Nečekaně povedená Britney

29.10.2007 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Teď je ta pravá chvíle zapomenout na všechny excesy, jichž se Britney Spears dopustila v minulých měsících, nakoupit bednu chlastu a spoustu jídla, pořídit domů stroboskopy, pozvat bandu známých a pořádně ohulit její novou desku "Blackout". Proti všem předpokladům totiž Britney nahrála své nejlepší album.
8/10

Britney Spears - Blackout

Skladby: Gimme More, Piece Of Me, Radar, Break The Ice, Heaven On Earth, Get Naked (I Got A Plan), Freakshow, Toy Soldier, Hot As Ice, Ooh Ooh Baby, Perfect Lover, Why Should I Be Sad
Vydáno: 29.10.2007
Celkový čas: 43:37
Vydavatel: Sony Music
Stejně jako jsou dávno pryč doby, kdy bez uzardění tvrdila, že je stále panna a věří na sex až po svatbě, jsou zapomenuty desky, na nichž jako popová princeznička zpívala příjemný bezkonfliktní popík pro teenagery. Už na minulé řadovce "In The Zone" ukázala, že se s ní musí počítat. A teď to dost nečekaně potvrdila na novince - singl "Gimme More" prostě nebyla náhoda.

Ačkoli to podle bulváru vypadalo, že Britney si mezi těmi všemi skandály ani nemohla najít čas, aby zašla do studia, na novinku se nakonec vybíralo z velkého množství skladeb; vždyť na internetu se válí asi deset dalších písniček v různé fázi dokončení, které se na album nedostaly. Kohorta producentů a lidí, kteří na nahrávce spolupracovali, taky není k zahození: nejvíc práce na "Blackout" odvedli Nate "Danja" Hills (snad naposled, co o něm někdo napíše, že je pravou rukou Timbalanda), Bloodshy & Avant (měli na svědomí třeba "Toxic"), ruku k dílu ale přiložili i The Neptunes a další. Na třech skladbách se po skladatelské stránce podílela i sama Britney.

Zatímco minulé album míchalo styly i tempa, "Blackout" je elektronickou taneční jízdou od začátku do konce, jako by se zpěvačka rozhodla stát královnou diskoték (ale ne těch českých, kde se i dnes hrají ještě 2 Unlimited). Hodně silná je první pětice skladeb, která nedá vydechnout a z nichž by každá mohla být stejně úspěšným singlem, jako je "Gimme More". Hlavně "Piece Of Me" a "Heaven On Earth" jsou pecky, za něž by každá jiná zpěvačka každé ráno děkovala Bohu. Oddech přijde až s poslední, dvanáctou položkou v podobě "Why Should I Be Sad" od The Neptunes, která má nejblíže k tomu, čemu se říká balada.

Bezchybná produkce, výborné skladby a backvokalisti občas značně převyšují význam samotné Britney pro celou nahrávku. Vzhledem k tomu, že je uvedena jako executive producer, ale měla pod palcem minimálně výběr skladeb a jejich vyznění, což je víc, než nabízí většina současné zámořské produkce. Kdyby ale v některých písničkách, kde je její hlas prohnán různými efekty, zpíval někdo jiný, asi by to nikdo nepoznal.

I přesto se Britney podařilo dát dohromady nahrávku, která šlape od začátku do konce a neobsahuje žádnou vatu. Nic nad čím by bylo třeba přemýšlet, ale zábavnost, modernost a ne snadná oposlouchatelnost se "Blackout" přiznat musí. Výborná deska, jen je třeba zapomenout, jaká je paní Spearsová v soukromí **** a říkat si, že jejím dvěma dětem je určitě dobře i u tatínka.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY