Sklapni a nechtěj se mnou spát!

05.12.2007 12:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Podzimní nálady dávno začaly, na chmury máme jeden téměř zázračný lék. Je jím deska projektu Robosonic "Sturm und Drang", názvem se ale nenechte zmást. Kombinace precizní práce s elektronikou a pelmel samplů, ruchů a filmových smyček činí z tohoto díla nonstop proud zábavy.
9/10

Robosonic - Sturm und Drang

Skladby: Die Kinder vom Kotti, Die Blechtrommel, Yasmin, Der Ritt, Kaputt in Hollywood, Sprachfehler, Die kleine Prinzessin, 1984, Die unerträgliche Leichtigkeit des Seins, Kabale und Liebe, Traumnovelle, Die Verwandlung
Vydáno: 22.10.2007
Celkový čas: 64:38
Vydavatel: Diskomafia
"Sturm und Drang" ("Storm & Stress") je prvotinou dua Robosonic, kterému předcházelo vydání tři vinylových singlů. Dva z nich předznamenaly již přímo tuto desku a jeden z remixů na "Die Verwandlung" do svého "Maximize!" setu po právu zařadil Shir Khan. A o čem to vše je? "Sturm und Drang" připomíná zhudebněnou sbírku povídek reflektující současnost, párty nadšence a s nadsázkou brakuje soudobou hudební kulturu. Od první minuty vás vtáhne do dějových proměn, zvukových přemetů a zábavných meziher mezi tracky. Této směsce buďto totálně propadnete, nebo vás nechá úplně chladnými.

Henning Labuhn a Sacha Robotti už za sebou mají různé projekty. Tento je však dokonale celistvý a není v něm žádné hluché místo, která by ubralo na energii nebo vás dezorientovalo. Poslušně si vás drží a ovládají jako při předváděčce precizní koňské drezúry ("Der Ritt"). "Sturm und Drang" je elaborát stojící na pevném užití electro prvků a mushupovým vybroušením k dokonalosti. Nechybí filmové dialogy, trapností zavánějící znělky z reklam, parodie na hip hop a r'n'b nebo intro z albové verze "Black Or White" (ano, Culkin vyměňující kazetu v přehrávači) Michaela Jacksona.

Robosonic si dělají, co chtějí, cílem je i trošku šokovat a nebrat si žádné servítky. V "Kaputt in Hollywood" klidně zmutují sampl z Míšovy pecky "Thriller" do funky rytmu a přihodí juchajícího Jamese Browna. Dokáží brnknout i na romantickou tóninu v melodramatu "1984" a následně potěší vokální linkou z "Tom's Diner" Suzanne Vega (track "Die unerträgliche Leichtigkeit des Seins"). "Kabale und Liebe" je indie popovka ironicky zakončená přezpíváním klukovského úletu "Shut Up (And Sleep With Me)" Sin With Sebastian. Rozseknutím dobré zábavy je raveová samba "Traumnovelle", v ní zas zesměšňují dobráky Scooter a s úctou lobují za Kraftwerk.

Divoká jízda, mejdan nebo tragikomický biják - tyto všechny přívlastky splňuje album "Sturm und Drang". Robosonic jsou šikovní hráči, kteří prezentují to nejlepší mezi Berlínem a Buenos Aires. Špetka cynismu neuškodí a propadnutí této reflexi vyvolává sled úsměvů na rtech. Takto přesně si představuji výpravnou desku do nepohody těchto dnů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY