shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver (25.)

Co poslouchá musicserver (25.)

Vydáno: 27.10.2007 05:00 v sekci Publicistika - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

V dalším díle našeho pravidelného seriálu si poprvé na musicserveru představíme anglicko-gruzínskou zpěvačku Katie Melua, kanadskou post-grungovou kapelu Three Days Grace, debut amerických Staind, anarchokomunisty Refused a Swans v jejich nejsilnější sestavě.

Co poslouchá musicserver
© facebook interpreta
Seriál "Co poslouchá musicserver" je tu od toho, aby se s vámi naši redaktoři a fotografové podělili o dojmy z alb, která je buď v poslední době zaujala, anebo neodmyslitelně patří do jejich playlistů. Připomeneme si jak desky dávno vydané, jimž se v médiích mnoho prostoru nedostává, tak alba nová, o nichž by ale jinak na musicserveru třeba ani nepadla zmínka. Že mnohdy půjde o velmi pestrou kolekci, je nasnadě. Tentokrát ji utvoří Katie Melua, Three Days Grace, Staind, Refused a Swans.

Tomáš Parkan: Katie Melua - Piece By Piece (2005)

Katie Melua - Piece By Piece
Ačkoliv budu tak trochu pálit do vlastních řad, musím se přiznat, že mě velmi překvapilo, že se na musicserveru dosud neobjevila recenze žádné desky anglicko-gruzínské zpěvačky Katie Meluy. Sice jí před pár týdny vyšla nová deska, ale já si dovolím prozatím napravit tento nedostatkem tím, že vzpomenu její předchozí album "Piece By Piece". Katie Melua je takový hybrid mezi Norah Jones a Evou Cassidy - kombinuje pop, jazz, blues a zřídkakdy se pouští jinam. Nemá sice takový božský hlas jako Norah a písničky ještě neumí tolik prožít jako Eva Cassidy, ale na druhou stranu z ní čiší bezprostřednost a její talent se oběma dámám velmi přibližuje. Celou deskou se táhne velmi intenzivní pocit intimity, jenž je dán částečně autorstvím samotné Meluy, citem pro melodii a především tím, že celá deska je jednou velkou osobní zpovědí. Pokud jste tuto výbornou zpěvačku zatím neobjevili, pak je nejvyšší čas, všude jinde v Evropě se prodávají její desky po tisících.
Nejlepší skladba: "I Cried For You"

Zuzka Macháčková: Three Days Grace - Three Days Grace (2003)

Thre Days Grace album
Debutové album kanadské postgrungové kapely, v jejímž čele stojí v domovské zemi celkem populární a uznávaný zpěvák Adam Gontier. To jméno vám určitě není neznámé, pokud jste slyšeli nové album Apocalyptiky, kde nazpíval a spolusložil song "I Don't Care". Dost jsem si tu píseň oblíbila, a tak jsem se samozřejmě musela vydat i po stopách Adamovy domovské kapely.Three Days Grace vydali zatím dvě alba, eponymní deska je jejich debutem (ještě předtím vydali jedno album jako kapela Groundswell). Některé z vás už jen slovo post grunge možná odradí, stačí vzpomenout Nickelback. Three Days Grace místy zní jako Seether, ale oproti nim jsou mnohem schopnější a rafinovanější, pokud jde o složení pořádné písničky. Skladby na této desce nejsou většinou na první poslech, ale nepostrádají refrén, který po čase začnete milovat. Skvělý hlas, texty, kapela z garáže, která se neutápí v klišé a dokáže podat už tak ohrané téma o lásce a nenávisti jako pravdivou emocemi nabitou zpověď. Jestli grunge má přežívat aspoň s trochou své původnosti, pak si to představuji přesně tak, jako to dělají Three Days Grace.
Nejlepší skladby: "I Hate Everything About You", "Burn", "Take Me Under"

Petr Adámek: Staind - Dysfunction (1999)

Staind - Dysfunction
První studiovka amerických Staind (nepočítáme-li skutečnou prvotinu "Tormented", ke které se však Staind nehlásí) se šklebícím se kašpárkem na přebalu se mi poprvé dostala do ruky na střední škole chvíli poté, co mi spolužák o přestávce vrazil do uší sluchátka a s vykulenýma očima rozkázal: "Poslouchej!" "Dysfunction" mě tehdy zaujalo na první poslech. Módními trendy v té době ještě nezkažení Staind nekompromisně válcují vše, co jim stojí v cestě. Syrový zvuk kytar snadno pronikne až do kostí a z hutných kytarových ploch sednete na zadek. I přes značně tvrdý zvuk nahrávky se Staind daří zachovat melodičnost. Zpěvák Aaron Lewis má navíc velmi zajímavou barvu hlasu a široké spektrum hlasových poloh: v jednu chvíli zběsile řve jak smyslů zbaven, jindy zase zpívá tak dojemně, že není daleko od pláče. Ideální nahrávka na prohloubení podzimní deprese.
Nejlepší skladby: "Mudshovel", "Me"

Radek Hendrych: Refused - The Shape Of Punk To Come (1998)

Refused - The Shape Of Punk To Come
Odejít v nejlepším, to je umění. Refused to dokázali s obrovskou grácií. Jejich poslední album "The Shape Of Punk To Come" je počinem hodným následování. Aby bylo jasno: bavíme se o albu, které dost dobře nelze ohodnotit jinak než 10/10. Každá skladba je silná sama o sobě, celé album pak neuvěřitelně konzistentním celkem. Refused skutečně předpověděli, jak asi bude punk v budoucnosti vypadat. Kapel, které svůj styl postaví na jednoduché derivaci prvků z byť jedné skladby na "The Shape Of Punk To Come", bychom našli dost. Album se dá poslouchat na sto různých způsobů, vždy nachystá něco nového k objevení, mohou za to i vkusně použité samply. Refused si neuvěřitelně oprskle dovolují: parodují (nebo to proboha myslí vážně?) techno, jazzové standardy, soul, písničkářskou výpověď, irskou lidovou hudbu... Spojují způsobem, který jim sežerete a nebudete se bránit. Stejně to nemá smysl! "The Shape Of Punk To Come" vůbec není jen pro ty, kdo cítí svoje kořeny v hardcoreové scéně. Jedenáct skladeb skýtá neuvěřitelné a záviděníhodné množství hudby. O vatě tu ani na vteřinu nemá smysl spekulovat. Umění a zábava ruku v ruce, má to úroveň, drive. Nemám důvod chtít víc. V téhle smršti Refused i rychle odpustíte, že jsou to anarchokomunisti.
Nejlepší skladba: "Deadly Rhytm"

Jiří Kubalík: Swans - Children Of God/World Of Skin (1987, 1986-8)

Swans - Children Of God/World Of Skin
Jarboe a Michael Gira. To jsou dvě jména, kolem nichž se točí reedice jednoho z přelomových alb Swans - "Children Of God". Zdůraznění právě jich je oprávněné především proto, že dvojalbum je doplněno druhým CD, na kterém je společný projekt Giry a Jarboe "World Of Skin". Na "Children Of God" se Swans sešli snad ve své nejsilnější sestavě a, nejspíš také, na vrcholu tvořivosti. Album tvoří logický krok ve vývoji kapely. Jsou na něm slyšet dřívější drsné postupy, ale Girův hlas se uklidnil a spíš káže, než rozkazuje. Deska má mnoho poloh, od úvodní "New Mind", která jednoznačně odkazuje k dřívějším albům, přes "In My Garden", která s hlasem Jarboe dostává punc neposkvrněného početí nového zvuku Swans, až ke gospelovému "Our Love Lies". A to jsme jen na začátku desky. Samozřejmé prolnutí zkázy Girova kázání v "Beautiful Child" s něžností a jemnou záludností, kterou přináší Jarboein v "Blackmail", je moment, který snad nejlépe vystihuje nepopsatelnou atmosféru tohoto alba.
PS: Na "World Of Skin" jsem nezapomněl. Dvě silná alba odbýt jednou připomínkou jen kvůli jednomu obalu? To by bylo sprosté.
Nejlepší skladby: "In My Garden", "Beautiful Child", "Blackmail", "Blind Love"

NÁZORY
  • Swans doporučuji. (Marek, 27.10.2007 20:12) Reagovat

    SWANS jsou lahůdkou nejen pro fajnšmekry.
    Chce to dát jim čas a přijít na chuť.
    Velmi dobrá deska.

  • Three Days Grace, Staind (h34d, 30.10.2007 18:06) Reagovat

    Většinou mi věci, které poslouchají redaktoři musicserveru nic neříkají (čestnou výjimkou byl akorát vždy Luboš Kreč), ale tentokrát mě potěšil výběr hudby i Zuzany Macháčkové a Petra Adámka, jen tak dál :)

  • 2 Mr. Adamek - STAIND (peto, 17.08.2008 01:48) Reagovat

    len taka jedna pripomienka neviem kde Petr Adamek vyhrabal to ze sa k albumu Tormented staind nepriznavaju, je to normalne prve album skupiny, ked v časoch BtC hravali songy z toho albumu na koncertoch pravidelne
    + song Mudshovel pochadza povodne prave z albumu Tormented a potom sa objavil aj na ich 2.hom albume.
    howk

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Swans (alespoň) v obrazech (03.11.2023 09:52)
- Legendární Swans v Praze představí 1. listopadu novinku "The Beggar" (21.10.2023 11:14)
- Recenze: Staind se na "Confessions Of The Fallen" zvukově vrátili ke kořenům. A vyplatilo se jim to (02.10.2023 00:00)
- Nové desky 37/2023 - od Thirty Seconds To Mars přes Demi Lovato po The Pretenders (20.09.2023 19:00)
- Video: Staind se vracejí se silnou emotivní baladou "Here And Now" (18.09.2023 18:39)
- Staind představují singl a klip "Cycle of Hurting" (14.08.2023 12:59)
- Naživo: Bring Me The Horizon ve druhém dni Rock im Parku nabídli spolupráce, jaké svět neviděl (20.06.2023 16:00)
- Hlukoví mistři Swans míří do Prahy. V listopadu zabouří v divadle Hybernia (29.05.2023 18:56)
- Albový comeback Staind je potvrzen, kapela vydává čerstvý singl (27.04.2023 20:44)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu