shop.musicserver.cz
Radar - první rekapitulační speciál

Radar - první rekapitulační speciál

Vydáno: 26.11.2007 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Rubrika Radar vám přináší tipy na hudební objevy. V několika článcích jsme vám za poslední dva roky představili několik nadějí a teď přišel čas, abychom se ohlédli a zjistili, jestli jsme se trefili, nebo naopak úplně minuli. Uspěli Mika nebo St. Vincent, pohořeli Dragonette či Annuals.

Co dělaly objevy z Radaru 05

Naše tipy z posledního loňského Radaru jsme už díky změnám v rubrice nestihli zhodnotit, proto se k nim vracíme s ročním odstupem.

New Young Pony Club
© wearepony.com
• Partičku Annuals si možná budeme jednou pamatovat jako objev, který jeho předčasná sláva zadusila. Obdiv hudebních blogů a médií jako Pitchfork se bohužel nijak výrazně nepodepsal na komerčním potenciálu kapely a album "Be He Me" registroval (trochu záhadně) jen žebříček Top World Music Album.

• Kapela Voxtrot vydala své debutové bezejmenné album letos v květnu a po skvělých singlech to bylo trochu zklamání: 7/10 z NME a 5,9/10 na Pitchforku bohužel značí, že i jejich dřívější obdivovatelé museli přiznat mírné přecenění.

• Londýnští trendaři New Young Pony Club si našli své místo alespoň v klubech. Jejich debut "Fantastic Playroom" bral jen číslo čtyřicet, stejná příčka patřila i hitu, který je měl udělat, tedy "Ice Cream". Kritické ohlasy byly příznivější, v odborném Mixmagu dostala deska titul album měsíce a patřila mezi dvanáct nominovaných na Mercury Prize.

• Kalifonští rappeři The Pack tak dlouho připravovali svůj debut "Based Boys", až možná trochu přetaktizovali. Nový singl "In My Car" zůstal za branami stovky a na konci října vydané album "Based Boys" také zůstalo mimo rozlišovací schopnost žebříčků Billboardu.

• Nová kapela Grega Kurstina The Bird & The Bee rozhodně nehleděla ke komerčnímu megaúspěchu, přesto se ho alespoň trochu dočkala. Remix skladby "Fucking Boyfriend" vedl americký klubový žebříček. Metacritic napočítal slušné průměrné hodnocení 7,4/10.


Co dělaly objevy z Dejte si na ně pozor aneb nová jména pro rok 2007

Mika
© Universal
První letošní článek z rubriky Radar vás informoval o interpretech, které předpověděla anketa britské stanice BBC "Sound Of 2007".

• Jejich pořadí vládl v Libanonu narozený zpěvák Mika a byla to trefa do černého. Úspěšný rok zahájil ještě v lednu se singlem "Grace Kelly", který strávil pět týdnů na čele britského žebříčku. Během roku nasbíral další tři singly v britské Top 10 a jeho album "Life In Cartoon Motion" vedlo evropský žebříček. Kromě Británie (790 tisíc prodaných kusů a umístění v Top 3 nejprodávanějších alb roku) se desce dařilo i ve Francii, kde se dokonce dočkala ocenění diamantová deska za 750 tisíc. Trochu vlažnější bylo přijetí za oceánem, v USA se "Grace Kelly" zastavil těsně před padesátkou a desky se prodalo jen asi 200 tisíc kusů. I tak patří k nejúspěšnějším evropským albům na americkém žebříčku. Statistikové hlásí, že desku po celém světě vlastní už 3,8 milionu lidí. Podstatně horší je to s přijetím u kritiků, prestižní indie servery jako Pitchfork a Stylus daly shodně 1,5 hvězdičky z 10, stejně špatně deska dopadla i v The Guardian nebo Los Angeles Times. Metacritic sdružující hodnocení recenzí v angloamerických médiích hlásí průměr 5,5/10, což desku řadí do nejspodnější desetiny celoročního žebříčku.

The Twang měli být hlavní hvězdou baggy revivalu madchesterské scény, ale podpora "Sound Of 2007" a hlavně vlivného časopisu New Musical Express (dostali Phillip Hall Radar Award pro budoucí objev) nestačila. Album "Love It When I Feel Like This" vydané v červnu bodovalo jen na čísle tři britského žebříčku a "Either Way" na osmičce byl jediný singl, který prolomil Top 10. Kritikové se shodli, že deska je průměrná, The Guardian dal 2/5 a i samotný NME brzdil nadšení vlažnou recenzí s hodnocením 6/10.

• Třetí v anketě skončili Klaxons, o jejichž úspěchu svědčí už to, že díky nim se nu-rave stalo v podstatě regulérní škatulkou. Jejich albový debut "Myths Of The Near Future" sice nepřesvědčil, že by kapela byla schopná naplnit naděje, které do nich vkládá britský hudební tisk, na druhou stranu to ale taky nebyl úplný propadák a dočkal se i vydání za oceánem. Deska startovala v britském žebříčku na čísle dva, v Top 75 se ale držela dlouhé měsíce a deska se drží v Top 25 nejprodávanějších alb v Británii. Ze čtyř singlů jedině "Golden Skans" bodoval v desítce. Reakce kritiků byly různorodé, od 9/10 v NME až k 2/5 v Rolling Stone. Průměr na Metacritic je mírně nadprůměrných 7,1/10. "Myths Of The Near Future" si odneslo Mercury Prize za nejlepší britské album roku a patří mezi favority na Brit Awards.

• Předpověď úspěchu zpěvačky Sadie Ama se zatím ukázala jako trochu předčasná. V roce 2007 vydala jediný singl, který se ale do žebříčku nedostal. Sadie alespoň okupovala obálky britských urban magazínů a získala nominaci v MOBO Awards jako nováček roku.

Enter Shikari
© entershikari.com
• Jako příliš divní na opravdový úspěch se ukázali být Enter Shikari. Jejich březnový debut "Take To The Skies" bral v albovém žebříčku jenom číslo čtyři a žádný singl se ani nepřiblížil Top 20. Recenze byly různé, metalový Kerrang! dal 4/5, NME 8/10, magazín Q ale jen 2/5. Deska v říjnu vyšla v Americe a kapela dostala dvě ceny časopisu Kerrang! včetně nejlepšího koncertního interpreta.

• Sedmička v "Sound Of 2007" byl zdaleka jediný úspěch, který si v letošním roce připsala welšská kapela Air Trafic. Jejich červnový debut "Fractured Life" nestačil ani na Top 40 a nejlepší singl "Shooting Star" to dotáhl maximálně na třicítku. V Allmusic udělili 2,5/5, NME dal v podobném tónu 6/10.

• Američtí Cold War Kids také v Británii příliš neuspěli. Žádný ze tří singlů nepronikl do singlové Top 40, a to měl "Hang Me Up To Dry" silnou podporu v podobě místa v hlavním playlistu BBC Radio 1. Kapela se představila na všech největších letních festivalech (Lollapalooza, Glastonbury, Reading, Leeds), nicméně na všech hrála jen na méně prestižních pódiích.

• Kdo si na začátku roku vsadil na interpreta, který si říká Just Jack, může být o jedenáct měsíců později spokojený. Nebo alespoň trochu. "Akcie" už jednou odepsaného zpěváka a producenta nabraly na ceně po singlu "Starz In Their Eyes", který patří k nejúspěšnějším skladbám v UK Chart loňského roku. Díky druhému místu na žebříčku se album "Overtones" dostalo po vydání na číslo šest. Úspěch "Starz" se ale ukázal být jako konec šťastných chvil, všechny další singly už skončily v nižších patrech žebříčku. Reakce kritiků na "Overtones" se příliš neshodly, Dotmusic desku chválil vysokým 9/10, The Independent krotil nadšení výsledkem 3/5. Deska vyšla i v Americe, kde byla doplněná o novou verzi duetu s Kylie Minogue "Talk Too Much". "Starz" se dokázaly dostat do americké stovky, což je na taneční singl velký úspěch.

• Devítka ze "Sound Of 2007", poprocková kapela The Ghosts se do povědomí veřejnosti zapsala spíše skandálem s ucpaným záchodem v hotelu v Yorku než kvůli úspěšným hitům. Za uplynulý rok si připsala dva singly v nižší polovině Top 40 a osmnáctku pro album "The World Is Outside". Velká firma, na které vydávají, asi čekala víc. Guardian dal 2/5, spokojenější byli v Playlouder, kde desku ohodnotili číslem 4/5.

• Ani tip na ska kapelu The Rumble Strips příliš nevyšel. Žádný ze singlů se neobjevil v britské Top 40 a album "Girls And Weather" stačilo jen na číslo sedmdesát (a hodnocení 7/10 v NME). Potěšit je může alespoň to, že jedna jejich skladba zazní v soundtracku k filmu "Run Fat Boy Run", což je režisérský debut Davida Schwimmera (neboli Rosse z "Přátel").


Od poloviny roku jsme Radar obnovili v nové podobě a naši redaktoři vás upozorňovali na své objevy.

St. Vincent (Radar 06)

První objev znovuobnoveného Radaru byla písničkářka St. Vincent. Nebyl to špatný tip, bývalá členka The Polyphonic Spree určitě patří k největším objevům právě končícího roku. Její debut "Marry Me" vyšel po celém světě a shodně si vysloužil příznivých 8/10 na Pitchforku, Allmusic nebo This Is Fake Id. Průměr 7,8/10 na Metacritic řadí desku do první třicítky alb roku 2007. Český New Music dal 4/5.

Dragonette (Radar 07)

Dragonette
© dragonette.com
Honza Balušek končil text o svém objevu Dragonette větou, že "i pop může být v undergroundu". Pro kanadskou kapelu to platí bezezbytku. Ať kapela dělala, co dělala, v září vydané album "Galore" se v Kanadě nedostalo výše než na číslo osmdesát, v Británii ho ani v žebříčku nezaregistrovali. A číslo 122 v UK Chart pro singl "Take It Like A Man" je samozřejmě velkým zklamáním, větší pozornosti se těšila jejich coververze "The Girls" Calvina Harrise nazvaná "The Boys". V naší recenzi dostali 9/10.

Kate Nash (Radar 08)

Letní hvězda Kate Nash bojuje s osudem nestát se letošní Lily Allen. "Foundations" byl obrovský hit, britská dvojka a jeden z nejprodávanějších singlů roku, ale hned následující "Mouthwash" se nedostal ani do Top 20. Album "Made Of Bricks" startovalo v Británii na jedničce a už má platinové ocenění za více než 200 tisíc prodaných kusů. Recenze nejsou ale příliš nadšené, Metacritic spočítal slabý průměr 6,2/10, když třeba Guardian dal jen 2/5.

Sharon Jones (Radar 09)

Newyorský soulový tým Sharon Jones & The Daptones vydal své očekávané album "100 Days, 100 Nights" na začátku října a v americkém Billboardu jim patřilo číslo 194. Není to skutečně žádný závratný úspěch. Alespoň že recenze jsou vesměs pozitivní, Metacritic hlásí nadprůměrných 8,2 a pozici v elitní patnáctce letošního roku, i když třeba v Blenderu se deska moc nelíbila a dali jí jen 5/10.

Objevy Sun N Bus, A Place To Bury Strangers, Secret 9 Beat a Muscles, také zveřejněné v Radaru, jsou příliš čerstvé na rekapitulaci.

NÁZORY
  • Zachránce popu (Fík, 01.12.2007 02:23) Reagovat

    Zde uvedená čísla pro Miku (dvakrát 1,5/10 a průměr 5,5/10) mě potěšila - sám cizí hudební weby nesleduji. Nikdy jsem nepochopil, jak tak kýčovitou a uječenou obludnost, mistra nekonečných falzetů, může někdo obdivovat a dávat osm a víc. U Baluška a tuctucHájka je to normální, ale co ti ostatní? Když jsem to v obchodě zkoušel, vydržel jsem 10 minut. Fuj tajbl. Pryč s takovým popem.

    • Re: Zachránce popu (iggy, 03.12.2007 15:41) Reagovat

      Ja to zkousel poslouchat dvakrat - nechapu, co na tom kdo ma. 3/10

  • klaxons (neferty, 05.12.2007 10:52) Reagovat

    "Třetí v anketě skončili Klaxons, o jejichž úspěchu svědčí už to, že díky nim se nu-rave stalo v podstatě regulérní škatulkou. Jejich albový debut "Myths Of The Near Future" sice nepřesvědčil, že by kapela byla schopná naplnit naděje, které do nich vkládá britský hudební tisk, na druhou stranu to ale taky nebyl úplný propadák ......"

    tak tohle je fakt LOL dne..jedno z nejlepších alb roku..:)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Kate Nash si v "Millions of Heartbeats" zahrála na podivnou Červenou Karkulku (02.04.2024 12:18)
- Audio: Hořící St. Vincent láká singlem "Broken Man" na další studiovku (03.03.2024 11:12)
- Nové desky 48/2023 - od Petera Gabriela přes Miku po Lucii Vondráčkovou (06.12.2023 21:00)
- Audio: Enter Shikari a AViVA spojili své síly v novince "Strangers", aby spolu nalezli svobodu (14.11.2023 12:44)
- Nové desky 44/2023 - od Cold War Kids přes Jung Kooka po Static-X (08.11.2023 21:30)
- Naživo: Enter Shikari odehráli v SaSaZu svůj nejumírněnější koncert (04.11.2023 13:42)
- Fotogalerie: Enter Shikari rozpálili SaSaZu (04.11.2023 10:03)
- Mika nahrál své první francouzsky zpívané album (28.10.2023 15:23)
- Enter Shikari a Lake Malice spojí síly na evropské tour, v listopadu se zastaví i v Praze (29.06.2023 12:23)
- Naživo: Punk, HC nebo ska... Na Mighty Sounds se pařilo na všechno! (27.06.2023 13:12)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu