shop.musicserver.cz
Měsíc v taneční hudbě (3/2008)

Měsíc v taneční hudbě (3/2008)

Vydáno: 07.03.2008 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý a Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Březnové vydání speciálu o klubové hudbě vám představí nejočekávanější alba letošního jara a vězte, že je na co se těšit. Také si posvítíme na techno-dubový label Modern Love, probereme se novinkami z taneční scény a upozorníme na několik nových zajímavých desek.

Nejočekávanější klubové desky jara
Jarní měsíce jsou obyčejně dobou, kdy vychází nejvíce klubové či elektronické hudby v takzvaném hlavním proudu. Není tomu jinak ani letošní rok. Vybrali jsme pro vás ty, které jsou podle Měsíce v taneční hudbě nejzajímavější.

Portishead - Third (Island, konec dubna)
Portishead - Third
Opravdu už to vypadalo, že se nové desky bristolských melancholiků nikdy nedočkáme. Geoff Barrow, Beth Gibbons a Adrian Utley nakonec šest let dlouhé mlčení prolomili a po dvou letech práce dokončili své třetí album. Zatím se toho o něm příliš neví. Jisté je, že se bude jmenovat "Third", že bude mít jedenáct skladeb a bude trvat 49 minut a třináct sekund. Polovinu skladeb už kapela hrála na svém prosincovém koncertě v rámci festivalu All Tomorrow Parties. Byla to zatím jediná možnost, jak nový materiál slyšet, ani jejich stránka na MySpace.com ještě nemá žádné ukázky.

Kelley Polar - I Need You To Hold On While The Sky Is Falling (Environ Records, 3. března)
Kelley Polar - I Need You To Hold On While The Sky Is Falling
Producent Kelley Polar se vyžívá v dlouhých názvech a v hluboce osobním inteligentním disco popu zabaleném v orchestrálních aranžích. Jeho debut "Love Songs Of The Hanging Gardens" pokračoval tam, kde přestal pionýr volnomyšlenkářské elektronické hudby Arthur Russel a druhá deska "I Need You To Hold On While The Sky Is Falling" jde ještě dále. Na jeho MySpace.com si můžete poslechnout podzimní singl "Chrysanthemum" a jednu novinku "Entropy Reigns", jeden z vrcholů jeho tvorby.

Hercules & Love Affair - Hercules And Love Affair (DFA, 10. března)
Hercules And Love Affair - Hercules & Love Affair
Čerstvá akvizice labelu The DFA, projekt Hercules & Love Affair by měla potvrdit nadvládu post-disco nad současnou klubovou hudbou. Newyorský producent a DJ Andy Butler se spojil s vokalisty Nomi, Kim Ann Foxman a Antony Hegartym. Právě kolem zpěváka známého z Antony And The Johnsons se soustředí největší pozornost, genderově rozháraný umělec nazpíval pět z deseti skladeb a dominuje fantastickému singlu "Blind", který vychází oficiálně na začátku března. Album spoluprodukoval Tim Goldsworthy, tedy polovina remixové dvojice The DFA. Desku už recenzovali například v The Guardian a odnesla si maximální hodnocení. Velká vlna nadšení doprovází jak jejich singl "Blind", tak i remix "A&E" Goldfrapp. Tohle bude obrovské!

Crystal Castles - Crystal Castles (Last Gang Records, 17. března)
Crystal Castles - Untrust Us
Kanadská dvojice Ethan Kath a Alice Glass alias Crystal Castles vloni udělala pořádný zářez do klubových análů remixem skladby "Crimewave" noise-rockových HEALTH. Nebyl to jediný úspěšný remix, který udělali, povedly se i jejich předělávky Klaxons, Bloc Party nebo Uffie a z Crystal Castles se najednou stala "next big thing". Jak naplní osmibitoví šílenci očekávání, se ukáže v polovině března. Pilotní singl z alba "Air War" je slyšet na jejich MySpace.com.

Jamie Lidell - Jim (Warp, 28. dubna)
Jamie Lidell - Jim
Posledním želízkem v ohni je excentrický fanoušek soulu Jamie Lidell. Někdo by si možná přál více návrat Super_Collider, ale ani Lidellova sólovka by neměla zklamat. Jeho "Jim" se určitě ponese v duchu svůdného bratrství soulu a elektroniky. První singl "Little Bit of Feel Good" (video naznačuje i vlivy funku).

Velké otazníky
Röyksopp jsou ohledně své nové desky velmi tajemní, nicméně v květnu vyjíždí na turné a dá se předpokládat, že by do té doby mohli mít hotovo. Podobné dohady doprovází případnou novou desku Daft Punk. Na Valentýna odhalená píseň "Love" se ukázala jako falešný poplach, protože pocházela od jednoho z jejich plagiátorů, nicméně šílenství, které se kolem ní strhlo, stačí jako důkaz zájmu fanoušků. O něm nemusí pochybovat ani Massive Attack, nicméně jejich "Weather Underground" se už odkládá přes rok. Nejnovější datum vydání je červen letošního roku. Dočkáme se ho?

Další očekávané desky
Moby se na začátku dubna vrací s novinkou "Last Night". Na jeho MySpace.com už zní singl "Alice" a další novinka "The Stars". Mash-up sampler z desky si můžete stáhnout nebo přehrát zde. Soudě podle prvních poslechů, Moby je trochu méně cukrkandlový než na posledních třech deskách, ale nové "Seconds" asi čekat nemůžeme. Moc se čekat nedá ani od novinky Junkie XL "Booming Back At You", trochu více nadějí vzbuzuje návrat Meat Beat Manifesto s novinkou "Autoimmune" nebo Groove Armada, jejichž "Soundboy Rock" vychází 15. dubna. Těžko odhadovat, jak bude znít comeback new wave veteránů B-52s "Funplex".

Prestižní festival Sónar zná hvězdy...
Goldfrapp
© Serge Leblon
Goldfrapp, Justice, Frankie Knuckles a Hercules And Love Affair jsou první zveřejněná jména koncertních hostů prestižního festivalu Sónar v Barceloně. Ten se bude konat letos v druhé polovině června a stejně jako každý rok ho navštíví zhruba 80 tisíc fanoušků nezávislé hudby. Programu denních (v barcelonských galeriích) i večerních (v klubech mimo centrum) akcí většinou dominují hudebníci z klubové scény. Letos nebudou chybět večírky Ed Banger Records, Ninja Tune nebo třeba Mad Decent a žhavá jména v současné elektronice, jako jsou Boys Noize, Diplo, Chloé, M.I.A., Neon Neon nebo Spank Rock. Zvláštním hostem letošního ročníku bude reformovaná synthpopová parta Yazoo v čele s Vince Clarkem a Alison Moyet.

...Winter Music Conference je teprve udělá
Sónar udává trendy, ale bude až v létě. Už v březnu se koná obdobná akce v americkém Miami. Winter Music Conference je ovšem spíše pro profesionály než pro fanoušky. Ani ti ale nepřijdou zkrátka. Od 24. do 29. března budou na programu mimo jiné semináře a panelové diskuze na téma současné elektronické hudby. Mezi hosty budou třeba Paul Van Dyk, John Morales nebo DJ Pierre. Udělovat se budou i ceny International Dance Music Awards a z kuloárů se také většinou do světa roznese nějaký obrovský hit.

Grammy pro Chemicals a Benassima
Chemical Brothers
© thechemicalbrothers.com
Rozpačité jsou výsledky tanečních cen v rámci Grammy Awards, o kterých jsme psali minulý měsíc. Cenu za nejlepší elektronické album si odnesli The Chemical Brothers za nepříliš povedenou "We Are The Night". Justin Timberlake prý s "Lovestoned/I Think She Knows" natočil nejlepší taneční skladbu a Benny Benassi udělal nejlepší remix, když dostal ocenění za práci na "Bring The Noise" Public Enemy. Naprázdno tak vyšli mimo jiné dvakrát nominovaní Justice nebo Carl Craig, který kvůli ceremoniálu dokonce zrušil své evropské turné. Škoda, porotci Grammy propásli možnost ocenit detroitského veterána taneční hudby.

Bonde De Role hledají zpěvačku v televizi
Dobře, takhle už to udělali INXS, ale stejně... Brazilskou kapelu Bondo De Role opustila na konci loňského roku zpěvačka Marina Rabatski a kapela ji chce nahradit s pomocí televizní reality show, kterou odvysílá místní MTV. Pokud jste žena (tolerují se i transvestité), tak musíte poslat videonahrávku a čekat, jestli vás kapela vybere do skupiny nejnadějnějších uchazečů. Ty pak podrobí zatěžkávací zkoušce v reality show ve stylu "Survivor" (u nás známé jako "Trosečník"). Vítězka pak pojede s Bondo De Role na obří festival Coachella a na evropské turné. Chápu, že pro Bondo De Role byl odchod frontwoman velkou ránou, ale tohle bude určitě ještě podstatně horší.

Label měsíce - Modern Love

Modern Love
© modernlove.co.uk
Minimalistické dub techno je jedním z dominantních podžánrů současného klubového undergroundu a pokud hledáte label, který vydává to nejlepší, co se v téhle škatulce děje, tak už nemusíte. Modern Love z Manchesteru je totiž odpovědí na vaši otázku. Label vznikl v roce 2002 kolem obchodu Pelicanneck Records v Manchesteru a v současnosti funguje pod internetovým obchodem BoomKat Records. Na Modern Love vydali desky Claro Intelecto, Andy Stott nebo Bitstream, ale zdaleka nejvěrnějším pokračováním estetiky německých Basic Channel (pionýři fúze dubu a techna z poloviny 90. let) jsou Echospace, kteří vloni vypustili výtečné album "The Coldest Season". Správně bych měl napsat, že projekt se jmenuje DeepChord Presents Echospace, neboť za ním stojí Rod Modell z DeepChord a Stephen Hitchell alias soultek. Série čtyřech vinylových singlů vyústila ve vydání alba, které patřilo mezi to nejlepší s vročením 2007. O metodě Echospace řekne nejvíce to, že když se pustí do remixování, svůj výsledek pojmenují Echospace Reduction. Jejich minimalistické produkce disponují těžko popsatelnou tajuplnou atmosférou a línými beaty, které málokdy dosahují "taneční funkčnosti". Aktuálním počinem Modern Love je novinka Marka Stewarta alias Claro Intelecto nazvaná "Metanarrative". Je to teprve pátý albový počin Modern Love a vyjít by měl v polovině března.

Další novinky

• Drum'n'bassový producent Grooverider byl ve Spojených Arabských Emirátech odsouzen ke čtyřem letům nepodmíněně za přechovávání marihuany. Narkotika u něj našla policie na letišti v Dubaji. Pokud chcete podpořit šance na jeho propuštění, podívejte se na stránku Free Grooverider a podepište petici.
• O finské elektronické kapele Pan Sonic.

Top alba měsíce

Robert Owens - Night-Time Stories (Compost)
Robert Owens — Night-Time Stories
Robert Owens patří k zásadním vokalistům chicagské houseové scény, což má ovšem v sobě potenciál slávy asi jako být slavnou bubenicí v hardrocku. Největší slávu si odbyl v osmdesátých létech, kdy zpíval třeba v hitu "I'll Be Your Friend". Pak na několik let úplně zmizel a provozoval obchod s křesťanskou literaturou a zpíval jen v kostelech. Jeho návrat koncem 90. let ozdobila kolaborace s Photekem v "Mine To Give", což bylo třeba pro mě první setkání s jeho hlasem. A začátek lásky na celý život. Robert Owens jako kdyby nikam nespěchal, na svém druhém album "Night Time Stories" pracoval několik let. Posbíral pro něj beaty od současných producentů z obou břehů Atlantiku, když Ian Pooley či Kirk Degiorgio patří mezi známější. Hlavní hvězdou desky jsou ale samozřejmě Owensovy vokály. Jeho klenuté gospelové (tudíž trochu androgynní) vokální linky fungují se staromilským přímým beatem i s abstraktnějšími kompozicemi a "Night-Time Stories" je mimořádná lahůdka v sekci vokálního house, tedy žánru, který se v posledních letech stal spíše nadávkou.

Autechre - Quarstice (Warp)
Autechre - Quarstice
Nebudu vám zatajovat, že jakkoliv jsem měl a mám Autechre hodně rád, s jejich novinkou "Quarstice" mám značnou potíž. Skladby na mě díky krátké stopáži působí útržkovitě a více jako odpadky z nějakých předešlých sessions než jako autonomní díla. Možná v tom byl záměr - testovat hranice posluchačovy odvahy, většinu skladeb nedrží pohromadě žádný beat a v zvukových abstrakcích tak není nic, čeho se chytit. To samozřejmě není výtka, spíše varování, Autechre nikdy nenabízeli jednoduchý poslech, nicméně delší skladby na předchozích deskách alespoň daly šanci pořádně nasát atmosféru. "Quarstice" je rychlý průlet několika černými dírami (obzvláště několik čistě hlukových kusů je těžká temnota) bez průvodce. No fun.

Sebastien Tellier - Sexuality (Record Makers)
Sebastien Tellier - Sexuality
Hot Chip, Kelley Polar, Hercules & Love Affair, vypadá to, že jsme se s příchodem jara dominuje novým deskám inteligentní disco pop. K výše jmenovaným si přidejte Pařížana Sebastiena Telliera. Jeho třetí studiové album "Sexuality" vzniklo s pomocí Homem-Christa, neboli poloviny Daft Punk a mělo stvrdit přechod žánrově nevyrovnaného Telliera ke stylu, který kdosi v žertu nazval electro-šanson. Vousatý Tellier se situuje do pozice milovníka/nadsamce, takže ve většině jeho písní vzdychají nadržené dívky. Najednou je toho sexu příliš a místo romantiky se ocitáme na hranici porno-atletiky. Jinak je ovšem "Sexuality" skvělou poctou osmdesátkovému electro popu (Gary Numan) s výrazným vlivem daftpunkovského minimalismu a Tellierovým nejvyrovnanějším albem. Ještě více než u třech výše zmíněných projektů hrozí, že se do něj bláznivě zamilujete a jeho retro sound se pro vás stane objektem fetišistického zbožňování. Mluvím o sobě? Dost možná. (KV)

Booka Shade - Planetary / City Tales (Get Physical Music)
Booka Shade - Planetary / City Tales
Sláva desky "Movements" nestihla pořádně utichnout a Booka Shade již ohlašují na 26. května další studiový počin, který ponese název "The Sun & The Neon Light". První ochutnávkou je double A vinyl "Planetary / City Tales", který fans rozhodně nezklame. Booka Shade se totiž pevně drží svého kormidla a nadělují minimalistické experimenty a vkusné electro a tech house. "Club Mix" a "Dub Mix" na "Planetary" jsou snadno zaměnitelné, o to více si vychutnáte "Neon Dub" na dvojce "City Tales". Jako návnada to dohromady funguje nadmíru dobře.

The Orb - The Dream (Dragonfly Records)
The Orb - Dream
Z kraje února konečně i k nám dorazila nová deska The Orb "The Dream", na které Alex Paterson, Youth a Tim Bran (působí i v Dreadzone) pokračují v nastoleném ambietním ražení. Tentokráte přibyl i průzkum ve vodách dubu, reggae a vokálních linek v podání Juliet Roberts. Taková "A Beautiful Day" je téměř popový hit, který neurazí široké spektrum posluchačů. "The Dream" je taktéž vrací kamsi k počátkům, k opusu "U.F.Orb". Osmé album není vyloženě zlé, v novém miléniu však zůstalo nepřekonáno vypečené "Bicycles & Tricycles".

System 7 - Phoenix (A-Wave Records)
System 7 - Phoenix
Steve Hillage a Miquette Giraudy si drží dlouholetý standard. System 7 se letos vrátili s novinkou "Phoenix", která je okrášlena povedenými kolaboracemi. "Space Bird" (vyšlo jako singl) a "Mosato Eternity" s nimi natočil Jam El Mar, a navazuje tak na povedené tracky z dob Jam & Spoon. Pokud vám nestačila placka Eat Static "De-Classified", neměla by vám uniknout závěrečná "Wolf-Head". Tranceové prvky a klouzavé sóla elektrických kytar, to je stále jejich poznávací značka. Ačkoliv jsem osobně zamrzl na albu "777", "Phoenix" mě nijak nezklamal.

Junior Boys - Body Language Six (Get Physical Music)
Junior Boys - Body Language Six
"No Kinda Man" je exkluzivním trackem šesté "Body Language", kterou po svém umíchali Junior Boys. Nikterak s ním nevybočili ze své tvorby a zamrzí vás při něm, že nové album je zatím v nedohlednu. Jejich mix se skvěle hodí do lounge zóny, kde si v klidu chcete vychutnat dobrý drink. Ve výběru zakotvili Kelley Polar, Chelonis R. Jones, Radio Slave, Chloé, skoro zapomenutí Visage nebo skvělý Rework s "Love Love Love Yeah" v remixu Chloé. Pokud máte rádi electro pop Junior Boys, budete si užívat i tento set. (DH)

NÁZORY
  • musicserver opět boduje (butterman, 07.03.2008 11:12) Reagovat

    Sundboy Rock od Groove Armada že vyjde 15. dubna 08??? Deska je k prodeji už od 4. KVĚTNA 07!!! tak nevím na co si tu proboha zase hrajete.. člověk aby si už vážně začal ověřovat všechno co tu píšete

  • omyl (karel veselý, 07.03.2008 11:15) Reagovat

    Máš pravdu. Děkuji za opravu, jsem taky jenom člověk. Příště trochu míň ironie na to, že se podepisuješ jen nickem.

  • recenze na desky modern love (yarin, 08.03.2008 17:04) Reagovat

    btw. recenze na merciless andyho stotta a coldest season od deepchord presents echospace muzete najit na freemusicu...doufam, ze nevadi, ze to tady zminuji, ale predpokladam, ze ne, kdyz koneckoncu nejsme vase konkurence, jak psal honza balusek v jednom svem clanku tady...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Beth Gibbons z Portishead chystá sólovku. V klipu k debutovému singlu "Floating On A Moment" reflektuje své obavy a pocity (09.02.2024 16:55)
- Audio: Portishead zahalili klasický hit od Abby "SOS" do temnoty (11.07.2021 14:45)
- Nové desky 21/2020 - od Kyga přes Dipla po Lady Gaga (03.06.2020 08:00)
- V Chapeau Rouge si odbude koncertní premiéru Mr. Kitty (22.10.2019 16:43)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2016 podle musicserveru (40-31) (24.01.2017 08:00)
- Naživo: Autechre soutěžili s touhou po světle a pivě (19.11.2016 16:09)
- Fotogalerie: Autechre, Andy Maddocks a Russell Haswell v obrazech (10.11.2016 09:06)
- Vizionáři Autechre svou pražskou premiéru zahalí do temnoty (29.10.2016 08:46)
- Recenze: Crystal Castles na "Amnesty (I)" nepřekračují svůj stín, mají ale stále co nabídnout (30.09.2016 15:00)
- Naživo: Sziget uzavřel Hardwell, rozdivočeli ho The Last Shadow Puppets, zazářila Jess Glynne (31.08.2016 13:27)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu