shop.musicserver.cz
Temná zákoutí vikingského black metalu

Temná zákoutí vikingského black metalu

Vydáno: 14.03.2008 05:00 v sekci Publicistika - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Vraždy, vypalování kostelů, děsivé masky, Satan, mučení. Ale také instrumentální zručnost, strojově rychlá rytmika, drsné melodie a ještě drsnější riffy. Krvavé divadlo, nebo obskurní perverze? Těžko říct, každopádně to všechno obnáší black metal, o němž pojednává druhý díl článku o norské hudbě.

První díl článku nazvaný "Sobi v muzice aneb průvodce hudebním Norskem" najdete ZDE.

Venom
© tartareandesire.com
Počátkem devadesátých let Norsko vyděsila vlna vypálených kostelů. Za útoky stála skupinka radikálů protestujících proti křesťanství, kteří se oddávali blackmetalové hudbě. Ačkoli zdaleka ne všechny skupiny tohoto žánru se žhářstvím souhlasily, nálepky se zbavovaly jen těžko. "Ti lidi si neuvědomují, že ty kostely byly původně pohanské, ne křesťanské, takže si sami nakopávají vlastní prdel," okomentoval ataky nejméně pravděpodobný kritik - Necrobutcher, jeden ze zakládajících členů blackmetalové klasiky Mayhem. Inu, není mnoho kontroverznějších stylů než black metal.

Jedna z nejtvrdších odrůd heavy metalu vyšla z thrashe a byla pojmenována podle alba "Black Metal" průkopnické britské kapely Venom. Deska se ujala role jakéhosi manifestu žánru - Venom byli první, kdo charakterizoval typické znaky black metalu, totiž chroptící vokály, kytary připomínající drcení šrotu, přezdívky jednotlivých členů a texty se satanskou tematikou. Později však formace ustoupila od ďábelských proklamací a nechala se inspirovat Tolkienem; Venom fungují dodnes, jejich posledním počinem je nahrávka "Metal Black" z roku 2006.

Tolkienův svět v black metalu

Tolkiena si většinou spojujeme s hobity, elfy, trpaslíky a tím, že dobro vítězí nad zlem. Odkazy na něj ale využívá mnoho extrémních metalistů. Tolkiena najdeme například u Enslaved, Unholy, Dissection nebo u Dimmu Borgir a Gorgoroth. "Chápu, proč ten příběh tolik lidí fascinuje a inspiruje se jím mnoho blackmetalových kapel. Jeho svět má temnou a světlou stranu, které jsou si ve stejnou chvíli velmi blízko, téměř se překrývají," říká Silenoz, kytarista Dimmu Borgir. Navíc se Tolkien inspiroval severskou mytologií, která u skandinávských kapel hraje také podstatnou roli.

Quorthon
© quorthon.ifrance.com
Další vlivný pionýr žánru se objevil ve Švédsku. Bathory byl projekt zejména jednoho muže - Quorthona (Ace Thomas Forsberg). Do svých raných nahrávek sice implementoval prvky black metalu, ale ani jemu to nevydrželo a časem se uchýlil k epické atmosférické hudbě inspirované norskou mytologií (tím získal další zářez jako průkopník viking metalu).

Když se distancoval od satanistického metalu, Quorthon tvrdil: "Když se mě dnes lidé zeptají, jestli se cítím zahanbený za dřívější alba a texty, co obsahovala, má odpověď zní ne." Co přiměje mladého člověka zaobírat se ďáblem a dělat hudbu, která většinu normálních lidí vyděsí? "Neznali jsme hovadiny jako projížďky po dálnici na harleyi, pití whisky do dna a obírání lehkých holek. Nevěděli jsme nic o takovým životě, tak jsme se inspirovali hororovými filmy a komiksy, které jsme sledovali a četli jako děti. Bylo to všechno nevinný. Nepoznal bych ďábla, kdyby za mnou přišel a chtěl se mi zakousnout do zadku." Quorthon stihl vydat dvě epická alba "Nordland I a II", než ho v roce 2004 našli mrtvého v jeho bytě, příčinou smrti byla zástava srdce.

Zakletí Mayhem
Euronymous
© now-diabolical.skyrock.com
Švédská policie řešila v roce 1991 podivný případ sebevraždy. Per Yngve Ohlin, jak znělo pravé jméno bývalého frontmana formace Mayhem, se rozhodl dostát svojí přezdívce "Dead" a zastřelil se brokovnicí ve svém bytě. Zanechal po sobě dva vzkazy: "Odpustťe všechnu tu krev." a "Nůž byl pitomý na dokončení mé práce, tak jsem musel použít brokovnici." Potud nic tak neobvyklého, jenže Deada nalezl jiný člen kapely Øystein Aarseth, známý jako Euronymous. Ten místo toho, aby okamžitě zavolal policii a lékaře, si odběhl pro fotoaparát a vyfotil tělo v různých pozicích. Pak ukradl kousky Deadovy lebky, chtěl si z nich vyrobit řetízek...

Sebevraždou frontmana Deada nastal začátek konce rozporuplných a nebezpečných Mayhem. "Mayhem v žádném případě nejsou zábavná kapela, a kdyby se někdo pokusil nás tímhle způsobem nasírat, brzy by zjistil, že si zahrává se špatnými lidmi," hlásal Euronymous netušíc, že brzy bude dalším, kdo nedobrovolně opustí Mayhem - i tento svět.

Varg Vikernes
© auroramusical.com
Co se stalo? Začátkem by mohlo být, že Euronymous údajně plánoval mučení a vraždu Varga Vikernese, tehdy basáka Mayhem. Nakonec to však byl Vikernes, kdo zabil Euronymouse třiadvaceti bodnými ranami. Následně byl odsouzen k jednadvaceti letem vězení, k trestu se mu přičetlo i žhářství. Vikernes svou verzi, jak se vražda stala a jak probíhal proces, zveřejnil na stránce své kapely Burzum (esej je k přečtení tady). Ke svému činu se vyjádřil následovně: "On mi naznačil, že mě chce zabít a přestože už jsem nebyl v přímém ohrožení, necítím se špatně, protože jsem ho zabil. Jeho zbabělost mě naštvala a neviděl jsem důvod ho nechat žít, když jsem věděl, že mě chce zabít. Kdybych ho nechal žít, dal bych mu jen další šanci, aby zabil on mě."

Oeystein Aarseth aka Euronymous

Varg Vikernes byl odsouzen za vraždu a za žhářství. Ve věznici dál nahrává pod jménem Burzum. Tvrdí, že zabil Euronymouse v sebeobraně a vraždu dokončil z obavy o vlastní život. Soud byl názoru, že ho zabil obzvlášť brutálním způsobem. Øystein Aarseth (Euronymous) měl údajně v plánu Vikernese mučit a celé si to nahrát na video. Se svými zvrhlými plány se nijak zvlášť netajil a na povrch vyplynul i jeho úmysl sníst části mozku Ohlina (Dead). Dle Euronymousových slov se Deadova sebevražda ukázala být skvělou příležitostí jak ochutnat lidské maso. Ostatně Euronymous měl svérázné názory i v jiných oblastech. Například se nechal slyšet, že "opravdový komunismus by byl nejlepší možný systém, ale protože nesnáším lidi a nechci, aby se měli dobře, rád je vidím hnít pod komunistickým diktátorstvím." Když byl dotázán, co by změnil na současném světě, odvětil: "Vrátil bych všechno do doby před studenou válkou, namíchal to s barbarstvím doby Vikingů a středověku. Lidi bych udělal více nábožensky založené a fanatičtější... A měl bych spoustu peněz, zatímco ostatní by hladověli. Nedělal bych nic s hladovějícími dětmi v Africe, jestli máte na mysli tohle. Můžou umřít."

Mayhem po smrti vokalisty Deada a hlavního autora Euronymouse téměř zanikli. Znovu je zformoval kytarista Blasphemer s původními členy Necrobutcherem a zpěvákem Maniacem. Vokalista ale těžce snášel působení ve skupině, několikrát se pokusil o sebevraždu. V roce 2004 ho nahradil Attila Csihar, jenž v Mayhem vypomáhal se zpěvem už za dob Euronymouse.

Mayhem
© tartareandesire.com
Mimochodem, vyšetřování "mayhemského masakru" dovedlo policii k další vraždě, která vešla ve známost jako "případ z Lillehammeru". Spáchal ji blackmetalový hudebník Bård Faust z kapely Emperor (ta se rozpadla v roce 2001, ale během posledních dvou let odehrála několik živých vystoupení). V parku zabil homosexuálního muže, jenž po něm údajně chtěl sexuální služby. Faustův čtrnáctiletý trest byl zkrácen na devět let a v roce 2003 se dostal na svabobodu.

Krvavé divadlo
Kontroverze a zločiny se nevyhýbaly ani dalšímu významnému zástupci norského black metalu - Gorgoroth. Gorgoroth se rychle vyšvihli mezi čelné blackové kapely typu Mayhem, Darkthrone, Emperor nebo Burzum. S posledně jmenovanými spolupracovali na raných demáčích a po turné s Cradle Of Filth už měli dostatek fanoušků, kteří byli ochotni s nimi sdílet protikřesťanské názory a chodit na koncerty proslulé opravdu "impozantním" divadlem. Zatím posledním zářezem v jejich deníku je vystoupení, jež se odehrálo před čtyřmi lety v polském Krakově. "Všude na pódiu byla krev. Desítky odťatých ovčích hlav byly nabodnuty na kůlech. Ovčí krví byli postříkáni muzikanti i lidé pod pódiem. Na velkých křížích visely živé nahé ženy, jedna z nich v průběhu vystoupení omdlela a musela být přivolána lékařská pohotovost. Všude byly také satanistické symboly," uvedl norský deník Aftenposten. Co na to katolické Polsko, asi netřeba dodávat.

Gaahl
© gorgoroth.org
Nejpodivnější postavou Gorgoroth je frontman Gaahl (vlastním jménem Kristian Eivind Espedal). Narodil se v malé vesnici Espedal na jihozápadě Norska a jak napovídá pravé jméno, Gaahlova rodina ovládala tuto vesnici po staletí a nyní v ní pobývá pouze on a členové jeho famílie. Gaahl se proslavil v norských médiích zejména svými protikřesťanskými postoji, sympatiemi vůči satanismu a kromě krvavých show Gorgoroth také incidentem, při němž přepadl muže, šest hodin ho mučil a vyhrožoval mu, že vypije jeho krev. Za tento čin byl odsouzen ke čtrnácti měsícům žaláře, z nichž bylo nakonec devět, od prosince 2006 je Gaahl opět na svobodě. Nebyl to jeho první pobyt ve vězení, před sedmi lety si odseděl rok za napadení jiného muže. Gorgoroth se v říjnu loňského roku rozpadli a v rámci rozkolu nastaly dohady o to, kdo si ponechá práva na jméno kapely. Přestože kytarista Infernus byl zakladatelem, právo na používání jména Gorgoroth nakonec získali Gaahl a basák King ov Hell.

Ačkoli je frontman Gorgoroth očividně nebezpečná postava, rozhodl se novinář Peter Beste strávit se svým kameramanem pár dní v místě Gaahlova bydliště, aby mohl odhalit více stránek jeho osobnosti. Vznikl dokument "True Norwegian Black Metal", který si můžete prohlédnout na tomto místě.

Black metal dnes
Dimmu Borgir
© dimmu-borgir.com
Nejkontroverznější kapely, jejichž členové vypalovali kostely, přežily se svou hudbou a v obměněných sestavách dodnes. To se však nedá tvrdit o některých členech, jejich skutcích a přesvědčeních, které zůstaly pohřbené v černé kronice norských médií. Ze stavu současného black metalu by byl Euronymous asi hodně nešťastný. Nicméně pokud máte chuť na kremaci zaživa, leč se chcete vrátit domů relativně nepoškozeni, můžete v poklidu zajít na koncert kterékoli blackmetalové kapely. Kromě Mayhem nebo Gorgoroth drží vysoce nastavenou laťku třetí generace - symfoničtí blackmetalisté v čele s norskými Dimmu Borgir. Black metal zkrátka prošel razantním vývojem a posledním významným zářezem bylo umístění nového alba Dimmu Borgir "In Sorte Diaboli" v americké Billboard Chart, což naznačuje ledacos. A kam se bude ubírat žánr v budoucnu? "Myslím, že je tu stálá inspirace. Stačí se rozhlédnout kolem. Ve světě je pořád dost negativních pocitů, můžete je využít konstruktivně. Raději to ze sebe vybiju na papíře. Nechci použít slovo terapie, ale je to podobné. Je to pozitivní věc," naznačuje Silenoz z Dimmu Borgir.

Co říká blackmetalový fanoušek Iki

Co vlastně přiměje člověka poslouchat black metal?
Je to asi deset let zpátky, co jsem to poslouchal. Předtím to byl heavy metal (taťka má doma hromadu kazet), pak jsem se dostal až k death metalu a thrashi, protože se u nás aspoň na kazetách dal sehnat. Black vůbec, tak mi pořád strašně vrtalo v hlavě, co to je, proč o tom ve Sparku pořád čtu... A pak jsem si koupil nějakou výroční 3CD kompilaci od Nuclear Blast a tam byli Dimmu Borgir a Satyricon ještě s nějakou skupinou. A hodně se mi to zalíbilo.

Co se ti líbilo konkrétně? Řadu lidí třeba odpudí chraplavý zpěv.
S tím zpěvem, to je fakt. Hodně náhodných posluchačů to možná nevezme, pokud zpěvák s vokálem opravdu nedokáže něco extra. Takže ne jen celé cédéčko provřeštět, ale narvat to do hudby, aby ještě víc zdůraznil atmosféru. Líbila se mi právě ta atmosféra, rychlost, ponurost, možná i kontroverze v tom celém "občas divadýlku". Ne vraždy, vypalování, někde i extremní pravicový názory, to jsem fakt obcházel. Jo, přečetl jsem si satanskou bibli, pořád se v tom vrtal, ale jen ze zájmu, pro pochopení. Nic z toho neschvaluju, kontroverzním mám na mysli spíš občas dost směšné malování na obličej, strašně drsné postoje atd.

Nepřipadají ti blackmetalové kapely občas děsivé?
Kamarádka byla před rokem v Norsku a nějakou náhodou se jí podařilo stopnout někoho z Gorgoroth. Prý ji pak vzal do nějaké hospody, kde bylo pár dalších metalistů i z jiných skupin a všichni to byli úplně normální hošíci.


NÁZORY
  • škoda (Kostěj nesmrtelný, 14.03.2008 12:21) Reagovat

    Ten článek nepojednává o BM jako hudebním stylu, ale o pár psychopatech, kteří poslouchali/tvořili podobnou hudbu a skvěle by se vyjímal třeba ve čtvrteční příloze MF Dnes, aby si důchodci mohli postěžovat jak jde svět do řiti. Proč tu není ani zmínka o HUDBĚ Emperor, Dimmáčů, Bathory, Mayhem, třeba i těch Cradle of Filth?
    Tohle je o ničem. Po rozumným prvním článku jsem čekal teda něco víc :-(

    • Re: škoda (a, 14.03.2008 12:54) Reagovat

      zkus ty názvy vyhledávat v tom článku :)

  • bm (neubauer9, 17.03.2008 10:04) Reagovat

    škoda má pravdu o hudbě tu neni nic piše se tu jen co ty kapely udelali spatne a co dobre o cdckach a pisnickach je tu zmineno minimum

    • Re: bm (chiibo, 17.03.2008 17:22) Reagovat

      ja mám dojem, že ten článek se jmenuje '' temná zákoutí vikingského black metalu '' , takže název s obsahem koresponduje ne??:))
      nechápu teda tu připomínku, která jde jaksi mimo....

  • co to je? (jakub, 17.03.2008 18:54) Reagovat

    a tohle chodí po světě bez svěrací kazajky :-). lidi vám se nezdá celej ten black/dark/death metal směšnej? někdo holt dovede strhnout hudbou, jinej potřebuje kref kref kref.

    a teď do mě fanoušci...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Brutal Assault ohlašuje blackové vlny v čele se Satyricon a Abbath (23.11.2023 14:32)
- Nové desky 34/2023 - od Burna Boye přes Alice Coopera po Ashnikko (30.08.2023 20:51)
- Naživo: Hlukové lázně Brutal Assault potřetí: metalové vzestupy a pády (17.08.2023 10:16)
- Fotogalerie: Brutal Assault, den třetí - Black Friday v obrazech (17.08.2023 09:04)
- Recenze: Kniha "Black Metal: Kult nikdy nezemře" přidává další střípky do příběhu temného subžánru (07.01.2023 10:00)
- Vychází pokračování blackmetalové encyklopedie. Jmenuje se "Black Metal: Kult nikdy nezemře" (19.11.2022 12:13)
- Nové desky 38/2022 - od 5 Seconds Of Summer přes The Rasmus po Marka Owena (29.09.2022 18:00)
- Naživo: Pátý den Brutal Assaultu aneb Velké finále zkrápěné deštěm (21.08.2022 13:42)
- Fotogalerie: Den pátý na Brutal Assaultu aneb Čas velkého loučení. I nebe se rozplakalo (18.08.2022 19:48)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu