shop.musicserver.cz

Podzem 2/2000

Vydáno: 26.09.2000 00:13 v sekci Publicistika - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Dnes vychází druhé pokračování seriálu o "podzemní hudbě", ve kterém si přečtete o kapelách Dionysos, Psí vojáci, Insania, o festivalu Alternativa 2000, novinkách Anne Records a mnoho dalšího. Pojďte s námi Podzem...

Uplynulo čtrnáct dní a už je tu zase další Podzem. Děkuji vám všem, kteří jste dodali informace o svých kapelách, i když bohužel převažovaly ty nepoužitelné - skutečnost, že v kapele XY z Horní Dolní hraje teď Honza místo Petra, má přecejen trochu jinou informativní hodnotu než personální změna ve skupině Mňága a Žďorp, o informaci, že ta a ta kapela má první koncert po letní pauze tam a tam ani nemluvě…. Ale doufám, že po tomto nezatrpknete a ještě mi od vás nějaké ty "drby" o vašich kapelách přijdou. Pište na adresu kocabek@musicserver.cz.

Malé zamyšlení

Před pár dny (konkrétně 15.9.) koncertovala v pražském Paláci Akropolis výborná francouzská skupina DIONYSOS. Shodou okolností jsem tam byl (tím chci říci, že jsem se tam konkrétně na tento koncert nevypravil). Bohužel došlo k akumulaci programů a tentýž večer ještě v Praze probíhal Womad s  hvězdnými Transglobal Underground. A aby toho nebylo málo, na Střeleckém ostrově byla jakási přehlídka, kde hrála mimo jiné skupina Vltava a vstup byl zdarma. Takže není divu, že do Akropole si našlo cestu jen pár nadšenců (odhadoval bych návštěvu na 60-80 lidí, což je na tento sál opravdu málo…).

O tom, že skupina hrála i pro pár lidí skvěle, snad netřeba hovořit. Podstatnější mi připadne skutečnost, že ani hnutím oka nedali čtyři pánové a jedna dáma najevo nějakou roztrpčenost nad nízkou návštěvností, hráli s plným nasazením, zpěvák vtipkoval a živě komunikoval s publikem ("You are fuckin' nice girl! I wanna fuck with you on the Karluv most"), jakoby sál byl plný. To však vám každý rád potvrdí, je u zahraničních skupin vcelku běžné. Co už ovšem běžné není, že zatímco u nás se spíše skupiny snaží kopírovat své vzory, cizí skupiny se snaží o osobitost – moc dobře vědí, že bez osobitosti se prosadí tak v nejlepším případě ve svém regionu.

Zmiňovaní Dionysos třeba používali krom normálních mikrofonů ještě telefonní sluchátka, přes která byl zpěv zkreslený, a ten pak kombinovali s tím čistým, klidně i několikrát během skladby. To, že kytarista měl před sebou kufr plný asi deseti efektů a několika malých efektových procesorů, bylo také jaksi úplně samozřejmé. To jen v Čechách má spousta kapel utkvělou představu, že stačí aparát Marshall, umět dobře hrát a svět před nimi padne na pozadí. A pak jsou nepříjemně překvapeni, že někdo, kdo to podle nich vůbec neumí (ale je nápaditější nebo výjimečnější) je mnohem úspěšnější a známější. Vyprávěla mi jedna kamarádka roztomilou historku, jak seděla v jedné hospodě, kde u piva posedávalo několik mladých mužů a skuhrali a nadávali. Z rozhovoru vyplynulo, že se jedná o členy jedné docela známé, ale v podstatě ne moc úspěšné skupiny. Stěžovali si, že i když jsou výborní muzikanti, vyhráli jistou nejmenovanou soutěž a vydali album u známé firmy, přesto je nikdo nikam nezve. A všichni zvou ty ostatní idioty. Jedná se o skupinu, která několikrát změnila styl (podle toho, co bylo zrovna módní) a podle mého nikdy dobrá nebude.

V domácích podmínkách běžná situace, kdy kapela odmítne vystoupit, protože přišlo málo návštěvníků, je údajně v zahraničí naprosto nemyslitelná. A upřímně – jakpak by asi třeba vaše kapela zahrála někde na východě (řekněme na Ukrajině) před poloprázdným sálem?

Festival Alternativa se blíží

Na přelomu listopadu a prosince proběhne v pražském Divadle Archa, klubech Delta a Vagon, další ročník mezinárodního festivalu ALTERNATIVA 2000. Převažovat tentokrát budou spíš zahraniční účastníci, hlavní hvězdou je mezinárodně uznávaná veličina John Zorn, ze známějších se můžete těšit i na ruské Vershki da Koreshki, Aukcyon, Ole Lukkoye, Australana Jona Rose, svůj "národní" večer budou mít třeba i Maďarsko či Francie.

Podrobné informace samozřejmě obdržíte později, ale v tento moment je důležité, že v pondělí 2.10, je definitivní uzávěrka tzv. Malé Alternativy. Malá Alternativa je vyhledávací přehlídka objevů na alternativní scéně. Leckteré skupiny na základě své účasti v semifinále obdržely nabídky na debutová alba či možnost být zastupovány agenturou. Na minulých ročnících byli úspěšní třeba Sledě, živé sledě, - 123 min., Neočekávaný dýchánek, Jiříkovo vidění, Deverova chyba, Permon Ballet Superstar, Lippany, Kamil Jasmín band, Kapitán Kajman, Duo Šařecová/Košnarová alias Léčba neklidem… Máte-li tedy pocit, že vaše skupina produkuje alternativní hudbu, můžete ještě svá dema (na kazetách či CD-R) do výše zmíněného data zasílat či osobně donést na adresu hlavního pořadatele festivalu – UNIJAZZ, Jindřišská 5, Praha 1, 110 00. Do obálky přiložte informace o skupině, nezapomeňte na spolehlivý kontakt (telefon do práce, kde pracujete na směny, není to pravé ořechové…) a na obálku napište heslo "Malá Alternativa". Odborná porota (ve které v minulých letech figurovali třeba R. Hanzlík z Alternative Music Production, O. Šíma z vydavatelství Black Point, Z.K.Slabý z magazínu Uni, O. Bezr z časopisu Rock & Pop a další) pak vybere do semifinále deset skupin. A může mezi nimi být i ta vaše.

Novinky vydavatelství Anne Records

Malá brněnská firmička, která se před časem představila reedicí alba Máma Bubo "Planeta Haj", chystá na letošní podzim ještě tři zajímavé retrospektivní tituly. Ve všech případech se bude jednat o 2CD, která udělají radost předevčím milovníkům české resp. moravské nové vlny. Vyjde tedy dvojcédéčko kultovní skupiny JEŠTĚ JSME SE NEDOHODLI - "(Ona) Nová doba, na kterém bude takřka kompletní repertoár této formace. Dál se můžete těšit na společné dvojalbum skupin Z KOPCE a OŠKLID – zde půjde částečně o reedici již na pantonských vinylech vyšlých nahrávek, doplněnou o koncertní záznamy. A do třetice se bude jednat o ranný PRECEDENS z dob, kdy ještě byl hlavním zpěvákem Jan "Sahara" Hedl a mladičká Bára Basiková tam působila jen jako doprovodná vokalistka. Krom reedice alba "Co nám zbejvá…" bude toto dvojcédéčko obsahovat i dosud nevydaný koncertní záznam z roku 1982.

Insania recyklovaná i živá

S několikaměsíčním zpožděním vyšlo další album brněnské "hudební hydry" INSANIA "Recycling & Live in Seattle". Počin vydalo vydavatelství CBR Records. Nejde o klasické řadové album, ale o desku trvající 74 minut, na které najdete nahrávku koncertu Insanie v Seattlu, dvě nové skladby, které Insania nahrála v seattleském studiu, pět "recyklovaných" starších skladeb a konečně tři remixy v podobě, v jaké byste je u Insanie nehledali. CD má obal z recyklovaného kartónu a obsahuje kromě popisu amerického turné i kapelové dílko "Manifest aristokracie nových vyděděnců". Speciální turné se v podstatě nekoná – kapela i tak hraje velmi často (kalendář čítá cca 10 koncertů měsíčně), krom Moravy a výjezdů do Čech jsou v plánu i koncerty na Slovensku.

Historické nahrávky Psích vojáků opět u Black Pointu

Pražská legenda PSÍ VOJÁCI to má pěkně rozdělené. Aktuální alba vydávají u brněnských Indies, zatímco o jejich archívní nahrávky se vzorně stará pražské vydavatelství Black Point. To již v minulosti vydalo cédéčka "Nechoď sama do tmy" a "Mučivé vzpomínky", zachycující předrevoluční nahrávky z osmdesátých let. Tento, poslední zářijový týden, se přihlásí potřetí – a když potřetí , tak rovnou s trojitou porcí. Třícédéčková kolekce "Psi a vojáci / Baroko v Čechách / Studio 1983-85" obsahuje z části skladby, které v minulosti již Black Point vydal, ale pouze v původní kvalitě a pouze na kazetách, a z části nahrávky vůbec nevydané. Všechny skladby jsou samozřejmě studiově vyčištěny a digitálně zremasterovány.

A telegraficky…

Pražský, stále známější soubor AHMED MÁ HLAD, věnující se world music v podobě úprav balkánského folklóru, vydává svou debutovou, živou desku. Skupinu zároveň posílil kytarista a akordeonista Michal Šmíd (jinak též činný ve skupině Neočekávaný dýchánek aj.).

Vydavatelství + agentura Intermusic se rozešlo s ní donedávna úzce propojenou agenturou Rat Bull Tiger. Všechny skupiny zůstaly u RBTP s výjimkou hlavní akvizice -123 min., které i nadále managují Intermusic. RBTP již pod svou hlavičkou zároveň vydalo druhé album nářezové Krišna kapely KASHMIR 9:41 s názvem "Život a věci".

Svou druhou desku vydávají v těchto dnech i country-punkeři BOOTHILL. Vychází na značce Hang Me High Records a krom vlastních písní na ni kapela zařadila coververze Leonarda Cohena ("Suzanne") a AC/DC ("Highway to Hell"). Album nese poněkud zavádějící název "Original Movie Soundtrack".

Skupina PůVODNÍ BUREŠ se změnila na kvinteto, když se novým (pátým) členem stal houslista Slávek Forman. PB tak již budou v nové sestavě zachyceni na právě připravovaném třetím albu. Po několika koncertech, kde už hráli sice s houslemi, ale bez violy (zdravotní a časové problémy violistky Pavly), bude premiéra pětičlenné sestavy v neděli 1.10. v pražské Malostranské Besedě.

Další Podzem čekejte opět za dva týdny.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Podzem 10/2002 (05.06.2002 20:53)
- Publicistika: Podzem 9/2002 (21.05.2002 18:24)
- Publicistika: Podzem 08/2002 (01.05.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 07/2002 (17.04.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 6/2002 (27.03.2002 20:19)
- Publicistika: Podzem 5/2002 (14.03.2002 18:40)
- Publicistika: Podzem 4/2002 (27.02.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 3/2002 (14.02.2002 19:56)
- Publicistika: Podzem 2/2002 (22.01.2002 19:58)
- Publicistika: Podzem 1/2002 (03.01.2002 10:41)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu