shop.musicserver.cz
10 nejlepších desek českých SuperStars

10 nejlepších desek českých SuperStars

Vydáno: 18.02.2008 05:00 v sekci Publicistika - Honza Balušek a Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Tři ročníky soutěže Česko hledá SuperStar nám kromě spousty hodin televizní zábavy přinesly také desítky potenciálních hvězd a jejich desek. Zkusili jsme mezi nimi najít ty, které stojí stále za poslech. Předsudky stranou, nabízíme vám deset nejlepších nahrávek českých SuperStars.

Česko hledá SuperStar
© nova.cz
Máme za sebou tři pokračování Česko hledá SuperStar. Po obrovském úspěchu prvního ročníku následoval velký propad druhého, třetímu díky injekce v podobě výtečného moderátora Leoše Mareše opět naskočil motor. A nyní se rozjíždí podobná soutěž X Factor. Za tu dobu už je jasné, že účast v pořadu soutěžícím v žádném případě nepřinese delší slávu, pokud se o ni sami nezaslouží. Stejně tak se ukázalo, že nemá smysl natočit desku, jen aby vyšla - lidé jsou přece jen vybíraví a nekoupí cédéčko pouze proto, že je na obale jejich oblíbenec z televizní show. Nebo možná koupí debut, ale když ten se nepovede, druhé album už nikoho nezajímá.

Za dobu trvání hudebních reality show v Česku už jejich finalistům vyšlo několik desítek nahrávek, tudíž jsme se rozhodli je protřídit, vybrat ty nejpovedenější a sestavit z nich desítku nejlepších. Zlí jazykové by mohli podotknout, že je to jako přehazování hnoje (navíc bez vidlí), ale tak špatné to přece jen není. SuperStar dala mnoha soutěžícím šanci prosadit svůj talent a upozornit na sebe. A že hodně desek z líhně soutěže je opravdu strašných? Neviňme za to jen samotné zpěváky a zpěvačky. Je třeba si uvědomit, že v Česku hudba a hlavně prodej desek nejsou nikterak dobrým byznysem a že zde nefungují producentské týmy, které by na zakázku stvořily materiál odpovídající mnohdy velmi kvalitnímu zpěvu. Proto jsou mladí umělci často rádi, že vůbec seženou nějaké písničky, které někdo nějak nahraje. Že je to cesta do zapomnění, už jich ví více než dost.

Které nahrávky se ale podle našeho mínění povedly? Pořadí je následující:


Soňa Pavelková - S'n'P
10. Soňa Pavelková - S'n'P (recenze)

Námi sestavený Top 10 otevírá jedna z nejmladších desek z produkce SuperStar - debut Soni Pavelkové "S'n'P". Kvůli této mladé zpěvačce vznikl nový label, aby vůbec mohla deska vyjít. Pro posílení autenticity se našli američtí autoři, kteří napsali Pavelkové desku takřka na tělo, ovšem v trošku zaprášeném r'n'b stylu. Patnáctiletá zpěvačka natočila na českou hudební scénu velmi neotřelou a vzhledem k jejímu věku i poměrně odvážnou nahrávku. "S'n'P" nezní prvoplánově a těžko zaujme na první poslech. Její kvality limituje pouze nevyzrálost Soni, přeci jen třeba ke Slovenkám, jako je Misha či Tina, jí ještě něco chybí.


Sámer Issa - Busted
9. Sámer Issa - Busted (recenze / makrorecenze)

Během soutěže Sámer Issa tvrdil, že bude dělat opravdové r'n'b, ale nikdo si tehdy nedokázal představit, jak toho může dosáhnout. Vydavatelství na něj hodně vsadilo a vytvořilo mu podmínky, o nichž by se leckomu mohlo jen zdát. Nechali mu volné ruce ve spolupráci s Ondřejem Brzobohatým a dokonce mu sehnali amerického producenta Jorge "Gmana" Coranta. Sámer se vydavatelství odměnil velmi dobrou deskou se slušným prodejním úspěchem. V tuto chvíli si budu nejspíš trochu odporovat, ale "Busted" zřejmě opravdu odstartovalo větší zájem o r'n'b u nás - vydavatelství se již nebojí ve větší míře vydávat i české desky tohoto žánru a koncerty amerických hvězd u nás již nejsou neobvyklé.


Petr Bende - Život ve vteřinách.cz
8. Petr Bende - Život ve vteřinách.cz (recenze / makrorecenze)

Petr Bende si se svým druhým albem rozhodně pospíšil, vyšlo totiž sotva rok po debutu. I tak na něm ale potvrdil, že jako jeden z mála finalistů SuperStar má co říct a je velmi silný i ve skladatelských kramflecích. Nahrávka je kytarovější než první deska, ale opět nabízí několik opravdu povedených balad ("Prameny", "Nemusíš se bát"). V některých skladbách ale Bendemu bohužel dochází dech, a to i po textařské stránce ("Masturbace nové generace"). Asi to přece jen chtělo s druhou plackou chvíli počkat.


Bára Zemanová - Rozjetej vlak
7. Bára Zemanová - Rozjetej vlak

Debutové album Báry Zemanové vzniklo pod záštitou ostřílených, ale spíše klubových muzikantů Honzy Křížka (Walk-Choc-Ice, Kollerband) a Vojty Říhy (Blue Effect). Výsledek pak hlavně díky zpěvu Zemanové připomíná druhou desku Anety, jakou ale Aneta nenatočila. Úderné rockové písničky, kde kytary hrají prim, se valí jedna za druhou, jen občas je zpomalí nějaká ta balada. "Rozjetej vlak" je příslib do budoucna, pokud pěvecká kariéra Zemanové nějakou budoucnost vůbec bude mít, žádný komerční zázrak to bohužel nebyl.


Šárka Vaňková - Teď a tady
6. Šárka Vaňková - Teď a tady (recenze)

Debut Šárky Vaňkové "Věřím náhodám" přesně naplnil ta negativní očekávání, jež jí prorokovali její odpůrci. Nijak zvlášť kvalitní taneční popík zachraňovaly alespoň slušné balady. Ovšem druhou deskou "Tady a teď" se Šárka výrazně přiblížila tomu, jakou muziku by chtěla v budoucnu dělat - tedy funky. Ač je tahle deska pouze přechodem, je na ní znát velký pokrok, a to jak hudební, tak v celkovém přístupu. Velký průšvih je ale to, že neuskutečnila slibované klubové turné, protože s tím stojí a padá větší respekt k její práci. Místo toho nastoupila do muzikálu "Angelika" a občas zahraje na nějaké firemní akci či plese.


Martina Balogová - I Am Not From Here
5. Martina Balogová - I Am Not From Here (recenze)

Pamatujete si ještě ten poprask, když Martina Balogová ze soutěže vypadla? Hovořilo se o rasismu a podobných věcech, ovšem pravdou je, že její tehdejší vyřazení bylo nejspíše spravedlivé. Co v ní skutečně dříme, mimo skvělého hlasu, dokázala až na debutu "I Am Not From Here", kde na pop-r'n'b základ vystavěla songy s prvky funky, soulu a jazzu. Chvíli sice může připomínat Whitney Houston, sem tam Mariah Carey či Anastacii, ale která zpěvačka by s těmito divami nechtěla být srovnávána? "I Am Not From Here" je zkrátka velmi povedené české popové album srovnatelné se světovou produkcí.


Aneta Langerová - Dotyk
4. Aneta Langerová - Dotyk (recenze / makrorecenze)

Druhé album Anety Langerové spoustu lidí určitě překvapilo, některé pozitivně, jiné naopak. Ocenit se musí její snaha o autorskou výpověď, ta ale na druhé straně zatlačila do pozadí chytlavost skladeb a hlavně její zpěv. Na "Dotyku" jako by Aneta přestala zpívat na plné pecky, tedy dělat to, co jí v SuperStar přineslo úspěch, a stala se mírně podivnou rockově-elektronickou písničkářkou. Přesto nahrávka v produkci Jana P. Muchowa značně převyšuje zbytek české hudební scény, o té superstáří ani nemluvě. A pro desku si do obchodů přišlo opět hodně lidí.


Sámer Issa - Break The Silence
3. Sámer Issa - Break The Silence (recenze / makrorecenze)

Sámer Issa a jeho druhá deska "Break The Silence" je dobrým příkladem toho, že soutěž jako taková má nějaký smysl a že se z floutka může nakonec stát poměrně důležitá součást hudební scény. Na albu dotáhl to, co začal na svém debutu, prohloubil spolupráci s Ondřejem Brzobohatým a do týmu přibral ještě více domácích autorů, jako jsou DJ Neo či DJ Wich. Naopak absence Coranteho se na albu nijak výrazně nepodepsala, překvapivě je více profesionální a více se blížila tehdy aktuálnímu urban soundu.


Petr Bende - pb
2. Petr Bende - pb (recenze / makrorecenze)

Bende byl protřelý muzikant již dlouho před SuperStar a nečekaná sláva mu umožnila upozornit na sebe mnohem širší publikum. Debutové album v produkci Milana Cimfeho sice nepřineslo výraznější hity, zato je ale kompaktním celkem, který místy překvapil na Česko až nečekanými producentskými a aranžérskými vychytávkami. Skoro-lidovka "Nad horů svítá" se tu potkává s kytarovkou "Anděl perutí mách" či s taneční podivností "Let vážkám závidím", která se dokonce stala skladbou roku v hlasování redaktorů musicserveru. Velký cit má Bende také pro pomalé skladby ("Mosty").


Aneta Langerová - Spousta andělů
1. Aneta Langerová - Spousta andělů (recenze / makrorecenze)

Náš žebříček asi jen stěží mohl mít jiného vítěze než debutové album první české SuperStar. Aneta Langerová přišla, viděla, zvítězila a vytěžila z minima maximum. Ač většina písniček na tomto albu pochází ze světových databází, Aneta jim dokázala vtisknout svůj styl, ale co je nejdůležitější, vytrvale je podporovala koncerty. Výsledkem je jedno z nejprodávanějších alb posledních let, spousty cen a takřka výsostné postavení na tuzemské hudební scéně. Ačkoli album bylo nahrané velmi rychle se studiovými muzikanty, živý projev Anety a její talent dělají z nahrávky stále to nejlepší, co Česku SuperStar přinesla. A hit "Voda živá" má v historii české populární hudby své místo jisté.


Pravděpodobně už na podzim letošního roku na nás čekají desky, které vzejdou z prvního ročníku X Factor. A můžeme jen doufat, že se soutěžící poučí z nahrávek výherců SuperStar a nabídnou něco, co potěší nejen dobrým zpěvem, ale i vším ostatním.

ANKETA
Která deska od finalistů Česko hledá SuperStar je podle vás nejlepší?










Podívat se na výsledky

Spoluautorem článku je Tomáš Parkan.

NÁZORY
  • Ad Aneta (ian69, 18.02.2008 07:45) Reagovat

    Nevím, co je na její výpovědi autentického - zvuk jí udělal komplet Muchow a netvrdila Langerová během té novácké šarády, že je rockerka? Holt 100x opakovaná lež... A k ss jako takovým - když se dívám na přehled desek, tak vidím, že tato soutěž neobjevila vůbec nic a doufám, že za rok už o nikom neuslyším, tedy spíš, že je zpívat neuslyším....

    • Re: Ad Aneta (dita, 18.02.2008 09:44) Reagovat

      Na to je jednoduchá odpověď - tak to neposlouchej, nikdo tě nenutí - kupuj jen co se ti líbí.
      Mě se Anety CD líbí, je pravd, že na druhém CD trochu zapoměla na svůj skvělý hlas, ale kdo chodí na koncerty ví, že tam to umí rozbalit a písně z obou CD už mají nové - podle mě lepší aranže.
      Ostatní SS nevím, neposlouchám je.
      Každopádně jsou mi SS mnohem milejší než zpívající děti celebrit (Kerndlová, Kraus, Brzobohatý, Vondráčková a další), které nemuseli hnout ani prstem, aby mohli tuto práci vykonávat a zdaleka nedosahují takových kvalit. SS si alespoň prošli náročnou soutěží, kdežto výše zmínění zpěváci by dle mého neprošli ani 1. kolem této soutěže.

      • Re: Ad Aneta (smatlak, 18.02.2008 09:57) Reagovat

        Ac Krause a Brzobohateho nemusim, lepe receno to neposloucham, tak z jakekoli hudebni stranky jim nikdo ze SS nesaha ani po kotniky... Snad jen ten Bende. A Vondrackova uz je to dlouho a Kerndlova ma pekne kalhotky... :)))))

        • Re: Ad Aneta (dita, 18.02.2008 10:10) Reagovat

          hm, tak si to někdy poslechni. Kraus zpívá otřesně - viz. pořad uvolněte se prosím (možná nemáš hudební sluch, tak se ti to zdá dobrý) a Brzobohatý zpívá úplně normálně - není to nic světoborného (Anetě ani Martině nesahá ve zpěvu ani po kotníky spíš on) - takto zpívá mnoho lidí v téhle republice, jen se nenarodili v té správné rodině.

          • Re: Ad Aneta (smatlak, 18.02.2008 11:28) Reagovat

            Brzobohaty je PREDEVSIM clen kapely Buhvi, ktera existovala dlouhou dobu predtim, nez tam prisel... A Kraus se mi nezda dobry, je to otresne, ale neni vyplodem umeleho komercniho projektu - prosadil se sam, svou vlastni tvorbou. I kdyz desnou. Mel vyhodu v tom, ze ma zname jmeno, ale zbytek musel dokazat sam. Vis kolik decek vsechny ty televizni tvare maji? A kolik jich zpiva? Ja si anopak myslim, ze jakoukoli hvezdu ze SS by mohl nahradit jiny pubertak, kdyby byl tehdy na jejich miste. Slo jen o to byt v televizi, prumerne zpivat a po soutezi se zpivat naucit a nechat si napsat pisnicky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Bára Zemanová se chystá zpět na pódia. Ve svém novém singlu volá "Mayday" (22.02.2024 11:02)
- Rozhovory: Aneta Langerová a Korben Dallas - Cílem bylo, aby to nepůsobilo jako bonboniéra, ale jako jedna tabulka čokolády (04.11.2023 19:00)
- Audio: Petr Bende novou verzí hitu "Já budu chodit po špičkách" zve na svá dvě koncertní turné (27.09.2023 11:58)
- Aneta Langerová a Korben Dallas vydávají vinyl "Nekonečně" a vyrážejí na společné turné (14.09.2023 15:39)
- Video: Igor Orozovič zve duetem s Anetou Langerovou "Je to tak dávno" na letní koncert na Vyšehradě (06.06.2023 08:14)
- Audio: Aneta Langerová nazpívala skladbu pro bývalou první dámu. "Píseň pro Olgu" nese světlo dobré vůle (15.03.2023 14:15)
- Video: "Dezertér" v podání Petra Bende a Báry Štěpánové je sympaticky lidovkový (12.03.2023 10:25)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu