Lidové Vánoce - veselé i zamyšlené, ale bez kýče

03.12.2007 00:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Ať se nám to líbí nebo ne, z Vánoc se postupně stávají hlavně svátky komerce a obžerství a jejich původní kouzlo se, alespoň povrchním pohledem bráno, bohužel vytrácí. Čechomor na svém "Svátečním" albu ukazuje, že i dnes si je můžeme vychutnat. Stačí jen vědět jak.
8/10

Čechomor - Sváteční

Skladby: Čas radosti veselosti, Józef mój kochany, Všecko k Betlému běží, Byla cesta byla ušlapaná, Šel jsem na koledu, Panenka Maria, Keď tá jasná hviezda, Sedzi vrabček na pilíri, Koleda je ve Vánoce, Budě zima budě mráz, Tulemy se tulemy, Bodejž se zbrunčila bába, Až my pojedeme na tu koledičku, Vyšla hvězda jasná, Andělové
Bonus: Tisíc andělů, Vondráši Matouši
Vydáno: 12.11.2007
Celkový čas: 48:04
Vydavatel: Sony Music
Natočit dobré vánoční album není vůbec snadný úkol, zásadním problémem bývají koledy samy. Těch dvacet nejznámějších je totiž už tak ohraných, že samy o sobě působí značně kýčovitě, ať už se k nim postavíte jakkoliv. I sebelíp udělaná deska, která by opět variovala tolikrát slyšené kousky, by pak šla poslouchat maximálně párkrát v době adventu. Čechomor se ale k Vánocům na svém prvním tematickém albu postavil úplně jinak. Vybral převážně méně hrané vánoční písně a koledy a nemohl udělat lépe.

Úvodní "Čas radosti, veselosti" působí jako most. Klasická, ale ještě ne tolik ohraná melodie navodí vánoční atmosféru i u totálního ignoranta. Na ploše dvou minut však nestihne sklouznout do opakujícího se odporného vánočního pozlátka. Následující "Józef, mój kochany", překrásný duet znamenité Elišky Ptáčkové a Franty Černého, už ale musí přesvědčit i ty největší pochybovače. Čechomor se na "Sváteční" album připravoval opravdu dobře.

Vzniku desky, která se tentokrát obešla bez hvězdných producentů zvenčí (produkoval F. Černý a koprodukoval K. Holas), předcházel důkladný výběr z více než pěti set koled a vánočních písní. Výsledných patnáct nakonec zastupují skladby z Čech, Moravy, Slovenska i Polska. A ani obal nebyl zanedbán, má formu originálního rozkládacího betlému.

Vánoce jsou v podání Čechomoru nesmírně pestré. Pánové se nebojí použít didgeridoo ("Panenka Maria"), dudy ("Koleda je ve Vanoce") nebo cimbál ("Budě zima, budě mráz"), pracují se zajímavými hosty (třeba Zuzana Smatanová v "Keď tá jasná hviezda"), samozřejmostí jsou elektrické kytary a bicí. Dokáží vnést do písně dramatické napětí ("Andělé" se zdařilým zdvojeným vokálem a ostře řezanou kytarou) stejně jako opravdové veselí a nadhled, jímž podtrhnou text zcela netypických kousků (hospodou nasáklá "Šel jsem na koledu" nebo "Bodejž se zbrunčila bába").

A tak jediným místem, kdy pohár sladkosti přeteče a cukrkandl se začne lepit na ušní boltce už s prvními tóny písně (a přizvaný sbor to ještě umocní), je píseň "Tisíc andělů" (původně vyšla na platinové edici "Proměn"). Vzhledem k tomu, že jde o bonus, kapele to odpustíte, přesto by bez ní i bez druhého bonusu "Vondráši, Matouši" (vyšla na doplněné verzi alba "Čechomor") bylo album celistvější.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY