shop.musicserver.cz
Paul McCartney - The McCartney Years

Když bilancovat, tak ať to stojí za to

Vydáno: 18.12.2007 18:00 v sekci Recenze - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Nevím, jaká slova by musel používat teleshoppingový guru Horst Fuchs při lákání ke koupi 3DVD "The McCartney Years". Ultimátně ultimativní? Nejultimativnější? Sir Paul při své rekapitulaci netroškaří: klipy, rozhovory, koncerty a mnoho dalších věcí trvá přes šest hodin.

10/10

Paul McCartney - The McCartney Years

Celkový čas: 375 minut

Skladby: Disc 1 - Tug Of War, Say Say Say, Silly Love Songs, Band On The Run, Maybe I'm Amazed, Heart Of The Country, Mamounia, With A Little Luck, Goodnight Tonight, Waterfalls, My Love, C-Moon, Baby's Request, Hi Hi Hi, Ebony And Ivory, Take It Away, Mull Of Kintyre, Helen Wheel, I've Had Enough, Coming Up, Wonderful Christmastime, Extras: Juniors Farm, Band On The Run, London Town, Mull Of Kintyre 2, The Southbank Show
Disc 2 - Pipes Of Peace, My Brave Face, Beautiful Night, Fine Line, No More Lonely Nights, This One, Little Willow, Pretty Little Head, Birthday, Hope Of Deliverance, Once Upon A Long Ago, All My Trials, Brown-Eyed Handsome Man, Press, No Other Baby, Off The Ground, Biker Like An Icon, Spies Like Us, Put It There, Figure Of Eight, C'Mon People, Extra: Parkinson, So Bad, Creating Chaos At Abbey Road
Disc 3 - Rock Show: Venus And Mars, Rock Show, Jet, Maybe I'm Amazed, Lady Madonna, Listen To What The Man Said, Bluebird, MTV Unplugged: I Lost My Little Girl, Every Night, And I Love Her, That Would Be Something, Glastonbury: Jet, Flaming Pie, Let Me Roll It, Blackbird, Band On The Run, Back In The USSR, Live And Let Die, Hey Jude, Yesterday, Helter Skelter, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, Extra: Live Aid, The Superbowl XXIV

Á, zase desítka. Protože to je McCartney, co? Ale aby bylo jasno: oprostíme se (aspoň trochu) od slovních spojení legendární Brouk, nejúspěšnější skladatel pop music, nejbohatší muzikant atd. I McCartney měl blbé písničky a některé z nich jsou i na tomhle exkluzivním výběru na třech DVD. Ovšem to, jak je kompilace "The McCartney Years" přecpaná výborným materiálem a jak je výpravně udělaná, si jiné než nejvyšší hodnocení nezaslouží.

Pokud se bavíme o videoklipech (je jich tady čtyřicet), můžete objevovat: jsou tu už klasická videa ("Say Say Say" s Michaelem Jacksonem) i nevelmi známé, a přitom filmařsky vytříbené klipy, které by si nezasloužily zapadnout ("C'Mon People", "Beautiful Night"). "Maybe I'm Amazed" je silná píseň doplněná jen pouhou koláží fotografií, ale celek je nádherný, naproti tomu některé obrazové záznamy ze sedmdesátých let dnes vypadají až směšně, takže tady mají spíše dokumentární hodnotu.

"The McCartney Years" je skoro úplnou antologií Paulových klipů (a to je ještě pár specialit v bohaté bonusové výbavě a dokonce i v menu!), dva nejnovější z letoška sice chybějí, ale můžete si je doplnit na nové edici alba "Memory Almost Full". Některé z klipů jsou velmi málo známé a přiznám se, že mi pomohly znovu objevit pár písniček z kategorie drobnosti mistrů, třeba "Waterfalls" nebo "Little Willow" či "Put It There".

V čem se tvůrci kompletu vytáhli, je úžasný pětikanálový zvuk v DTS. Jako by si Macca řekl, že není horší než třeba Peter Gabriel. Výsledkem je bohatý, plastický sound se zárukou nového zážitku pro váš sluch - i notorické nahrávky získaly něco nevšedního navíc, oceníte zejména prokreslené zvuky typu cinkání, štěkot psa, klepání a podobně. To je perfektní obohacení známých písniček - můžeme je slyšet zase jinak, není to jen pouhé nasázení klipů na disk, ale důkladná práce zvukových inženýrů.

Třetí disk má pro skalního fanouška i běžného posluchače největší cenu v tom, jak umožňuje porovnat různá období Paulova koncertního vystupování - tři koncertní sestřihy jsou dokumentem Mistrova působení ve Wings, jednoho z prvních koncertů série "Unplugged" a nakonec dnes již památného setu v Glastonbury. Aby toho nebylo málo: vynikající půlhodinový dokument "Creation Chaos At Abbey Road" odkryje nemálo z tvůrčích postupů Sira Paula (jak vznikla "Blackbird", jak se nahrávalo v Abbey Road atd.) a extra výtečné jsou zpěvákovy komentáře, jež si můžete volitelně pustit ke klipům, a opět se dozvědět mnoho zajímavých detailů přímo od zdroje (i s titulky). Pořadí klipů pro přehrávání je též možno nastavit chronologicky.

Mám pocit, jako bych jen vyjmenovával obsah těch tří disků v krásném obalu a občas k tomu přilepil nějaký superlativ. Ale opět zopakuji: ať už si o McCartneym myslí kdo chce co chce, "The McCartney Years" je špičkový komplet přetékající vynikajícím materiálem, hudbou, mluveným slovem, koncerty, informacemi, bonusy. Je to zábava, je to výtečně odvedená práce, je to špičková kvalita a je to desítka. Full house.

NÁZORY
  • McCartney Years (Eva , 02.02.2008 17:04) Reagovat

    Vážení,
    s recenzí na McCartney Years souhlasím "všemi deseti", včerejší večer jsem u DVD proseděla a byla naprosto nadšená!!! Kdo umí, umí a Sir Paul je opravdu klasa!!! Koncert v Glastonbury je připomínkou jeho pražského koncertu v roce 2004 a nelituji vynaložených financí za 3DVD - stojí to za to!!!

  • The McCartney Years (Mirek Štecura, 14.02.2008 22:41) Reagovat

    "Vážení,
    s recenzí na McCartney Years souhlasím "všemi deseti", včerejší večer jsem u DVD proseděla a byla naprosto nadšená!!! Kdo umí, umí a Sir Paul je opravdu klasa!!! Koncert v Glastonbury je připomínkou jeho pražského koncertu v roce 2004 a nelituji vynaložených financí za 3DVD - stojí to za to!!! "


    VĚŘÍM, ŽE TO ZA TO STOJÍ, ALE MĚ BY HLAVNĚ ZAJÍMALO, ZDA-LI SE TOTO 3DVD DÁ ZAKOUPIT I V ČR NEBO MUSÍM-LI SI PRO N2J ZATET DO VELKÉ BRITÁNIE.

    : - ))


  • Promarněná šance (Honza, 17.01.2012 00:39) Reagovat

    Je mi líto, ale DVD mě poněkud zklamalo. Nechápu, proč zde nejsou všechny videoklipy, i když... chápu, Paul jich natočil opravdu hodně. Byl to on, kdo vybíral dané videozáznamy? Jsou tu nehity Little Willow nebo Mamunia, naopak Goodnight Tonight nebo Young Boy chybí (a klipy přitom mají a pěkné). Jde tedy o výběr zančně subjektivní a to nemám moc v oblibě. Ale budiž, nejde o Greatest Hits, spíš o průžez. Co má znamenat pořadí písniček? Buď chronologické nebo to druhé, nějaké nahodilé? K čemu tahle volba? Podobné věci se mají pro přehled dělat chronologicky. 3. disk mě zklamal, ale chápu, že některé oslnil. Asi je to tím, že věci jako Rock Show jsem už viděl a mám je doma (komplet, ne jen výřez). Čekal jsem tu nějaké "perličky" anebo zbytek videoklipů, co se na první dva disky nevešly. V tomto ohledu mě McCartney Years zklamaly. Vím, že nikde nebylo avizováno, že jde o komplet všech záznamů, ale zkrátka... já peněz za to maličko lituji.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Zemřel Denny Laine, spoluhráč Paula McCartneyho ve Wings a první zpěvák The Moody Blues (06.12.2023 18:22)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Video: Videoklip k "Now And Then" The Beatles je nostalgický a nečekaně vtipný (08.11.2023 10:23)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Recenze: Deset bodů je skoro málo. Nonšalantní The Rolling Stones na "Hackney Diamonds" ukazují, že nostalgii nepotřebují (23.10.2023 00:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu