Král syntetických beatů

26.01.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Album "Kto Dá Viac" bratislavského producenta jménem Grimaso se do historie zapíše jako vůbec první producentské hiphopové album na Slovensku. Beatmaker petržalské party H16 si na ně pozval slovenskou rapovou i r'n'b špičku, několik kamarádů z Čech a pár zahraničních hostů.
7/10

Grimaso - Kto dá viac

Skladby: Intro, Koko Šajs, Opak, Supa - Návod, 2H Pozitív - Odpočívaj v pokoji, Zverina - Toto je, Bacil, Danosť - Kde máš flou, Tash (from Alkaholiks) - Big Up, Tafrob, Jay Diesel - Moh bych, ale nechce se mi, Otecko, SuperCrooo - Rock, DJ Lucco - Skrečjeb, Kaidžas, Malá Eva - V mene ulíc, Nironic - Everyway We Go, Koko Šajs, Orion, Ego - Jak sa vieš hýbať, Michadelik - Tomu vrrr, Bang Bang, Nyaka - 1 For Me, Opak - Šeci sa pýtajú, Tragikomix - Leto na sídlisku, Shomi - Drvič na odpadky, Vladis - Niekedy, Misha - Spomalíme svet, Boy Wonder - Toto je o mne, Cigo - Ži s tým čo máš, Otecko, Vec - Kto dá viac
Vydáno: 16.11.2007
Celkový čas: 68:51
Vydavatel: Parlophone
Petržalští H16 vydali svůj slušný debut "Kvalitný materiál" před rokem a půl. Už na něm bylo jasné, že z jejich producentského týmu se vyděluje mimořádný talent jménem Grimaso. Producent strávil rok 2007 kompletací svého debutu, který se na trhu objevil v listopadu. Zmíněné prvenství z něho dělá "slovenského" Wiche a stejně jako český producent číslo jedna i on může těžit z bezedné zásoby rapperů ze slovenské i české scény. Co ale má být hlavní náplní producentského alba, jsou beaty bez ohledu na rappery. Grimaso se stejně jako Wich v posledních třech letech dal cestou syntezátorů a "umělých" beatů, což je samozřejmě celosvětový trend a těžko mu to vyčítat. Inspirace Timbalandem a Lil Jonem je jednoznačná, Girmaso se ale pokouší vyrobit i slovenskou verzi bláznivého kalifornského hyphy.

Ať už Grimaso dává klubové hity ("Jak se vieš hýbať", "Návod", "Kde máš flou", "Tomu Vrrr"), r'n'b slaďáky (velký rádiový hit "Spomalíme svet" Mishi) nebo pomalejší, introspektivní věci ("Niekdy", "Moh Bych"), vždy je to suverénní zásah, třebas si za každým trackem můžete lehce představit nějaký jeho americký předvzor. To není výtka, jen konstatování. Co vadí víc, je to, že v hromadě tracků nepoznáte nic, co by se dalo popsat jako Grimasův rukopis. Skladba od Wiche se dá poznat, Grimaso ve svých produkcích prostě vidět není.

No a je tady asi padesát rapperů. Většina z nich jsou Slováci a musím přiznat, že pořád nevycházím z údivu, kde se tolik dobrých rapperů u našich východních sousedů bere. Baví mě tradičně Ego, Vec, Opak, členové H16 (Otecko, Koko Šais), MCs z Moja reč (Michadelik) i pro mě zatím neznámé objevy Vladis a Boy Wonder. Stabilně výborný je Hugo Toxx v metalové póze v "Rock" ("miluju vepřokendlozelí / člověk se nají, padne a neví"), na druhé straně mě nepříliš přesvědčil Orion, moc nevím, co si mám myslet o jedné z prvních SK female Mcs Malé Evě a standardně (hlavně myšlenkově) jsou zoufalí domácí druholigoví Tafrob a Jay Diesel. Osobně nemám moc rád hostovačky v angličtině na českých a slovenských deskách a ani tady se to asi moc nevylepší. Americký "Pražák" Nironic to ustál na výborný beat "Everywhere We Go", výstup Tashe z Tha Alkoholiks v kratičkém "Bigup" je spíše skit než regulérní track a karibská Nyaka jako kdyby zpívala do nějaké jiné skladby.

Grimaso si svoje "prvenství" na slovenské hiphopové scéně zaslouží. Za sedmdesát minut materiálu se nemusí stydět, byť na zvukové kvalitě některých beatů je slyšet, že jsou už trochu staršího data. Přísnější quality control by desku zeštíhlel a promazal a možná by víc zdůraznil samotného producenta. "Kto dá viac" berte hlavně jako důkaz, že "americký" sound má Grimaso zvládnutý na výbornou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY