Do druhé půle s čistým štítem

08.12.2007 14:00 - Honza Sedláček | foto: facebook interpreta

Havířovští Kryštof se za posledních šest let proměnili v hudební fenomén, koncertního giganta a na zdejší poměry komerčně veleúspěšnou kapelu. Potřeba zrekapitulovat si ty nejlepší kariérní záseky je tedy v jejich případě zcela na místě, obzvlášť když na jejich úrovni tu kope jen málokdo.
9/10

Kryštof - Poločas/Best Of

Skladby: Plán, Iluze, Atentát, Lolita, Cosmoshop live, Ženy, Obchodník s deštěm, Tramvaje, Pohádkách, Srdce, Zrcadlení, Vodné Stočné, Rubikon, Svědomí, Chmýří, Obchodník s deštěm (pl), Lampion, Dupa Grupa 99, Jízda v protisměru
Vydáno: 19.10.2007
Celkový čas: 74:20
Vydavatel: Parlophone
Pokud bych měl jmenovat jen jednu věc, kvůli níž si skupiny Kryštof nelze nevážit, zmíním nejspíš obdivuhodnou lehkost, s níž kapela předkládá jeden hit za druhým, přičemž se stále ne a ne pořezat o břitvu levné podbízivosti. Sedmička šikovných muzikantů se možná právě díky této schopnosti nemusela nikdy strachovat před negativní kritikou nebo posluchačskou nepřízní. S klidem teď může předstoupit před své věrné s prvním "best of".

Mimo výše uvedeného spočívá síla Kryštof také ve vyrovnanosti tvorby, s níž se muselo pojit nesnadné rozhodování o tom, které skladby si zaslouží místo na výběru. Kapela se zachovala docela lišácky a o playlistu nechala hlasovat fanoušky na webu. A právě k nim by tedy měl směřovat potlesk, jelikož zejména jejich aktivita zapříčinila, že deska představuje vpravdě reprezentativní výcuc z dosavadní diskografie havířovských bardů.

Klíčem k rozluštění struktury výběru je číslovka tři. Přesně tolik písní totiž bylo vybráno z každé z dosavadních čtyř kryštofáckých řadovek. Snad jen namátkou: zákonitě se muselo dostat jak na "Tramvaje" plné modelek, tak na již poněkud obnošené "Ženy", bez zlomové "Lolity", andělského "Obchodníka s deštěm" a v uších ještě silně znějícího "Rubikonu" si pak tuhle rekapitulaci ani nelze představit. Ve vší té okázalé hitovosti zůstává milým překvapením krasosmutné "Vodné Stočné" a zaslouženým osvěžením je koncertně famózní "Cosmoshop".

Ani na své výběrovce ale Kryštof nepřešlapuje na místě, naopak fotbalovou terminologií řečeno - bere si balón a žene se s ním přímo k bráně. Tři nové kousky, z nichž především "Atentát" lze řadit ke Krajčovým vrcholným textařským zábleskům, se na desce neztratí, ba co víc, zaujmou, potěší a nakonec vlastně v nejlepším smyslu slova zapadnou.

Závěrem musím kapele poblahopřát k výborně odehrané "první půli". Po ramenou bych jí ale raději nijak zvlášť nepoplácával, do konce zápasu a případného prodloužení totiž zbývá ještě moc času a i když s týmovým pojetím hry, které celá sedmička předvádí, to už na nepříznivý zvrat v utkání nevypadá, byla by škoda pokazit si resumé nějakým zbytečným zaškobrtnutím či dokonce gólem do vlastní sítě.

Jaká je limitovaná edice

Pokud se k vám, stejně jako k recenzentovi, dostane rozšířená verze placky, budete mít příležitost vychutnat si další čtyři bonusové skladby. Z nich vyčnívá zejména polsky nazpívaná šílenost s názvem "Dupa Grupa 99". Vůbec bychom se asi nezlobili, kdyby se pánové podobným způsobem zbláznili i někdy příště.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY