shop.musicserver.cz
Měsíc v hip hopu (4/2007)

Měsíc v hip hopu (4/2007)

Vydáno: 16.11.2007 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý a Radek Londin | foto: facebook interpreta

V listopadovém vydání pravidelného real měsíčníku si posvítíme na to, proč je release každé hiphopové desky v těchto měsících svátkem, představíme si nejslavnější nevydaná rapová alba, upozorníme na připravovaný film "Česká RAPublika" a neopomeneme shrnout novinky a nejzajímavější desky měsíce.

Kdy ta deska vyjde?
Usher
© poster.at
Když vyjde hiphopová deska, je to vždycky malý svátek. Ne snad proto, že bych jich vycházelo málo, ale protože nahrávací firmy jsou poslední dobou velmi opatrné v tom, kdy a jestli vůbec desku vypustí na trh. Když mají pocit, že deska by dostatečně neuspěla, volí raději taktiku zdržování. Vzpomeňte si na poslední desku 50 Centa, "Curtis" se odkládal už od června letošního roku a Interscope desku vydala až poté, co Fiddy konečně prorazil do žebříčků s komerčním hitem "Ayo Technology". Deska potřebuje správný timing a předvánoční čas je obzvláště citlivé období. Letošní listopad je toho názorným příkladem, když na poslední chvíli vypadávaly z plánů vydavatelství jednu desku za druhou. Firmy jsou opatrné, prodeje desek klesají a komerční potenciál urban scény také.

Vyplatí se vydat desku narychlo na nepřipravený trh, nebo si počkat, až budou fanoušci připraveni? Správná odpověď je B. Jednou z obětí je Usher. R'n'b zpěvák si musí poslední roky připadat jako na houpačce. Po multimilionovém albu "Confessions" natočil zoufalý filmový propadák "In The Mix", po kterém dvanáct měsíců musel chodit kanály. Letos se po třech letech znovu objevil v éteru, jeho duet s R Kellym "Same Girl" ale nebyl takovým hitem, jak doufal, a proto nové se album "The Truth" posunulo z plánovaného listopadového vydání na březen nového roku. Útěchou mu může být, že není zdaleka jediný. Nicole Scherzinger z Pussycat Dolls měla být novou Beyoncé, ale žádný z vydaných singlů nezaznamenal výrazný úspěch a vydání "Her Name Is Nicole" se odsunulo na neurčito. Nové album zpěvačky Amerie "Because I Love It" už dokonce vyšlo v Evropě a Austrálii, v Americe by se na trh mělo dostat až v lednu. Stejný osud potkal i "Liberation" zpěvačky Mýa. Nové album Davida Bannera "Greatest Story Never Told" už bylo taky na spadnutí, ale po dvou nevýrazných singlech je na poslední chvíli odsunuto na "winter 2008". Na novou desku rapperky Eve "Here I Am" už dokonce psali novináře recenze, ale na pultech se v plánovaném říjnovém vydání také neobjevila. Už od léta se odsouvá vydání "Only Built 4 Cuban Linx II" Raekwona, pod stromečkem nenajdou fanoušci ani desku od Ja Rule, Joe Buddena, Lil Waynea, Saigona nebo Foxy Brown. Palce si navzájem drží příznivci Nellyho, jehož "Brass Knuckles" ještě nebyly z prosincového vydání odvolány, což se po nevýrazném singlu "Wadsyaname" očekávalo. V hip hopu nevíte ani dne ani noci a dokud deska neleží na pultech obchodů, není nic jisté. Proto prosím berte seznam chystaných desek na konci naší rubriky jako spíše orientační.

Odsunuto navěky?
Dr. Dre
© nme.com
Hotové desky se odsouvají proti vůli hudebníků, ale co alba, která jsou ohlášená, ale odkládají se už roky, protože je autor není schopen dokončit. Tady máte seznam šesti nejočekávanějších hiphopových desek, které jsou na spadnutí... dlouhé a dlouhé roky. Získaly tím už skoro mýtické rozměry.

Dr. Dre - Detox
Které album se může vyrovnal "Chinese Democracy" v počtu tiskových zpráv, které ohlašovaly pevné datum vydání? Jedině "Detox". Jeden z nejslavnějších producentů všech dob Dr. Dre pracuje na své třetí desce už od roku 2000 a poprvé se na ni měli fanoušci řadit ve frontách v roce 2004. Ve studiu už se vystřídali snad všichni rappeři, kteří chodí po zemském povrchu, a někteří z nich se mezitím stali z Dreových přátel nepřáteli. Producent a rapper desku několikrát oficiálně pustil k vodě a vždy ji ale pak o pár měsíců později znovu z té vody vytáhl a ohlásil další datum. Zatím poslední zprávou je, že deska by měla vyjít v létě příštího roku, ale až po nové desce Eminema "King Mathers".

Fugees - neznámý název
Natočit pokračování jedné z nejprodávanějších hiphopových desek všech dob "Score" se ukázalo být nad síly trojky z New Jersey. Rozešli se za svými různě úspěšnými kariérami, ale o návratu se nikdy nepřestalo spekulovat. Před dvěma lety se dokonce znovu spolu objevili na pódiu u příležitosti filmu "Block Party" komika Davea Chappella. Pak si odjeli malé turné (zastavili se i v Bratislavě) a vydali comebackový singl "Take It Easy". Vypadalo to, že comeback je na spadnutí, ale byl to jen optický klam. Pras nedávno prohlásil, že "lidé dříve uvidí Bin Ladina a George Bushe, jak si dávají kafe v kavárně Starbucks, než novou desku Fugees." Za všechno prý může psychicky nestabilní Lauryn Hill.

D'Angelo
© facebook interpreta
D'Angelo - James River
Nu-soulový zpěvák s hlasem, který by mohl probouzet mrtvé k životu, dělá na desce už pět let, ale také tráví hodně času ve vězení, před soudem a na drogových odvykačkách. Na albu s ním pracují (nebo pracovali, nikdo neví) Raphael Saadiq a ?uestlove z The Roots, který vloni vypustil na internet první Angelovu skladbu po sedmi letech "Really Love". Podle technika Russella Elevada by deska mohla vyjít už příští rok.

Rakim - The Seventh Seal
Jeden z nejoslavovanějších rapperů všech dob dokončil své třetí sólové album už v roce 2002. Pak se ale pohádal s Dr. Dre a začaly dlouhé tahanice o autorská práva. Rakim a Dre se nakonec usmířili a "The Seventh Seal" už nestálo nic v cestě. Alespoň to tak vypadalo - 7.července loňského roku, kdy měla deska vyjít, se zase nic nestalo.

Q-Tip
© facebook interpreta
Q-Tip - Live At The Renaissance
Šéf A Tribe Called Quest má po sólovém debutu "Amplified" z roku 1999 na kontě dvě nevydané desky. Po jazzové kolekci "Kamaal The Abstract" a experimentálním "Open" mu dali ve firmě Arista sbohem a Q-Tip odešel k Mottown. Všechno šlo jako na drátkách, singl "Work It Out" už hrála v létě rádia a vydání "Live At The Renaissance" bylo naplánováno na začátek listopadu. Hádáte správně: deska nevyšla.

OutKast - 10 The Hard Way
Vzpomínáte, jak OutKast na začátku roku 2006 slibovali, že vydají dvě alba v průběhu dvanácti měsíců? Nepříliš povedený soundtrack "Idlewild" špatně maskoval, že OutKast ve složení Big Boi a Andre 3000 už vlastně neexistují a nové album se posunovalo do oblasti utopie. Slibovaný návrat ke kořenům s produkcí Organized Noize měl i název - "10 The Hard Way" a je snad už dokonce i hotový, ale nikdo ho dodnes neslyšel. Big Boi letos v srpnu celkem očekávaně přiznal, že přednost dostanou sólové desky obou členů a na slibované album OutKast si budeme muset počkat dva roky.

Česká RAPublika
Česká RAPublika
© facebook interpreta
V českých kinech právě běží film "Gympl", který je patrně prvním snímkem svého druhu, který se dotýká fenoménu graffiti a hiphopové kultury v Česku. "Gympl" je samozřejmě především komedie o středoškolácích a kromě Wichova soundtracku a chvilky se SuperCrooo se tam příliš hip hopu nedočkáte. Na první opravdu reprezentativní zobrazení české hiphopové scény ve filmu si budeme ještě muset počkat. Nicméně to nebude trvat tak dlouho. Režisér Pavel Abrahám a producent Martin Pošta totiž pracují na polodokumentárním filmu "Česká RAPublika", který by se měl premiéry dočkat v září 2008. Představí se v něm kvarteto našich nejlepší rapperů - Orion, Indy, James Cole a Hugo Toxx, kteří budou konfrontováni s neobvyklými životními situacemi, "v nichž budou moci rozehrát kouzlo své pouliční poezie". Na první trailer, v němž si SuperCrooo jdou vyměnit občanky, se můžete podívat zde. Druhý měl premiéru na jihlavském festivalu dokumentárních filmů, ale na internetu ještě není dostupný.

Druhý život rapperů
Salt-N-Pepa
© facebook interpreta
Jak se to zpívá v tom rockovém šlágru? "Příliš starý na lásku, příliš mladý na smrt." Co dělají rapové hvězdy, které překročily čtyřicítku? Někteří se marně snaží zůstat na vrcholu a nevyhnutelně klesají do prázdnoty nulové relevance (LL Cool J, Beastie Boys), jiní zkouší žít svůj druhý život v médiích jako hosté reality shows. Tak třeba Salt-n-Pepa, slavná dívčí rapová skupina ze začátku 90. let, se na dlouho dobu ztratila, teď je ale zpátky. Ne v hitparádách, ale v "The Salt-n-Pepa Show" na hudební stanici VH1. Televizní kamery zde pozorně sledují životy obou rapperek, které se po dlouhých letech znovu potkaly a připravují comeback. V zatím posledním odvysílaném díle to dokonce vypadá, že Pepa chce televizní show využít k nalezení nového muže. Bude na konci nová deska nebo svatba? Nechme se překvapit. Na stejné televizní stanici budou diváci sledovat respektovaného politického rappera KRS-One, který ale nebude vyprávět o zkažené Americe, ale o svém zkaženém jídelníčku. Bude se totiž pokoušet zhubnout v jejich úspěšném pořadu "Celebrity Fit Club". Nebude prvním rapperem na dietě, v předchozích pěti sezónách v pořadu účinkovali Biz Markie, Bizarre z D12, Young MC, BoneCrusher a Warren G. Hodně štěstí!

Další novinky

Jay-Z trůní na čele amerického albového žebříčku s desátým albem. Vyrovnal tak v historické tabulce Elvise, Beatles mají náskok devíti desek.
• Fandové Ghostface si můžou koupit 23 centimetrů velkou figurku svého oblíbeného rappera. Za 500 dolarů ho dostanou i s přesnými replikami jeho šperků. Zatím bylo vyrobeno sto kusů.
Common i Borat podporují v prezidentské kampani černošského kandidáta Obamu Baracka.
50 Cent vystoupí poprvé nejen v České republice (v T-Mobile Aréně se představí 21. listopadu), ale také třeba v Indii.
Tupac je osmá nejlépe vydělávající mrtvá celebrita. Aby zisky ještě rostly, před Vánoci vychází dva nové best of výběry.
• Jeho věčný nepřítel The Notorious B.I.G. v žebříčku není, ale alespoň bude mít sochu v muzeu voskových figurín Madame Tussaud's.
Kanye West vydá na vánoční trh knihu "Thank You And You’re Welcome", která bude "humorným pohledem na filosofický směr kanyeismus". Jinak mu ale není moc do smíchu, na začátku tohoto týdne totiž zemřela jeho matka, bývalá profesorka angličtiny na univerzitě v Chicagu a později jeho manažerka.
Pharrell William oznámil, že nové album jeho kapely N.E.R.D. vyjde v prvním čtvrtletí příštího roku. Deska se bude jmenovat "N*R*3*D".

Top alba měsíce

7L & Esoteric - Egoclapper
7L & Esoteric - Egoclapper
"Egoclapper" mělo být podle všeho první sólové album rappera (a nyní také producenta) Esoterica. Věrnost lety prověřené značce, která už je v undergroundových kruzích stejně slavná jako Gang Starr nebo Eric B. & Rakim, ale převážila a z desky se stalo další společné album 7LES. DJ 7L nakonec napsal jen dvě skladby, a desce tak zcela dominuje jeho parťák. Esoteric v sobě má pořád hluboko zapsanou svoji minulost battle rappera a své rýmy střílí, jako kdyby měl místo jazyka samopal. Vydařila se i většina jeho produkcí, které vrací do hip hopu hravost a samplovací šílenství. Chvíli electro, chvíli new wave, chvíli jazzový old-school a do toho kupa samplů z reklam a dětských pořadů, které přeruší track v tom nejméně očekávaném okamžiku. Velmi dobré album. (KV)

Angie Stone - The Art Of Love And War
Angie Stone - The Art Of Love And War
R'n'b se vrací k tradičnějšímu soulovému zvuku a přílepek "neo" teď mnoha umělcům nevoní, i když ho vlastně hrají. Recept slaví úspěch, stačí příklad druhého alba Johna Legenda nebo průlom Amy Winehouse. Ať už za to mohou oni, nebo už předcházející vlna break funk revivalistů (The New Mastersounds, Lefties Soul Connection, The Bamboos), i novinka protřelé Angie Stone pluje tímto směrem. Navíc je prvním skutečně velkým jménem vycházejícím na znovuobnoveném legendárním memphiském labelu Stax Records. Čtrnáct produkčně sevřených písní a Angie v roli vyrovnané dámy, která svým sladkým hlasem přemítá nad vztahy. (Radek Londin)

Me'Shell NdegéOcello - The World Has Made Me The Man Of My Dreams
Me'Shell NdegéOcello - The World Has Made Me The Man Of My Dreams
Ještě eklektičtější, stejně odvážně provokující a zvukově hledající, ale rozhodně ne tápající. Soulová avantgarda se vrací a působí ještě čerstvějším dojmem než kdy předtím, a to jde už o sedmou desku této hudební všeumělky. Jestliže kdysi zpívala o svobodě, tak teď se v ní doslova koupe. Pozvala si ohromnou škálu hostů, převážně ze světa jazzu, přesto má člověk pocit, že se dívá dovnitř její hlavy - politika, sex, láska, společnost, spiritualita... Její psychedelické vize, její úžasně tvárný hlas i baskytarová technika, její přístup "nahraju si všechno sama, když se mi sem nehodí žádný z hostů", jsou součástí jejího zatím nejúchvatnějšího díla. (RL)

Rahsaan Patterson - Wines & Spirits
Rahsaan Patterson - Wines & Spirits
Jsou muzikanti, u nichž lze stěží pochopit, jak to že se ještě nehřejí na špičkách hitparád. Rahsaan Patterson má za sebou už tři mimořádně vyrovnaná a kvalitní alba moderního r'n'b navazujícího na to nejlepší ze Stevieho Wondera. Jeho talent mu ale pomohl jen na pozice kolem padesátého místa mezi r'n'b a hiphopovými prodejními žebříčky. Přitom ho má na rozdávání a nemusí znít nijak experimentálně, má totiž styl. Na rozdíl od mnoha jiných totiž luxusně nevypadá jen na přebalu cédéčka, ale potvrzuje to precizním melodickým klenotem uvnitř. Jeho projev je oblečený a přitom sexy, texty mají kromě emocionální síly vždy pointu a intelekt. Hudba uhrane precizními groovy a kloubí muzikantství s citlivou studiovou produkcí. Klidně může použít osmdesátkové syntetické bicí nebo jako v "Pitch Black" špinavou až grungeově temnou basu a stejně to bude pořád dokonalá a nadčasová popmusic. Kandidát na r'n'b album roku. (RL)

Orgone - The Killion Floor
Orgone - The Killion Floor
Většina z nich si zahrála po boku hvězd žánru jako Macy Gray, Talib Kweli, Ghostface Killah, De La Soul nebo Little Brother. Jejich láskou je ale dřevní funk ve své surové podobě. Nabízí se srovnání s Sharon Jones nebo Breakestra, s nimiž jsou také personálně prorostlí. Žádná elektronická produkce, zvuk bohatý na perkuse, dechy a rytmicky pevná a zpěvná basa. Dance party jako za starých časů, doplněná o zpěváky jako skvěle nakřáplá Fanny Franklin. Ubiquity Records zkrátka umí. Tento měsíc jim může konkurovat ještě stejně laděná novinka od již zavedených Quantic Soul Orchestra: Tropidelica, která si půjčuje stejně jako Orgone z afrobeatu, ale přidává ještě dávky latiny. (RL)

Chystané desky
(podle Pauseandplay, datum platí pro Evropu)

Cormega - "Who I Am?" (19.11)
Freeway - "Free At Last" (19.11)
Pitbull - "The Boatlift" (26.11)
Ghostface Killah - "The Big Doe Rehab" (26.11)
Wyclef Jean - "Carnival Vol. II: Memoirs Of An Immigrant" (26.11)
Scarface - "MADE" (3.12.)
Styles P - "Super Gangster (Extraordinary Gentleman)" (3.12.)
Too $hort - "Get Off The Stage" (3.12.)
Bow Wow & Omarion - "Face Off" (10.12.)
Hi-Tek - "Hi-Teknology 3" (10.12.)
Nelly - "Brass Knuckles" (10.12.)
Beanie Sigel - "The Solution" (10.12.)
Wu-Tang Clan - "8 Diagrams" (10.12.)
Nas - "Nigger" (10.12.)
Chingy - "Hate It Or Love It" (17.12.)
Mary J. Blige - "Growing Pains" (17.12.)
Lupe Fiasco - "The Cool" (17.12.)
Jaheim - "Never Say Never" (17.12.)

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Búch žije. Legendární rapper Rakim vystoupí poprvé v Česku (31.01.2024 08:21)
- Nové desky 20/2023 - od Paula Simona přes Keshu po Lewise Capaldiho (24.05.2023 20:00)
- Video: NKOTB v "Bring Back The Time" vzpomínají na staré časy. Pomáhají jim Salt N Pepa, Rick Astley a En Vogue (23.03.2022 08:11)
- Audio: Jack White vrší v eklektickém singlu "Hi-De-Ho" jeden nápad na druhý (08.03.2022 17:41)
- Video: Poločas Super Bowlu 2022 ovládli Eminem a Dr. Dre (15.02.2022 09:11)
- Dr. Dre a Anderson .Paak se stanou postavami v Grand Theft Auto (09.12.2021 18:56)
- Super Bowl Halftime Show 2022 obstarají Eminem, Mary J. Blige, Dr. Dre, Snoop Dogg a Kendrick Lamar (03.10.2021 10:24)
- Video: Dr. Dre pod hromadou listí a pop-rockové opice: Nový klip Coldplay je na světě (04.12.2015 17:33)
- OMI zvítězil v USA pošesté, dařilo se starému hip hopu od N.W.A. (25.08.2015 21:00)
- Nové desky pro 34. týden (23.08.2015 07:49)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu