shop.musicserver.cz
Jarda Svoboda - Kapela je moje rodina

Jarda Svoboda - Kapela je moje rodina

Vydáno: 12.12.2007 15:00 v sekci Rozhovory - Radek Hendrych | foto: facebook interpreta

Nová deska Trabandu sice vyšla už v květnu, ale na rozhovor s Jardou Svobodou není nikdy pozdě. Ten náš vzniknul po emailech a nějakou dobu to trvalo. Frontman energické skupiny v něm přiznává, co pro něj znamená jeho kapela, jak na to je s politikou a že toho nemá moc společného s Danem Landou.

Traband
© Indies Records
Jeden z neosobitějších souborů, jaké se v české popmusic pohybují, skupina Traband. Nahrávka se sice potkala s veskrze pozitivní odezvou u novinářské obce, přijetí u fanoušků ovšem bylo, jak ostatně naznačuje náš rozhovor, komplikovanější. Traband na albu dost radikálně proměnil svůj sound, snížil se také počet členů kapely. Žádná zprofanovaná world music, ale svižná, barevná, originální a stylově těžko uchopitelná deska. Teď, když se situace trochu uklidnila a dozrál čas na mírnou rekapitulaci, svolil frontman Trabandu Jarda Svoboda s emailovým rozhovorem. Jeho podmínkou bylo tykání, rozhovor přesto vznikal několik týdnů.

Když jsem byl na koncertu Trabandu v Ústí nad Labem, tuším že v květnu tohoto roku, velká část publika protestovala proti novému repertoáru, byly slyšet výkřiky jako "Pejska!". Byla ta počáteční fáze objíždění klubů s komornějším repertoárem bolestná?

Ano, co bychom si zastírali. Spousta fanoušků dechno Trabandu neunesla tu proměnu a dala nám to pěkně sežrat. Lidi prostě mají rádi to svoje jisté a nesnáší, když jim někdo narušuje jejich stereotypy. Jenže to je přesně to, co mě nejvíc baví.

Takže myslíš, že až se restrukturalizuje vaše fanouškovská základna, která si přivykne na komornější produkci, bude tě to nutit zase přichystat nějakou radikální změnu narušující stereotypy?

To ne. Potřeba změny nevzniká proto, abychom fanouškům udělali nějakou schválnost. Ale když si sám připadám stereotypní na pódiu, když kapela už příliš dlouho opakuje totéž, když zpívám pořád tytéž příběhy atd. V takových chvílích cítím potřebu vydat se jiným směrem.

Traband je nyní ve fázi, kdy si dáváte čas na skládání nových písniček pro větší sestavu, alespoň se to tak píše. Na rovinu: myslíš, že se někdy ještě vrátíte s velkou sestavou? Tím nemyslím návrat k dechnu...

K velké sestavě se čas od času vracíme průběžně, není to nic, co by bylo tabu, a mimo kapelu jsme pořád dobří kamarádi. Myslím, že když si o to písničky řeknou, nebudu mít žádný zábrany požádat ostatní spoluhráče, aby se zase připojili. Zatím mi ale vyhovuje tahle aktuální trojčlenka, pořád si myslím, že jsme ještě nenašli ten správnej zvuk a nevykřesali z toho mála, co máme, maximum.

Traband
© traband.net
Jaz Coleman v jednom rozhovoru řekl, že se mu zdá, že Češi potřebují zažít jakési národní smíření. Asi tušíš, že narážím na skladbu "Partyzán". Jak přesně je ten text myšlen?

Asi tak nějak podobně. Je to píseň o dědictví. Když zdědíš po tátovi košili, kterou nechceš, můžeš ji vyhodit. Když po něm zdědíš velkej nos, je to horší, ale i ten se dá přeoperovat. Ale když zdědíš duši, kterou nechceš, tak to je průser, tady může pomoct jen PB.

PB? To je docela familiérní označení Boha. Já si popravdě nedovedu moc představit, jak by mohl On pomoci, ačkoli je všemohoucí, když se narodíš s duší, kterou nechceš. Napadá tě něco bližšího?

Pokání.

Abych pravdu řekl, sdělení ve skladbě "Partyzán" mi lehce připomíná píseň "Protestsong" od Daniela Landy. Inspiruje tě Dan se svými texty? "Hledajíc protivníka, stavíme barikády..."

Neinspiruje. Myslím, že máme málo společného. Ale zdá se, že jsme se oba učili na písničkách Karla Kryla.

Ano, a každý docela jinak. V "Partyzánovi" také zpíváš o černobílé vizi světa. V dřívějších rozhovorech jsi několikrát mluvil o svém vidění světa, kde rozděluješ trpaslíky a rytíře. Není ale takovéhle vidění dost pohádkové se vší černobílostí, která k pohádkám přísluší?

Jistě. Ale pohádka, bajka, legenda vždycky pracují s nadsázkou - zlo musí být zlý, dobro dobrý a basta. Takhle nějak píšu i svoje písničky. Je to zjednodušenej pohled na svět, já vím, ale po staletí fungoval a vychovával lidi k zodpovědnosti. Nás vychovávali v duchu socialistickejch zásad něco jinýho myslet a něco jinýho říkat. Pak v devadesátých letech přestaly platit jakýkoli zásady a pravidla, no a teď se mi zdá, že si budujeme nový pravidla, ale totálně zvrácený. Slovo děvky má větší váhu než slovo moudrýho muže, vrazi a loupežníci se stávají hrdiny filmů a rozhovory s nimi se tisknou na prvních stránkách novin. Není to divný?

Divné to je, pojďme radši jinam. Z dřívějších alb jsem vždy cítil takovou esenci cestovatelství, kdežto "Přítel člověka" mi přijde poklidnější, usazenější - v tom ale nehledej žádné výtky. Proběhla tady nějaká změna na osobní úrovni, která se pak promítla až na desku?

Ono je to asi tak: písničky na předchozích deskách mluví často o lidech bez kořenů, bez zakotvení. "Přítel člověka" je naopak o snaze postavit dům, zasadit strom a zplodit syna. Říká se tomu "domov" a něco tomu podobného jsem se v době, kdy jsem psal ty písničky, snažil vytvořit.

A podařilo se? Ten úkol, který sis stanovil, asi nebyl úplně jednoduchý.

Moje rodina je moje kapela.

Traband - Přítel člověka
© facebook interpreta
A co zaměstnání? Pracoval jsi jako editor teletextu. Nějak mi k tobě nejde, že bys měl osm hodin denně civět do monitoru. To z tebe nevybíjelo chuť do života a tvůrčího ducha?

Těžko říct. Z té doby je trabandí album "Road Movie". Myslím, že jsou to dobrý písničky. Před tím jsem byl topičem, kopáčem, učitelem, barmanem, sociálním pracovníkem, cirkusákem... a vším jsem byl rád. Vlastně jsem v životě nedělal nic, co bych doopravdy nechtěl dělat, a to je - co se týče tvorby - ideální stav.

Když čtu některé z tvých dřívějších rozhovorů, přirovnáváš Čechy k trpaslíkům, Česko ke kalnému rybníčku. Přesto se poslední deska točí především okolo návratu domů, a Česko zkrátka je tvůj domov. Nebo se pletu? Odpouštíš nakonec tomuhle rybníčku?

Já jsem doma tady v Čechách a svoji zem miluju - právě proto jsem tak kritický ke všemu a ke všem, kteří mi můj domov prasí.

Dříve jsem od tebe četl nenápadnou narážku na to, že Václav Klaus není tvým prezidentem. Je v tvých očích trpaslíkem?

Můžu jenom zopakovat, že Václav Klaus není mým prezidentem a tahle vláda není mojí vládou. Já ty lidi nechci nijak démonizovat, ale pro mě prostě nemají žádnou autoritu.

Když se "Přítel člověka" navrací domů, jak to funguje v rovině hudební inspirace? Ozvuky tradiční lidovky slyšíme standardně, co ale nějaké aktuální hudební počiny na české scéně? V koho vkládáš naději a zároveň ti hodně dává?

Oslovují mě desky a projekty spjaté s nějakým regionem, takové, ze kterých je cítit nepovrchní vztah ke krajině nebo konkrétnímu místu. Petr Linhart a jeho Sudéta, Jana Vébrová na desce Kykyrý, Jaromír Švejdík a Priessnitz, Démophobia, Pláče kočka, ale taky třeba Vyžvejklá bambule a její fantasmagorické příběhy ze Sudet nebo Vítrholc a jejich brněnské psycho. Cítím v tom, že tady vzniká nějaký nový vztah k zemi, k domovu, k přírodě, k historii. A to je teď pro mě mnohem důležitější než lapání po exotických cetkách tzv. world music. Možná, že je to odpověď na macdonaldizaci a eurofikaci, těžko říct. Rozhodně mi připadá důležité, klást si otázky "Kdo jsme? Odkud jsme přišli? Kam jdeme?".

Odpověděl ti už někdo na otázku, kam jdeme?

Myslím, že nejde o to najít definitivní odpověď, ale o to ptát se, kam jdeme. Cílem je cesta, jak o tom zpíval starej dobrej Oldřich Janota.

NÁZORY
  • THANKS TO BABA EGBE (Allie Reyna, 20.07.2019 01:33) Reagovat

    Ahoj, jmenuji se "ALLIE REYNA" Jsem z USA. Byl jsem ženatý 7 let s Rubenem. Věci začaly být ošklivé a téměř vždy jsme měli boje a argumenty. Bylo to horší v okamžiku, kdy podal žádost o rozvod ... Snažil jsem se, abych změnil názor a zůstal se mnou, ale veškeré úsilí bylo marné. Prosil jsem a vyzkoušel všechno, ale pořád, nic nefungovalo.

    Průlom nastal, když mě někdo představil tomuto úžasnému, velkému kouzelníkovi, který mi nakonec pomohl ... Nikdy jsem nebyl fanouškem takovýchto věcí, ale prostě jsem se rozhodl neochotně vyzkoušet, protože jsem byl zoufalý a nezbylo mi na výběr ... Udělal zvláštní modlitby a použil kořeny a byliny ... Během dvou dnů mi zavolal a byl mi líto všech emocionálních traumatů, které mi způsobil, přestěhoval se zpět do domu a nadále šťastně žijeme. co úžasný zázrak Baba Egbe udělal pro mě a mou rodinu. Pomohl mi také vyřešit můj problém s artritidou, se kterým jsem se již léta zabýval

    Zavedl jsem ho do mnoha párů s problémy po celém světě a mají dobré zprávy ... Pevně ​​věřím, že někdo tam venku potřebuje jeho pomoc. Pro naléhavou pomoc jakéhokoliv typu kontaktujte nyní Baba Egbe přes svůj email: babaegbetemple@gmail.com nebo WhatsApp ho na +2347013499818

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- 7krát3 v "Gabrielovi" znovu oživuje dávnou skladbu Michala Horáčka a Hany Hegerové (05.12.2023 18:33)
- Legendární album Hapky a Horáčka "V penziónu Svět" vychází opět na vinylu (06.11.2021 14:01)
- Nové desky 44/2020 - od Kylie Minogue přes Shirley Bassey po Monkey Business (10.11.2020 08:00)
- Rozhovory: Naďa Válová, Bára Basiková, Michal Horáček - "Černá" je výsledkem společné práce, do které všichni přidali to nejlepší ze sebe (30.08.2019 11:00)
- Nové desky 21/2019 - od Rammstein přes Lewise Capaldiho po The National (21.05.2019 07:16)
- Recenze: "Čtyřicítka" Lenky Nové je vyzrálá deska vyzrálého věku (26.02.2017 18:12)
- Vzpomínkový koncert "Petr Hapka žije!" se po roce vrací do O2 areny (17.11.2016 09:56)
- Nové desky pro 41. týden (17.10.2016 13:32)
- Recenze: První sólové album Jardy Svobody potěší svými poetickými texty nejen fanoušky Trabandu (25.07.2016 07:15)
- Nové desky pro 21. týden (29.05.2016 20:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Rush Bono Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu