Underworld a festival tak trochu bez šťávy

11.02.2008 22:39 - Jaromír Koc | foto: facebook interpreta

Fanoušci Underworld se o víkendu dočkali. V Praze se po více než třech měsících od původního termínu, který dvojice odložila kvůli nemoci, konečně na pár hodin zastavil festival Electronic Beats. Oni byli jeho headlinerem. Nebyl to ztracený večer, ale výjimečný bohužel také ne.
Underworld
© Petr Topič / musicserver.cz
Předně nechápu, proč se festival Electronic Beats konal ve Veletržním paláci v Praze - když pominu fakt, že najít v jeho okolí místo k zaparkování je v sobotu večer nadlidský úkol, působí tato budova tak chladným dojmem, až člověku běhá mráz po zádech. Bohužel výsledku nepomohla ani decentní do růžova nasvícená dekorace, ani celkem přijatelné ceny nápojů.

Samozřejmě, že ten večer byl především o elektronické hudbě. Nepatřím už mezi ty, kteří musí být v kotli, proto jsem na akci dorazil v době, kdy na pódiu řádili Modeselektor. Už z dálky mě jejich hudba oslovila, jejich vystoupení bylo asi nejmilejším překvapením. Když po krátkém setu, který tvořil mezi jednotlivými vystupujícími můstek a měl jej celý večer ve svých rukou Josef Sedloň, před jedenáctou hodinou dorazili Alter Ego, zaplesalo mi srdce. O to víc mě jejich vcelku nudný, až příliš minimalistický setík zklamal. Kdyby nedošlo na jejich největší hity, kterými prokládali velkou část setu tvořící neznámé white labely, asi bych se uchýlil k pití vodky s red bullem, po nichž se mi líbí vlastně každá hudba. Možná se pletu, ale řekl bych, že show Alter Aga neoslovila většinu přítomných, neb tančících či do rytmu podupávajích bylo v hale, kde se překvapivě dalo velmi dobře dýchat a pohybovat, opravdu málo.

Alter Ego
© electronicbeats.cz
Ubezpečoval jsem sám sebe, že to nejlepší teprve přijde, leč ani Underworld mě pocitu určitého zklamání nezbavili. Stát se to sice může, ale když po prvních pěti minutách koncertu vypadla na dobrých deset minut elektřina, bylo to na takovéto akci přinejmenším trapné. Bral jsem tu skutečnost s naprostým klidem, spíš mě hodně štvalo ječení a pištění kolemstojících. Jasně, chápu, lidi se těšili na Underworld, ale ruku na srdce, komu tenhle řev pomůže? Nakonec vše dobře dopadlo a show mohla pokračovat. I když šlo o kombinaci DJ-setu s živým zpěvem a hrou na kytaru, během které se Karl Hyde v lesklém sáčku vlnil do rytmů, bylo slyšet, že vše je pro jistotu podchycené dopředu namíchaným záznamem, a tak si Underworld mohou dle libosti hrát s mašinkami, jež na pódiu svítily ze všech stran. První část koncertu byla spíše poslechová (až dumavá) - došlo během ní na "Cowgirl", z novinek například na "Crocodile" nebo výtečně znějící "Glam Bucket", která též pochází z loňské desky.

Underworld samozřejmě nemohli zapomenout na to, co je proslavilo - zhruba v polovině zahráli XXL úpravu hitu "Born Slippy" ve speciální "nuxx" verzi, jež šlape ještě o poznání lépe než více než deset let starý originál. Přestože beaty se následně schylovaly k mé oblíbené "Pearls Girl", nakonec na ni nedošlo a píseň se změnila v klasiku v podobě hitu "Two Months Off", během níž na pódiu vyrostlo dvanáct ohromných vzduchových válců tvořících stromořadí. Asi pověstnou peckou "Born Slippy" se koncert Underworld konečně dal do pohybu a začal mít grády a spád. Konečně jsem si alespoň chvíli připadal jako na pořádné párty, kde DJ pouští oblíbené tracky a alkohol teče proudem. Během základní části to pak totiž byla jedna tutovka za druhou - došlo na výtečnou "Jumbo", aktuální singl "Beautiful Burnout", Underworld to celé ukončili hitovkou "King Of Snake".

Underworld, Praha, 13.7.2005 small a
© Petr Topič / musicserver.cz
Díky tomu, že jsem stál přímo u zvukařů a viděl do setlistu, nesnažil jsem se po jejich odchodu Underworld vytleskávat k návratu, věděl jsem totiž, že se vrátí a ještě něco zahrají. První peckou, která zněla z celého večera snad nejlíp, byla b-strana již zmiňovaného singlu "Pearls Girl", tedy věc s názvem "Cherri Pie", do níž se s naprostou grácií a lehkostí vloudila "Moaner". Ta set Underworld za velkého potlesku, pískotu a všeobecného nadšení ukončila.

Ano, Electronic Beats je rozhodně velmi složitá akce na uspořádání, určitě není žádná sranda ji zvládnout po organizační stránce a letos se to povedlo o sto procent lépe než loni. Ale i tak festivalu něco chybělo. Možná to bylo celkem chladným publikem, které bylo nějak zastydlé, snad i tím mrazem, jenž po slunečném dni přišel. Možná za to mohly již zmiňované prostory, nebo jsme jen všichni čekali něco víc, když už to čekání bylo tak dlouhé. A možná to bylo všechno dohromady. I přesto můžu už teď říct, že na další Electronic Beats opět vyrazím. Už z principu...

Underworld setlist: Bamboo, Rez/Cowgirl, Ban Style, Crocodile, Glam Bucket, Born Slippy, Two Months Off, You Do Scribble, Jumbo, Beautiful Burnout, King Of Snake + Cherry Pie, Moaner

Underworld, Alter Ego, Modeselektor, Veletržní palác, Praha, 9.2.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY