Rozum a cit na brazilský způsob

04.12.2007 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Brazilští sourozenci Assadovi patří ve svém oboru ke špičce, vydávají i sólově a na svém kontě už mají pěknou řádku vydaných počinů. Tou nejnovější je kolekce živých nahrávek "Jardim Abandonado", na kterou natočili část klasického repertoáru a přidali něco málo vlastních kompozic, to vše v akustické podobě.
7/10

Sérgio & Odair Assad - Jardim Abandonado

Skladby: Trem Para Codisburgo, Chora Coração, Brazileira from Scaramouche, Menuet from Suite Bergamasque, Laranjeiras, Tahhiyya Li Ossoulina, Jardim Abandonado, Milagres E Palhaços, Octet, Arcos De Lapa, Central Do Brasil, Vif from Scaramouche, Passepied from Suite Bergamasque, Rhapsody In Blue, Prélude from Suite Bergamasque
Vydáno: 01.10.2007
Celkový čas: 57:49
Vydavatel: Warner Music
Bratři Sérgio a Odair Assadovi patří k brazilským mistrům akustické kytary. Společně však vystupují i pod alternativními jmény Duo Assad nebo The Assad Brothers a často spolupracují se svou sestrou Badi. Sérgio debutoval ve svých sedmnácti letech v New Yorku v roce 1969 a od té doby již vydal pěknou řádku převážně jazzových nahrávek. Oba jsou nejen hráči, ale i zruční aranžéři a skladatelé, kteří objevují kouzlo vážné hudby, ale často sáhnou i po typickém brazilském folklóru, jazzu, bossa nově nebo stylu brasileira.

Jinak tomu není ani na jejich nejnovějším počinu "Jardim Abandonado". Nejedná se ovšem o studiové album, ale o kolekci živých snímků z let 2002 až 2006, povětšinou se natáčelo v menších belgických kostelech. Zvuk tak dostává znamenitou atmosféru; nepatřičné ruchy a šumy byly odstraněny pečlivou studiovou prací a masteringem. Na disku vedle sebe stojí fragmenty z děl "Scaramouche" (Darius Milhaud), "Suite Bergamasgue" (Claude Debussy) nebo Gershwinův standard "Rhapsody In Blue".

Největším lákadlem však jsou sebrané ukázky z díla Antonia Carlose Jobima, který se stal brazilským hudebním matadorem a jehož kompozice se objevily v repertoáru Stinga, Diany Krall, George Michaela nebo i slavného mafiána Franka Sinatry. Jeho nejznámějším zásekem je jazzová klasika "The Girl From Ipanena" z první desky dvojice Getz/Gilberto, tu zde ale nenaleznete. Sérgio a Assad sáhli po Antoniových krátkých opusech v duchu bossa novy a jazzových miniaturách. "Jardim Abandonado" je o velkém citu pro detail, který je velmi patrný právě v brazilské hudbě.

Sérgio a Odair Assadovi se daného materiálu chopili s velkou ctí a aranžmá pro dvě akustické kytary jsou utvořeny k dokonalosti jejich vlastního vnímání. "Jardim Abandonado" je poklidná kulisa pro ospalý večer, kdy nechcete být rušeni něčím příliš komplikovaným a chcete si jen vychutnat krásu hudby.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY