shop.musicserver.cz
Australian Pink Floyd, ČEZ Arena, Ostrava, 2.3.2008

Pink Floyd a Bohemians v Ostravě

Vydáno: 03.03.2008 23:24 v sekci Naživo - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Pink Floyd v Ostravě! To si přece nemohu nechat ujít! Je tam sice cesta dlouhá, leč když kultura zavolá, fanda dobré hudby neodolá a vyrazí, na déšť a plískanice se neohlížeje. Že se potkám též s mnohými zástupci australské fauny, jsem však předem netušil.

Australian Pink Floyd
© www.aussiefloyd.com
Nejsi, chlapče, u haly patřící Sazce, říkám si hned na parkovišti u ostravské ČEZ Areny, platíc za celovečerní parkovné pouhou padesátikorunu. I to pivo v četných bufetech zde, na drsném moravském severu, stále počítají na půllitry a nikoliv na podivné čtyřdecáky. Však také rozjařených spoluobčanů přibývá ještě před počátkem vystoupení legendárních Pink Floyd tempem, nad kterým se tají dech. Růžoví floydové, jako ostatně nikdo, nemládnou, ale jejich geniální hudba stále táhne. Na ploše a v ochozech stadionu do play-off se neprobojujivších vítkovických hokejistů se vcelku pohodlně rozesadily dobré čtyři, možná i pět tisícovek natěšených diváků a posluchačů. Známý oblouk nad podiem sice již nenese tolik reflektorů, jako když zněl před čtrnácti lety na Strahově "Divison Bell", stejně tak světelný kruh s promítacím plátnem uprostřed působí poněkud chudším dojmem. Navíc jsou na něm před začátkem představení vyobrazeny zvláštní verze obalů slavných alb jako "Wish You Were Here" či "The Dark Side Of The Moon", na kterých figurují klokani.

Australian Pink Floyd
© www.aussiefloyd.com
Akademickou čtvrthodinku po avizované devatenácté hodině se ze záznamu ozývá tklivá harmonika a postavy hudebníků a sboristek přicházejí za zatím vlažnějšího potlesku na pódium. Ozývá se mohutný úder do bicích, zakvílí kytara a "So ya thought ya might like to go to the show!" Publikum okamžitě přidává na intenzitě aplausu a já cítím zklamání a nadšení zároveň: jen opravdu zcela výjimečně dostane se uchu posluchačově tak kvalitního zvuku, jaký lze na tomto koncertě vychutnávat hned od prvních tónů, na druhou stranu se překvapivě jedná jen o (byť fantastické!) stereo. Co se mohlo stát, že Floydi rezignovali na to, co léta na svých vystoupeních průkopnicky propagovali, tedy famózní kvadrofonní zvuk? Nevím, ale zadní reproduktory na rozdíl od Strahova zkrátka chybí. Tak či tak během úvodní pětipísňové sekvence, kompletně pocházející z legendární "The Wall", muzikanti i sboristky předvádějí, že opravdu umí. Dokonce marně přemýšlím, zda basu na krku má nějaký najatý muzikant, nebo se snad vrátil sám Roger Waters? Vypadá mladší, také účes je jiný, ale ta hlasová podoba! Sic hlasivky zdají se nemít tolik síly, leč co, nikdo nemládneme. Jediné, co mi malinko nevoní, jsou prodloužená kytarová a klávesová sóla, taková lehká muzikantská onanie. To přeci Gilmour ani Wright nikdy nemívali za potřebí. A navíc: jakoby ti Gilmourové byli na pódiu dva! Dělí se měrou spravedlivou o pěvecké i kytarové party a hlas mají k nerozeznání podobný. Divné...

Australian Pink Floyd
© www.aussiefloyd.com
Následují výlety na alba novější i starší a první, padesátiminutová část koncertu je zakončena lehce (ale vskutku jen lehce) psychedelickou vzpomínkou "One Of These Days", při které se na pódiu zjevuje obrovský, nafukovací, do rytmu poskakující - kdo myslíte? Ano, klokan! O následné přestávce však také paní za mnou sedící hlasitě se domnívá, že to byl zajíc, navíc praví, že jest zklamána, neb "...to přeci mělo být prase, no ne?!" Po dvaceti minutách, během kterých je umožněno návštěvníkům koncertu navštívit toaletu a nerušeně pomocí nových ostravarů dokončit na sobě dílo zkázy (letící poloplný kelímek zasáhl do hlavy mého souseda již během první části představení, zbroceni zlatistým mokem jsme tak všici v okolí několika metrů čtverečních), leč hned po pauze přichází skvost v podobě skvěle podané "Shine On You Crazy Diamond", na plátno jsou promítány animace vycházející z grafiky bookletu alba "Wish You Were Here", zasazené do nových souvislostí, a já jsem věru spokojen. Tedy až na tu zatrolenou scházející kvadrofonii, chybí skladbu od skladby víc a víc.

Australian Pink Floyd
© www.aussiefloyd.com
Abych s tím žalováním na zlenivělé Floydy jen tak neskončil, v mohutně aplaudované "High Hopes" jsou údery na zvon pouštěny z předtočeného záznamu! Kde jsou ty časy, kdy pomocný perkusionista (jistě, pro Nicka Masona by to byl úkol poněkud nedůstojný) tloukl do obřího zvonečku kladívkem?! Nicméně i druhá část koncertu je vydařená, byť se opět sóluje místy nezdravě moc a rádio před "Wish You Were Here" je evidentně naladěno na jinou stanici než tomu bylo dříve. Zřejmě na nějakou australskou. A nakonec, při závěrečném hymnu "Comfortably Numb", se paní za mnou sedící dočkává i onoho olbřímího prasete s rudě svítícími očičky. Spolu s jedním přídavkem je celá show po dvou a půl hodinách u konce. Fanda zamáčkne slzu, kritik si poví, že tomu přeci jen cosi scházelo, a těch klokanů že bylo opravdu nemálo. Moje osobnost je mezi tyto dvě polohy lehce rozpolcena, leč v jádru spokojeně mířím dlouhé hodiny nocí k domovu.

A teď malinko vážně. Ze tří opravdu světově proslulých revivalových kapel, jejichž koncerty jsem měl to potěšení navštívit (tedy Australian Doors v Lucerně, The Bootleg Beatles ve Sportovní hale a Australian Pink Floyd v ČEZ Areně), měli možná APF nejtěžší pozici, co se týče zejména technické náročnosti kopírované show. Faktem je, že jejich výkon byl velmi profesionální, takřka bezchybný, ale také malinko studený a bez radosti. Jako by na kapele byla znát únava z letitého objíždění světových pódií s hity někoho jiného. Ale fanoušek měl bezpochyby zážitek když ne autentický, tak minimálně poloautentický.

Australian Pink Floyd
© www.aussiefloyd.com
Setlist koncertu: In The Flesh, The Thin Ice, Another Brick In The Wall Part I., Happiest Days Of Our Lives, Another Brick In The Wall Part II., Learning To Fly, Money, Keep Talking, One Of These Days, Shine On You Crazy Diamond Part I., Time, Great Gig In The Sky, Goodbye Blue Sky, Emty Spaces, Young Lust, High Hopes, Wish You Were Here, Comfortably Numb, přídavek: Run Like Hell

Australian Pink Floyd, ČEZ Arena, Ostrava, 2.3.2008

NÁZORY
  • Mnohem lepší, než podle recenze (okkac, 15.03.2008 12:02) Reagovat

    Podle mne zbytečně kritický článek. Jsem fanouškem Pink Floyd, ale v 1994 jsem s nima na Strahově neměl tu čest, tak jsem bral vystoupení TAPFS jako menší satisfakci a byl mile překvapen. Po zvukové a vizuální stránce nešlo nic vytknout (kvadrofonní zvuk bych chtěl slyšet, ale jelikož jsem s ním zatím neměl co dočinění, tak mi nechyběl). Sóla v Anotherbrick in the wall na hammondy, či prodloužené kytarové sólo v Comfortably Numb se na koncert hodí . Rovněž jako grafika s klokany, což naznačuje, že skupina nekopíruje doslova, ale přidává své vlastní prvky. A nejvíc mne odrovnala podporná zpěvačka v The Great Gig In The Sky. Rozhodně mnohem pro mne pozitivnější dojem

    • Re: Mnohem lepší, než podle recenze (Ervin, 23.03.2008 17:10) Reagovat

      Reaguji na ohlasy koncertu The Australian Pink Floyd v Ostravě.Taky jsem fanda Pink floyd.Už léta.Myslím si že jsem nepřišel o nic že jsem Floydy v Praze neviděl.Dělám trochu do muziky ale byl jsem příjemně překvapen.Jak zvukem tak světlem.Je jasné že revivalová kapela si asi nemůže dovolit takový aparát jaký měli Floydi v Benátkách.Pro mě výborný zážitek.

      • Re: Mnohem lepší, než podle recenze (Michal Koch, 23.03.2008 17:22) Reagovat

        Proč vám, milí komentující, nevadila klokaní nadsázka ve vystoupení kapely a vadí vám nadsázka v reportáži z koncertu? Vždyť ani v nejmenším nezpochybňuji, že APF hráli skvěle. Kdyby ne, psal bych po osmi stech kilometrech za volantem věru jinak. A milý Ervine, napsat, že jste fanda PF a zároveň že si myslíte, že jste o nic nepřišel, když jste Floydy v Praze neviděl, to je tedy slušný protimluv. ;-)

  • Mnohem lepší,než podle recenze (Ervin, 24.03.2008 12:26) Reagovat

    Dík za kritiku.Možná jsem se fakt blbě vyjádřil.PF v Praze to musela být opravdu špička.Z prac.důvodů jsem nemohl.Usuzuji však z toho Ostravského zážitku.Dovedu si asi představit o kolik byla scéna mohutnější.Chtěl bych jen dodat že Australané se toho zhostili opravdu kvalitně.Jen mě asi bude mrzet že originál už asi neuslyším a neuvidím.Nevydali Australané DVD nebo CD?Dík za případné informace.

    • Re: Mnohem lepší,než podle recenze (Michal Koch, 25.03.2008 20:53) Reagovat

      V článku je (jak je na musicserveru obvyklé) odkaz na web Australian Pink Floyd, zkuste se na jejich stránky podívat. A nezoufejte, třeba Gilmoura ostatní ještě ukecají. ;-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kniha "Pink Floyd: Všechny písně" nabízí pohled do zákulisí tvorby slavné kapely (23.11.2023 18:12)
- Recenze: Mnoho řečí, málo muziky. Navzdory doslovnosti ale "The Dark Side Of The Moon Redux" Rogera Waterse za poslech stojí (02.11.2023 10:30)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- Audio: Roger Waters v nové verzi "Time" poněkud cohenovatí (25.08.2023 11:47)
- Roger Waters odhalil detaily ke své verzi "Dark Side of the Moon" a servíruje singl "Money" (24.07.2023 11:04)
- Naživo: Iluze Pink Floyd díky Nick Mason's Saucerful of Secrets byla dokonalá, aplaus nebral konce (21.07.2023 14:53)
- Fotogalerie: Forum Karlín ožil pinkfloydovskou psychedelií pod taktovkou Nick Mason's Saucerful Of Secrets (20.07.2023 17:05)
- V Praze opět zazní hudba Pink Floyd, tentokrát v podání Nick Mason's Saucerful of Secrets (05.07.2023 11:14)
- Naživo: Nebyl to jen koncert: aktivista Roger Waters v Praze omamoval, vzpomínal i kázal (25.05.2023 11:42)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Sia Bono Paws Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu