shop.musicserver.cz
Měsíc v hip hopu (3/2007)

Měsíc v hip hopu (3/2007)

Vydáno: 19.10.2007 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

V říjnovém vydání naší hiphopové rubriky si posvítíme na pět velkých rapových talentů, které by měly v nejbližší době vzít scénu útokem. Pak detailně probereme chystané novinky Jay-Zho a Wu-Tang Clan, podíváme se pod masku MF Dooma, chybět nebudou ani další novinky či tipy na nejzajímavější desky měsíce.

Kdo je budoucnost hip hopu?
Taky máte pocit, že dnešní hip hop jsou jen profláklí veteráni a náctiletí nováčci, kteří vykřikují nesmyslné slogany do pípání z mobilních telefonů? Pokud ano, tady je seznam několika rapperů, kteří by mohli v příštích měsících vrátit hip hopu to, co mu dneska tak zoufale chybí - osobnosti:

Saigon
web / MySpace.com

Saigon
© facebook interpreta
Třicetiletý rapper z Bronxu je už dávno obří hvězda ve světě mixtapes, svoji pozici si pečlivě buduje už od začátku tisíciletí, ale na průlom mezi největší hvězdy stále čeká. Na svém debutu "The Greatest Story Never Told" pracuje už od roku 2004 a má za sebou jeden z největších producentských kalibrů jménem Just Blaze. Bohužel se v létě nepohodl s firmou Atlantic, které se nelíbilo, že jako první singl chce vydat smutnou píseň o svém dospívání "Pain In My Life". "Zajímají je jenom peníze, kašlou na hudbu," napsal na své MySpace.com a rozhodl se vydat hotové album sám. Deska by snad měla vyjít na začátku prosince, kompromisně na jeho vlastním labelu Fort Knocks Entertainment v distribuci velké firmy. Pokud chcete zkusit sílu Saigonova rapu, stáhněte si z blogu Just Blaze zde. V září se o publicitu postarala jeho rvačka s Mobb Deep přímo na pódiu jednoho newyorského klubu.

Mistah F.A.B.
web / MySpace.com

Kalifornský styl hyphy je "next big thing" už nějaký pátek, ale kromě E-40 zatím žádný rapper výrazněji neprorazil. Čeká to na chlapíka jménem Mistah F.A.B.? Ten sice vydává tři desky ročně, ale jsou to všechno jen narychlo spíchnuté nahrávky pro kalifornské ulice. Na regulérní velké album, které by mělo pořádný producentský dohled a dostalo se do celostátní distribuce, stále čeká.

Cool Kids
web / MySpace.com

Cool Kids
© irishblogs.ie
S takovým jménem těžko můžou zklamat! Chuck a Mikey alias Cool Kids se možná díky internetovému hitu "Black Mags" stanou stejným fenoménem jako vloni The Pack s "Vans". Místo kecek ale v písni na hyperminimalistický beat opěvují svoje kola a nejsou z Kalifornie, ale z Chicaga. Do povědomí je zapsalo americké turné s M.I.A. a pak přišel zmíněný hit. (Klip "Black Mags" si pusťte tady.) Důležité je, že Cool Kids zní jako nikdo v současném hip hopu, což je opravdu velká deviza. Podle posledních zpráv natočili jednu skladbu s Lil Waynem a deska už je snad na spadnutí.

Papoose
web / MySpace.com

Už hodně dlouho se o něm mluví jako o největší naději newyorského hip hopu. Padají spojení jako "zachránce pravého rapu" a tak dále, jenomže jeho album "The Nacirema Dream" se už dva roky posouvá v plánech vydavatelství. Šeptá se, že jeho vydavatelská firma ho chce posunout k popovější produkci, což se vyhlášenému textaři s politickými a osobními tématy samozřejmě příliš nelíbí. Zůstane navěky skvělým rapperem, který má ale nulový komerční potenciál? Budoucnost ukáže, odkládané album momentálně nemá žádné datum vydání a Papoose je podle všeho bez nahrávací firmy.

Kid Sister
web / MySpace.com

Kid Sister
© goodproduce.net
Chicago se stává novým hlavním městem alternativního hip hopu. A nejsou to jen Kanye West a Lupe Fiasco, možná nástupkyně Missy Elliot na piedestalu "ženská rapperka číslo 1" by mohla být Kid Sister. Kromě svých skills má navíc na své straně i nastupující producentské hvězdy A-Traka a XXXchange (Spank Rock) a odvahu dělat neobvyklé, electro soundem napěchované skladby. Pokud se vám líbilo "Stronger" Kanye Westa, zapamatujte si jméno Kid Sister, bude podle mého směřovat právě tímto směrem. Zatím má za sebou první singl "Control", b-strana "Damn Girl" je ke stažení zde. Album je prý v přípravě.

Další tipy

B.O.B. - brooklynský shooter může s podporou Rock-A-Fella konečně prorazit, singl "Informer" s Wyclefem měl v undergroundových kruzích velký ohlas.

Project Pat - blízký spolupracovník Three 6 Mafia už má za sebou pět desek v undergroundu, ale s říjnovým "Walkin Bank Roll" by se mu mohla otevřít cesta na vrchol. Produkci měli na starosti DJ Paul a Juicy J.

Jay-Z je "American Gangster"
Jay-Z - American Gangster
© facebook interpreta
Šéf Def Jam a jeden z nejlepších rapperů historie Jay-Z, ale v posledním zveřejněném tracklistu desky chybí. Větší naděje vzbuzuje druhý singl "Roc Boys (And the Winner Is...)", který náladou připomíná jeho klasiku "The Blueprint". O něj se překvapivě postaral P Diddy a jeho produkční tým The Hitmen, který napsal celou třetinu nového materiálu. Na desce budou také Lil Wayne (ten je teď ale úplně všude), Nas a Beanie Sigel. K mírnému optimismu svádí Jay-Zho vyjádření, že chtěl natočit protiváhu textově prostinkých hitů z posledních měsíců, kde rapují o tom, že "tenhle track mi vydělal milion a to na něm nemusím ani nic říct" (samozřejmě narážka na Mimse a jeho "This Is Why I'm Hot").

Wu-Tang Clan samplují hrají Beatles
Wu-Tang Clan
© familybidness.com
Hiphopová superskupina Wu-Tang Clan "Big Dough Rehab". (Pro neznalé: Ghostface Killah je samozřejmě jedním z Wu-Tang Clan). Jsou za tím interní boje uvnitřní Clanu? Pořádně naštvaný Ghostface minulý týden vysvětlil, že firma Loud, u které "8 Diagrams" vyjdou, se ho snaží přinutit datum změnit. Podle něj se to ale nestane. O prodejním vítězi je nejspíše už rozhodnuto - Wu-Tang mají prostě dohromady více fanoušků než jeden jejich člen, podstatnější bude ale vítěz z hlediska kvality. A tady si troufám tipovat Ghostface, který jako jediný z přeživších Wu-Tang dokáže ještě držet krok s vývojem v současném hip hopu.

Záhady kolem MF Dooma
MF Doom
© stonesthrow.com
Proč undergroundový rapper MF Doom vystupuje s kovovou maskou, je dostatečně jasné z jeho jména (MF = Metal face) a toho, že si svoji postavu vypůjčil od stejnojmenného komiksového hrdiny. Je to ale taky docela dobrá příležitost, jak za sebe na koncert posílat někoho jiného, aniž by se to poznalo. Jestli se rapper, vlastním jménem Daniel Dumile tohoto hříchu dopustil na dvou srpnových koncertech v Los Angeles a San Francisku, není dodnes jasné. Očití svědci tvrdí, že rapper na pódiu byl hubenější než Doom a jeho rap byl očividně puštěný z playbacku. Poté, co tuto informaci začali zklamaní fans šířit po internetu, odvolal Doom zbytek turné a záhadně zmizel. Podle některých informací je prý v nemocnici, podle dalších je prý už dávno mrtvý. Kde je pravda? V září se na internetovém fóru labelu Stones Throw objevil vzkaz podepsaný jeho jménem, v němž tvrdil, že na obou zmíněných koncertech to opravdu byl on, jen prý v poslední době shodil pár kilo. Teď že je ve studiu a nahrává novou desku.

Další novinky

Snoop Dogg bude muset za trest uklízet veřejné záchodky a sbírat odpadky v parku. Soud mu napařil 160 hodin veřejných prací za držení ilegální zbraně.
Kanye West přiznal, že píše materiál na novou desku Michaela Jacksona. Přidá se tak ke kolegům, jako jsou Will.I.Am, Akon nebo Chris Brown.
• Člen Mobb Deep, rapper Prodigy půjde na tři a půl roku do vězení.
• Nové album rapperky Eve bylo znovu odsunuto. Tentokrát na příští rok. Vyjde dříve než "Detox"?
Afrika Bambaatta a The Beastie Boys byli nominováni do rock'n'rollové síně slávy.
Kanye West začal blogovat.
Nas chce ještě letos vydat nové studiové album a rád by ho nazval "Nigger". Bůhví, jestli mu to ale projde.
50 Cent pro prohraném žebříčkovém souboji s Kanye Westem zrušil americké turné a narychlo připravil evropské (kde mimo jiné prodejní válku vyhrál). Nepřijde o něj ani Praha.
T.I. byl minulou sobotu zatčen kvůli nelegálně držené zbrani. Je to už takový hiphopový kolorit...

Top alba měsíce

Ohmega Watts - Happening
Ohmega Watts - Happening
Ohmega Watts je opravdu univerzál, své druhé album si sám produkoval, nahrál, narapoval a ještě namaloval obal. Na výsledku ale není nějaké odfláknutí slyšet. Stejně jako na dva roky starém debutu "The Find" vládne na "Happening" láska k pravověrnému soulu, ostatně deska vychází na Ubiquity Records, který si na soulové kontinuitě dává hodně záležet.

eDIT - Certified Air Raid Material
eDIT - Certified Air Raid Material
Jestli hledáte povedený instrumentální hip hop, už nemusíte. "Certified Air Raid Material" je druhé album producenta jménem eDIT a od jeho tři roky starého debutu je to pořádný posun od kavárenské abstrakce á la Prefuse 73 k masivnímu klubovému soundu, který není nepodobný agresivním tanečním věcem, jež vychází u francouzského Ed Banger (Justice, DJ Mehdi). Mezi hostujícími rappery najdete i spřízněné rapové baťůžkáře TTC nebo Busdrivera.

Skepta - Greatest Hits
Skepta - Greatest Hits
Nazvat debutové album "Greatest Hits" chce odvahu a londýnský grimeový rapper a producent Skepta nemá pro slovo skromnost příliš pochopení. Naštěstí album je natolik slušné, aby všechny připomínky ustál - jsou to jednoduše největší hity, které posbíral za dlouhá léta na kolbištích pirátských stanic a undergroundových večírků. Skepta se drží špinavého soundu, neuhýbá do kompromisů a dodal jedno z nejlepších grimeových alb letošního roku.

Různí - Peanut Butter Wolf Presents 2K8 B-Ball Zombie War
Různí - 2K8 B-Ball Zombie War
Je smutnou pravdou, že předčasná smrt J Dilly pomohla nejen detroitské undergroundové scéně, ale také labelu Stones Throw Records, u kterého vydával. V undergroundu už dávno jeho logo platí za známku kvality, teď mimořádnou aktivitu v posledních letech zúročí i na širším trhu. Soudě podle kompilace "2K8 B-Ball Zombie War", kterou sestavil šéf labelu Peanut Butter Wolf, mají rozhodně co nabídnout. Kromě upoutávek na nové nebo připravované desky od Guilty Simpson, M.E.D. nebo Percee P nabízí výběr chvályhodně i odvážný závěr s žhavým klubovým stylem, který přichází z Baltimoru.

Chystané desky
(podle Pauseandplay, datum platí pro Evropu)

Bizarre (z D12) - "Blue Cheese 'N' Coney Island" (29.10.)
Little Brother - "Getback" (29.10.)
Baby Bash - "Cyclone" (29.10.)
Buck 65 - "Situation" (29.10.)
Julio-G - "Westside Radio" (29.10.)
Chris Brown - "Exclusive" (5.11.)
Cassidy - "B.A.R.S." (5.11.)
Jay-Z - "American Gangster" (5.11.)
Keak Da Sneak - "Deify" (5.11.)
Boyz II Men - "Motown: A Journey Through Hitsville USA" (12.11.)
Ja Rule - "The Mirror" (12.11.)
Alicia Keys - "As I Am" (12.11.)
Nelly - "Brass Knuckles" (12.11.)
Pitbull - "The Boatlift" (12.11.)

Hip hop na musicserveru

MC Hammer je údajně mrtvý. Jeho mluvčí to popírá
Arrested Development potěší koncem října hned dvakrát
Bow Wave vyrážejí na turné
50 Cent vystoupí v Praze
Beyoncé neakceptovala podmínky malajských úřadů a ruší koncert
Rihanna: "Nechte Britney být!"
Jay-Z hlásí další desku a hodlá sponzorovat stadión
Beastie Boys natočí své nejnovější album znovu
Akon prý natáčí s Michaelem Jacksonem
Jediný koncert Rihanny ve střední Evropě uvidí Bratislava
Craig David sampluje Bowieho a vydává album


NÁZORY
  • Ja Rule (Rob, 03.02.2008 10:45) Reagovat

    Proc jeste nevislo novy cd od Ja Rule The Mirror

  • MF DOOM (čolek, 22.04.2008 23:40) Reagovat

    MF = metal fingers

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Beyoncé chtěla ve Varšavě ohromit dokonalostí. Projela se na obrněném transportéru a létala vzduchem (02.07.2023 08:44)
- Audio: Jay-Z představil novou verzi hitu "Empire State of Mind". Bohužel není tak nostalgická jako ta původní (19.04.2023 18:12)
- EXIT Festival ohlašuje hiphopové legendy Wu-Tang Clan (11.02.2023 11:41)
- Nejen Skepta, ale i Bicep, Son Lux, Kae Tempest, Ride či Iva Bittová a Dunaj. Line-up Pop Messe je kompletní (19.05.2022 09:11)
- Na Pop Messe přijedou Algiers, Sóley nebo Skepta (08.12.2021 09:17)
- Nové desky 30/2021 - od Billie Eilish přes Bleachers po Prince (03.08.2021 08:10)
- Do Rokenrolové síně slávy budou uvedeni Foo Fighters, Tina Turner nebo Jay-Z (13.05.2021 15:26)
- Jay-Z prodal svůj většinový podíl v Tidalu (10.03.2021 12:14)
- Nové desky 8/2021 - od Nicka Cavea s Warrenem Ellisem přes Alice Coopera po Robina Schulze (02.03.2021 15:15)
- Foo Fighters, Jay-Z nebo Iron Maiden. Ti všichni mají šanci vstoupit do Rokenrolové síně slávy (11.02.2021 08:18)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu