCartney připravil exkluzivní box se svými singly. V dřevěné krabici jich je 80 (11.11.2022 12:21)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu