shop.musicserver.cz

Celine vzala šance za pačesy

Vydáno: 07.02.2008 05:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Celine Dion je po několika posledních albech považována za největší kýčařku, tuto pověst nijak nerozptýlilo ani její vystupování v Las Vegas. Loni ovšem nabrala jiný směr. S rájem hazardu se rozloučila, vydala francouzsky zpívanou desku a nyní přichází s povedenou "Taking Chances" pro ostatní fanoušky.

7/10

Celine Dion - Taking Chances

Vydáno: 12.11.2007
Celkový čas: 65:42

Skladby: Taking Chances, Alone, Eyes On Me, My Love, Shadow Of Love, Surprise Surprise, This Time, New Dawn, A Song For You, A World To Believe In, Can’t Fight The Feelin’, I Got Nothin’ Left, Right Next To The Right One, Fade Away, That’s Just The Woman In Me, Skies Of L.A.

Vydavatel: Sony Music

Když někomu (například kolegům v redakci) řeknu, že poslouchám Celine Dion a že se mi líbí část její tvorby, sklízím pobavené posměšky (a v případě kolegů i rozpačité podivení). Už několik let se okolí snažím vysvětlit, že francouzská alba Celine Dion jsou úplně o něčem jiném, než to, co předváděla na posledních několika deskách. Nevěří, že umí být velmi energická a že její písničky nemusí být za každou cenu podbízivé. Škoda, taková alba "Deu'x" či "1 fille & 4 types" jsou výborné kousky. A nutno říct, že na anglicky zpívanou novinku "Taking Chances" se něco z těchto nahrávek povedlo dostat.

Celine Dion se na několika minulých albech snažila jít hudebně dopředu, ovšem tato cesta se ukázala být více či méně slepou. Na "Taking Chances" se vrací jako by zpět, někam do doby před masovým úspěchem a probouzí v sobě své kořeny, které se proplétají někde mezi Francií a kanadským Quebecem. A do tohoto navíc vstupuji osoby autorů - na "Taking Chances" se podílel snad každý, kdo má známé jméno (a většinou nemalé). Vedle osvědčeného Aldo Novy, vytížených Kary DioGuardi či Lindy Perry to jsou například australská star Delta Goodrem, Dave Stewart z Eurythmics či bývalí členové Evanescence. Docela pestrá squadra, že?

A s touto pestrostí je samozřejmě spojená i pestrost desky jako takové. První moment s titulní skladbou, která je zároveň prvním singlem, o tom sice ještě příliš nevypovídá, ale na druhou stranu vysloveně špatná není. Právě její autoři Kara DioGuardi a Dave Stewart a producent John Shanks jsou jistou zárukou kvality. Ovšem fúzování stylů přichází o něco později. "Shadow Of Love" připomíná v celkem přijatelné formě její pokusy s tanečním soundem, "New Dawn" si pohrává s kombinací gospelu a blues a například v "Eyes On Me" slyšíme odezvu Středního Východu míchající se s charakteristickým stylem Delty Goodrem. To je vůbec příznačné pro tuto desku - rukopis autorů tu není prakticky potlačen někam do pozadí, což je třeba patrné v případě Davida Hodgese a Bena Moodyho (ex-Evanescence), kdy, ačkoliv se jedná o balady, je z nich cítit křesťansko-rockový základ.

První půlka není tak povedená, opravdu zajímavé věci se začnou dít až v té druhé. Ozvěny Francie rozeznívají o klavír a housle opřenou baladu "A Song For You" a dále vygradují až k šansonové "Right Next To The Right One", zdaleka nejlepší pomalé věci na celé "Taking Chances". Někdejší spolupráci s Jean-Jacques Goldmanem nepřímo připomíná na rocku postavená "Can't The Feeling", i když Goldman by neubral na plynu. "Fade Away" okořeňuje druhou půlku svižným rytmem a ukazuje, že Celine Dion umí ještě slušnou vypalovačku. V následující "That's Just The Woman In Me" si naopak Dion hraje blues-rockovým pojetím a velmi podobným stylem na Joe Cockera. "Skies Of L.A." už je "pouze" takovým pozvolným zatahováním opony zaprášené hollywoodským hvězdným prachem.

Celine Dion to myslí s návratem velmi vážně. Osobně se domnívám, že "Taking Chances" je po "Falling Into You" její nejlepší anglicky zpívané album, ne-li s touto Grammy ověnčenou deskou srovnatelné, ovšem pořád se jí kvalitou a především osobním přístupem nepodařilo přiblížit těm dvěma ceněným francouzsky zpívaným CD. Přetlak autorů je sice na jednu stranu přínosný - "Taking Chances" rozhodně není nudná, ale na druhou stranu čeho je moc toho je příliš - o nějaké ucelenosti nemůže být ani řeč. Celine Dion nemusí být autorka, její přednosti jsou někde jinde, ale z výsledku je velmi cítit, když se na vzniku písniček jako takových podílí, a kdy ne. Bohužel toto je ten druhý případ - velmi tu chybí určité sepětí, které by z "Taking Chances" udělalo skutečnou desku Celine Dion.

NÁZORY
  • Taking Chances (Radim, 07.02.2008 09:11) Reagovat

    Já mám z alba Taking Chances trochu rozporupné pocity. Tyto dvě skladby mě utvrzují v tom, že Céline má opravdu výjimečný hlas a pokaždé, když se dostane do vyšších poloh, mrazení v zádech se neubráním. Každopádně desku si poslechnu ještě jednou (ještě několikrát), věřím, že ji přijdu na chuť.

  • Taking (lucka, 07.02.2008 19:45) Reagovat

    Taking patří mezi mé oblíbené, skoro nejoblíbenější. Ze začátku jsem měla jen pár svých oblíbených ( Alone, This time a Can't fight the feelin') ale nahrála sjem si cd do mp3, poslouchala a poslouchala a najednou jsem zjistila, že mě dostalo. Líbí se mi, že není jednotvárné. Je tam od každého něco, takže se mi neoposlouchá. Najednou jsem zjistila, že každí písnička má něco do sebe. I hodně se mi pod kůži vryla Igot nothin' left. Taky That's just the woman i nme, se mi začala hodně líbit. Jednoduše tohle CD je vážně dobrý ...

  • Celine (Zdenka, 08.02.2008 01:57) Reagovat

    Veru, kde su tie casy ked Celine spievala veci z D'eux.

    Inak, D'elles bol albumoch vzdavajuci hold zenam co nieco dokazali. Preklad je O nich, jej predtym vydany album D'eux je tiez O nich, ale o ludoch,milencoch, o ich zivote.
    Tajne som verila, ze Celine nevyda hrozu ako One heart, lebo to by bola katastrofa na entu. Celine je Coco Chanel hudby, spievajuca klasika a nie napodobenina Shakiry, Beyonce ci Rihanny.
    U mna album TC vyhrava, sice nie je naj ( Falling into you asi nic neprelsti ), ale je prijemne a pocuvatelne. A NEW DAWN je pecka, rovnako ako FADE AWAY ci SHADOW OF LOVE.
    P.S Treba mrknut na DVD z Vegas, hlavne bonusy, ako to zacalo, a aj skoncilo so vsetkymi all acces. to je hadam lepsie ako koncerty samotne. :)

    • Re: Celine (lucka, 08.02.2008 11:47) Reagovat

      Máš pravdu, D'eux a FIY jsou naprosto dokonalé. Zvláš't D'eux mám hodně ráda. A DVD je naprosto dokonalé, all access je skvělý a secrets taky, a A tribute to fans je dojemný ... Ramona je drsná :-D jen ale nesouhlasím s autorem, že anglická kariera Céline je kýč. Kdo stál řadu na Let's talk about love?? Kdo zaplnil její koncerty s tímto CD?? Nemyslím, že by tam lidi šli, kdyby to byl kýč

    • Re: Celine (Roman, 14.02.2008 09:26) Reagovat

      Souhlas...Celine je klasika. Její francouzsky zpívaná alba jsou dokonalý! D´elles miluju i když je asi spíš pro ženský...ale když se potřebuju uklidnit, pustim si právě toto CD.
      Ale v čem nesouhlas!!! Nemůžeš přeci Shakiru brát jako napodobeninu něčeho....a házet jí do společnýho pytle s Rihannou. Samozřejmě jde o vkus...ale dávat Celine jako vrchol a hluboce někde pod ní Shakiru...to se mi zdá nemístný.
      Shakira si skládá texty i hudbu sama...při koncertech vsází sama na sebe, né na efekty, tanečníky....To co Celine byla za mlada pro frankofoní země, to byla Shakira pro latin ameriku...Není to jen nějaká vyprodukovaná hvězdička....Co bylo pro Celine My heart will go on, to pro Shakiru Whenever, Wherever....
      Takže souhlas...Celine má úžasnej hlas, ale za každou cenu jí zase chválit a povyšovat nemusíš.....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Céline Dion kvůli nemoci zrušila celé evropské turné (27.05.2023 18:43)
- Nové desky 19/2023 - od Jonas Brothers přes Lauren Daigle po Alison Goldfrapp (17.05.2023 16:30)
- Céline Dion natočila několik písní pro soundtrack k filmu "Love Again", ve kterém i hraje (15.05.2023 08:21)
- Video: Nesmrtelný hit "My Heart Will Go On" od Céline Dion dostal v podání skupiny MUNA indiefolkový nádech (10.04.2023 10:22)
- Céline Dion trpí vzácným onemocněním. Přesouvá kvůli němu evropské koncerty (08.12.2022 23:11)
- Céline Dion ruší turné po Severní Americe. Na vině jsou zdravotní potíže (20.01.2022 15:59)
- Brit se opil a pak si změnil jméno na Céline Dion (05.01.2021 18:27)
- Pražský koncert Céline Dion je posunut na květen 2021 (15.06.2020 20:49)
- Nové desky 47/2019 - od Céline Dion přes Westlife po DJ Shadowa (19.11.2019 23:52)
- Céline Dion se po dvanácti letech vrací do pražské O2 areny (26.09.2019 19:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Linkin Park Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu