shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver 8/2008

Co poslouchá musicserver 8/2008

Vydáno: 23.02.2008 05:00 v sekci Publicistika - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Osmé letošní nahlédnutí do přehrávačů redaktorů musicserveru nabídne netypické představitele ska Cala gora barwinków, elektroniku smíchanou s ruským folklorem u skupiny Volga, druhou nejúspěšnější řeckou zpěvačku Katy Garbi, kodaňské Nekromantix a jedinečnou vokalistku a houslistku Alison Krauss.

Co poslouchá musicserver
© facebook interpreta
Seriál "Co poslouchá musicserver" je tu od toho, aby se s vámi naši redaktoři a fotografové podělili o dojmy z alb, která je buď v poslední době zaujala, anebo neodmyslitelně patří do jejich playlistů. Připomeneme si jak desky dávno vydané, jimž se v médiích mnoho prostoru nedostává, tak alba nová, o nichž by ale jinak na musicserveru třeba ani nepadla zmínka. Že mnohdy půjde o velmi pestrou kolekci, je nasnadě. Tentokrát se v ní objeví Cala gora barwinków, Volga, Katy Garbi, Nekromantix a Alison Krauss.


Petr Adámek: Cala gora barwinków - 24 godziny (2007)

Thorn.Eleven
Jako zarytého milovníka kytarových riffů všeho druhu mě rozjuchané ska nikdy neoslovovalo. Jenže při obrážení letních festivalů jsem mu neuniknul, a postupně tak začalo mým uším lahodit. Když se mi nedávno dostala do ruky druhá deska našich polských sousedů, musel jsem definitivně uznat, že i tahle muzika má svoje kouzlo. Jakkoliv si stojím za tvrzením, že ska není nijak nápaditá hudba, "24 godziny" přináší obrovskou pohodu. Cala gora barwinków nejsou typičtí představitelé skáčka, což lze slyšet hned zpočátku: klasický ska rytmus z titulní "24 godziny" střídá uvolněně rozhoupané reggae, tu a tam zazní i vlivy world music. Zábava a zase zábava, takže škatulky tu nejsou vůbec důležité. Velmi zdařilým kouskem je "Rudeboy Stylee" začínajícím známou melodií ze soundtracku z filmu "Mission: Impossible" hozenou do ska. Tato skladba a další dvě jsou zpívané v angličtině, zbývajících devět v mateřském jazyce, který je češtině přece jen relativně blízký. Při pozorném poslechu je tedy textu chvílemi rozumět, pro české ucho polština navíc působí exoticky. Až nás za několik měsíců opět pohladí žhavé sluneční paprsky, lehnu si s přáteli k vodě, nasaju kouř do plic, pustím "24 godziny" a bude mi fakt dobře.
Nejlepší skladby: "Rudeboy Stylee", "Drugie okno"


Dan Hájek: Volga - Pomol (2007)

Volga - Pomol
Volga. "Pomol" je pátou studiovou deskou, na které Anjela Manukjan a její parta navazují na úspěch alb "Bottoms Up!" a "Three Fields". Jejich tvorba pojí neslučitelné, přesto dohromady funguje. Chladná elektronická mašinérie, orientální nástroje, ruchové smyčky a do toho nepřeslechnutelný vokál Anjely - důkazem může být skvostná "Detinushka". Místy až mrazivě podkreslený minimalistický industriál je rozmělňován vokálními linkami a melodickými motivy, hranými nejenom na akustické nástroje. "Pomol" je tak nečekané překvapení, které se neohraje a je stále co objevovat. "Tausen" a "Rubaha" vás roztančí, naopak pochmurná "Mother Volga" uhrane svými emocionálními chapadly. Pokud vás zajímá, co tato formace doopravdy hraje, nemělo by vám uniknout datum 29. února, kdy Volga společně s projektem Sonority zahraje v pražské Skutečnosti.
Nejlepší skladby: "Corn", "Detinushka", "Mother Volga"


Pavel Novák: Katy Garbi - Pos Allazei O Kairos (2006)

Katy Garbi - Pos Allazei O Kairos
I když se jí v poslední době objevily velmi silné konkurentky, myslím, že se dá s klidným svědomím říct, že Katy Garbi je druhou historicky nejúspěšnější řeckou zpěvačkou. Na kontě má čtrnáct studiových desek a kariéru trvající přes dvacet let. Deska "Pos Allazei O Kairos" přináší devatenáct jedinečných skladeb, které jsou důkazem kvality současné řecké hudby, kdy při spojení výborných skladatelů a nezaměnitelných zpěvaček nemůže vzniknout špatné dílo. Desku prezentovaly především výtečné singly "Afti" a titulní "Pos Allazei O Kairos". Doporučuji všem příznivcům řecké muziky a těm, kteří si rádi poslechnou hudbu postavenou na živých akustických nástrojích a nezaměnitelném hlasu.
Nejlepší skladby: "Afti", "Ta Paidika Sou Matia"


Milan Slezák a Jan Šída: Nekromantix - Dead Girls Don't Cry (2004)

Nekromantix - Dead Girls Don't Cry
Psychobilly je poměrně specifický hudební žánr. Mixuje v sobě prvky rockabilly (potažmo rock'n'rollu) a punkrocku, kombinované s texty obsahově podobnými béčkovým hororům či sci-fi, kde zpravidla narazíte třeba i na upíry, zombíky a další příšery. Jedněmi z jeho reprezentantů jsou původem kodaňští Nekromantix vedení charismatickým vokalistou a kontrabasistou Kimem Nekromanem, jehož kontrabas ve tvaru rakve je jejich nezaměnitelným poznávacím znakem. Vždyť také nakonec právě klopot basových strun je pro daný styl něčím nepostradatelným. Kolekce skladeb na tomto CD přináší vše, co si milovník psychobilly může přát. Plíživější temné kousky (třeba titulní "Dead Girls Don't Cry") i ostřejší melodickou houpavou jízdu ("Where Do Monsters Go"). Jsou sice klasičtější psychobilly desky, ale i tohle je příjemný reprezentativní vzorek.
Nejlepší skladby: "Dead MoonWalkin'", "Dead By Dawn"


Tomáš Parkan: Alison Krauss - Forget About It(1999)

Alison Krauss - Forget About It
Na každém předávání cen Grammy se najde někdo, kdo jich sebere pět či víc a je za hvězdu. Trošku v pozadí zůstává Alison Krauss, která někdy vezme jednu, někdy tři, ale zato je sbírá systematicky rok co rok a momentálně má doma už dvacet jedna gramofónků, čímž se stala nejúspěšnější ženou ve sběru Grammy v historii. Nikoho pak nepřekvapí, že v Americe platí za největší hvězdu bluegrass a částečně country. Ovšem Evropa ji v podstatě do loňského roku, kdy natočila album s Robertem Plantem, neznala. I tak se ale zapomnělo, že není jen fantastickou zpěvačkou, ale především skvělou a velmi ceněnou houslistkou. Album "Forget About It" je jedno z mála jejích čistě sólových - ostatní většinou točí se skupinou Union Station. I když v zámoří není tolik ceněné, protože se od bluegrassu mírně odchyluje, já ho mám z jejích desek asi nejradši. A velký podíl na tom má právě absence Union Station, u nichž mi vadí mužský vokál, který zabíjí výjimečnost hlasu Krauss. Vládne hlasem, který působí na jednu stranu krystalicky andělsky, ale přitom mohutně a silně a díky svému zabarvení si ji nikdy nespletete. To vše je samozřejmě stvrzeno i vynikajícími melodiemi a muzikantskými výkony. Je velká škoda, že u nás se dívá hodně lidí na country a potažmo i bluegrass skrz prsty, připravuje se totiž o skvělé hudební zážitky.
Nejlepší skladby: "Stay", "Forget About It"



NÁZORY
  • volga (Daan, 25.02.2008 22:13) Reagovat

    tahle kapela je hodně zajímavá.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2021 podle musicserveru (10-1) (01.02.2022 14:00)
- Nové desky 46/2021 - od Adele přes Roberta Planta s Alisson Krauss po Stinga (24.11.2021 19:30)
- Grammy oceněné společné album Roberta Planta a Alison Krauss "Raising Sand" bude mít po 14 letech pokračování (10.10.2021 18:32)
- Nové desky 9/2017 (06.03.2017 09:09)
- Rapper Future v USA získal své čtvrté albové vítězství (04.03.2017 12:45)
- Audio: Avicii - Hey Brother (06.11.2013 11:12)
- Novinka Diany Krall přinese třináct písní (13.08.2012 08:42)
- Publicistika: Padesát nejlepších zahraničních alb roku 2011 (30-21) (26.01.2012 14:30)
- Foo Fighters a Rihanna nově vedou americké žebříčky (22.04.2011 19:52)
- Foo Fighters sesadili přesluhující Adele (17.04.2011 21:21)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu