shop.musicserver.cz
Ready Kirken - Obloukem se vracíme na začátek

Ready Kirken - Obloukem se vracíme na začátek

Vydáno: 20.11.2007 05:00 v sekci Rozhovory - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Ready Kirken se vzpamatovali z intermezza, kdy se rozešli s frontmanem Michalem Hrůzou. Postavili se na vlastní nohy a v těchto dnech mají na pultech čerstvou desku "SvětyReadyKirken". Prozradili nám vše o albu, o tom, v jakém se nacházejí rozpoložení, a nakonec se vyjádřili i k personáliím.

Ready Kirken
© Tomáš Roreček
Pohádka o tom, jak Ready Kirken (MySpace.com) dali vale svému zpěvákovi a téměř výhradnímu autorovi repertoáru, je již otřepaná a bylo k tomu řečeno už snad úplně vše. Ready Kirken se po těžké situaci, kdy neměli vydavatelství, zpěváka, textaře ani webové stránky, otřepali a nyní se jim konečně povedlo znovu etablovat do rádiového kolotoče. Mají naplánované turné a jak sami říkají, vlastně je deska "SvětyReadyKirken" jejich druhým debutem. Texty na ni pocházejí z hlavy textaře Tomáše Rorečka, který se se zpěvákem a baskytaristou Ondřejem Heroldem a kytaristou Zdeňkem Ceralem dostavil také na náš rozhovor.

Tomáši, ty jsi texty pro Ready Kirken dělal na zakázku. Použil jsi něco ze šuplíku?

Tomáš:
Já bych tady právě vůbec nepoužil slovo zakázka. Předtím jsem samozřejmě už něco dělal, měl jsem texty na třech deskách Chinaski, s Richardem Krajčem jsme něco dělali, ale tam je to spíš tak, že se cítím v pozici někoho, kdo je jakoby z venku. Kdežto tady mám doopravdy pocit, že jsem součást kapely. Ty věci nevznikají tak, že plním nějakou zakázku. Je to společná tvorba.

Takže jsi napsal text, s tím jsi šel za klukama a ještě jste to nějak dotvářeli k jejich obrazu?

Tomáš:
Já jsem Ready Kirken zavolal v okamžiku, kdy se rozešli s Michalem Hrůzou. To jsem si říkal, že mají neuvěřitelnou odvahu, protože šli do něčeho, co by tady v republice neudělal asi nikdo. Zbavili se frontmana v době, kdy měli nejhranější singl v rádiu, kdy šli nahoru. A najednou byli bez zpěváka a bez textaře, v tu chvíli jsem si říkal, že těm klukům asi fakt o něco jde, protože tohle byl hodně riskantní krok. Tudíž že má smysl se s nimi seznámit a něco zkusit. Nebylo to o tom, že bychom si třeba hodně posílali maily, ale opravdu jsme byli dost v osobním kontaktu. Jsou to momentálně jedni z mých nejbližších lidí.

Ondřeji, ty jsi převzal úlohu zpěváka, bylo těžké se přeorientovat vedle soustředěné hry na basu i na zpěv?

Ondřej:
Jo, je to něco jinýho, hrát na basu a zpívat. Já s Michalem zpíval vokály nějakých sedm let, některé písně jsme zpívali spolu celé, ale i tak to bylo hodně těžké. Pro mě to byla složitá role, protože já to nikdy ani dělat nechtěl. Byl jsem přinucen okolnostmi a klukama, co mě do toho dotlačili. Nakonec i náš producent mi řekl, že to fungovat bude.
Tomáš: Já si nakonec myslím, že to bylo pro dobro věci, protože ten zpěv nevyčnívá nad kapelu, ale je to doopravdy celkový projev. Není to tak, že stojí kapela a před ní zpěvák, ale je to kompaktní.

Ready Kirken
© Tomáš Roreček
V jedné tiskové zprávě stálo, že "...Příchodem Honzy Polonského kapela získala nejen frontmana, ale i novou energii a opět se navrací k nabroušenějšímu kytarovému zvuku, tolik typickému pro Kirkeny." Proč Ready Kirken toho frontmana najednou zase ztratili?

Ondřej:
Jednalo se o to, že Honzovi to moc nešlo. On je sice ještě mladej kluk, ale koncerty a studio jsou dvě věci. A jemu to v tom studiu moc nešlo.

Ve studiu?

Ondřej:
Nepochopitelná záležitost pro nás všechny, ale bohužel ve studiu. Naživo to šlo. Nerad bych ho hanil, on s náma pokračuje jako host, jezdí s náma koncerty a zkouší s náma.

Co symbolizuje obal "Světů"?

Zdeněk:
Auterem grafiky je můj kamarád David Hovorka, to je člověk, co dělá grafiky a plakáty a je tam asi jedinej odkaz, ten znak Tesly - planoucí modré slunce.

Proč zase Tesla?

Zdeněk:
V roce 2000 jsme vydali desku "Vlny", tam byla Tesla stěžejním motivem, právě protože jsme v tý době byli prezentovaný jako pardubická kapela. Jako patrioti - Tesla, Pardubice, hokej.
Ondřej: Legendy dětství! Pro mě byl Ota Janecký bůh.
Zdeněk: Pro nás je tohle jakoby další první deska, no. Obloukem návrat na začátek. Takže takovej odkaz.

Jak se vůbec "Světům" chtělo na svět? Byl to porod?

Zdeněk:
Na mě to působilo tak, že na to, co se všechno odehrálo, ta deska vznikla až příliš lehce. Ondra nápady chrlil tak rychle, že jsme je ani nestíhali zpracovat.
Ondřej: My už máme hotovou půlku další desky. Začátek byl dost těžký, protože jsme se všichni spíš zabývali událostma, který se děly. Ty pochybnosti, jestli to jsme schopní ustát, jestli budeme pokračovat, jestli vydáme desku, to všechno bylo dost těžký. Až pak příchod Tomáše mě přinutil, že jsem se přestal zabývat tím, kdo co napsal, jestli nás lidi vnímají tak a nebo onak a opřel jsem se do práce. A snad je to i znát, že jsme si s tím dost aranžérsky vyhráli.
Zdeněk: Tohle je pro nás nová situace také v tom, že dříve jsme dělali písně modelem sloka-refrén, až nám to občas bylo i kolegy ze spřátelených kapel vytýkáno, že děláme písně na první dobrou. Ale na této desce jsme se nahráváním vyloženě bavili. Na podzim proběhla taková pochmurná atmosféra, byli jsme ze všechno dost otrávený a nemohli jsme se k tomu ani nijak vyjádřit, protože jsme neměli vydavatele.
Ondřej: Popravdě jsme ani nechtěli...
Zdeněk: Byli jsme z toho ale znechucený a otrávený, až na jaře jsme měli chuť to přestat řešit a začali jsme dělat písničky, do kterých jsme se tak ponořili, že si myslím, že ať tu desku lidi přijmou, jak ji přijmou, nás bude bavit i za deset let.

Ready Kirken - SvětyReadyKirken
© facebook interpreta
Kdybyste měli říct jedno album, které je vašemu srdci nejbližší, byly by to "Světy"?

Ondřej:
Za sebe musím říct "Světy".
Zdeněk: Každá deska má svou historii a máme k ní nějaký vztah, ale myslím, že teď je pro nás novinka tak srdeční záležitostí, že bychom odpověděli všichni stejně.
Tomáš: Každej ti řekne o poslední desce, že je nejlepší. A každý to tak i doopravdy cítí.
Ondřej: Protože konečně máme jako kapela svoji desku, semkli jsme se a šli jsme do toho jako parta. Kluci byli schopný za mnou o půlnoci jezdit se svými nápady. A Tomáš tomu dal texty duši. Mně až skoro přišlo, že pochopil, co se mi honilo hlavou, když jsem tu písničku dělal.
Tomáš: Pro mě to bylo úplně jiný než to, co jsem dělal předtím. Já třeba udělal s Richardem půlku "Rubikonu" a ty tři nové singly na bestofce, ale kdybych měl spočítat kolikrát jsem se s Richardem osobně viděl, tak dojdu k nějakému číslu deset. To všechno byla otázka emailové komunikace, kdežto s klukama jsem byl každej druhej den po celej rok. Tohle je teď pro mě hlavní projekt.
Ondřej: Dokonce to dopadlo tak, že Tomáš slavil i svoje čtyřicetiny se mnou. (smích)

Kdo se stane kmotrem vaší nové desky?

Ondřej:
Samozřejmě jsme to nechali na poslední chvíli, takže nevíme.
Tomáš: Dohodli jsme se, že to neuděláme tak, aby to křtil někdo, kdo má jen známý obličej.

Hudba vás živí, že?

Zdeněk:
V podstatě jo. Někdo k tomu tedy má ještě vedlejší aktivity.

A dokázali byste si představit, že byste museli jít zase pracovat?

Zdeněk:
Tak to není o představě. Kolem kapely je i spousta práce, co není vidět, není to jen o tom hrát na nástroje. Je na to navázáno x jinejch činností.
Ondřej: To je hodně zvláštní otázka, my jsme totiž začali hudbu dělat, protože nás to bavilo. Byl to od dětství náš koníček a zároveň sen mít kapelu. To, že se tím živíme, to je jen nadstavba. Hráli bychom dál, protože už si bez toho nedokážeme představit život.

Chodíte na koncerty?

Zdeněk:
Občas. Gró této kapely bylo vždy v koncertech, takže jsme kolikrát byli tak zahlcení, že jsme byli rádi, že je ticho. Adam byl na Incubus třeba, já byl manželkou vytažen na Linkin Park a byl jsem příjemně překvapen, protože jsem se ke kapelám tohoto typu vždy stavil trochu skepticky. Ale vzpomínám si, jak se nám jednou s Ondrou po našem koncertě nechtělo jít spát, a tak jsme šli do pardubického Žlutýho psa, kde byl nějaký deathmetalový koncert, což byl pro nás pro oba teda obrovský zážitek. (smích)
Tomáš: Já to mám úplně jinak hozený a sjíždím techno párty. A když už na něco jdu, tak jsou to Priessnitz.
Ondřej: A já mám, z důvodu lenosti, nejradši koncerty z DVD. Jinak máme rádi kapely, které máme rádi i jako lidi, takže ti zas můžu říct Wohnout, Divokej Bill, Kryštof, Chinaski...
Zdeněk: Tyhle party za rok opravdu vidíme v desítkách.

Ready Kirken
© facebook interpreta
Koukal jsem k vám na web, že máte do konce roku asi tři koncerty, takže turné k desce bude až na jaře?

Ondřej:
Za to můžu já, protože jsem přemluvil manažera a kluky, že bych si teď potřeboval odpočinout a nic nedělat, jelikož s deskou jsem strávil moc času. Turné plánujeme na jaro.
Zdeněk: Plán manažera byl březen-duben, my jsme se jako kapela domluvili na míň koncertech, protože se nám nechce objíždět všechny kulturáky už z toho důvodu, že ve všední dny chodí méně lidí. Taky chceme, aby se deska nejdříve dostala k lidem.

Nějaký vzkaz budoucích generacím?

Tomáš:
Já bych řekl, že zabíjet velryby je hrůza. (smích)
Ondřej: Ty jo, fakt jsme rádi, že se nás zatím nikdo neptal na tu situaci kolem Michala. I když teda v té době jsme neměli žádné zastoupení a nemohli jsme reagovat, takže bychom si to mohli vynahradit teď, ale to nechceme. Oni vznikaly různé konstrukce, jako že to bylo kvůli Anetě, přitom my jsme jí tu písničku dokonce nahrávali, nebo třeba kvůli penězům, odstěhování do Prahy atd. Ale nic z toho není pravda. To byl jen lidský faktor, který jsme nechtěli rozebírat z úcty k němu i z úcty k nám. Jen nás to tehdy hodně mrzelo. Takže asi tak.

NÁZORY
  • Ready Kirken na živo? (Jirka, 20.11.2007 13:26) Reagovat

    V rozhovoru tvrdí Ondřej z Ready Kirken, že to jejich zpěvákovi šlo naživo. To by mě po jejich vystoupení například na Open Air v Trutnově atd. ani nenapadlo. Zpěv to byl mdlý až nudný. A Honza jako vůdčí osobnost - frontman na živácích? Dobrý vtip :-)))))). Kdybych je neznal, tak je to jenom člověk, který vezme do ruky kytaru a zpívá backvokály. Hlavní zpěvová linka tam opravdu chyběla.

    • Re: Ready Kirken na živo? (jeden jediný?, 20.11.2007 14:38) Reagovat

      Děláš závěry jen podle jednoho jediného koncertu? Já jsem jich viděla docela dost a je pravda, že některé se moc nepovedly ( ten v Trutnově k nim patřil a ještě nějaký další, kde byly problémy se zvukovou technikou ), ale většina jich byla vydařených. Honza zpívat umí a vedl si dobře i při komunikaci s publikem. Slovo frontman bych u téhle kapely nepoužívala. Myslím, že je to spíš parta sobě rovných muzikantů, kde každý přispěje svým dílem.

      • Re: Ready Kirken na živo? (franta, 21.11.2007 15:57) Reagovat

        Tak já je viděl naživo s Honzou víckrát a souhlasím s předešlým názorem -běs děs hnuj.Nedalo se to poslouchat a nějaký zvukový techniky do toho netahej,to není o technice,ale o lidech.

  • Chi chi (Readymade, 20.11.2007 17:06) Reagovat

    U RK je zabavny, jak si vzdycky pod nejakym nickem pisou obhajujicic prispevky do diskuzi. Nejlepe pod divcim jmenem. Co na to pan Freud?

    • Re: Chi chi (zase ja, 20.11.2007 18:10) Reagovat

      Milá "chi chi" se záhadnou e-mailovou adresou ( možná tuším, kdo jsi, tvoje "chi chi" už jsem totiž někde viděla ), ten příspěvek jsem psala já a nejsem nikdo z RK, to tě ujišťuju. Na jejich koncerty chodím často a jsou převážně dobré. Sem-tam by se dalo něco vytknout, ale podmínky prostě nejsou vždy ideální a i oni jsou jen lidi.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Michal Hrůza se vrhá do vln vztahů jako "Neplavec" (09.08.2023 12:42)
- Video: Michal Hrůza a jeho "Sebestředná?" rýpou do vztahů (06.03.2023 14:45)
- Nové desky 47/2021 - od Deep Purple přes Westlife po Black Label Society (01.12.2021 16:35)
- Michal Hrůza na kompilaci "Hity & příběhy" poprvé rekapituluje svou kariéru (28.11.2021 16:04)
- Naživo: Párty Rádia Impuls přinesla radost všem generacím (18.10.2021 13:44)
- Fotogalerie: Český mejdan s Impulsem nabídl show se vším všudy (17.10.2021 19:16)
- Video: Michal Hrůza se v klipu k singlu "Mezi námi" projel tramvají s hereckými hvězdami (17.12.2020 09:24)
- Video: Michal Hrůza v klipu "Propojení" opět zkoumá vztahy, tentokrát v New Yorku (06.05.2020 08:10)
- Recenze: "Světlo do tmy" Michala Hrůzy je jen mihotavou bludičkou (31.03.2020 15:00)
- Nové desky 11/2020 - od The Weeknda přes Adama Lamberta po Heaven Shall Burn (23.03.2020 08:15)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu