shop.musicserver.cz
The Doors - Live In Boston 1970

Alkoholové opojení v Nové Anglii

Vydáno: 28.09.2007 05:00 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: facebook interpreta

The Doors drží slib, který dali svým posluchačům v roce 2001. Na labelu Bright Midnight postupně zveřejňují své kompletní koncerty nahrané při přípravě živého alba "Absolutely Live" z roku 1970. Jako páté a šesté se na řadu dostala vystoupení ze 4. dubna 1970 z Boston Areny.

8/10

The Doors - Live In Boston 1970

Vydáno: 09.09.2007
Celkový čas: 77:59 + 70:21 + 36:17

Skladby: CD1: Start, All Right All Right All Right, Roadhouse Moan, Roadhouse Blues, Ship Of Fools, Alabama Song (Whiskey Bar), Back Door Man, Five To One, When The Music´s Over, Rock Me, Mystery Train, Away In India, Crossroads, Prelude To Wake Up!, Wake Up!, Light My Fire / CD2: Start, Break On Through, I Believe In Democracy, When The Music´s Over, Roadhouse Blues, The Spy, Alabama Song (Whiskey Bar), Back Door Man, Five To One, Astrology Rap, Build Me A Woman, You Make Me Real, Wait A Minute!, Mystery Train, Away In India, Crossroads / CD3: Band Intros, Adolf Hitler, Light My Fire, Fever (Light My Fire Cont´d.), Summertime (Light My Fire Cont´d.), St. James Infirmary Blues (Light My Fire Cont´d.), Graveyard Poem (Light My Fire Cont´d.), Light My Fire (Reprise), More More More!, Ladies & Gentlemen, We Can´t Instigate, They Want More, Been Down So Long, Power Turned Off

Vydavatel: Warner Music

Boston zažil ten večer hned dvě vystoupení The Doors. Poprvé se hale pro šest tisíc posluchačů představili v sedm večer, podruhé o tři hodiny později. Zvládnout stát více než tři hodiny na pódiu rozhodně není snadné a možná i to byl jeden z důvodů (i když určitě ne ten hlavní), proč se na ně Morrison dostavil opilý. Jeho záliba v chlastu mu často přerůstala přes hlavu a nikdo nemohl předem vědět, jaký koncert vlastně bude. Pro tentokrát měli ale Doors spíše štěstí a Jimův výkon se většinou pohybuje na hranici přijatelnosti, i když se občas dostane i za ni.

The Doors samozřejmě nebyl jen Jim Morrison, ale také tři další prvotřídní muzikanti. A právě na koncertním albu nejlépe předvádějí, jak skvěle sehraní byli. Častými improvizacemi a jamy vytváří zcela nové verze notoricky známých písní a když je potřeba, dokážou ukočírovat i jinak těžko zvládnutelného Jima a navést ho zpět na cestu, ze které, díky svému opojení, vybočil. A že to někdy dá dost práce. Je radost prožívat s nimi znovu a znovu tato malá dobrodružství, která většinou zdárně končí.

Na albu lze najít několik opravdu klenotů. Skvostná je třeba "Break On Through" díky na maximum protahované mezihře rapujícím Morrisonem, odlehčená a na koncertech ne příliš často hraná "The Spy" nebo excelentní verze "Roadhouse Blues", jež vyšla na albu "Bright Midnight", které tuto sérii koncertů předznamenávalo. A jelikož se jedná o nezkrácený záznam, je slyšet, jak frontman často komunikuje s publikem, ale i domluvu muzikantů nepoužívajících playlist, která že to skladba bude následovat.

Na konci koncertu už se na Morrisonově výkonu značně projevuje démon alkohol. Téměř třináctiminutová verze "Light My Fire", na albu rozdělená do šesti tracků, zobrazuje přerod ještěrčího krále a šamana v obyčejného smrtelníka, ochlastu a trosku. Úvodní část jej zastihuje v dobré formě, která někde v půlce vrcholí na vynikající, ale v závěrečném tracku už je to Jim, kterého byste raději vůbec neznali.

Falešný hlas, chybějící drajv, otřesný projev. Ožralá rocková ikona. A je jedno, jestli se tou dobou na pódiu trápí, nebo se královsky baví a dělá si z publika legraci. Dnes je vám při poslechu tohoto Morrisona smutno. A když slyšíte závěrečnou "Been Down So Long", začíná vám docházet proč během nahrávání "L.A. Woman" od kapely odešel producent Paul Rotchild. Pokud Morrison předváděl obdobný výkon, není se čemu divit.

Luxusně vybavený digipack s dobovými fotografiemi, plakáty a komentáři členů kapely a Bruce Botnicka je dalším opravdu povedeným produktem labelu Bright Midnight a výslednému zpracování trojcédéčka není co vytknout. Oproti Detroitu, oběma vystoupením v Hollywoodu a Filadelfii podali sice Doors o něco rozporuplnější výkon, ale to početné skupině příznivců kapely, kteří musí mít doma každý jejich koncert, nemůže vadit. Naopak se nám tu pravdivě a bez přikrášlení představí takoví, jací opravdu byli. Co bychom si mohli přát víc.

Vsazeno do kontextu

"Absolutely Live" bylo jediným koncertním albem, které The Doors vydali před smrtí Jima Morrisona. Skupina se na něj důkladně připravovala, nahrála čtrnáct koncertů a z bohatého materiálu pečlivě vybírala jednotlivé tracky, ale s výsledkem nakonec nebyla moc spokojena. Práci na koncertní dvoudesce podcenili a nakonec jim trvala mnohem déle, než si byli v začátku ochotni připustit. A i když výsledek nebyl vyložený propadák, slibovali si od ní jak Doors, tak label Electra mnohem víc.


NÁZORY
  • naprostý souhlas (Mah, 29.09.2007 15:55) Reagovat

    zcela souhlasim s recenzí, v některých songách je jasně slyšet jak už Jim prostě nemůže zpívat a tak ho musí Ray podpořit...je to škoda, ale takovej morrison prostě byl...jinak ostatní členové kapely podávají nadpozemský výkon...kdo kapelu moc nezná tomu se živák nebude asi líbit, fanoušek však žasne.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Kytarista The Doors Robby Krieger převedl country klasiku "Ghost Riders in the Sky" do atmosférického reggae (21.04.2022 16:05)
- Video: The Doors na počest Taylora Hawkinse zveřejnili záznam hitu "Love Me Two Times" (01.04.2022 13:35)
- Slavná alba: Deska "Morrison Hotel" znamenala pro The Doors úspěšný comeback (19.02.2022 15:30)
- Video: The Doors připomínají výročí alba "L.A. Woman" novým klipem ke staré písni "Riders On The Storm" (09.12.2021 10:37)
- Nové desky 48/2021 - od Tomáše Kluse přes LP po Ewu Farnou (08.12.2021 17:30)
- The Doors z první řady: Koncertní záznam Live At The Hollywood Bowl '68 v kinech (21.10.2021 15:12)
- Slavný koncert The Doors v Hollywood Bowl se bude promítat v kinech (25.09.2021 15:31)
- Připravuje se rozsáhlý průvodce labyrintem textů Jima Morrisona (09.07.2021 12:52)
- Audio: Poslechněte si nové písně od Nirvany nebo Amy Winehouse. Napsala je umělá inteligence (04.04.2021 13:58)
- Slavná alba: První deska The Doors i po letech patří k nejsilnějším hudebním debutům historie (27.03.2021 09:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu